Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taktinė analizė: ar Belgijos rinktinė tokia gera, kaip apie ją šnekama?

H grupėje susikaus dvi ne itin daug tarptautinio futbolo patirties turinčios, tačiau įdomios komandos – Belgija ir Alžyras. Tinklaraštis dezinformacija.net pristato jums šios dvikovos komandas bei pateikia trumpą ekipų taktikos analizę.
Belgijos futbolo rinktinė
Belgijos futbolo rinktinė / „Scanpix“ nuotr.

Tai, kad Belgija yra juodasis čempioanto arkliukas – beveik labiausiai nuvalkiota klišė. Ant poperiaus belgai turi daug gerų žaidėjų, tačiau trūkumai yra pakankamai ryškūs, ir Alžyro treneris V.Halilhodžičius turi orientuotis būtent į juos.

Visų pirma – belgų krašto gynėjų pozicijose rungtyniaus nominalūs vidurio gynėjai, todėl jie atakuos mažiau nei būtų galima manyti bei spausis arčiau vidurio. Todėl krašto saugams, užuot kirtus į vidurį, teks daugiau skersuoti į baudos aikštelę, o krašto gynėjams, savo ruožtu, daugiau jungtis į atakas, siekiant išplėsti žaidimą.

Belgai atakas taip pat turėtų daugiausia rengti kraštais, nes jų giliau žaidžiantys vidurio saugai yra ganėtinai statiški ir nekūrybingi. Būtent šiose rungtynėse galime tikėtis, jog belgai pasirinks schemą, labiau panašią į 4-2-3-1 ir į starto vienuoliktuką išleis tiek D.Mertensą, tiek K.De Bruyne'ą, tiek E.Hazardą, aukodami balansą aikštės viduryje. Pagrindinis klausimas: kaip Alžyro atakuojantys krašto gynėjai tvarkysis su Mertensu ir Hazardu?

Alžyro futbolo rinktinės taktinė schema
Alžyro futbolo rinktinės taktinė schema

Alžyras: pajėgesni, nei daugelis mano

Pravardė: Les Fennecs (taip vadinama šiaurės Afrikai būdingų lapių rūšis)

Treneris: Vahidas Halilhodžičius. Labai patyręs bosnių treneris, daugelį metų dirbęs Prancūzijoje su rimtais klubais – „Lille“, „Rennes“, PSG. Taip pat treniravo Dramblio Kaulo Kranto rinktinę, tačiau buvo atleistas po nesėkmės Afrikos Nacijų čempionate 2010-aisiais.

Žvaigždė: Sofiane Feghouli („Valencia“). Vienas iš viso šūsnio naujųjų Zidanų, Feghouli Zizou lygio nepasiekė ir nepasieks, tačiau vis tik išaugo į stebėtinai gerą žaidėją. Gimęs ir augęs Prancūzijoje, tačiau 2011-aisiais nusprendė atstovauti šaliai, kurioje yra jo šaknys.

Taktika: Halilhodžičius yra stiprus taktikas bei sugeba varijuoti priklausomai nuo oponento. Atvykęs į Alžyro rinktinę, jis iškart pritaikė lanksčią 4-3-3 schemą, kuri iškart davė vaisių.

Mobilus gynybos ketvertas taip pat leidžia žaisti aukštesne linija bei savo ruožtu saugams efektyviai spausti varžovus. Tą geriausiai sugeba daryti Hasanas Yebda – gana tipinis atraminis saugas.

Mažiau agresyvūs, tačiau techniškesni ir kūrybingesni yra virš jo žaidžiantys saugai Nabilas Bentalebas ir Saphiras Taideras, tačiau jų žaidimas nuo pat pradžių kiekvienose rungtynėse nėra garantuotas – Halilhodžičius yra lankstus taktikas bei turi nemažai kitų pasirinkimų saugų grandyje. Krašto saugai mėgsta kirsti į vidurį, tad daug šansų jungtis prie atakų turės krašto gynėjai, o ypač – tai daryti mėgstantis Faouzi Ghoulamas.

Puolėjas Nabilas Ghilas nėra įvarčių mašina ir net nėra itin aukštas, tačiau nevengia sunkaus darbo priekyje. Kas užims puolėjo poziciją, be abejo, taip pat priklausys nuo varžovo – Ghilaso vieta čia tikrai nėra garantuota 100 procentų.

Stipriosios vietos:

– Varijavimas taktikomis
– Mobilūs centro gynėjai
– Pavojingi krašto saugai

Silpnosios vietos:

– Vartininko pozicija
– Dauguma žaidėjų tik neseniai pradėjo rungtyniauti komandoje, todėl gali trūkti susižaidimo
– Tarptautinių varžybų patirties trūkumas.

Belgijos futbolo rinktinės taktinė schema
Belgijos futbolo rinktinės taktinė schema

Belgija: pervertinami?

Pravardė: les Diables Rouges (raudonieji velniai)

Treneris: Marcas Wilmotas. Kai paskutinį kartą belgai dalyvavo Pasaulio futbolo čempionate 2002-aisiais, Wilmotsas ten buvo ryškiausia belgų žvaigždė. Jo paskyrimas 2012-aisiais atrodė rizikingas, tačiau, atrodo, pasiteisino.

Žvaigždė: Edenas Hazardas („Chelsea“). Jam dar tik 23-eji, tačiau atrodo, jog Hazardas žaidžia visą amžinybę. Dar būdamas 18 metų Prancūzijoje buvo laikomas vienu geriausių Ligue 1 žaidėjų, o perėjęs į „Chelsea“ jau spėjo sužaisti 2 puikius sezonus.

Taktika: Visiškai nėra krašto gynėjų. Tai turbūt pirmas į akis krentantis dalykas. Toby Alderweireldas bei Janas Vertonghenas, nors ir kompetetingi krašto gynėjai, tačiau jų natūrali pozicija – viduryje.

Iš jų nelabai galima tikėtis didelio darbo atakoje, tad dar didesnė našta kuriant kris ant Hazardo ir Mertenso/De Bruyne pečių. Laimė ta, kad su tokia našta jie gali susitvarkyti – abu yra greiti, staigūs, į vidurį kertantys ir įvarčius mušantys žaidėjai.

Virš jų – vienintelis puolėjas Romelu Lukaku. Nors ir talentingas, tačiau turintis neraminančią tendenciją – bėgant minutėms stabiliai krenta jo žaidimo kreivė. Šią problemą dar labiau padidina Christiano Benteke nebuvimas. Be Lukaku belgai neturi rimtos alternatyvos į puolėjo poziciją.

Vidurys yra pakankamai nusistovėjęs – griovėjas Axelis Witselis bei aukščiau rungtyniaujantys Moussa Dembele bei Marouane Fellaini. Tačiau jų forma belgų neturėtų nuteikti pozityviai – Dembele balansavo tarp startinės ir starto sudėčių Tottenhame, o į „Manchester United“ perėjęs Fellaini staiga Anglijoje tapo nacionaliniu pajuokų objektu. Jis moka žaisti galva ir yra pavojingas per standartus, tačiau praėję metai parodė jo techninį ribotumą.

Kalbant apie belgus neįmanoma nepaminėti bene geriausio pasaulio vartininko Thibaut Courtois – jis yra itin svarbi figūra rinktinėje.

Stipriosios vietos:

– Krašto saugai-puolėjai
– Daug aukšto lygio centro gynėjų
– Labai pavojingi per standartines padėtis.

Silpnosios vietos:

– Vienintelis pajėgus puolėjas
– Bloga kai kurių svarbių žaidėjų forma
– Krašto gynėjų stoka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius