Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 28 /22:21

Pasaulio čempionato aštuntfinalis: šeimininkė Brazilija mūšyje su Čile sveiką kailį išnešė tik po 11 metrų baudinių serijos

Pasaulio futbolo čempionate šeimininkai Brazilijos futbolininkai šiaip ne taip išlaikė pirmąjį žūtbūtinį egzaminą – tik po 11 metrų baudinių serijos peržengė turnyro aštuntfinalio barjerą, įveikę kitą Pietų Amerikos žemyno ekipą Čilę, kuri prieš brazilus negali laimėti jau 14 metų. Brazilai šeštadienį ne kartą buvo ant prarajos krašto, tačiau galiausiai futbolo dievai jiems nusišypsojo: čilietis Gonzalo Jaras pataikė į virpstą, brazilai laimėjo baudinių seriją 3:2 ir tapo pirmąja komanda, kuri prasimušė į varžybų ketvirtfinalį. Čilei čempionatas baigtas.
Brazilijos pergalė prieš Čilę
Brazilų triumfas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Pasaulio futbolo čempionate Brazilijoje – svarbiausių dvikovų metas. Iš 32-iejų prie starto linijos stovėjusių rinktinių po dviejų savaičių kovų grupėse liko jau tik 16. Planetos pirmenybėse šeštadienį prasidėjo turnyro aštuntfinalis ir pirmieji šį malonumą išbandė šeimininkai Brazilijos futbolininkai. Penkis kartus pasaulio čempionai vos neiškrito iš varžybų – Čilė buvo arti didžiausios turnyro sensacijos.

Patys brazilai prieš šią dvikovą vis labiau vartė futbolo istorijos vadovėlius ir tikėjosi, kad nepasikartos 1950 metų planetos pirmenybių scenarijus, kai Pasaulio čempionate, kuris pirmą kartą vyko šioje šalyje, tik apie auksą svajoję brazilai finale nusileido. Nors brazilai 14 metų nebuvo pralaimėję tarpusavio akistatose čiliečiams, daug kas suprato, kad ir Čilė nesirengia pasiduoti.

Rungtynės parodė, kad Čilė buvo nusiteikusi paneigti visų skeptikų prognozes.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio futbolo čempionato aštuntfinalis: Brazilija – Čilė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulio futbolo čempionato aštuntfinalis: Brazilija – Čilė

„Negalvokite, kad mums pralaimėjus visas pasaulis žlugs. Tai yra tik futbolas ir nereikia dramatizuoti. Kitą vertus, turime savo gretose Neymarą, kuris yra puikus žaidėjas ir aš norėčiau, kad jis žaistų finale“, – prieš rungtynes aiškino Brazilijos rinktinės treneris Luizas Felipe Scolari.

Nors brazilai jau po 18 minučių kovos pirmavo – po kampinio įvartį įmušė Davidas Luizas, po Marcelo klaidos savo aikštės pusėje 32 minutę gražiu smūgiu rezultatą išlygino čilietis Alexis Sanchezas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilija po 11 metrų baudinių serijos įveikė Čilę
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brazilija po 11 metrų baudinių serijos įveikė Čilę

Jau paskelbus pertrauką, tarp Brazilijos ir Čilės futbolininkų – A.Vidalio ir Fredo kilo nemenkas susistumdymas, kuris galėjo tik reikšti vieną – antrame kėlinyje užvirs nuožmi kova.

Taip ir įvyko: komandos kovojo, negailėjo viena kitos, tačiau ir antrame kėlinyje, ir per du pratęsimo kėlinius nė vienai nepasisekė įmušti. Šiek tiek daugiau antrame kėlinyje galimybių džiaugtis įvarčiu turėjo čiliečiai, tačiau Brazilijos vartininkas kelis kartus sukūrė stebuklus.

Nuo antrojo pratęsimo vidurio abi ekipos pradėjo po truputį taikytis su mintimi, jog teks mušti 11 metrų baudinius – vyks loterija. Tačiau paskutinę pratęsimo minutę brazilai vos nebuvo nubausti – nuo tragedijos juos išgelbėjo skersinis.

Brazilai po trijų smūgių pirmavo 2:0, tačiau čiliečiai atsitiesė po puikaus savo vartininko pasirodymo ir prieš penktąją seriją rezultatas buvo 2:2. Prie kamuolio priėjo Neymaras, sušoko šokį ir įmušė, o Gonzalo Jara smūgį atrėmė virpstas ir brazilai triumfavo 3:2.

Rezultatas:

Brazilija 1 – 1 Čilė (po pratęsimo)
(11 m baudiniai: 3-2)
18‘ [1 – 0] Davidas Luizas
32‘ [1 – 1] Alexis Sanchezas
 
11 metrų baudiniai:
 
Davidas Luizas (Brazilija) – yra 1:0
Mauricio Pinilla (Čilė) – nėra 1:0
Willianas (Brazilija) – nėra 1:0
Alexis Sanchezas (Čilė) – nėra 1:0
Marcelo (Brazilija) – yra 2:0
Charlesas Aranguizas (Čilė) – yra 2:1
Hulkas (Brazilija) – nėra 2:1
Marcelo Diazas (Čilė) – yra 2:2
Neymaras (Brazilija) – yra 3:2
Gonzalo Jara (Čilė) – nėra 3:2

Brazilijos ir Čilės vienuolikių aštuntfinalio mačo statistika:

Brazilija – Čilė įvarčiai 1 1

smūgiai 23 13

smūgiai į vartus 13 5

kampiniai 9 5

nuošalės 2 3

pražangos 28 23

geltonos kortelės 4 3

raudonos kortelės 0 0

kamuolio kontrolė 49 proc. 51 proc.

Į pasaulio futbolo čempionato ketvirtfinalį Brazilijos komanda iškopė šeštame turnyre iš eilės. Čiliečiams paskutinį kartą pirmenybėse įveikti aštuntfinalio etapą pavyko 1962 metais.

Brazilai pasaulio futbolo čempionatuose čiliečius iš tolesnės kovos eliminavo jau ketvirtą kartą: dusyk aštuntfinalyje (1998; Prancūzija ir 2010; PAR) bei kartą pusfinalyje (1962; Čilė).

Brazilijos rinktinės varžovas ketvirtfinalyje paaiškės po Kolumbijos ir Urugvajaus futbolininkų aštuntfinalio mačo.

Rezultatyviausi čempionato žaidėjai – po 4 įvarčius – Neymaras (Brazilija), Lionelis Messi (Argentina) ir Thomas Mülleris (Vokietija).

Rungtynės

11 metrų baudiniai

Gonzalo Jara – neįmušė 3:2. 

Neymaras – 3:2.

Marcelo Diazas – 2:2.

Hulkas – neįmušė – 2:1.

Ch.Aranguizas – 2:1

Marcelo –  2:0.

Alexis Sanchezas – neįmušė 1:0.

Villianas – neįmušė 1:0.

Pinilla – neįmušė 1:0.

Davidas Luizas – 1:0.

Pratęsimas: Brazilija – Čilė 1:1 (1:1).

120 min. Čilė turėjo neįtikėtiną galimybę išplėšti pergalę – baudos aikštėje galingai smūgiavo Pinilla, bet kamuolys atsitrenkė į skersinį.

115 min. Brazilai vėl apgulė Čilės vartus, tačiau didesnių problemų vartininkui nesukūrė.

106 min. Neymaras dešiniuoju kraštu prasiveržė, bandė smūgiuoti, tačiau pataikė į gynėją. Pats kėlė kampinį, o Jo galva smūgiavo aukščiau vartų.

102 min. Brazilai užčiuopė silpną Čilės vietą – veržiasi kairiuoju kraštu. Per jį siekė prasibrauti iki vartų ir Jo, ir Neymaras, ir Gustavo.

100 min. Jo gavo kamuolį baudos aikštelėje, tačiau jam neleido smūgiuoti.

92 min. Po pražangos prieš Hulką, brazilai iš kairės pusės, šalia baudos aikštelės, gavo teisę mušti baudos smūgį, tačiau Neymaro bandymas buvo nesėkmingas.

Antrasis kėlinys: Brazilija – Čilė 1:1 (1:1).

90 min. ​ Čiliečiai užgulė brazilų vartus – nors jiems neleidžiama smūgiuoti, tačiau žaidimas vyksta daugiausia prie pasaulio čempionato šeimininkų vartų.

84 min. ​Prasidėjo Čilės ekipos vartų šturmas – brazilai tris kartus labai grėsmingai smūgiavo ir tik vartininko dėka Hulkui ir Neymarui nepasisekė įmušti įvarčio. 

81 min. ​Greita brazilų ataka ir galva smūgiavo Neymaras. Čilės vartininkas kamuolį atmušė, tačiau niekas iš brazilų neprišoko prie atšokusio kamuolio.

80 min. ​Čilė varžovams atidavė aikštės vidurį ir prie savo vartų „pasistatė“ gynybos redutus. Brazilai niekaip nesugebėjo įrodyti savo pranašumo prieš varžovus.

72 min. Nors buvo tikimasi, kad brazilai spaus ir sieks įmušti įvartį, aktyviau ir agresyviau žaidė čiliečiai, kurie turėjo keletą gerų progų nuginkluoti brazilų vartininką. 

63 min. Čilės žaidėjai turejo puikią galimybę įmušti – Ch.Aranguizas smūgiavo būdamas keli metrai nuo vartų, bet brazilų vartininkas Julio Cesaras stebuklingai sureagavo į šį smūgį.

56 min. Hulkas gavo kamuolį vartininko baudos aikštėje, pasitaisė jį, aukštai skriejantį, petimi ir įmušė puikų įvartį koja. Tačiau teisėjas nutarė, kad buvo sužaista ranka ir neįskaitė įvarčio.

48 min.  Nors brazilai buvo užgulę varžovų vartus, čiliečiai po kontratakos ir skirto baudos smūgio pirmieji mušė į Brazilijos vartus.

Pirmasis kėlinys: Brazilija – Čilė 1:1.

45 min. Čilė ir vėl naudojosi brazilų klaidomis ir A.Vidalis vos neįstūmė kamuolio į šeimininkų vartus.

45 min.  Brazilai perėmė kamuolį, trise nubėgo į kontrataką, Neymaras įsiveržė į baudos aikštelę, perdavė kamuolį aukštai, tačiau brazilų smūgis galva nebuvo tikslus.

42 min. Po tolimo perdavimo brazilų vartininko aikštėje atsidūrė du Čilės žaidėjai – A.Vidalis nesugebėjo sustabdyti kamuolio. Kitu atveju įvartis būtų garantuotas.

40 min. Fredas smūgiavo į tuščius vartus, tačiau nepataikė.

36 min. ​Po Oscaro perdavimo į vartininko aikštelę Neymaras aukščiausiai iššoko, smūgiavo galva, tačiau kamuolys atsitrenkė į gynėją.

32 min. ​ĮVARTIS. Čilė užspaudė šeimininkus ir tai davė vaisių: po elementarios Marcelo klaidos prie savo vartų, iš brazilų kamuolį perėmė čiliečiai ir A.Sanchezas įmušė įvartį.

18 min. ĮVARTIS.  Po kampinio, kurį mušė Neymaras, prie kamuolio, po rikošeto nuo brazilo Thiago Silvos galvos, pirmasis atsirado Davidas Luizas, kuris koja nukreipė sviedinį  į vartus.

15 min. Brazilai gavo teisę mušti baudinį iš kairiojo aikštės krašto – prie kamuolio buvo Neymaras, tačiau jo siųstą kamuolį į tolimą vartų kampą sugavo Čilės vartininkas.

12 min. Jau prie kitų vartų krito Hulkas – teisėjas H.Webbas ir vėl buvo ramus.

11 min.  A.Vidalis krito vartininko aikštėje, tačiau teisėjas pražangos neįžvelgė ir neskyrė 11 metrų baudinio.

5 min. Brazilai kėlė kampinį ir kamuolys atšoko Oscarui – šis galingai smūgiavo iš už baudos aikštelės ribų, tačiau kamuolys skriejo greta virpsto.

1 min. Čilė gavo teisę mušti baudinį, bet kamuolį atmušė vartininkas Julio Cesaras.

Startinės komandų sudėtys:

Brazilija: Julio Cesaras, Danielis Alvesas, Thiago Silva, Davidas Luizas, Marcelo, Neymaras, Fernandinho, Oscaras, Luizas Gustavo, Hulkas ir Fredas.

Čilė: Claudio Bravo, Gary Medelis, Gato Silva,  Gonzalo Jara, Mauricio Isla, Eugenio Mena, Marcelo Diazas, Charlesas Aranguizas, Arturo Vidalis, Alexis Sanchezas ir Eduardo Vargas.

------------------

Brazilija ir Čilė tarpusavyje žaidė net 68 kartus – 48 sykius stipresni buvo brazilai, 7-iomis pergalėmis džiaugėsi čiliečiai ir 13 dvikovų baigėsi lygiosiomis.

Pastarosios aštuonerios komandų akistatos baigėsi tikrai ne nuliniu rezultatu – ekipos mušė po tris ir daugiau įvarčių.

Paskutinį kartą Čilės futbolininkai brazilus nugalėjo prieš keturiolika metų. Nuo 2000-ųjų Brazilija laimėjo 10 iš 12-os pastarųjų dvikovų, o iš viso brazilai yra nepralaimėję iki šeštadienio 40 mačų iš eilės.

Brazilijos komanda, kuri FIFA reitinge užima 3 vietą, tapo A grupės nugalėtoja. Ji 3:1 nugalėjo kroatus, 4:1 įveikė Kamerūną ir sužaidė lygiosiomis 0:0 su meksikiečiais.

Čilės futbolininkai, turintys 14-ąjį reitingą pasaulyje, žaidė B grupėje ir finišavo antroje pozicijoje. Jie 3:1 nugalėjo australus, 2:0 įveikė 2010-ųjų čempionę Ispaniją ir 0:2 turėjo pripažinti Nyderlandų pranašumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius