-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Argentiniečiai pralaimėjimą Vokietijai sutiko verkdami ir smurtaudami

Argentiniečiai raudojo, džiaugsmingai šūkavo arba smurtavo, kai išsvajota trečioji pergalė pasaulio futbolo čempionate sekmadienį išslydo iš šalies rinktinės rankų, o didžiulę gatvės šventę užbaigė chuliganų ir policijos susirėmimas.
Argentinos sirgalės
Argentinos sirgalės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dešimtys tūkstančių žmonių susirinko prie Buenos Airių obelisko – nuo sostinės įvaizdžio neatsiejamo monumento, prie kurio šalis tradiciškai švenčia ir rengia demonstracijas. Šįkart susirinkusieji mojavo vėliavomis, leido fejerverkus ir šlovino nacionalinį didvyrį Lionelį Messi bei jo komandą.

Nors Argentina pralaimėjo Vokietijai rezultatu 0:1 per itin įtemptas rungtynes, kurioms prireikė pratęsimo, jauni argentiniečiai ropštėsi ant gatvės šviesoforų stulpų ir autobusų stotelių, šokdami ir dainuodami, aidint būgnų ritmams.

Tačiau po kelias valandas trukusių linksmybių dešimtys prisiekusių aistruolių, žinomų kaip „barra bravas“, pradėjo svaidyti akmenis į riaušių policiją, prižiūrėjusią minią. Pareigūnai atsakė guminėmis kulkomis, ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Įsiplieskus susirėmimams, šeimos su vaikais skubėjo slėptis restoranuose arba viešbučių vestibiuliuose.

Didžioji dalis minios išsisklaidė, pasklidus ašarinių dujų debesims – liko tik kelios dešimtys aršiausių ramybės drumstėjų, kurie daužė langus ir padeginėjo šiukšles, provokuodami policiją.

Kai kurie plėšikautojai tempė viską, ką tik galėjo panešti, įskaitant restoranų kėdes ir staliukus, taip pat niokojo autobusų stoteles

Kai kurie plėšikautojai tempė viską, ką tik galėjo panešti, įskaitant restoranų kėdes ir staliukus, taip pat niokojo autobusų stoteles.

Per susirėmimus buvo sužeisti aštuoni policininkai, o apie 50 žmonių buvo suimti, pranešė vietos žiniasklaida.

Apie vidurnaktį (6 val. Lietuvos laiku) policija išvaikė riaušininkus, o į sostinės centrą grįžo ramybė, tačiau nevažinėjo autobusai.

Karčiai saldus finalas

Šie neramumai labai skyrėsi nuo daugelio argentiniečių optimistiškos reakcijos į karčiai saldų paskutinį šalies rinktinės pasirodymą pasaulio čempionate.

„Vis tiek šis pasaulio čempionatas buvo geras. Pasiekti finalą su Vokietija – neblogai. Didžiuojuosi komanda“, – sakė 27 metų mūrininkas Leandro Paredesas.

„Nesugebėjome atsikeršyti (už Argentinos pralaimėjimą Vokietijai per 1990-ųjų čempionato finalą), bet per šį finalą aikštėje mačiau 11-a kovotojų“, – pridūrė jis.

20-metis Martinas Ramirezas dar nebuvo gimęs, kai Diego Maradona atvedė Argentiną į jos vėliausią pergalę pasaulio čempionate 1986 metais.

Vis tiek šis pasaulio čempionatas buvo geras. Pasiekti finalą su Vokietija – neblogai. Didžiuojuosi komanda

Jis sakė, kad sekmadienį vykęs mačas buvo įtemptas.

„Maniau, kad pirmąkart pamatysiu, kaip tampame pasaulio čempionais“, – aiškino M.Ramirezas.

Nuaidėjus finaliniam švilpukui, 50 tūkst. žmonių, stebėjusių rungtynes didžiuliame ekrane Buenos Airių Šv.Martyno aikštėje, džiaugsmingai sveikino L.Messi ir komandą, guosdamiesi mintimi, kad pagrindinė Argentinos priešininkė – Brazilija – liko ketvirta.

„Brazilija, pasakyk, kaip jautiesi, kai tavo tėtušis namuose“, – pašaipiai traukė minia apie kaimyninę šalį. Ši daina pasaulio čempionato dienomis tapo neoficialiu Argentinos himnu.
Kiti dainavo: „Aš esu Argentina; pirmyn, Argentina – kiekvieną dieną myliu tave vis labiau.“

Praleista galimybė atkeršyti

21 metų pardavėja Daniela Eula sakė esanti nusivylusi, bet neliūdi.

„Jie pralaimėjo oriai, ne taip kaip rezultatu 4:0 Pietų Afrikoje, – aiškino ji, turėdama omenyje kitą skaudų pralaimėjimą Vokietijai per 2010-ųjų čempionato ketvirtfinalį. – Jie gali laikyti galvas aukštai iškėlę.“

Labiausiai nusivylusieji – daugiausia paaugliai – sėdėjo ant šaligatvių apsipylę ašaromis arba vaikščiojo susiėmę rankomis už galvų.

Vienoje picerijoje, prieš šias rungtynes paverstoje dešrelių ir riestainių baru, Buenos Airių vokiečių bendruomenės nariai stebėjo rungtynes ir išmaukė per 100 litrų alaus iki pirmojo kėlinio pabaigos.

Pasibaigus mačui, jie laistė vienas kitą alumi, šokinėjo vienas kitam ant pečių ir skandavo „Vokietija!“

Vokietijos ambasadorius Bernhardas Grafas von Waldersee, kuris buvo minioje, neturėjo laiko netgi pasakyti, kad tai buvo nuostabios rungtynės, kai apsaugininkai jį ištempė iš įtūžusių argentiniečių apsupties.

„Kalės vaikai!“ – garsiai sukliko viena moteris, įsiplieskus trumpam susirėmimui tarp argentiniečių ir vokiečių, kurį greitai nutraukė policija.

Kol kas dar neaišku, kaip rinktinė bus pasitikta namuose, kai sugrįš pirmadienį – dienos šviesoje, po visą sekmadienį vykusių gatvės linksmybių.

Nors po rungtynių futbolininkai demonstravo nacionalinį pasididžiavimą, pralaimėjimo kartėlis buvo didelis.

Laikraštis „Clarin“ savo portale visa tai apibendrino: „Argentinos svajonė nuvilta per pratęsimą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius