Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmojo Pasaulio futbolo čempionato turo simbolinė rinktinė

16 rungtynių, 32 komandos ir truputį daugiau nei 400 žaidėjų išbėgusių į aikštę. Iš tokios gausybės futbolininkų atsirinkti pačius geriausius yra neprasta užduotis, tačiau renginys vykstantis kas keturis metus būna vertas tokios aukos.
Salvatore Sirigu
Salvatore Sirigu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vartininkas. Salvatore Sirigu (Italija): Jau pirmasis italų mačas praėjusiame pasaulio futbolo čempionate su Paragvajumi buvo lemtingas. Komandos legenda Gianluigi Buffonas patyrė traumą, dėl kurios negalėjo padėti komandai tragiškai susiklosčiusiose rungtynėse su Naująja Zelandija ir Slovakija. Į vartus abiejose akistatose stojęs Federico Marchetti stebuklų nepademonstravo ir buvo akivaizdu, jog G.Buffono velniškai trūko.

Prieš rungtynes su Anglija patyręs Turino „Juventus“ klubo vartininkas taip pat susižeidė ir tik morališkai galėjo palaikyti komandos draugus. Šį kartą vartų sargo funkcijos buvo patikėtos toli gražu ne tokiam patyrusiam Salvatorei Sirigu. Patikimas vartininkas, tvirtas labai pajėgios „Paris Sain Germain“ ekipos žaidėjas, bet panašaus lygio tarptautinių rungtynių stygius vertė ne vieną nuogąstauti, ar pavyks šiam žaidėjui atlaikyti milžinišką spaudimą tokiame svarbiame mače. Juk varžovas – revanšo už nesėkmę praėjusio Europos čempionato ketvirtfinalyje troškusi Anglija.

Tačiau S.Sirigu nuostabiai susitvarkė su jo pečius užgulusia našta ir nutildė visus skeptikus. Vartininkas tiek pirmajame, tiek antrajame kėlinyje puikiai gelbėjo savo komandą nuo anglų smūgių, tą jis darė labai užtikrintai atmušdavęs kamuolius į ne itin pavojingus plotus tokiu būdu nesuteikdamas varžovams antrų šansų. Savo ruožtu dėl praleisto išlyginamojo įvarčio jo kaltės įžvelgti neįmanoma. Buvome puikaus šio vartininko pasirodymo liudininkai, jo žaidimas padėjo itin tvirtą pamatą šiai svarbiai Italijos rinktinės pergalei.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Serge'as Aurier
AFP/„Scanpix“ nuotr./Serge'as Aurier

Gynėjai

Serge‘as Aurier (Dramblio Kaulo Krantas): Jaunas 21-erių metų „Toulouse“ ekipos futbolininkas nebuvo ta persona, iš kurios tiek treneris, tiek Dramblio Kaulo Kranto rinktinės gerbėjai galėjo tikėtis stebuklų. Visų pirma dėmesys krypo į solidžius puolėjus ir puikų sezoną sužaidusį Yaya Toure, kuris pirmajame mače, švelniai tariant, nuvylė.

Dešiniojo gynėjo pozicijoje žaidęs S.Aurier puikiai jungdavosi į atakas ir kėlė pavojų japonų vartams. Būtent po jo aukštų perdavimų iš krašto Wilfriedas Bony ir Gervinho smūgiais galva pasiuntė kamuolius į tekančios saulės šalies vartus. Labai puikiai sužaidė ir toje pačioje pozicijoje žaidžiantis italas Matteo Darmianas, tačiau S.Aurier savo funkcijas puolime išpildė taip pat idealiai bei tiesiogiai prisidėjo prie išlyginamojo ir pergalingo Dramblio Kaulo Kranto rinktinės įvarčio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matsas Hummelsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Matsas Hummelsas

Matsas Hummelsas (Vokietija): Puiku, kai centro gynėjas iš peties pasidarbuoja ir padeda savo komandai išlaikyti sausus vartus. Jeigu dar pelno įvartį – išvis nuostabu. Tą po kampinio tiksliu smūgiu galva pavyko padaryti M.Hummelsui. Visgi, ne tik šis įvartis įprasmina solidų Vokietijos rinktinės gynėjo pasirodymą, net ir žaisdami pilnos sudėties portugalų atakuojantys žaidėjai neįveikdavo šio tvirto barjero.

73-iąją minutę Dortmundo „Borussia“ klubo gynėjas dėl traumos buvo priverstas palikti aikštę, tačiau pasirodė informacija, jog futbolininko trauma nėra rimta, tad Vokietijos rinktinės sirgaliai gali lengviau atsikvėpti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daley Blindas ir Ryanas McGowanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Daley Blindas ir Ryanas McGowanas

Daley Blindas (Nyderlandai): Šis Amsterdamo „Ajax“ žaidėjas tapo geriausiu 2014-ųjų metų Nyderlandų futbolininku, o gerbėjams, pernelyg giliai neįneriantiems būtent į šios šalies futbolo batalijas, iš pirmo žvilgsnio visa tai atrodytų gana keista.

Tiek kairiojo gynėjo, tiek atraminio saugo pozicijoje žaidžiantis D.Blindas ne tik puikiai susitvarkė su savo užduotimis gynyboje. Būtent po jo tikslių perdavimų įvarčius pelnė Robinas van Persie ir Arjenas Robbenas. Gerbėjams, gana skeptiškai vertinusiems Nyderlandų gynybos liniją, šio žaidėjo pasirodymas turėjo būti itin malonus atradimas. Sužavėtas turėjo likti ir buvęs ilgametis „Ajax“ gynybos ramstis Danny Blindas, stebėjęs nuostabų savo sūnaus žaidimą. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulas Aguilaras ir Oscaras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paulas Aguilaras ir Oscaras

Saugai

Oscaras (Brazilija): 11-ąją minutę brazilai patyrė šaltą dušą, kai Marcelo nukreipė kamuolį į savo vartus. Gana sunkioje padėtyje atsidūrusius brazilus pradėjo traukti Oscaras. „Chelsea“ klubo futbolininkas tiesiog dominavo dešiniajame atakos krašte ir nuolat grasino kroatų vartams.

Būtent po jo rezultatyvaus perdavimo Neymaras rezultatą išlygino, taip pat sulaukęs kamuolio baudos aikštelėje ir pražangą lėmusią 11 metrų baudinį išprovokavo Fredas, o vyšnia ant pyrago buvo tikslus smūgis pažeme į Stipe Pletikosos ginamus vartus. Be to, saugas puikiai pasitarnavo atliekant gynybines funkcijas. Oscaras buvo kertinė brazilų figūra neleidusi šeimininkams patirti fiasko jau pirmajame mače.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Arjenas Robbenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Arjenas Robbenas

Arjenas Robbenas (Nyderlandai): Šį kartą pastumtas kiek labiau į priekį nei įprastai A.Robbenas pasiekė naują rekordą – bėgo net 37 km/h greičiu ir nukarūnavo anksčiau užfiksuotą Theo Walcotto pasiekimą. Abu jo pelnyti įvarčiai – pasityčiojimas iš ispanų gynybos. Įsiveržęs į baudos aikštelę jis privertė keliaklupsčiauti tiek gynėjus, tiek vartininką.

Gana odioziškai skamba teiginiai, jog A.Robbenas pasinaudojo virtine ispanų gynėjų klaidų. Nejaugi kaltas Sergio Ramosas, kad bėgo paskui skrajojantį olandą „tik“ 30 km/h greičiu? Mes tiesiog išvydome neeilinius sprogstamosios jėgos, kamuolio valdymo technikos ir atakos užbaigimo pavyzdžius. Nenurašykime olando šou ispanų gynėjų impotencijai, o tiesiog suvokime, jog toje akistatoje buvome didžio talento liudininkai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonio Candreva ir Raheemas Sterlingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonio Candreva ir Raheemas Sterlingas

Antonio Candreva (Italija): Italai tiesiog dominavo dešiniajame atakos krašte, kuriame puikiai žaidė jau anksčiau paminėtas M.Darmianas, tiek A.Candreva. Saugas beveik visada prisilietęs prie kamuolio pasirinkdavo tinkamiausią sprendimą ir buvo aktyviausias žaidėjas šioje svarbioje akistatoje.

Porą kartų suklaidinęs varžovus jis atliko pavojingus smūgius versdamas Joe Hartą rodyti savo meistriškumą ir kėlė į baudos aikštelę beveik dešimtį kamuolių, su kuriais buvo priversti tvarkytis gynėjai bei vartininkas. Visgi, puikus saugo žaidimas veltui nenuėjo – būtent A.Candreva meistriškai suklaidino varžovą ir atliko rezultatyvų perdavimą iš to paties dešiniojo krašto Mario Balotelliui, kuris pelnė pergalingą įvartį. Geriausias šiame mače buvo būtent šis Romos „Lazio“ klubo žaidėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Rodriguezas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Rodriguezas

Jamesas Rodriguezas (Kolumbija): Prieš šį Kolumbijos rinktinės saugą gana tvirta gynyba pasižymintys graikai nesurado jokių priešnuodžių visų rungtynių metu. J.Rodriguezas buvo pagrindinis komandos variklis, kurio buvo pilna visur. Net ir gynyboje, kuri tikrai nėra stipriausia šio žaidėjo pusė, kolumbietis puikiai atliko savo darbą ir laimėjo daug dvikovų prieš savo varžovus.

Pačioje rungtynių pabaigoje pelnytas įvartis dar labiau įprasmino puikų J.Rodriguezo pasirodymą. Kolumbijos sugrįžimas po šešiolikos metų pertraukos į pasaulio futbolo čempionato batalijas buvo labai sėkmingas, o to prie to daugiausiai prisidėjo šis 22-iejų metų žaidėjas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joelas Campbellas džiaugiasi įvarčiu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joelas Campbellas džiaugiasi įvarčiu

Puolėjai

Joelis Campbellas (Kosta Rika): Šio jaunojo puolėjo „smagios“ kairės kojos galimybėmis jau anksčiau galėjo įsitikinti „Manchester United“ gerbėjai, o po rungtynių su Urugvajumi jau niekas tuo nesuabejos. Nieko keisto, jog patekus į tokią sudėtingą grupę Kosta Rikai prieš turnyrą buvo klijuojama autsaiderių etiketė, tačiau šios nedidelės valstybės atstovai pateikė didžiausią pirmojo rato sensaciją ir įveikė praėjusio čempionato pusfinalio dalyvę.

Puolėjas visas rungtynes nusileisdavo arčiau aikštės vidurio arba į dešinįjį kraštą pasiimti kamuolio siekdamas pasinaudoti savo greičio ir technikos savybėmis veržiantis link baudos aikštelės. J.Campbellas atliko du įspūdingus tolimus smūgius bei išprovokavo kelias pražangas, po kurių standartinių padėčių metu kildavo gaisrai prie varžovų vartų. Statistikos protokole kostarikietis pasižymėjo įvarčiu ir puikiu rezultatyviu perdavimu, tačiau J.Campbello pasirodymas tuo neapsiriboja – nuostabi kamuolio valdymo technika, puikus pirmasis lietimas ir įrodymas, jog Maximilianui Pereirai šienapjūtės sezonas jau prasidėjo. Vienareikšmiškai, tai buvo labiausiai iš gerosios pusės nustebinęs jaunas žaidėjas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Robinas van Persie
AFP/„Scanpix“ nuotr./Robinas van Persie

Robinas van Persie (Nyderlandai): Toli gražu ne visiems aukščiausio lygio žaidėjams pavyksta dominuoti tiek klubinėse pirmenybėse, tiek tarptautinėse batalijose. R.van Persie per rungtynes su titulą ginančia Ispanija įmušė tiek įvarčių, kiek per prieš tai vykusius du pasaulio čempionatus kartu sudėjus.

Pirmasis tikslus smūgis – tiesiog nepakartojamas. Turbūt tai vienas iš gražiausių įvarčių, pelnytų galva per visas įvykusias pirmenybes. Maža to, puolėjas pasinaudojo grubia vartininko Ikero Casillaso klaida ir įformino dublį. Sezono eigoje traumų kamuotas žaidėjas sužaidė taip, kaip iš jo Nyderlandų rinktinės gerbėjai ir tikisi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomasas Muelleris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Thomasas Muelleris

Thomas Muelleris (Vokietija): Pirmojo šiame turnyre „hat-trick’o“ autorius per septynerias rungtynes pasaulio čempionatuose pelnė jau aštuonis įvarčius. Brazilų puolėjas Ronaldo penkiolika tikslių smūgių atliko per devyniolika dvikovų, o T.Muelleriui dar tik 24-eri metai.

Žinoma reikia sutikti, jog puolėjo hat-trick‘as nebuvo labai efektingas – įmuštas 11 metrų baudinys ir pasinaudota dvejomis grubiomis varžovų gynėjo bei vartininko klaidomis, o išprovokuoti Pepę didelių pastangų nereikia. Visgi, atsidurti laiku tinkamoje vietoje bei negailestingai naudotis varžovų klaidomis taip pat yra menas, o T.Muelleris tą puikiai sugeba.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius