Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 29 /21:43

Pasaulio čempionato aštuntfinalio intriga: pusę mačo atsilikę olandai per dvi minutes įmušė du įvarčius ir nugalėjo Meksiką 2:1

Pasaulio vicečempionai Nyderlandų futbolininkai Pasaulio čempionato Brazilijoje grupės varžybose demoralizavo jau namo išvykusius čempionų titulą gynusius ispanus, o sekmadienį namo bilietus užsakė ir kietakaktei Meksikos rinktinei. Trečiajame čempionato aštuntfinalyje olandai po įnirtingos kovos įveikė meksikiečius 2:1 (0:0) ir žais ketvirtfinalyje. Dar 88 minutę meksikiečiai pirmavo ir laukė teisėjo švilpuko, bet per dvi minutes Nyderlandai sukūrė stebuklą – įmušė du pergalę lėmusius įvarčius.
Nyderlandai stebuklingai išplėšė pergalę iš Meksikos rankų
Klaasas-Janas Huntelaaras įmušė pergalę atnešusį 11 metrų baudinį. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Pasaulio futbolo čempionate Brazilijoje sekmadienį į dvikovą stojo vieni didžiausių šių pirmenybių atradimai: mažai kas tikėjosi prieš čempionatą, kad jau pirmose rungtynėse Nyderlandai sutaršys planetos čempionę Ispaniją ir toliau žengs be nesėkmių.

Galingo pasirodymo niekas nesitikėjo ir iš Meksikos, tačiau ši savo grupėje atsilaikė prieš brazilus ir susitvarkė su Kamerūnu ir Kroatija. Šias rinktines turnyro tvarkaraštis suvedė jau pirmenybių aštuntfinalyje – vienai iš ekipų sekmadienį teko atsisveikinti su viltimis žaisti bent ketvirtfinalyje.

Meksikiečiai, kurie pasaulio futbolo pirmenybėse aštuntfinalio barjerą įveikė tik dusyk namuose (1970 ir 1986 metais), pirmavo po Giovanio Dos Santoso 48 min. įmušto įvarčio.

Meksikos rinktinės žaidėjas Giovani dos Santosas
Meksikos rinktinės žaidėjas Giovani dos Santosas

Kai jau atrodė, kad olandams „dega veja“, o jų atakos yra nevaisingos, Nyderlandų armadai pasisekė pramušti iki tol neįveikiama laikytą geriausią čempionato gynybą. 88-ąją minutę W.Sneijderis galingu smūgiu „įkalė vinį“ į G.Ochoa ginamus vartus, o jau po dviejų minučių A.Robbeno reidą baudos aikštelėje neleistinai sustabdė gynėjai ir K.Huntelaaras nuo 11 metrų žymos padėjo galutinį tašką šiame mače – 2:1 laimėjo daugiausiai įvarčių čempionate Brazilijoje mušanti Nyderlandų rinktinė. ​Tuo tarpu vos 1 įvartį iki tol praleidusi Meksika kraunasi lagaminus namo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nyderlandai stebuklingai išplėšė pergalę iš Meksikos rankų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Klaasas-Janas Huntelaaras stebuklingai išplėšė pergalę iš Meksikos rankų

Rezultatas:

Olandija 2 – 1 Meksika
48‘ [0 – 1] Giovani dos Santosas
88‘ [1 – 1] Wesley Sneijderis
90‘ [2 – 1] Klaas-Janas Huntelaaras

Nyderlandų ir Meksikos ekipų aštuntfinalio rungtynių statistika:

Nyderlandai ir  Meksika

įvarčiai 2 1

smūgiai 14 12

smūgiai į vartus 8 7

kampiniai 10 2

nuošalės 1 1

pražangos 8 12

geltonos kortelės 0 3

 kamuolio kontrolė 55 proc. 45 proc.

100-ąsias rungtynes nugalėtojų gretose žaidė Dirkas Kuytas.

Nyderlandų futbolo rinktinės varžovai ketvirtfinalio mače Salvadore paaiškės po aštuntfinalio mačo sekmadienį Resifėje tarp Kosta Rikos bei Graikijos futbolininkų.

Rezultatyviausias futbolo čempionato žaidėjas – 5 įvarčiai – Jamesas Rodriguezas (Kolumbija).

Rungtynės

Antrasis kėlinys: Nyderlandai – Meksika 1:1 (0:0).

90 min. ​ ĮVARTIS. 11 metrų baudinį mušė K.J.Huntelaaras – įvartis.

90 min. A.Robbenas įsiveržė į baudos aikštelę, jį pasitikęs R.Marquezas užmynė ant kojos ir olandas krito – užsidirbo 11 metrų baudinį.

88 min. ​ĮVARTIS. ​Olandai išsigelbėjo. Po kampinio kamuolį atgal galva atmušė K.J.Huntelaaras, o šūviu iš toliau kamuolį į vartus įkalė W.Sneijderis.

85 min.  ​K.J.Huntelaaras metro atstumu nuo vartininko smūgiavo į Meksikos vartus, tačiau G.Ochoa vėl buvo ten, kur reikia. Tiesa, teisėjai užfiksavo nuošalę.

76 min. R.van Persie pakeitė Klaasas-Janas Huntelaaras. Teisėjas komandoms liepė atsigerti  vandens – pertraukėlė.

74 min.  A.Robbenas dešiniuoju kraštu prasiveržė, smūgiavo, bet Meksikos vartininkas G.Ochoa ir vėl gelbėjo ekipą.

70 min. ​Olandai spaudė meksikiečius – per antrąjį kėlinį jie jau kėlė 7 kampinius, į vartų plotą smūgiavo 6 kartus.

61 min. ​A.Robbeno reidas, jam smūgiuoti neleido, spyrė W.Sneijderis, bet kamuolys nuo žaidėjo rikošetu praskrido šalia virpsto. 

56 min. S.de Vrijis iš 2 metrų smūgiavo į vartus, bet pataikė į Meksikos vartininką, o po to kamuolys atsitrenkė dar ir į virpstą.

53 min. Olandai puolė lyginti rezultatą, tačiau jiems nesisekė užbaigti atakų – meksikiečiai neleisdavo mušti.

48 min. ĮVARTIS. Pirmoji Meksikos ataka ir G. dos Santoso įvartis – žaidėjas priartėjo iki baudos aikštelės, stipriai smūgiavo ir olandų vartininkas buvo bejėgis.

Pirmasis kėlinys: Nyderlandai – Meksika 0:0.

45 min. Meksikiečiai suklydo aikštės centre, A.Robbenas ir R.van Persie perėmė kamuolį ir vos neįmušė įvarčio – pritrūko dar vieno perdavimo ir, greičiausiai, R.van Persie būtų tiesiog įnešęs kamuolį į Meksikos vartus.

42 min. Meksikiečiai turėjo galimybę įmušti įvartį – dešiniuoju kraštu į baudos aikštelę prasiveržė G.dos Santosas, smūgiavo iš aštraus kampo ir olandų vartininkas buvo priverstas kamuolį išmušti kojomis.

36 min. Karštis – teisėjas pagal naujas taisykles skyrė kelias minutes, kad žaidėjai galėtų atsigerti vandens.

27 min. Olandai sugebėjo perduoti kamuolį baudos aikštelėje R.van Persie, tačiau vienas prieš vartininką iššokęs žaidėjas nesugebėjo „pasigauti“ šokinėjančio kamuolio ir smūgiavo labai netiksliai.

22 min. A.Robbenas buvo nugriautas šalia baudos aikštelės linijos, tačiau teisėjas nutarė, kad kamuolį turėjo olandai ir dvikovos nestabdė. Po kelių akimirkų Nyderlandai kamuolį prarado.

17 min. Meksikiečiai sugebėjo varžovų baudos aikštelėje atlikti net tris perdavimus – žaidėjai vis delsė smūgiuoti, galiausiai trečiasis spyrė, bet  kamuolys skriejo šalia vartų.

13 min. labai aštrų perdavimą į baudos aikštelę atliko G.dos Santosas, tačiau pro olandų vartininką skriejusio kamuolio niekas iš meksikiečių „neuždarė“.

10 min. Olandai netikėtai atliko keitimą – vietoj N.de Jongo išėjo Portugalijoje gimęs Bruno Martinas Indi.

9 min. Olandai mušė baudos smūgį nuo beveik aikštės vidurio – kamuolys buvo pasiųstas į baudos aikštelę, tačiau meksikiečiai sugebėjo išmušti jį.

6 min. Komandos pabandė prisišaudyti – po kartą smūgiavo į varžovų vartus, tačiau didesnės grėsmės vartininkams tai nesudarė.

Startinės rinktinių sudėtys

Nyderlandai: Jasperas Cillessenas, Daley Blindas, Ronas Vlaaras, Paulas Verhaeghas, Stefanas de Vrijis, Nigelis de Jongas, Dirkas Kuytas, Georginio Wijnaldumas, Wesley Sneijderis, Arjenas Robbenas, Robinas van Persie.

Meksika: Guillermo Ochoa, Miguelis Layunas, Rafaelis Marquezas, Maza, Paulis Aguilaras, Hectoras Moreno, Andresas Guardado, Carlosas Salcido, Hectoras Herrera, Oribe Peralta, Giovani dos Santosas.

------------------------------------

Nors prieš Pasaulio čempionatą B grupės lydere buvo laikyta Ispanija, tačiau L.van Gaalo skraidantys olandai jau pirmajame savo mače garsiai pareiškė – jų nuvertinti nereikia. Pirmojoje dvikovoje olandai 5:1 sutriuškino dabartinius planetos čempionus. Gal net reikėtų pasakyti stipriau – pažemino viso pasaulio akyse.

Po pasaulį maloniai šokiravusios pergalės Nyderlandai nugalėjo ir australus 3:2, o paskutinėse grupės varžybose darbus užbaigė su Čile – laimėjo rezultatu 2:0 ir be didesnio vargo nukeliavo į aštuntfinalį.

Po šių rungtynių taip ir nepaaiškėjo, ar turi ši gana jauna Nyderlandų ekipa trūkumų, ar yra vietų „jos kūne“, kurios skauda spaudžiant varžovui. Kol kas olandų gynybos ir puolimo mechanizmas veikia kaip laikrodis. 

Rezultatyviausiai 2010-ųjų pasaulio vicečempionų gretose rungtyniauja po tris įvarčius įmušę R.van Persie ir A.Robbenas. Dar du pridėjo M.Depay, o po vieną į savo sąskaitą įsirašė L.Feras bei S.de Vrijis.

Rezultatyviausiai 2010-ųjų pasaulio vicečempionų gretose rungtyniauja po tris įvarčius įmušę R.van Persie ir A.Robbenas.

Tačiau jų varžovas – taip pat ne iš kelmo spirtas. Prieš pirmenybes Meksikai buvo prognozuojama kova dėl antrosios vietos grupėje ir šią užduoti Šiaurės Amerikos atstovai įvykdė. Lemiamose varžybose su savo tiesioginiais konkurentais kroatais charizmatiško trenerio Miguelio Herreros vedama ekipa pademonstravo, kad yra verta keliauti į turnyro aštuntfinalį bei šventė pergalę rezultatu 3:1.

Kiek anksčiau Meksikos rinktinė rezultatu 1:0 įveikė Kamerūno komandą, o su planetos pirmenybių šeimininke Brazilija sužaidė nulinėmis lygiosiomis.

Varžybose su Nyderlandais M.Herreros kariaunai negalės padėti J.Vazquezas, kuris buvo suspenduotas vienam mačui, nes užsidirbo dvi geltonas korteles.

Iki šiol abi rinktinės yra susitikusios keturis kartus. Tris kartus pergalę šventė olandai, vienas mačas baigėsi lygiosiomis. FIFA reitinge Nyderlandai yra 15-oje pozicijoje, o Meksika – 20-oje.

Meksikos nacionalinės futbolo komandos treneris M.Herrera – įdomi ir labai nepaprasta asmenybė. Pastaruoju metu pasaulis tik ir žiūri su šypsena į šį strategą, nes per čempionatą, jo ekipai įmušus įvartį, jis niekaip negali sutramdyti savo džiaugsmo.

Internetą jau užplūdo nuotaikingi paveikslėliai su M.Herrera, o viename jų treneris pavaizduotas kaip animacinis personažas liepsnojančiais plaukais.

Futbolo gerbėjai visame pasaulyje žavisi ekscentrišku trenerio elgesiu, kuris dažnai sulaukia ne mažiau dėmesio negu įvarčių vaizdo įrašų kartojimai.

Svarbu ne vien tai, kad M.Herrerai pavyko paversti iš pažiūros silpnoką Meksikos komandą, kuri sekmadienį susigrums su Nyderlandų rinktine, viena didžiausių čempionato staigmenų. Futbolo gerbėjai visame pasaulyje žavisi ekscentrišku trenerio elgesiu, kuris dažnai sulaukia ne mažiau dėmesio negu įvarčių vaizdo įrašų kartojimai.

„Jis itin tikras, išraiškingas ir originalus, – sakė čempionatą komentuojantis Meksikos istorikas Enrique Krauze. – Jis tapo meksikiečių gebėjimo švęsti ir linksmintis simboliu. Tai labai žavu.“

Nors paprastai vilki kostiumą ir kaklaraištį, M.Herrera laksto aikštės pakraštyje tarsi klasikinis meksikietis imtynininkas. Kai žaidėjai pelno įvartį, kresno sudėjimo treneris krato iškėlęs rankas ir šokinėja prie šoninės linijos.

M.Herreros teatrališkas elgesys – ne naujiena futbolo gerbėjams Meksikoje, kur jį dažnai matydavo, kai šis treneris dvejus metus vadovavo sostinės klubui „America“. Tačiau jo pasirodymai per Pasaulio čempionatą pelnė naujų gerbėjų žmogui, pelniusiam pravardę „Piojo“ („Utėlė“), kai jis dar žaidė Meksikos futbolo profesionalų klube „Atlante“.

Per didelis M.Herreros entuziazmas ne visuomet buvo palankiai vertinamas.

Būdamas žaidėju jis tikėjosi su Meksikos rinktine vykti į 1994 metų Pasaulio čempionatą, bet buvo išbrauktas iš sąrašo už šiurkštų pažeidimą per atrankos rungtynes su Hondūro vienuolike. M.Herrera ir dabar tvirtina nežinąs, kodėl tada nepateko į komandą.

Jo trenerio karjera prasidėjo 2002 metais, bet prabėgo net devyneri metai kol jis išgarsėjo kaip Meksikos futbolo klubo „America“ vadybininkas. Šį prastokai žaidžiantį klubą jis pernai išvedė į aukščiausią futbolo lygą Meksikoje ir pelnė žmogaus, sugebančio pakeisti komandos žaidimą į gerąją pusę, reputaciją.

M.Herrera buvo pasirinktas kaip tarpinis variantas pernai rudenį, kai buvo maža vilties, kad Meksika pateks į Pasaulio taurės varžybas. Jis perėmė vadovavimą komandai, kai ši pateko į tarpkontinentines Pasaulio čempionato varžybas tik todėl, kad CONCACAF atrankos zonoje JAV įveikė Meksikos amžiną varžovę Panamą.

„Jis prikėlė rinktinę ir šalį, – sakė didžiulį sombrerą užsidėjęs 27-erių meksikietis Hectoras Diazas Kopakabanos paplūdimyje. – Jis gyvena futbolu, tartum jis pats žaistų aikštėje. Sirgaliams lengva perimti jo entuziazmą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius