Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10-metė sensacija šturmu įsiveržė į Lietuvos futbolą

Krepšiniu apsėstoje Lietuvoje moterų futbolas gali taip pat rasti daugiau meilės ir gerbėjų po to, kai būdama 10-ies metų Žemyna Lekavičiūtė pasižymėjo įvarčiu antrosios lygos varžybose. Istoriją apie jauną talentingą lietuvę mergaitę antradienį pasakoja viena iš didžiausių pasaulio naujienų agentūra AFP.
10-metė Žemyna Lekavičiūtė tapo jauniausia žaidėja, pelniusi įvartį 2-oje pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygoje.
10-metė Žemyna Lekavičiūtė tapo jauniausia žaidėja, pelniusi įvartį 2-oje pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygoje. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po penkių minučių aikštėje, Žemyna sulaukė perdavimo ir iškart pasiuntė kamuolį į vartus, ginamus Agnės Ratkevičiūtės – daugiau nei dusyk vyresnės varžovės. Po šio smūgio rungtynių Vilniaus „Žalgirio“ jaunimo komandos pranašumas išaugo iki 10:0 žaidžiant su Vilkaviškio „Šešupės“ ekipa, bet mačas svarbus ne dėl rezultato, o dėl vieną įvarčių pelniusios futbolininkės amžiaus.

„Tai buvo jos pirmasis pasirodymas 1-ojoje lygoje (2-oji pagal pajėgumą) ir ji tapo jauniausia įvartį pelniusi futbolininkė Lietuvoje“, – pabrėžė Svajūnas Stravinskas, „Žalgirio“ moterų komandos vadovas.

Žemyna netrukus perdavė kamuolį Gretai Jaroševičiūtei, dar vienai jaunai žaidėjai, gimusiai 2006 metais, po kurios smūgio rezultatas tapo 11:0.

„Maksimalistė“

Viskas prasidėjo prieš ketverius metus.

Žemyna yra maksimalistė. Mūsų šeimoje jos charakteris yra stipriausias.

„Vieną dieną mano tėtis ir aš ėjome namo iš vaikų darželio, kai pamatėme vaikus, žaidžiančius futbolą“, – šypsodamasi pasakojo Žemyna.

Būdama septynerių ji pradėjo lankyti mokyklą ir žaisti futbolą su berniukais.

„Mes rimtai raginome ją žaisti“, – sakė mergaitės tėvas Evaldas Lekavičius, sėdėdamas ant komandos suolo ir kalbėdamas apie savo aistrą futbolui ir tokioms mažoms komandoms, kaip Islandija ar Balkanų ekipos.

„Šiandien jos didžiausias pranašumas yra greitis“, – sakė jis.

Ir dar charakteris. „Žemyna yra maksimalistė. Mūsų šeimoje jos charakteris yra stipriausias“, – šyptelėjo futbolininkės tėvas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./10-metė Žemyna Lekavičiūtė tapo jauniausia žaidėja, pelniusi įvartį 2-oje pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygoje.
AFP/„Scanpix“ nuotr./10-metė Žemyna Lekavičiūtė tapo jauniausia žaidėja, pelniusi įvartį 2-oje pagal pajėgumą Lietuvos futbolo lygoje.

Mergaitė, pasirinkusi 3-iuoju numeriu pažymėtus marškinėlius, nes šį skaičių mėgo ir jos tėvas, žaidęs mėgėjų pirmenybėse, dabar yra Lietuvos moterų futbolo viltis kartu su G.Jaroševičiūte.

Žemyna treniruojasi perdavimus, mokosi taktikos, lavina įgūdžius tris kartus per savaitę futbolo aikštėje Vilniaus centre.

Greitis ir kamuolio kontrolė yra smagiausios jos žaidimo dalys.

Žemyna žaidžia lyg jos amžiaus berniukai.

„Žemyna žaidžia kaip jos amžiaus berniukai, – sakė treneris Olegas Kricunas. – Nė viena kita taip nevaldo kamuolio. Jos gebėjimai pelnyti įvarčius yra neįtikėtini: ji gali įmušti, nors kamuolys skrieja aukščiau juosmens.“

Vieną dieną jos tėvų nebuvo stadione. „Kai Žemyna įmušė, treneris pašaukė mus ir pasakė: na štai, prasideda“, – pasakojo futbolininkės 42 metų tėvas, dirbantis genetikos inžinieriumi.

Domisi ir kitomis veiklomis

Savo kambaryje Žemyna laiko ne tik vieną taurę, bet ir 27 medalius, iškovotus kitose sporto šakose.

Futbolas tik viena jos aistrų. Ji lanko skautų būrelį, svajoja išbandyti jėgas biatlone – žiemos sporto šakoje, kur reikia čiuožti slidėmis ir šaudyti į taikinius.

Moterų futbolui Lietuvoje trūksta pinigų. Žemynos treniruotės kainuoja 45 eurus, o tai nėra pigu, žinant, kad vidutinis atlyginimas Lietuvoje yra 817 eurų. Pridėkite dar transporto ir aprangos išlaidas pratyboms.

„Žalgirio“ komanda žaidžia ir A lygoje, bet ji gauna tik 3 tūkst. eurų iš sostinės savivaldybės, tuo metu, kai vyrų futbolo klubas sulaukia beveik 900 tūkst. eurų paramos per metus.

Sunkius futbolo laikus išgyvenanti Lietuva dabar sieja viltis su 2018 metų Europos merginų pirmenybėmis, kai jaunos žaidėjos, tokios, kaip Žemyna, turės progą pasirodyti savų gerbėjų akivaizdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius