Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 produktyviausių Europos akademijų, maitinančių didįjį futbolą

Ištikimiems futbolo sirgaliams nėra nieko maloniau nei stebėti, kaip jų palaikomų klubų akademijų auklėtiniai deda pirmuosius žingsnius pagrindinėje komandoje. Tačiau kurios futbolo mokyklos paruošia daugiausiai žaidėjų penkioms geriausioms pasaulio lygoms?
Paulis Pogba ir Marcusas Rashfordas
Paulis Pogba ir Marcusas Rashfordas / „Scanpix“ nuotr.

CIES Futbolo observatorija atliko tyrimą, nustačiusį klubus, kurių akademijos paruošė daugiausiai jaunųjų žaidėjų, savo amatu užsiimančių penkiose stipriausiose Europos futbolo lygose („Premier“ lygoje, Prancūzijos futbolo lygoje, Bundeslygoje, „Serie A“ ir „Primera“ lygoje).

Prieš įvardijant tuos penkiolika klubų reikia pabrėžti, jog „išaugintu“ žaidėju CIES Futbolo observatorija laiko tą, kuris tarp 15 ir 21 metų amžiaus vieno klubo akademijoje praleido bent tris sezonus.

15. „Nantes“ (20)

„Nantes“ klubas savo istorijoje stipriausioje Prancūzijos lygoje triumfavo aštuonis kartus, tačiau pastaraisiais sezonais komanda trinasi „Ligue 1“ lentelės viduryje. Tačiau šio klubo akademija žymi tuo, jog puikiai ruošia jaunuosius žaidėjus. Šiuo metu penkiose stipriausiose Europos futbolo lygose rungtyniauja lygiai 20 „Nantes“ akademijos auklėtinių.

Dabartinis kapitonas Valentinas Rongieras ir 21-erių gynėjas Enockas Kwatengas yra du tokie žaidėjai. Savo biudžetą „Nantes“ didina ir pardavinėdami savo auklėtinius (pažymint Jordaną Veretout ir Georgesą-Keviną N’Koudou) užsienio arba didesniems Prancūzijos lygos klubams.

14-10. Madrido „Atletico“ (21)

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Madrido „Atletico“ laimėjo Supertaurę
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Madrido „Atletico“ laimėjo Supertaurę

Madrido „Atletico“ vyriausiasis startegas Diego Simeone, klube dirbantis nuo 2011 metų, su savo ekipa yra laimėjęs „Primera“ lygą, Europos lygą, „Copa del Rey“ bei „Atletico“ nuvedęs į du Čempionų lygos finalus.

Šio sezono Madrido „Atletico“ sudėtis, kurioje žiba buvę akademijos auklėtiniai Koke, Jose Gimenezas, Saulis Niguezas ir Lucas Hernandezas, yra laikoma stipriausia per visą komandos istoriją. Iš žymiausių akademijos auklėtinių, šiuo metu rungtyniaujančių užsienyje, išskirti galima „Manchester City“ įvarčių mašiną Sergio Aguero bei nepakeičiamą „Manchester United“ ir Ispanijos rinktinės vartų sargas Davidas de Gea.

14-10. „Monaco“ (21)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe

„Monaco“ klubo savininkas – Rusijos milijardierius Dmitrijus Rybolovlevas. Nepaisant turtingo savininko, Prancūzijos klubas yra žinomas dėl ne per didžiausio savo išlaidumo. Anaiptol, „Monaco“ jau kurį laiką mieliau rengia jaunuosius futbolo talentus, kurių didelė dalis yra ir akademijos auklėtiniai.

2016/2017 metų sezone „Monaco“ pribloškė pasaulį, kai stipriausioje Prancūzijos lygoje nukarūnavo „Paris Saint Germain“ ekipą ir tapo „Ligue 1“ čempione. Prie klubo sėkmės itin prisidėjo gausus derlius jaunų žaidėjų, pavyzdžiui, už dideles sumas kitiems klubams parduotų Tiemoue Bakayoko (kuriam, beje, pastaruoju metu sekasi sunkiai), Thomasui Lemarui ir Kylianui Mbappe.

Šiuo metu pagrindinėje „Monaco“ sudėtyje rungtyniauja penki akademijos auklėtiniai: Almamy Toure, Kevinas N’Doramas, Seydou Sy, Julienas Serrano ir Moussa Sylla, kurie bendrai už „Monaco“ klubą yra sužaidę 93-ejas rungtynes.

14-10. „Bordeaux“ (21)

„Bordeaux“ – dar vienas Prancūzijos klubas, pastaruoju metu įrodęs, jog gali puikiai paruošti jaunus žaidėjus debiutams stipriausiose pasaulio lygose. Akademijos auklėtiniai Valentinas Vada, Jerome’as Prioras ir Zaydou Youssoufas dabar yra svarbi Ricardo Gomeso vadovaujamos komandos dalis.

Tokiuose klubuose kaip „Fullham“ (Floydas Ayite), „Napoli“ (Adamas Ounas) ar „Montpellier“ (Gaetanas Laborde) šiuo metu taip pat rungtyniauja „Bordeaux“ akademijoje paruošti talentai.

14-10. Milano „Inter“ (21)

AFP/„Scanpix“ nuotr./Milano „Inter“ futbolininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Milano „Inter“ futbolininkai

Per pastaruosius metus viena didžiausių „Serie A“ komandų Milano „Inter“ daug investavo į sudėties stiprinimą, tad nenuostabu, jog pagrindinėje ekipos sudėtyje šiuo metu rungtyniauja vos vienas iš akademijos atėjęs žaidėjas – Raffaele Di Gennaro.

Tačiau penkių didžiausių pasaulio lygų klubuose iš viso rungtyniauja 21-a „Inter“ akademijos auklėtinis, įskaitant ir Marco Benassi („Fiorentina“), Mario Balotelli („Nice“) ir Samuele’į Longo („Huesca“).

14-10. Lisabonos „Sporting“ (21)

Krizė – futbolo pasaulyje nuvalkiotas žodis, tačiau jis geriausiai apibūdina Lisabonos „Sporting“ komandos pastarųjų dviejų mėnesių rezultatus. Portugalijos klubas į duobę įkrito tuomet, kai būrys ekipos fanų įsiveržė į komandos treniruočių aikštę ir užpuolė žaidėjus. Iškart po šių įvykių sutartis su komanda nutraukė keli pagrindiniai futbolininkai.

Tarp išėjusių buvo ir Williamas Carvalho („Real Betis“), Rui Patricio („Wolverhampton“) ir Gelsonas Martinsas („Atletico Madrid“) – žaidėjai, savo keliones pradėję „Sporting“ klubo akademijoje. Carlosas Mane dabar yra vienintelis akademijos auklėtinis, žaidžiantis pagrindinėje Lisabonos komandos sudėtyje.

9. „Stuttgart“ (22)

Vokietijos lygoje rungtyniaujančios „Stuttgart“ komandos 2018/2019 metų sezono sudėtyje iš viso yra šeši žaidėjai, baigę šio klubo akademiją, iš kurių trys – Mario Gomezas, Andreas Beckas ir Christianas Genteris – jau yra įžengę į ketvirtą dešimtį.

„RB Leipzig“ komandos ir Vokietijos rinktinės puolėjas Timo Werneris savo karjerą taip pat pradėjo „Stuttgart“ komandoje, kaip ir „Juventus“ saugas Sami Khedira, „Arsenal“ vartininkas Berndas Leno, „Schalke“ saugas Sebastianas Rudy’is, „Chelsea“ gynėjas Antonio Rudigeris ir Miuncheno „Bayern“ krašto gynėjas Joshua Kimmichas.

8. „Real Sociedad“ (23)

„Scanpix“ nuotr./Antoine'as Griezmannas
„Scanpix“ nuotr./Antoine'as Griezmannas

Ispanijoje žaidžiančio „Real Sociedad“ klubo verslo modelis remiasi jaunų ir perspektyvių futbolininkų pardavimais, už kuriuos gautas sumas komanda vėl investuoja į jaunimo ugdymo sistemą. Antoine’as Griezmannas (Madrido „Atletico“), Alvaro Odriozola (Madrido „Real“) ir Inigo Martinezas (Bilbao „Athletic“) yra žymiausi „Sociedad“ komandos auklėtiniai.

Kalbant apie dabartinę paties „Sociedad“ klubo sudėtį, Mikelis Oyarzabalas, Asieras Illarramendi, Igoris Zubeldia, Jonas Bautista ir Rubenas Pardo yra žaidėjai, anksčiau plušėję šio klubo mokykloje.

7. „Paris Saint Germain“ (24)

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Paris Saint-Germain“
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Paris Saint-Germain“

Didžiausias Prancūzijos futbolo klubas „Paris Saint Germain“ nesibodėjo švaistytis pinigais po to, kai 2011 metais komandą įsigijo „Qatar Sports Investments“ grupė. Nepaisant to, PSG nepamiršo ir savo akademijos reikšmės. Adrienas Rabiot, Presnelis Kimpembe ir Alphonse'as Areola yra iš jaunimo sistemos atėję žaidėjai, tapę reikšminga ekipos dalimi. Stanley'iui Nsoki, Timothy Weah, Antoine'ui Bernede ir Christopheriui Nkunku taip pat piešiama ne ką prastesnė ateitis Thomaso Tuchelio vadovaujamame klube.

„Crystal Palace“ gynėjas Mamadou Sakho, prieš tai rungtyniavęs „Liverpool“ ekipoje, ir Miuncheno „Bayern“ atakuojantis saugas Kingsley Comanas PSG akademijoje taip pat praleido mažiausiai trejus metus.

6. „Rennes“ (24)

„Scanpix“ nuotr./Ousmane'as Dembele
„Scanpix“ nuotr./Ousmane'as Dembele

Dortmundo „Borussia“ 2017 metų vasarą talentingąjį Ousmane'ą Dembele „Barcelona“ klubui pardavė už 105 milijonus eurų. Sandoris tikrai neblogas, juolab kad „Borussia“ talentingąjį prancūzą 2016 metais įsigijo vos už 15 milijonų eurų iš „Rennes“ – komandos, kurioje prasidėjo O.Dembele kelionė.

„Rennes“ klubas jau seniai yra užsitarnavęs gerą reputaciją dėl sėkmingo jaunųjų talentų auginimo. Yannis M'Vila ir Yoannas Gourcuffas yra dar keli geri žaidėjai, sėkmingas karjeras pradėję šioje Prancūzijos komandoje.

5. „Manchester United“ (24)

„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba
„Scanpix“ nuotr./Paulis Pogba

„Manchester United“ klubo akademija yra viena sėkmingiausių visame pasaulyje. Tai puikiai įrodo faktas, jog nuo 1937 metų (!) kiekviename komandos mače rungtyniauja bent vienas žaidėjas, baigęs klubo akademiją. Turint omenyje vienos žymiausių pasaulio komandų dydį, šis rodiklis išties yra stulbinantis.

Marcusas Rashfordas, Jesse Lingardas, Paulis Pogba, Andreas Pereira ir Scottas McTominay šią tradiciją tęsia ir 2018/2019 metų sezone. Negana to, ir kitose „Premier“ lygos komandose yra daug „Manchester United“ akademijos auklėtinių, pavyzdžiui, Michaelas Keane'as („Everton“), Jonny'is Evansas („Leicester“), Danny'is Drinkwateris („Chelsea“), Danny'is Welbeckas („Arsenal“) ir Tomas Heatonas („Burnley“).

4. Bilbao „Athletic“ (26)

„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ – „Athletic Bilbao“
„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ – „Athletic Bilbao“

Bilbao „Athletic“ klubas žymus tuo, jog remiasi tik baskų futbolininkais. Kartu tai reiškia, jog jaunimo akademija yra esminė šio klubo dalis. Todėl nenuostabu, jog šiuo metu Eduardo Berizzo vadovaujamos komandos sudėtyje yra net dvylika žaidėjų, kurie baigė „Athletic“ ekipos akademiją, įskaitant Ikerą Muniainą, Markelį Susaetą ir Aritzą Adurizą.

Iš žymesnių užsienyje rungtyniaujančių „Athletic“ akademijos produktų paminėtini „Manchester City“ gynėjas Aymericas Laporte, „Chelsea“ vartininkas Kepa Arrizabalaga ir „Tottenham“ puolėjas Fernando Llorente.

3. „Barcelona“ (34)

„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ netikėtai 1:2 nusileido „Leganes“ klubui.
„Scanpix“ nuotr./„Barcelona“ netikėtai 1:2 nusileido „Leganes“ klubui.

„Barcelona“ klubo jaunimo mokykla, dar žinoma „La Masia“ vardu, yra viena žymiausių pasaulyje, todėl nenuostabu, jog ji patenka tarp trijų produktyviausių futbolo akademijų. Tokie alumnai kaip Lionelis Messi, Gerardas Pique ir Sergio Busquetas, toliau atstovaujantys „Barcelona“ ekipai, jau ilgą laiką yra šio klubo pergalių kalviai. Tuo tarpu Sergi Roberto ir Rafinha yra kiek vėliau „Barcelona“ pagrindu tapę „La Masia“ auklėtiniai.

Londono „Chelsea“ duetas Pedro Rodriguezas ir Cescas Fabregasas taip pat yra „Barcelona“ produktai. Be jų „Premier“ lygoje rungtyniauja ir tokiu pačiu keliu žygiuojantys Martinas Montoya („Brighton“) ir Gerardas Deulofeu („Watford“).

2. „Lyon Olympique“ (35)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Lyon“ futbolininkai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Lyon“ futbolininkai

„Lyon“ komandos pravardė „Les Gones“ („Vaikai“) puikiai sutampa su nuostabiais išugdyto jaunimo rodikliais. Nabilas Fekiras, Anthony Lopezas, Maxwellas Cornetas ir Houssemas Aouaras savo keliones į pagrindinę „Lyon“ komandos sudėtį pradėjo būtent šio klubo akademijoje.

Užsienyje rungtyniaujančios žvaigždės – Karimas Benzema (Madrido „Real“), Alexandre'as Lavazette'as („Arsenal“), Maxime'as Gonalonsas („Sevilla“) ir Corentinas Tolisso (Miuncheno „Bayern“) – yra nepaprastai stiprios „Lyon“ komandos akademijos testamentai.

1. Madrido „Real“ (36)

Sauliaus Čirbos nuotr./„Liverpool“ – „Real“
Sauliaus Čirbos nuotr./„Liverpool“ – „Real“

Madrido „Real“ klubas yra geriau žinomas dėl savo „galactico“ pirkinių nei jaunimo ugdymo, tačiau nė vienas Europos klubas nėra sukūręs tiek produktų penkioms didžiosioms lygoms kiek ši Ispanijos komanda.

Be dabartinėje „Real“ sudėtyje rungtyniaujančių Dani Carvajalio, Raphaelio Varane'o, Mariano Diazo, Lucaso Vasquezo, Nacho Fernandezo ir Marcoso Llorente galima paminėti tokius akademijos žaidėjus kaip Alvaro Moratą („Chelsea“), Jese Rodriguezą (PSG) bei Jose Maria Callejoną („Napoli“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius