Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siaubingi įspėjimai žurnalistams pasaulio futbolo čempionate: Brazilijoje viešai net nekvėpuokite

Tarptautinė sporto žurnalistų federacija (AIPS) birželio 4-ąją išplatino atmintinę visiems sporto žurnalistams, kurie vyks Į Brazilija nušviesti po savaitės ten prasidėsiančių pasaulio futbolo kovų. Šioje atmintinėje sudėta viskas, kas galėtų atsitikti su žurnalistais, jei jie nesisaugos ir negalvos, jog atvyko į ne pačią ramiausią kriminogenine prasme valstybę.
Sirgaliai.
Sirgaliai. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atmintinėje yra ne vienas punktas, kurio esmė – jei esate pirmenybėse, geriau net nekvėpuokite Brazilijos gatvėse, o geriau net ir nebūkite čempionate. Bet jei nutarėte dirbti per pasaulio čempionatą, susitaikykite, kad būsite apvogtas, iš jūsų bus nukniauktas kompiuteris, iš banko sąskaitos – pinigai, o žengę vos vieną žingsnį nuo pagrindinės gatvės – įsigysite begalę problemų. Tačiau, jei naudositės atmintine – futbolo fiesta Brazilijoje nebus tokia „skaudi“.

1. Jei jus apiplėšinėja – net nebandykite priešintis: atiduokite turimas vertybes be jokių kalbų. Tam, kad netaptumėte apiplėšimo taikiniu, nešiokitės mažiau vertingų daiktų, kurie galėtų sudominti vagis. Pasistenkite nekalbėti mobiliaisiais telefonais viešose vietose, neturėkite auksinių papuošalų.

2. Visada būkite budrūs. Neklausykite gatvėje muzikos per telefoną su ausinėmis. Galite neišgirsti to, kas padėtų išvengti problemų.

3. Labai atsargiai elkitės su vietos bankomatais – vietiniai apsukruoliai be vargo „nuskenuoja“ mokėjimo kortelių kodus. Jei esate oro uoste, niekada neimkite iš bankomatų pinigų – sukčiai jais naudojasi, kad galėtų sužinoti jūsų kortelės duomenis. Juk pro oro uostą „praeina“ ne vienas tūkstantis užsieniečių. Apie tai, kad jų kortelių kodai nulaužti ir paimtos lėšos, užsieniečiai sužino tik po kurio laiko.

4. Kai ateisite pasiimti savo akreditacijos, niekada nelaikykite atvirai paso. Geriau turėkite jo kopiją. O pasą palikite viešbučio seife ar kitoje saugioje vietoje. Ir taip visur.

5. Nenešiokite su savimi kreditinių kortelių ar didelių pinigų sumų. Užteks ir to, kad turėtumėte pinigų dienos kelionei – to plėšikui tikrai užteks. Turėkite „antrąją piniginę“, kurią atiduotumėte apiplėšimo metu, o pagrindinė turėtų būti viešbutyje.

6. Būkite budrūs, jei vaikščiojate vakarais ar naktimis. Stebėkite savo daiktus baruose ir pasistenkite nenusigerti.

7. Laikykitės pagrindinių gatvių. Nenutolkite nuo jų – vienas neteisingas posūkis ir jūs galite turėti nemenkų problemų.

8. Imkite taksi tik iš viešbučio ar oficialių taksi stotelių. Oro uostuose naudokitės tik oficialiais taksi.

9. Stenkitės apeiti susibūrimo vietas, kur yra nemažai žmonių – ten dirba kišenvagiai.

10. Neatidarinėkite viešbučio kambario durų, kol negavote aiškaus atsakymo, kas stovi už durų. Į kambarį galite pasikviesti „draugų“, tačiau žinokite, kad tie „draugai“ gali į jūsų kambarį pasikviesti nekviestų „draugų“.

11. Neikite į parkus ar paplūdimius sutemus.

12. Būkite atsargūs, naudodami belaidį internetą Wi-Fi. Brazilijos sukčiai užima antrąja vietą pasaulyje pagal internete vykdomus nusikaltimus.

13. Niekada nesinaudokite nešiojamaisiais kompiuteriais, važiuodami taksi ant galinės sėdynės. Dažniausiai motociklais važinėjantys vagys sugeba išplėšti iš kliento tuos kompiuterius ir nuvažiuoja. Tai įvyksta, kai taksi patenka į „spūstis“.

14. Net ir stadionų spaudos ložėse nepalikite daiktų be priežiūros – ypač darbo vietose. Brazilijoje veikiančioms vagių gaujoms greičiausiai pasisekė gauti žiniasklaidos akreditacijas ir jų „berniukai“ „dirbs“ ir tarp spaudos atstovų. Vagystės stadionuose – didelė Pietų Amerikos problema.

15. Neužmirškite, kad dabar Pietų Amerikoje – žiema ir labai greitai temsta. Jau 18 valandą vakaro yra tamsu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius