Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

130 mln. eurų verta Šveicarijos rinktinė – 12-a pasaulyje ir su Bundeslygos žvaigždėmis

Šeštadienio Lietuvos futbolo rinktinės varžove bus Šveicarijos komanda, kuri pasaulio rinktinių reitinge patenka tarp geriausiųjų, o žaidėjai atstovauja garsiems klubams Italijoje ir Vokietijoje.
Šveicarijos futbolo rinktinė
Šveicarijos futbolo rinktinė / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Žengia greta planetos elito

Pagal FIFA rinktinių reitingą Šveicarija – dvylikta komanda pasaulyje, šiek tiek atsiliekanti nuo Portugalijos, Ispanijos ir Italijos.

Pasaulio čempionate Brazilijoje vasarą šveicarai netgi pasirodė geriau už minėtas tris ekipas (jos eliminuotos grupių etape) ir pateko į aštuntfinalį, kur tik po pratęsimo pralaimėjo būsimai finalininkei Argentinai.

Komandai vadovauja Sarajeve gimęs Bosnijos kroatas Vladimiras Petkovičius, kuris beveik visą karjerą praleido Šveicarijoje. Labiausiai treneris išgarsėjo pora metų dirbęs Romos „Lazio“ ekipoje (su Mariumi Stankevičiumi), su kuria laimėjo Italijos taurę. Prie Šveicarijos rinktinės vairo V.Petkovičius šią vasarą pakeitė Ottmarą Hitzfeldą.

Stengsis atsigriebti po nesėkmių

Europos čempionato atrankos startas šveicarams buvo nesėkmingas – namuose 0:2 pralaimėta Anglijai, svečiuose aiškiai dominuota, bet netikėtai nusileista Slovėnijai 0:1. Pirmąją pergalę Šveicarija įsirašė trečioje dvikovoje 4:0 nugalėdama San Mariną.

„Ankstesnėse rungtynėse sukūrėme po 7-8 progas, tačiau daug jų neišnaudojome. Turime būti šaltakraujiškesni, prireiks ir daugiau sėkmės, – sakė V. Petkovičius dvikovos su Lietuva išvakarėse – Šeštadienio rungtynės labai svarbios – tiek psichologine prasme, tiek turnyro lentelės požiūriu. Norime ir privalome laimėti“

Šveicarų strategas lietuvius įvardijo kaip komandą, kuri gerai fiziškai pasirengusi ir labai kovinga. „Tačiau jie taip pat turi silpnybių, kuriomis turime pasinaudoti. Mes būsime favoritai, esame stipresni už juos, bet tai turėsime įrodyti aikštėje. Turėsime būti atsargūs poziciškai, kad išvengtume pavojingų Lietuvos kontratakų“, – kalbėjo treneris.

Atstovauja įvairių tautybių žaidėjai

Šveicarija – multikultūralizmo pavyzdys. Šioje šalyje oficialios kalbos yra vokiečių, prancūzų, italų ir retoromanų. Turtingoje valstybėje taip pat gyvena daug emigrantų.

Tai atsispindi ir futbolo rinktinėje, kur gausu įvairių tautybių futbolininkų. Daugiausiai – iš Kosovo, taip pat iš Makedonijos, Turkijos, Kroatijos, Bosnijos ir Hercegovinos. Yra ir žaidėjų iš Ispanijos, Dramblio Kaulo Kranto, Nigerijos, Žaliojo Kyšulio salų.

Pagrindinės rinktinės žvaigždės – Italijos čempionams Turino „Juventus“ atstovaujantis krašto gynėjas Stephanas Lichtsteineris, taip pat „Serie A“ daugelį metų žaidžiantis saugas Gökhanas İnleris ir Miuncheno „Bayern“ žvaigždyne savo vietos ieškantis saugas Xherdanas Shaqiri.

Šveicarų rinktinės branduolys atstovauja Vokietijos klubams, taip pat yra futbolininkų iš Itaijos, Graikijos, Turkijos, Prancūzijos ekipų, du žaidėjai atstovauja UEFA Čempionų lygoje žaidžiančiam šalies čempionui „Basel“.

Didžiulis skirtumas tarp verčių

Šeštadienį prabėgo lygiai penkeri metai nuo tos dienos, kai Šveicarijos jaunių (iki 17 metų) rinktinė laimėjo Pasaulio čempionatą. Įspūdingas talentų konvejeris nulėmė, jog dabar šveicarų futbolininkai ypač  paklausūs Europoje.

Svetainės „Transfermarkt“ duomenimis, rungtynėms su Lietuva besiruošiančios Šveicarijos rinktinės žaidėjų apytikslė bendra vertė futbolo rinkoje – apie 130 mln. eurų. Palyginimui, lietuvių žaidėjai bendrai vertinami apie 10 mln. eurų.

Šveicarų „kaina“ galėtų būti dar didesnė, tačiau ekipai trūks kelių žinomų žaidėjų – Birmingemo „Aston Villa“ gynėjo Philippe‘o Senderos, Menchengladbacho „Borussia“ saugo Granito Xhaka ir „Wolfsburg“ gynėjo Ricardo Rodriguezo.

Šveicarijos ir Lietuvos rinktinių dvikova vyks šiandien nuo 21 val. 45 min. Sankt Galene. Rungtynes tiesiogiai transliuos LRT televizija.

Šveicarijos rinktinės sudėtis rungtynėms su Lietuva:

Vartininkai:
Yannas Sommeris (Menchengladbacho „Borussia“, Vokietija),
Marwinas Hitzas (FC „Augsburg“, Vokietija),
Romanas Bürki (SC „Freiburg“, Vokietija),
Yvonas Mvogo (Berno „Young Boys“).

Gynėjai:
Stephanas Lichtsteineris (Turino „Juventus“, Italija),
Johanas Djourou („Hamburger“ SV, Vokietija),
François Moubandje („Toulouse“, Prancūzija),
Steve von Bergenas  (Berno „Young Boys“),
Fabianas Scharas („Basel“ FC),
Michaelis Langas (Ciuricho „Grasshopper“).

Saugai:
Fabianas Frei („Basel“ FC)
Gökhanas İnleris (SSC „Napoli“, Italija),
Pajtimas Kasami (Pirėjo „Olympiakos“, Graikija),
Valonas Behrami („Hamburger“ SV, Vokietija),
Valentinas Stockeris (Berlyno „Hertha“, Vokietija),
Blerimas Džemaili (Stambulo „Galatasaray“, Turkija),
Gelsonas Fernandesas („Rennes“, Prancūzija),
Xherdanas Shaqiri (Miuncheno „Bayern“, Vokietija).

Puolėjai:
Haris Seferović (Frankfurto „Eintracht“, Vokietija),
Admir Mehmedi (SC „Freiburg“, Vokietija),
Josip Drmić (Leverkuzeno „Bayer“, Vokietija),
Marco Schönbächler („Zürich“ FC)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius