-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio futbolo čempionato laukiančiame Rio de Žaneire klesti smurtas

Alda Rafael Castilho svajojo būti psichologe ir prisijungė prie policijos pajėgų tam, kad užsidirbtų pinigų sumokėti už savo studijas. 27 metų moters svajonė užgeso, kai ginkluoti nusikaltėliai šturmavo policijos postą skurdžiame rajone, kuriame ji dirbo. Kulka pervėrė moters pilvą, ir ji mirtinai nukraujavo.
Rio de Žaneire įsiplieskė audringi protestai
Rio de Žaneire įsiplieskė audringi protestai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugėja policininkų mirčių

„Jie ją paliko ant žemės kaip kokį gyvulį“, – „The New York Times“ sakė nužudytos moters motina Maria Rosalina Rafael Castilho – tarnaitė, gyvenanti Rio de Žaneiro pakraštyje. – Politikai kalba apie tai, kaip jie nori rengti futbolo čempionatą, tačiau net nesugeba apsaugoti savo pareigūnų, o ką jau kalbėti apie į šalį atvyksiančius svečius.“

Čempionatas turėjo pasauliui parodyti gražią Rio de Žaneiro veido pusę, tačiau pastaruoju metu daugėja plėšikavimo ir žmogžudysčių, o taip pat ir policijos pareigūnų žūčių.

Iki Pasaulio futbolo čempionato pradžios likus mažiau nei dviems savaitėms, nusikalstamumo banga kelia grėsmę Rio de Žaneirui, kuris tikisi sulaukti maždaug 900 tūkst. turistų.

Čempionatas turėjo pasauliui parodyti gražiąją Rio de Žaneiro veido pusę, tačiau pastaruoju metu daugėja plėšikavimo ir žmogžudysčių, o taip pat ir policijos pareigūnų žūčių.

Šįmet jau buvo pašauta mažiausiai 110 pareigūnų. Tai 40 proc. daugiau nei tuo pat metu praėjusiais metais. Didžioji dalis pareigūnų pašauta tarnybos metu, tačiau buvo ir atvejų, kuomet pareigūnus atpažindavo ir pašaudavo ne tarnyboje.

Brazilijos žurnalistė Roberta Trindade kruviną gegužės 16–ąją užfiksavo šūvius į 14 policijos pareigūnų. Du iš jų buvo nužudyti. Iš viso šįmet Rio de Žaneire jau nužudyta 30 pareigūnų, įskaitant ir R.Castilho.

Policijos pareigūnai stengiasi atsikovoti teritorijas iš ginkluotų narkotikų platinimo gaujų. Tam buvo sukurti ir specialūs policijos „Pacifying Police“ padaliniai, kurių darbas iš pradžių buvo laikomas svarbiu laimėjimu. Tačiau ilgainiui šių pareigūnų užpuolimai pasidarė vis dažnesni.

Pripažindami, kad vietos pareigūnų pajėgos neturi galimybių užtikrinti Pasaulio futbolo čempionato saugumo, miesto pareigūnai kreipėsi valstybę, prašydami 5,3 tūkst. karių iš ginkluotųjų pajėgų, kad šie padėtų patruliuoti miesto gatvėse.

Ne viskas taip blogai?

Vis dėlto pareigūnai teigia, kad miestas, nepaisant pastarųjų nesėkmių ir prašyto pastiprinimo iš valstybės, yra gerokai saugesnis nei buvo anksčiau. Jie atkreipia dėmesį į Venesuelos sostinę Karakasą ar Hondūro sostinę, kur žmogžudysčių gerokai daugiau.

Rio de Žaneire žmogžudysčių skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 20,5 ir yra gerokai mažesnis nei 2007 m., kai jis siekė 37,8. Per šį laikotarpį pareigūnų Rio de Žaneire padaugėjo nuo 37,9 tūkst. iki 47, 7 tūkst.

Šiuos optimistinius skaičius pateikęs vyresnysis valstybės saugumo pareigūnas Roberto Sá sako, kad pareigūnai taip pat nužudomi ir kitose šalyse, tačiau Brazilijoje jų mirtis išpučianti žiniasklaida.

„Suprantu, kad pareigūnų žūčių niekas nenori, tačiau mes gyvename Lotynų Amerikos kultūroje, kuri yra neatsiejama nuo nusikalstamumo ir žiaurumo. Mes turime suprasti, kad tokia mūsų šalies realybė“, – aiškino R.Sá.

Apie policijos pareigūnų bėdas čia buvo pradėta kalbėti vasarį, kai Rio de Žaneiro specialiojo būrio vadas pulkininkas Frederico Caldas pateko į susišaudymą Rocinhoje, didžiausiame Rio de Žaneiro lūšnyne.

Iš viso Brazilijoje praėjusiais užfiksuota 4761 žmogžudystė, iš kurių 1323 įvykdytos Rio de Žaneire. Gyventojų skaičiumi didesniame Niujorke žmogžudysčių tuo pat laikotarpiu buvo tik 333.

Įbauginti gyventojai

Augantis nusikalstamumas šokiruoja ir vietos gyventojus. Gatvės vagišių ir automobilių vagių vis daugėja.

Didėjantį nusikalstamumą prieš pareigūnus kai kurie sieja su narkotikų platinimo gaujomis.

Rio de Žaneiro gatvėse nusikaltėlių tiek, kad būna net paradoksalių atsitikimų. Kai duodama interviu vietinei televizijai moteris pasakojo apie kriminogeninę šalies padėtį, vagišius filmavimo metu stengėsi nuplėšti nuo jos kaklo karolius.

Kitame internete išplitusiame išmaniuoju telefonu užfiksuotame vaizdelyje buvo rodomas iš policijos automobilio kyšančios negyvos moters kūnas. Ją vežę pareigūnai vėliau tikino, kad leisgyvę moterį vežė į ligoninę ir nežinojo, jog ji kyšo iš automobilio.

Tačiau vėliau atlikto tyrimo metu išaiškinta, jog moteris žuvo dėl pareigūnų kaltės.

„Pasitikėjimas policija yra labai žemas, – sako buvęs Rio de Žaneiro vyriausias policijos pajėgų vadas Luizas Eduardo Soare'as. – Nusikaltėlių raminimo procesas paprasčiausiai perkėlė nusikalstamumą į kitas miesto zonas.“

Didėjantį nusikalstamumą prieš pareigūnus kai kurie sieja su narkotikų platinimo gaujomis, tokiomis kaip kalėjime 1970 m. susiformavusi „Comando Vermelho“, ir mažesnės grupės, tokiomis kaip „Terceiro Comando Puro“, susikūrusi po 1980 m., suskilus „Comando Vermelho“.

Policininkai sako, kad jų darbą apsunkina neadekvatūs apmokymai ir mažas darbo užmokestis, tačiau prie priešiškumo policijai prisideda ir pareigūnų elgesys, kai jie grobia gyventojus ir kankina.

Pavyzdžiui, po tyrimo išaiškėjo, kad 42 metų statybų darbuotojas Amarildo de Souzas buvo kankintas elektrošoku ir tardytas jį aprišus plastikiniu maišu, nes pareigūnai įtarė jį dalyvavus narkotikų prekyboje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius