Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taktinė analizė: ar Nigerijos krašto žaidėjai sugebės rasti erdvių už Irano gynybos linijos nugarų?

Antrosiose dienos rungtynėse F grupėje ginklus surems ne itin daug dėmesio šiame čempionate sulaukiančios Irano ir Nigerijos rinktinės. Tinklaraštis dezinformacija.net pristato jums šios dvikovos komandas bei pateikia trumpą ekipų taktikos analizę.
Emmanuelis Emenike
Emmanuelis Emenike / „Scanpix“ nuotr.

Irano žaidimo braižas gynyboje ir viduryje turėtų būti panašus į Kosta Rikos, tačiau priekyje jie turi mažiau greičio ir kiek daugiau raumenų.

Veiksmas šiose rungtynėse turėtų vykti kraštuose – dėl silpno saugų trikampio viršaus bei mažų tarpų tarp Irano gynėjų ir atraminių saugų, R.Azeezui turėtų būti sunku atsidurti tarp šių linijų bei iš ten daryti stiprią įtaką žaidimui. Dėl gilios Irano saugų linijos afrikiečiams kils ir kita problema – laisvų erdvių sunkiai ras kraštiniai Nigerijos žaidėjai A.Musa ir V.Mosesas, kuris dėl didelių erdvių nebuvimo gali tapti ganėtinai neefektyviu žaidėju.

Dėl to galima tikėtis, jog Nigerijos krašto gynėjai atakuos daugiau nei įprasta bei atliks daugiau ankstyvų perdavimų baudos aikštelėje būsiančiam itin galingam puolėjui E.Emenike. Pagrindinis klausimas – ar Nigerijos krašto žaidėjai sugebės rasti erdvių už Irano gynybos linijos nugarų?

Nigerijos futbolo rinktinės taktinė schema
Nigerijos futbolo rinktinės taktinė schema

Nigerija: Afrikos čempionai, tačiau su ryškiais trūkumais

Pravardė: Super Eagles (super ereliai)

Treneris: Stephenas Keshi. Iki šiol dirbęs tik su rinktinėms, daugiausia – su Togo komanda. Su ja netikėtai pateko į 2006-ųjų pasaulio čempionatą, tačiau buvo skandalingai atleistas porą mėnesių prieš čempionato pradžią.

Žvaigždė: Emmanuelis Emenike („Fenerbahce“). Bene įspūdingiausio sudėjimo ir grėsmingiausios išvaizdos dalyvis visame čempionate. Nepaisant stambaus sudėjimo, yra greitas ir mobilus.

Taktika: Nigerijos jėga yra atakuojančio trejeto greitis. Ši rinktinė žais kontratakuojantį futbolą, kurio kertinė ašis bus krašto puolėjų Ahmedo Musos ir Victoro Moseso įspūdingi greičiai.

Musa yra kiek universalesnis žaidėjas, sugebantis apžaisti varžovą 1 prieš 1 bei galintis pelnyti įvarčius, o tuo tarpu Moseso atveju visa jėga yra greityje – jis yra efektyvus tik tada, kai turi daug erdvių krašte, o pozicinėje atakoje naudos duoda mažai.

Balanso viduryje trūkumas yra viena esminių problemų. Giliausiai saugų grandyje žais turbūt talentingiausias rinktinės žaidėjas Ogenyi Onazi, tačiau šiam paprasčiausiai trūksta disciplinos žaidžiant tikru atraminiu saugu, o jo stiprybė yra fizinės sąvybės, neblogas aikštės matymas bei galingi smūgiai abiejomis kojomis iš toli, todėl geriau jaučiasi, kai už nugaros turi dar vieną saugą.

Jo kolega Johnas Obi Mikelis yra ganėtinai primityvus žaidėjas, kuris paprasčiausiai žaidžia virš gynėjų linijos ir skirsto trumpus perdavimus į kraštą. Nėra ir stiprios saugų trikampio viršūnės – ten neblogai žaisti gali nebent jaunas ir nepatyręs Ramonas Azeezas. Dar vienas galvos skausmas – krašto gynėjo Eldersono trauma prieš pat čempionatą. Eldersonas buvo neabejotinai stipriausias komandos krašto gynėjas, gerai besijungiantis į atakas, tad dėl jo netekties kraštai staiga tampa daug silpnesni.

Stipriosios vietos:

– Super greitas atakuojantis trejetas
– Didelis atakuojančių žaidėjų pasirinkimas
– Vartininkas

Silpnosios vietos:

– Neaiškūs giliau rungtyniausiančių saugų vaidmenys                                                          -Krašto gynėjai
– Atakuojančio saugo trūkumas.

Irano futbolo rinktinės taktinė schema
Irano futbolo rinktinės taktinė schema

Iranas: toli gražu ne turistai

Pravardė: تیم ملی (nacionalinė komanda)

Treneris: Carlosas Queirozas. Ne vienus metus buvęs Sero Alexo Fergusono dešiniąja ranka „Manchester United“ klube, vėliau Queirozas perėjo prie rinktinių. Treniravo Portugaliją 2010-ųjų čempionate, o dabar atsidūrė Irane.

Žvaigždė: Ashkanas Dejagahas („Fulham“). Vienas iš nedaugelio saulės spindulių tragiškame „Fulham“ sezone, įmušęs keletą tikrai puikių įvarčių.

Taktika: Ši komanda nepatiks nė vienam, norinčiam pasižiūrėti gražaus futbolo, tačiau tikslas šiuo atveju pateisina priemones – prieš siaurą ir kompaktišką Irano komandą lengva nebus, nors šie ir neturi jokių ryškių žvaigždžių.

Komandos raktas – siauras, fiziškai tvirtas, disciplinuotas vidurys, kur kertinį vaidmenį atliks veteranas Jevadas Nekounamas. Jo su amžiumi prarastas fizines savybes kompensuos šalia žaidžiantys tvirti vyrai, o Nekounamo užduotis – išsaugoti kamuolį bei tiksliai perduoti jį atakuojantiems žaidėjams, o tai ir yra stiprioji jo vieta.

Daug atakos iš krašto gynėjų tikėtis neverta, kadangi jie bus susispaudę ir visų pirma susikoncentravę į gynybą. Krašto žaidėjų vaidmenys taip pat gana aiškūs – padėti gintis, o perėmus kamuolį visu greičiu bėgti į varžovų paliktas laisvas erdves. Atakos smaigalyje logiškiausias pasirinkimas atrodo kažkada itin talentingu laikytas universalus puolėjas Karimas Ansarifardas – jo fizinė jėga gali tapti svarbiu faktoriumi Irano kontratakose. Tačiau Ansarifardas taip pat pasižymi ir pagarbos vertais rezultatais muštant įvarčius, tad jo įtaka neapsiriboja vien kamuolio prilaikymu ir komandos draugų įtraukimu į ataką.

Stipriosios vietos:

– Disciplinuota gynyba
– Fizinė jėga
– Standartinės padėtys.

Silpnosios vietos:

– Aukšto lygio varžybų patirties trūkumas
– Vartininko pozicija
– Ribota grėsmė atakoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius