Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio futbolo čempionatas – G grupėje dominuos Vokietija ir Portugalija

Portalas 15min.lt pristato jums pasaulio futbolo čempionato Brazilijoje grupes ir jose rungtyniausiančias komandas. F grupėje aiškūs du favoritai – tai Vokietija ir Portugalija. Vis dėlto, Gana ir JAV yra pasirengusios kautis ir abi tikisi pasiekti kitą etapą.
Cristiano Ronaldo - Portugalijos futbolo rinktinės lyderis
Cristiano Ronaldo - Portugalijos futbolo rinktinės lyderis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Tvarkaraštis:

Vokietija – Portugalija ir Gana – JAV (birželio 16 d.)
Vokietija – Gana (birželio 21 d.)
JAV – Portuglija (birželio 22 d.)
JAV – Vokietija ir Portugalija – Gana (birželio 26 d.)

VOKIETIJA

Treneris – Joachimas Löwas (54 metų vokietis, trenerio karjerą pradėjęs 1994 m., rinktinę treniruoja nuo 2006 ir su jai pasaulio čempionate užėmė trečią, o Europos – antrą vietą. Su „Stuttgart“ klubu 1997 m. laimėjo Vokietijos taurę)
Kapitonas – Philippas Lahmas (30 metų gynėjas iš „Bayern“)
Pasaulio čempionate žaidė 17 kartų, 1954, 1974 ir 1990 m. tapo čempionais, 1966, 1982, 1986, 2002 m. laimėjo antrą vietą, 1934, 1970, 2006 ir 2010 m. – trečią
FIFA reitingo vieta  – 2
Kelias  – UEFA atrankos zonos C grupėje užėmė pirmąją vietą (9/1/0) ir iškovojo tiesioginį kelialapį.

Sudėtis. Vartininkas: Manuelis Neueris („Bayern“), Romanas Weidefelleris (Dortmundo „Borussia“), Ronas–Robertas Zieleris („Hannover“). Gynėjai: Philippas Lahmas, Jerome'as Boatengas (anu – „Bayern“), Erikas Durmas, Kevinas Grosskreutzas, Matsas Hummelsas (visi – „Borussia“), Benediktas Hoewedesas („Schalke“), Peras Mertesackeris („Arsenal“). Saugai: Christophas Krameris („Borussia M“), Julianas Draxleris („Schalke“), Matthiasas Ginteris („Freiburg“), Sami Khedira („Real“), Mario Götze, Toni Kroosas, Bastianas Schweinsteigeris (visi – „Bayern“) Mesutas Özilas („Arsenal“), Shkodranas Mustafi („Sampdoria“), Andre Schürrle („Chelsea“). Puolėjai: Miroslavas Klose („Lazio“), Thomasas Mülleris („Bayern“), Lukašas Podolskis („Arsenal“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietija 2013 metų lapkričio 19 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietija 2013 metų lapkričio 19 d.

Vokietija pasaulio taurės savo rankose nelaikė nuo 1990-ųjų – tai ilgiausias laikas šalies futbolo istorijoje. Pastaruosiuose dviejuose čempionatuose vokiečiai nužygiavo iki pat finalo, kuriame pralaimėdavo būsimiems čempionams. Tai tiesiog negali pasikartoti – ši rinktinė yra viena nedaugelio, kuriems pralaimėjimas net ir pusfinalyje būtų tragedija.

Tokiems žaidėjams kaip P.Lahmas, L.Podolskis, B.Schweinsteigeris, juolab M.Klose, tai yra paskutinis šansas nuveikti kažką didingo. Vis dėlto, senoji gvardija turi daugybę nuostabiai talentingo jaunimo, pasirengusio padėti. Jau skaitant, kad vienu metu aikštėje žais M.Goetze, J.Draxleris, T.Muelleris, T.Krosas ir M.Hummelsas, ima šiauštis plaukai. Tai žaidėjai, kurių dėka Vokietija jau anksčiau atsikratė nuobodaus futbolo etiketės.

M.Klose jau yra 35-eri ir jis vis tiek gali būti pagrindinis vokiečių žaidėjas atakos smaigalyje. Kovą brazilų legenda Ronaldo vienoje TV studijoje pamatė įrašą su M.Klose žaidimu ir nustebo, kad vokietis ar žaidžia. Ne tik nustebo, „Il Fenomeno“ rimtai išsigando, mat M.Klosei trūksta tik dviejų įvarčių, kad pagerintų Ronaldo įmuštų įvarčių pasaulio čempionatuose rekordą.

PORTUGALIJA

Treneris – Paulo Bento (44 metų portugalas, su „Sporting“ dukart laimėjęs šalies čempionatą ir taurę)
Kapitonas – Cristiano Ronaldo (29 metų puolėjas iš „Real“)
Pasaulio čempionate žaidė 5 kartus, 1966 m. užėmė trečią, 0 2006 m. – ketvirtą vietą
FIFA reitingo vieta  – 3
Kelias – UEFA atrankos zonos F grupėje užėmė antrąją vietą (6/3/1), papildomoje serijoje 1:0 ir 3:2 įveikė Švediją.

Sudėtis. Vartininkai: Beto („Sevilla“), Eduardo („Braga“), Rui Patricio („Sporting“). Gynėjai: Fabio Coentrao, Pepe (abu – „Real Madrid“), Ricardo Costa, Joao Pereira (abu – „Valencia“), Andre Almeida („Benfica“), Antunesas („Malaga“), Bruno Alvesas („Fenerbahce“). Saugai: Rubenas Amorimas („Benfica“), Joao Moutinho („Monaco“), Miguelis Veloso („Dynamo Kiev“), Raulis Meirelesas („Fenerbahce“), Williamas Carvalho („Sporting“), Nani („Manchester United“), Rafa Silva („Braga“), Vieirinha („Wolfsburg“), Silvestre'as Varela („Porto“) Puolėjai: Cristiano Ronaldo („Real Madrid“), Ederas („Braga“), Helderis Postiga („Lazio“), Hugo Almeida („Besiktas“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Portugalija 2013 metų lapkričio 15 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Portugalija 2013 metų lapkričio 15 d.

1966 metais Portugalija užėmė trečiąją vietą, kai ją į priekį vedė geriausias pasaulio futbolininkas Eusebio. Šiemet portugalus į pergales ir vėl ves geriausio titulą užsikabinęs futbolininkas – C.Ronaldo. Puolėjas yra aukščiausiame karjeros pike, po geriausio asmeninio sezono – jam tereikia tinkamos komandos draugų pagalbos. Portugalai šansą bent jau pasirodyti geriau nei 1966-aisiais tikrai turi.

29 metų C.Ronaldo puikiai žino, kad kažką nuveikti pasaulio čempionate gali dabar arba galbūt jau niekada. Ko portugalai ir pats futbolininkas norėtų labiausiai – pakeliui į viršūnę pašalinti L.Messi su Argentina arba Ispaniją. Tai būtų dviguba sėkmė.

Vis dėlto, daugelis portugalų atsimena skaudų pralaimėjimą 2002 metų pasaulio čempionato pirmajame mače su JAV. Tada Portugalija, kurią į priekį vedė L.Figo, R.Costa ir kiti auksine vadintos kartos atstovai. Po dvylikos metų grupėje atsirado šansas atkeršyti amerikiečiams už tą pažeminimą.

JAV

Treneris – Jurgenas Klinsmannas (49 metų vokietis, treniravęs „Bayern“ ir Vokietijos rinktinę, su kuria pasaulio čempionate užėmė 3 vietą).
Kapitonas – Clintas Dempsey (31 metų puolėjas iš „Seattle Sounders“)
Pasaulio čempionate žaidė 9 kartus, 1930 m. užėmė trečią vietą, 2002 m. pasiekė ketvirtfinalį
FIFA reitingo vieta  – 14
Kelias – CONCACAF atrankos zonos trečiojo raundo A grupėje užėmė pirmą vietą (4/1/1), ketvirtajame raunde taip pat buvo pirmi (7/1/2) ir iškovojo tiesioginį kelialapį.

Sudėtis. Vartininkai: Bradas Guzanas („Aston Villa“), Timas Howardas („Everton“), Nickas Rimando („Real Salt Lake“). Gynėjai: DaMarcusas Beasley („Puebla“), Mattas Besleris („Sporting Kansas City“), Johnas Brooksas (Berlyno „Hertha“), Geoffas Cameronas („Stoke City“), Timmy Chandleris („Nurnberg“), Omaras Gonzalezas („LA Galaxy“), Fabianas Johnsonas (Monchengladbacho „Borussia“), DeAndre Yedlinas („Seattle Sounders“). Saugai: Kyle'as Beckermanas („Real Salt Lake“), Alejandro Bedoya („Nantes“), Michaelas Bradley („Toronto FC“), Bradas Davisas („Houston Dynamo“), Mixas Diskerudas („Rosenborg“), Julianas Greenas (Miuncheno „Bayern“), Jermaine'as Jonesas („Besiktas“), Grahamas Zusi („Sporting Kansas City“). Puolėjai: Jozy Altidore („Sunderland“), Clintas Dempsey („Seattle Sounders“), Aronas Johannssonas („AZ Alkmaar“), Chrisas Wondolowski („San Jose Earthquakes“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV 2013 metų spalio 15 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV 2013 metų spalio 15 d.

Ar Jurgenas Klinsmannas mačo su Vokietija pradžioje giedos savo šalies himną? Įdomus klausimas, nors ir ne pats svarbiausias. Kurs kas įdomiau daugeliui futbolo gerbėjų būtų sužinoti, kas dėjosi vokiečio galvoji, kai šis į rinktinę neįtraukė JAV futbolo legendos Landono Donovano.

Šių metų amerikiečių ekipoje kaip niekada daug futbolininkų iš vietinės MLS lygos. Ar tai reiškia, kad JAV futbolo lyga stiprėja? O gal priešingai – amerikiečiai nebeprasimuša į stipriausias pasaulio lygas. Į šiuos klausimus rinktinė ir mėgins atsakyti. Viena aišku, kad prastas pasirodymas Brazilijoje gali atgal pasukti pastarąjį dešimtmetį kaip ant mielių augančią JAV futbolo rinką ir susidomėjimą šia sporto šaka.

Yra sakančių, kad tai viena silpniausių JAV rinktinių istorijoje, kuri neturi šansų pakartoti 2002-ųjų pasiekimo, kai grupėje nukovė Portugaliją ir pasiekė ketvirtfinalį. Labai daug atsakymų duos pirmasis mačas – pralaimėjus Ganai viltis žengti toliau būtų praktiškai lygi nuliui.

GANA

Treneris – Jamesas Kwesi Appiah (53 metų ganietis, karjerą pradėjęs 2011 m. su Ganos U-23 rinktine).
Kapitonas – Asamoah Gyanas (28 metų puolėjas iš „Al Ain“)
Pasaulio čempionate žaidė du kartus ir 2010 m. pasiekė ketvirtfinalį
FIFA reitingo vieta  – 38
Kelias – CAF atrankos zonos antrojo raundo D grupėje užėmė pirmą vietą (5/0/1), o ketvirtajame raunde peržengė Egipto barjerą – 6:1 ir 1:2.

Sudėtis. Vartininkai: Fatau Dauda („Orlando Pirates“), Adamas Kwarasey („Stromsgodset“), Stephenas Adamsas („Aduana Stars“). Gynėjai: Samuelis Inkoomas („Platanias“), Danielis Opare („Standard Liege“), Harrisonas Affulas („Esperance“), Johnas Boye („Rennes“), Jonathanas Mensah („Evian“), Rashidas Sumalia („Mamelodi Sundowns“). Saugai: Michaelas Essienas, Sulley Muntari (abu – „Milan“), Rabiu Mohammedas („Kuban Krasnodar“), Kwadwo Asamoah („Juventus“), Emmanuelis Agyemang-Badu („Udinese“), Afriyie Acquah („Parma“), Christianas Atsu („Vitesse“), Albertas Adomah („Middlesbrough“), Andre Ayew („Marseille“), Mubarakas Wakaso („Rubin Kazan“). Puolėjai: Asamoah Gyanas („Al Ain“), Kevinas-Prince'as Boatengas („Schalke“), Abdulas Majeedas Warisas („Valenciennes“), Jordanas Ayew („Sochaux“).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gana 2013 metų lapkričio 19 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gana 2013 metų lapkričio 19 d.

Komandos treneris yra pirmasis strategas iš Afrikos, treniruosiantis komandą pasaulio futbolo čempionate. Simboliška, tačiau Ganos tikslas nesikeičia nuo praėjusių pirmenybių – tapti pirmąja savo kontinento ekipa, patekusia į ketvirtfinalį.

Prieš ketverius metus Gano futbolininkų žaidimas pakerėjo daugelį, tačiau jų pastangas, tiesiogine to žodžio prasme, ranka nubraukė Luisas Suarezas. Žinoma, vien tik urugvajiečio kaltinti negalima, tačiau PAR sudužusi svajonė yra pasirengusi gimti iš naujo. Nors tai ir sunkiai realu.

Brazilijoje Gana pateko į sunkesnę grupę nei buvo PAR, kur jiems užteko įveikti serbus ir sužaisti lygiosiomis su Australija. Pralaimėjimas Vokietijai tada nieko nereiškė – šiemet gali būti kitaip. Kaip ir JAV rinktinei, Ganai taip pat itin daug lems pirmasis šių ekipų tarpusavio susitikimas. Reikia būtinai iškovoti pergalę, o vėliau griebti jautį už ragų mače su Vokietija arba lemiamame mače su Portugalija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius