Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio futbolo čempionato apžvalga – A grupėje dominuos Brazilija

Portalas 15min.lt pristato jums pasaulio futbolo čempionato Brazilijoje grupes ir jose rungtyniausiančias komandas. Turnyro šeimininkai brazilai A grupėje susitiks su Kroatijos, Kamerūno ir Meksikos rinktinėmis bei, neabejotinai, sieks pirmosios vietos. Įdomu, kad Brazilijai atidarymo mačas su kroatais bus 100-osios rungtynės pasaulio čempionatuose.
Brazilijos futbolininkai
Brazilijos futbolininkai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prisijunkite beveik prie 10 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Tvarkaraštis: 

Brazilija – Kroatija (birželio 12 d.)
Meksika – Kamerūnas (birželio13 d.)
Brazilija – Meksika (birželio 17 d.)
Kamerūnas – Kroatija (birželio 18 d.)
Kamerūnas – Brazilija ir Kroatija – Meksika (birželio 23 d.)

BRAZILIJA

Treneris – Luisas Felipe Scolari (65 metų brazilas, 2002 m. pasaulio čempionas su Brazilija, 2004 m. Europos vicečempionas su Portugalija)
Kapitonas – Thiago Silva (29 metų gynėjas iš „Paris Saint Germain“)
Pasaulios čempionate iki šiol žaidė visus 19 kartų ir penkis kartus laimėjo auksą (1958, 1962, 1970, 1994 ir 2002 m.), dukart tapo vicečempionais (1950 ir 1998 m.), dukart laimėjo trečią vietą (1938 ir 1978 m.)
FIFA reitingo vieta – 4
Kelias  – į čempionatą pateko šeimininkų teisėmis.

Sudėtis. Vartininkai: Julio Cesaras („Toronto“), Jeffersonas („Botafogo“), Victoras („Atletico Mineiro“). Gynėjai: Dante („Bayern“), Thiago Silva, Maxwellas, Davidas Luizas (visi – PSG), Henrique („Napoli“), Maiconas („Roma“), Dani Alvesas („Barcelona“), Marcelo („Real“). Saugai: Luizas Gustavo („Wolfsburg“), Paulinho („Tottenham“), Fernandinho („Manchester City“), Ramiresas, Oscaras, Willianas (visi – „Chelsea“), Hernanesas („Inter“). Puolėjai: Hulkas („Zenit“), Bernardas („Šachtar“), Neymaras („Barcelona“), Jo („Atletico Mineiro“), Fredas („Fluminense“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Brazilija 2013 metų lapkričio 16 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Brazilija 2013 metų lapkričio 16 d.

Brazilijos tikslas pasaulio čempionate, kuris antrą kartą vyks jų gimtinėje – auksas ir tik auksas. Tai buvo visais laikais. 2013 m. laimėta Konfederacijų taurė parodė, kad brazilai atgimė ir yra pasirengę kautis aukščiausio tikslo. Vedami jaunojo Neymaro ir masės išprotėjusių sirgalių brazilai finale sumušė Ispaniją ir yra pasirengę tai pakartoti ir šiemet.

Silpnoji grandis? Turbūt tokia galima pavadinti gynybą, nes gynėjų grandyje tikrai gerą sezoną turėjo tik Thiago Silva ir Maiconas.

Silpnoji grandis? Turbūt tokia galima pavadinti gynybą, nes gynėjų grandyje tikrai gerą sezoną turėjo tik Thiago Silva ir Maiconas.

Dante buvo savo paties praėjusio sezono šešėlis, Marcelo vargino traumos, D.Alvesą – „Barcelona“ nesėkmės, o D.Luizas nemažai žaidė atraminio saugo pozicijoje. Vis dėlto, visa gynėjų linija turi pakankamai patirties ir talento, kad tokiame turnyre būtų stipri siena.

Stiprioji grandis? Neabejotinai – saugų linija. Brazilai nėra ispanai ir 11 saugų į aikštę gal ir negalėtų mesti, tačiau bet kuris iš septynių yra aukščiausios klasės futbolininkas ir gali rungtynes pradėti startinėje sudėtyje. Kiek mažiau šiemet žaidė tik klubą pakeitęs Hernanesas.

Puolimo grandyje ryškiausiai švyti Neymaro žvaigždė – brazilai tikisi, kad jaunasis „Barcelona“ deimantas pagaliau taps naujuoju Pele ir atves Braziliją į šlovę.

KROATIJA

Treneris – Niko Kovačas (42 metų kroatas, trenerio karjerą pradėjęs 2009 m.)
Kapitonas  – Darijo Srna (32 metų gynėjas iš Donecko „Šachtar“)
Pasaulio čempionate žaidė tris kartus, o debiutinėse pirmenybėse 1998 m. laimėjo bronzą.
FIFA reitingo vieta  – 20
Kelias  – UEFA atrankos zonos B grupėje užėmė antrąją vietą (5/2/3), papildomose rungtynėse įveikė Islandiją – 0:0 ir 2:0.

Sudėtis. Vartininkai: Stipe Pletikosa („Rostov“), Danijelis Subašičius („Monaco“), Oliveris Zelenika („Lokomotiv“). Gynėjai: Darijo Srna („Šachtar“), Dejanas Lovrenas („Southampton“), Vedranas Čorluka („Lokomotiv“), Gordonas Schildenfeldas („Panathinaikos“), Danijelis Pranjičius („Panathinaikos“), Domagojus Vida (Kijevo „Dinamo"), Sime Vrsaljko („Genoa“), Saugai: Luka Modričius (Madrido „Real“), Ivanas Rakitičius („Sevilla“), Ognjenas Vukojevičius (Kijevo „Dynamo“), Ivanas Perišičius („Wolfsburg“), Mateo Kovačičius (Milano „Inter“), Marcelo Brozovičius (Zagrebo „Dinamo“), Ivanas Močiničius („Rijeka“), Sammiras („Getafe“). Puolėjai: Mario Mandžukičius („Bayern“), Ivica Oličius („Wolfsburg“), Eduardo da Silva („Šachtar“), Nikica Jelavičius („Hull City“), Ante Rebičius („Fiorentina“).

„Scanpix“ nuotr./Kroatija 2013 metų lapkričio 19 d.
„Scanpix“ nuotr./Kroatija 2013 metų lapkričio 19 d.

1998 m. pasaulio pirmenybių debiutantai kroatai nustebino visus, kai nužygiavo iki pat bronzos medalių. Nuo tada prieš visus pasaulio čempionatus komanda neišvengia palyginimų su „bronzine“ 1998-ųjų rinktine ir tai dažnai sukuria nereikalingą spaudimą.

Komandai vadovauja jaunas treneris, paskirtas po B grupės atrankos varžybų, kur kroatams nepasisekė užimti pirmos vietos. N.Kovačas patirties neturi daug, tad sunku pasakyti, ką kroatai gali nuveikti.

Nepadės komandai ir tai, kad pirmas rungtynes dėl diskvalifikacijos praleis puolimo lyderis M.Mandžukičius.

Nepadės komandai ir tai, kad pirmas rungtynes dėl diskvalifikacijos praleis puolimo lyderis M.Mandžukičius.

Kita vertus, kratai turi nesenstantį I.Oličių, Anglijoje žaidžiantį N.Jelavičių, o perdavimus jiems skirstys nuostabiai šį sezoną Ispanijoje atrodę L.Modričius ir I.Rakitičius bei jaunasis deimantas M.Kovačičius.

Gynyboje taip pat netrūksta nei patirties (D.Srna, V.Čorluka, D.Pranjičius), nei jauno talento (D.Lovrenas). 

Atidarymo rungtynėse Kroatija žais su brazilais, tad spaudimas jiems nebus didelis – tai gali išeiti į naudą, ypač jei pavyktų nugriebti bent tašką. Nors Europos komandoms paprastai ne savame žemyne sekasi ne itin gerai, tačiau Meksiką ir Kamerūną kroatai tikrai pajėgūs įveikti.

MEKSIKA

Treneris  – Miguelis Herrera (46 metų meksikietis, trenerio karjerą pradėjęs 2002 m., su „America“ 2013 m. laimėjo Meksikos čempionatą)
Kapitonas  – Rafelis Marquezas (35 metų gynėjas iš „Leon“)
Pasaulio čempionate žaidė 14 kartų, tačiau geriausias pasiekimas – tik ketvirtfinalis, pasiektas 1970 ir 1986 m.
FIFA reitingo vieta  – 19
Kelias  – lengvai įveikė CONCACAF antro raundo B grupę (6/0/0), tačiau trečiame raunde liko 4 vietoje (2/5/3) ir žaidė papildomą seriją su Naujaja Zelandija – laimėjo 5:1 ir 4:2.

Sudėtis. Vartininkai: Jesusas Corona („Cruz Azul“), Guillermo Ochoa („Ajaccio“), Alfredo Talavera („Toluca“). Gynėjai: Paulas Aguilaras („America“), Andresas Guardado („Bayer“), Miguelis Layunas („America“), Rafaelis Marquezas („Leon“), Hectoras Moreno („Espanyol“), Diego Reyesas („Porto“), Maza Rodriguezas („America“), Carlosas Salcido („Tigres“). Saugai: Javieras Aquino („Villarreal“), Gallito Vazquezas („Leon“), Hectoras Herrera („Porto“), Carlosas Pena („Leon“), Isaacas Brizuela, Miguelis Angelas Ponce (abu – „Toluca“), Marco Fabianas („Cruz Azul“). Puolėjai: Oribe Peralta („Santos“), Javieras Hernandezas („Manchester United“), Raulis Jimenezas („America“), Alanas Pulido („Tigres“), Giovani Dos Santosas („Villarreal“).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksika 2013 metų lapkričio 20 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meksika 2013 metų lapkričio 20 d.

Be abejonės, žinomiausias šalies futbolininkas jau ne vienerius metus yra „Manchester United“ narys J.Hernandezas, o pastaruoju metu prie jo prisijungė ir „Villarreal“ save atradęs G.dos Santosas.

Vis dėlto, atrankoje į pasaulio čempionatą Meksika atrodė apverktinai ir susidūrusi su rimtais varžovais trečiajame CONCACAF etape net penkiose rungtynėse iš dešimties neįmušė įvarčių. Komandai nuoseklumo nepridėjo ir trys skirtingi treneriai. Vis dėlto, gavę šansą į pasaulio čempionatą prasimušti per papildomą seriją su Naująja Zelandija, meksikiečiai parodė, kad gali žaisti galingai.

Nepaisant to, sunku tikėtis, kad Meksika bus pajėgi pasiekti kitą varžybų etapą, nebent daug pasitikėjimo savimi komanda gautų pirmajame susitikime su Kamerūnu. Gali būti, kad komandos likimas spręsis paskutinėse grupės rungtynėse su Kroatija, kai varžovų gretose jau neabejotinai žais M.Mandžukičius.

KAMERŪNAS

Treneris  – Volkeris Finke'as (66 metų vokietis, trenerio karjerą pradėjęs 1975 m., 16 metų reniravo Bundeslygos klubą „Freiburg“)
Kapitonas  – Samuelis Eto'o (33 metų puolėjas iš Londono „Chelsea“)
Pasaulio čempionate žaidė septynis kartus, o 1990 metais pasiekė ketvirtfinalį
FIFA reitingo vieta  – 50
Kelias  – antrojo CAF atrankos raundo I grupėje buvo pirmas (4/1/1), o papildomoje serijoje peržengė Tuniso barjerą – 0:0 ir 4:1.

Sudėtis. Vartininkai: Charlesas Itandje („Konyaspor“), Sammy Ndjockas („Fetihespor“), Loicas Feudjou („Coton Sport“). Gynėjai: Allanas Nyomas („Granada“), Dany Nounkeu („Besiktas“), Cedricas Djeugoue („Coton Sport“), Aurelienas Chedjou („Galatasaray“), Henri Bedimo („Lyon“), Benoit Assou-Ekotto („Queens Park Rangers“). Saugai: Eyongas Enoh („Antalyaspor“), Jeanas Makounas („Rennes“), Joelis Matipas („Schalke“), Stephane’as M’Bia („Sevilla“), Landry Nguemo („Bordeaux“), Alexas Songas („Barcelona“), Edgaras Sally („Lens“). Puolėjai: Samuelis Eto’o („Chelsea“), Maximas Choupo Motingas („Mainz“), Benjaminas Moukandjo („Nancy“), Vincentas Aboubakaras („Lorient“), Pierre Webo („Fenerbahce“), Fabrice’as Olinga („Zulte-Waregem“).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamerūnas 2013 metų lapkričio 17 d.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kamerūnas 2013 metų lapkričio 17 d.

Jeigu Kamerūnas grupėje liks paskutinis, tragedijos tikrai nebus, jei žengs į kitą etapą – tai jau bus galima vadinti tikrai staigmena. Net ir trys pralaimėjimai sirgalių neturėtų itin liūdinti, mat komanda yra pasikeitimų stadijoje.

Kamerūnas pasižymi gana gerai sucementuota patyrusia gynyba, tačiau puolimo arsenalas skurdus, nepaisant to, kad smaigalyje žaidžia garsusis S.Eto'o. Jeigu puolimo ir saugų linijų futbolininkai sugebės žaisti agresyviai, teigiamų rezultatų galima tikėtis.

Vokietis V.Finke'as komandos žaidimą grindžia ramiu kamuolio kontrole paremtu žaidimu, kuris dažnai pereina į greitas atakas.

Labai daug kas priklausys nuo pirmojo mačo su Meksikos rinktine. Jeigu rezultatas per pirmas dvejas rungtynes bus prastas, komanda gali tiesiog sugriūti psichologiškai – juk trečiose ir galbūt lemiamose rungtynėse lauks brazilai. Be to, Kamerūno futbolininkai niekada nepasižymėjo įspūdinga komandine dvasia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius