-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 01 /21:46

Pasaulio čempionato aštuntfinalis: argentiniečio Angelio di Maria įvartis pratęsimo pabaigoje palaidojo Šveicariją – 1:0

Pasaulio futbolo čempionate antradienį vykusiose septintosiose aštuntfinalio rungtynėse prireikė jau ketvirtojo pratęsimo. Argentinos futbolo rinktinė po 120 minučių kovos 1:0 sugebėjo palaužti Šveicarijos futbolininkus ir pasiekė ketvirtfinalį.
Angelis di Maria
Angelis di Maria / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Primename, kad rubrikoje ikrauk.lt vyksta sirgaliams skirtas konkursas.

Nors beveik visas rungtynes dominavo Argentinos futbolininkai, kamuolį valdę virš 60 proc. laiko, tačiau jų atakos dažniausiai susipainiodavo šveicarų gynyboje. Be to, europiečiai gana dažnai grasindavo argentiniečiams pavojingomis ir greitomis atakomis.

Nepaisant argentiniečių dominavimo, pirmąją puikią progą susikūrė jų varžovai, kai 28-ąją minutę Sergio Romero blokavo Granito Xhaka smūgį iš arti. 39-ąją minutę greitos šveicarų atakos metu puikią progą turėjęs Josipas Drmičius nevykusiai bandė permesti kamuolį per vartininką S.Romero.

Antrajame kėlinyje argentiniečiai dar labiau spaudė varžovus, o labiausiai išsiskyrė Lionelis Messi. Puolėjas net kelis kartus sugebėjo apžaisti po kelis šveicarų gynėjus, tačiau nesisekdavo mušti nei pačiam, nei komandos draugams.

Pagrindiniam laikui artėjant prie pabaigos Šveicarijos futbolininkai vis dažniau galvojo apie gynybą, tačiau visiškai neužsidarė. Vis dėlto, teko žaisti pratęsimą. Pirmasis papildomo laiko kėlinys praėjo gana ramiai, atrodė, kad abi komandos jau tikrai pavargo.

Vis dėlto, po pertraukėlės argentiniečiai sukaupė paskutines jėgas ir vėl spaudė varžovus. 109-ąją minutę neįtikėtinai A.di Marios smūgį atmušė D.Benaglio, tačiau po dešimties minučių vartininkas jau buvo bejėgis.

118 min. L.Messi  aikštės viduriu prasiveržė beveik iki baudos aikštelės ir atliko perdavimą į dešinę, kur laisvas likęs A. di Maria puikiu smūgiu išvedė Argentiną į priekį. Įvartį prasileidę šveicarai šovė į priekį ir vos neišlygino rezultato. Pačioje pabaigoje gavęs perdavimą iš krašto B.Džemaili smūgiavo galva iš kelių metrų, bet kamuolys atsimušė į skersinį, nuo jo atšoko į puolėjo koją, bet vis dėlto prariedėjo šalia vartų.

Antrasis pratęsimas: Argentina – Šveicarija 1:0

120+3 min. Paskutinis šansas. Argentiniečiai prie pat baudos aikštelės nuvertė X.Shaqiri – baudos smūgį atlikęs saugas pataikė į sienelę.

120+2 min. Paskutinėmis akimirkomis atakose jau dalyvavo ir vartininkas D.Benaglio, o tuo vos nepasinaudojo nuo aikštės vidurio mušęs A.di Maria.

120 min. VIRPSTAS! BLERIMAS DŽEMAILI nepasinaudojo fantastiška proga, galva vos iš dviejų metrų sudrebinęs virpstą. Nuo jo kamuolys atsimušė į kelį ir pralėkė pro pat vartus.

118 min. ĮVARTIS! ANGELIS DI MARIA! Greitą ataką surengę argentiniečiai eilinį kartą gali dėkoti savo lyderiui L.Messi, kuris aikštės viduriu prasiveržė beveik iki baudos aikštelės ir atliko puikų perdavimą į dešinę, kur A. di Maria puikiu smūgiu išvedė Argentiną į priekį.

113 min. Šveicarijos komandoje į aikštę žengė B.Džemaili, pakeitęs A.Mehmedi.

109 min. DIEGO BENAGLIO! Šveicaras tiesiog nuostabus – atmušė tolimą ir stiprų A.di Maria smūgį į viršutinį vartų kampą.

107 min. Komandos buvo pavargusios, nors argentiniečiai ir stengėsi atakuoti.

Pratęsimas: Argentina – Šveicarija 0:0

105+1 min. Paskutinė argentieniečių ataka buvo labai pavojinga, nes jie priekyje susikūrė kiekybinį pranašumą, tačiau pavojingą perdavimą iš baudos aikštelės išmušė J.Djourou.

105 min. Argentinos ekipoje vietoj M.Rojo į aikštę žengė J.M.Basanta.

104 min. Šveicarai užvaldė kamuolį, tačiau argentiniečių gynėjai neįleido varžovų į baudos aikštelę. Vis dėlto, iniciatyva tikrai buvo šveicarų rankose – juos itin aistringai palaikė ir tribūnos. Turbūt – brazilai.

100 min. Prie argentiniečių baudos aikštelės varžovai surengė kažką panašaus į pozicinę ataką, kuri vos nesibaigė pavojingai. Paskutinis perdavimas H.Seferovičiui buvo vos per stiprus ir kamuolį pasiėmė vartininkas.

96 min. Šveicarams gerai sekėsi tvarkytis su vis labiau pavargstančiais argentiniečiais. Žaidimas kur kas dažniau vyko aikštės viduryje.

92 min. Dar vienas pavyzdinis D.Benaglio epizodas, kai vartininkas nuo argentiniečių galvų viena ranka sugebėjo kumščiu numušti kamuolį tolyn.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angelis di Maria (dešinėje)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angelis di Maria (dešinėje)

Antrasis kėlinys: Argentina – Šveicarija 0:0

90+3 min. Pagrindinis laikas baigėsi be įvarčių.

90+2 min. ​G.Inleras baudos smūgiu siuntė aukštą perdavimą į baudos aikštelę, tačiau H.Seferovičiaus smūgis galva skriejo virš vartų.

90 min. M.Rojo užsidirbo geltoną kortelę stabdydamas greitą šveicarų ataką. Teisėjas pridėjo 3 minutes.

89 min. ARGENTINA! L.Messi ir vėl vienas sukūrė didelį pavojų, apžaidęs kelis šveicarus, įsiveržęs į baudos aikštelę ir atlikęs perdavimą R.Palacio. Šis su kamuoliu nesusitvarkė, nors progą turėjo gerą.

87 min. Argentinos futbolininkai bandė kilti į šturmą, tačiau šveicarai to jiems neleido daryti, įveldami varžovus į painų žaidimą aikštės viduryje.

82 min. Vietoje J.Drmičiaus Šveicarijos rinktinės atakų smaigalyje žais H.Seferovičius, kurio įvartis paskutinėmis akimirkomis pirmosiose grupės rungtynėse su Ekvadoru atnešė šveicarams pergalę.

78 min. LIONELIS MESSI! Blusa savo stichijoje apžaidė du gynėjus, o smūgį į vartus paleido tarp dviejų šveicarų kojų. D.Benaglio paskutinę akimirką spėjo sureaguoti ir atmušė kamuolį. R.Palacio bandė prišokti prie jo pirmasis, tačiau griuvo prieš pat vartus – teisėjas kojų maišalynėje pražangos neįžvelgė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi tarp varžovų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi tarp varžovų

76 min. Likus žaisti 15 minučių Argentina visiškai dominavo. Pagal kamuolio kontrolę pirmavo 66:34, pagal smūgius į vartus/vartų plotą – 15/3:8/4, pagal atliktus perdavimus – 352:162.

75 min. Pirmasis R.Palacio prisilietimas prie kamuolio iškart sukūrė pavojų. L.Messi kairėje skersavo kamuolį į baudos aikštelę, kur jį galva priėmė R.Palacio, tačiau kamuolys „nusipjovė“ į užribį.

73 min. Keitimą atliko ir A.Sabella – R.Palacio žengė į aikštę vietoj E.Lavezzi.

69 min. Su kamuoliu aplink varžovų baudos aikštelę gavo pažaisti ir šveicarai, kurie iškart sukūrė pavojų. J.Drmičių vos ne vos sustabdė M.Rojo ir neleido mušti į vartus.

68 min. MESSI! Po eilinės atmuštos atakos kamuolys nukrito po L.Messi kojomis, tačiau jo tolimas galingas smūgis skriejo vos per aukštai.

66 min. Pirmasis rungtynių keitimas – Šveicarijos komandoje vietoj G.Xhaka į aikštę žengė G.Fernandesas.

62 min. DIEGO BENAGLIO! Dar vienas puikaus vartininko žaidimo pavyzdys. G.Higuainas atliko smūgį galva iš maždaug dešimties metrų, tačiau vartininkas sureagavo laiku. Tai buvo jau dešimtasis Argentinos futbolininkų smūgis į vartus.

59 min. M.ROJO! Turbūt geriausias argentiniečių epizodas, kai L.Messi, gavęs kamuolį tiesiai prieš vartus, numetė jį į kairę, kur krašto gynėjas M.Rojo atliko labai stiprų smūgį, kurio D.Benaglio net nedrįso gaudyti. Atmušė kamuolį priešais save, bet gynėjai išgelbėjo.

57 min. D.BENAGLIO! Šveicarų vartininkas dar kartą sužaidė užtikrintai, kai iš baudos aikštelės išmušė argentiniečių labai pavojingai skersuotą kamuolį.

54 min. Argentinos futbolininkai pagal taiklius perdavimus pirmavo kone dvigubai – 236:122.

50 min. ŠVEICARIJA! Greita jos ataka baigėsi pražanga, po kurios baudos smūgiu X.Shaqiri šovė į vartus, tačiau S.Romero sugebėjo kamuolį atmušti.

49 min. Kaip ir mačo pradžioje, antrojo kėlinio starte argentiniečiai vėl užgulė varžovų vartus. 

46 min. Pirma minutė – pirma proga Argentinai. E.Lavezzi prasiveržė kairiuoju kraštu, tačiau jo skersuoto kamuolio G.Higuainas uždaryti nesugebėjo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Granitas Xhaka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Granitas Xhaka

Pirmasis kėlinys: Argentina – Šveicarija 0:0

Argentina pirmajame kėlinyje pagal kamuolio kontrolę pirmavo 63:37, o pagal atliktus perdavimus – 209:111. Vis dėlto, pagal smūgius į vartų plotą 3:2 priekyje buvo šveicarai. Europiečiai kėlė keturis, o pietų amerikiečiai – tik vieną kampinį.

45 min. Kėlinio pabaigoje Argentina dar pabandė spustelti varžovus, tačiau šveicarų gynyba atsilaikė. Pačioje pabaigoje pastarieji dar surengė kontrataką, tačiau ji baigėsi kampiniu, kuris pavojaus nesukėlė. Teisėjui nepridėjus nė minutės, komandos išėjo ilsėtis.

39 min. PAVOJINGA! Greita Šveicarijos rinktinės ataka baigėsi visiškai nevykusiu J.Drmičiaus bandymu. Komandos draugas puolėjui pasiuntė tolimą perdavimą, o J.Drmičius su kamuoliu atsidūrė toli už gynėjų nugarų ant baudos aikštelės kampo. Nors turėjo laiko pabandyti stabdyti kamuolį ir pasirinkti, kaip įmušti įvartį, tačiau šveicaras nusprendė mušti „iš eigos“, bandydamas perkelti kamuolį per vartininką, tačiau tai nepasisekė ir nesukėlė jokių problemų S.Romero.

35 min. X.Shaqiri dar kartą išbandė S.Romero budrumą, kai baudos smūgio metu iš krašto šovė į vartus. Nors tai buvo panašu ir į perdavimą, tačiau vartininkui teko atmušti kamuolį, kuris skriejo į vartus.

30 min. Po neužtikrinto D.Benaglio žaidimo kampinio metu kamuolys praskriejo pavojingai šalia vartų, tačiau niekas jo ten nepriėmė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josipas Drmičius ir Fernando Gago
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Josipas Drmičius ir Fernando Gago

28 min. ŠVEICARIJA! Ilgai vien gynyba užsiiminėję europiečiai sukūrė pavojingiausią mačo momentą. X.Shaqiri vienas apžaidė visą Argentinos gynybą, perdavė kamuolį G.Xhakai, tačiau jo smūgį iš arti blokavo S.Romero.

24 min. Argentiniečiai ir toliau suko ratus aplink varžovų baudos aikštelę, ieškodami spragų gynyboje. Pavojingų smūgių nebuvo, tačiau šveicarams teko sunkiai dirbti, kad nuo jų apsisaugotų.

19 min. Atakas kūrė beveik vien argentiniečiai. L.Messi dešinėje prasimetė kamuolį pro du gynėjus, tačiau prišokęs trečiasis paskutinę akimirką kamuolį atėmė. Tai galėjo baigtis labai pavojingai.

14 min. Argentiniečiai turėjo galimybę mušti baudos smūgį, tačiau didesnio pavojaus nesukūrė. Kamuolio kontrolė argentiniečių rankose per 15 minučių buvo triuškinančiu santykiu – 80:20.

8 min. Pavojingą ataką surengė šveicarai, kai kairiajame krašte visą gynybą išmaudė A.Mehmedi, tačiau jo skersas perdavimas buvo išmuštas.

7 min. Trumpa atkarpa, kurios metu šveicarams teko atmušti kelias varžovų atakas, baigėsi laimingai Europos komandai.

3 min. Rungtynės prasidėjo kietu žaidimu – pirmomis minutėmis per kojas spėjo gauti abiejų komandų žaidėjai.

Startinės sudėtys:

Argentina: S.Romero; P.Zabaleta, F.Fernándezas, E.Garay, M.Rojo; F.Gago, J.Mascherano, A.Di María; E.Lavezzi, L.Messi, G.Higuaínas

Šveicarija: D.Benaglio; S.Lichtsteineris, F.Schär, Y.Djorou, R.Rodríguezas, V.Behrami, G.Inleras, X.Shaqiri, G.Xhaka, A.Mehmedi; J.Drmičius


Kelias: Argentinos futbolininkai iškovojo visas tris pergales F grupėje. Pirmose rungtynėse 2:1 buvo įveikta Bosnija ir Hercegovina, antrosiose – vos 1:0 palaužtas Iranas, o trečiose 3:2 įveikta Nigerija. Antrajame ir trečiajame mače lemiamus įvarčius įmušė jau keturis taiklius smūgius turintis Lionelis Messi.

Šveicarijos futbolininkai E grupės kovas pradėjo pergale 2:1 paskutinę akimirką prieš Ekvadorą, tačiau po to 2:5 buvo sutriuškinti prancūzų. Lemiamose grupės rungtynėse trys Xherdano Shaqiri įvarčiai į Hondūro vartus ir pergalė 3:0 atvėrė šveicarams kelią į aštuntfinalį.

Lyderiai: be puikiai žaidžiančio L.Messi argentiniečių komandoje pasižymėjęs yra tik Marcosas Rojo, įmušęs į Nigerijos vartus. Šveicarų gretose be X.Shaqiri po įvartį taip pat turi Haris Seferovičius, Blerimas Džemaili, Granitas Xhaka ir Admiras Mehmedi. Tuo tarpu Ricardo Rodriguezas ir Josipas Drmičius atliko jau po du rezultatyvius perdavimus.

Tarpusavio dvikovos: per šešis susitikimus Argentina yra iškovojusi keturias pergales, o dukart ekipos sužaidė lygiosiomis.

Faktai:

– Pasaulio čempionatuose ekipos žaidė tik sykį – 1966 metais argentiniečiai šventė pergalę 2:0

– Pastaruosius tris kartus argentiniečiai laimėdavo aštuntfinalio dvikovas – 1998 m. buvo įveikta Anglija, o 2006 ir 2010 m. – Meksika

– Per dešimt pastarųjų susitikimų su Europos komandomis planetos pirmenybėse, Argentina iškovojo tik tris pergales

– Šveicarija, pasiekusi aštuntfinalį, jame iškrisdavo du pastaruosius kartus – 1994 m. pralaimėjo Ispanijai, o 2006 m. – Ukrainai

– Per pastaruosius dešimt mačų pasaulio čempionatuose šveicarai net septynis kartus išsaugojo tuščius vartus

– X.Shaqiri „hattrickas“ į Hondūros vartus buvo 50-asis toks pasirodymas pasaulio čempionatų istorijoje

– Argentinos kamuolio kontrolė vidutiniškai siekia 64 proc. Tai ne tik didžiausias skaičius šiame čempionate, bet ir didžiausias nuo 1966-ųjų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius