Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min paaiškina: kokia tikimybė, kad C.Ronaldo, L.Messi ir Neymaras sės už grotų?

Argentinietį Lionelį Messi, brazilą Neymarą ir portugalą Cristiano Ronaldo daugelis laiko trimis ryškiausiomis šių dienų futbolo žvaigždėmis. Ir tai nėra vienintelis dalykas, siejantis tris žaidėjus. Visi jie žaidžia Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse. Neymaras ir L.Messi dėvi „Barcelona“, o C.Ronaldo – Madrido „Real“ marškinėlius. Ir visi trys turi rimtų teisinių problemų.
Neymaras, Cristiano Ronaldo ir Lionelis Messi
Neymaras, Cristiano Ronaldo ir Lionelis Messi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Per pastaruosius metus futbolo gerbėjai visame pasaulyje jau priprato girdėti, kaip Ispanijos teismai kaltina šią trijulę mokesčių slėpimu ir kitais finansiniais nusikaltimais.

Jie nėra vieninteliai, tuo kaltinami: 2016 m. L.Messi komandos draugas „Barcelonos“ ir Argentinos rinktinėje Javieras Mascherano buvo nuteistas metų laisvės atėmimo bausme už mokesčių slėpimą. Tiesa, bausmė buvo pakeista pinigine bauda.

Portalas 15min paaiškina, ką „prisidirbo“ geriausi pasaulio futbolininkai ir kokia tikimybė, kad jiems bus skirtos ne tik piniginės baudos, bet ir realios laisvės atėmimo bausmės.

Kuo kaltinamas L.Messi?

30-metis Lionelis Messi ir jo tėvas Jorge Messi 2016 m. buvo pripažinti kaltais dėl mokesčių slėpimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lionelis Messi

Tyrimą atlikusių pareigūnų dėmesį patraukė laikotarpis nuo 2007 iki 2009 metų. Nustatyta, kad dalis pajamų, kurias L.Messi tuomet gavo iš tokių bendrovių kaip „Adidas“ ir „Pepsi-Cola“ už teisę naudoti jo įvaizdį ir nuotraukas reklamose, buvo pervesti į ofšorines kompanijas Belize ir Urugvajuje.

Taip L.Messi išvengė mokesčių mokėjimo Ispanijoje. Teismo teigimu, nuslėptų mokesčių suma siekia 4,1 mln. eurų.

Ir L.Messi, ir jo tėvas buvo nuteisti 21 mėnesio laisvės atėmimo bausmėmis. Argentinos rinktinės lyderio apeliacinį skundą teismas atmetė.

Kuo kaltinamas Neymaras?

25 metų Neymaro situacija kiek kitokia: įtarimų kelia 2013 m. sandoris, po kurio Neymaras iš Brazilijos klubo „Santos“ persikėlė į „Barceloną“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Neymaras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Neymaras

Vis dar nėra visiškai aišku, kiek „Barcelona“ sumokėjo už savo žvaigždę. „Barcelona“ teigia sumokėjusi 57 mln. eurų, tačiau kaltintojai teigia, kad suma buvo didesnė, tik dalį jos klubas nuslėpė.

Pasak kaltinimų, Katalonijos klubas atskirai Neymarui ir jo tėvui sumokėjo 40 mln. eurų, dėl ko bendra sandorio vertė siekė 100 mln. eurų. Kaltinimai pareikšti ne tik Neymarui, bet ir jo abiem tėvams bei šeimos valdomai dar vienai kompanijai.

Bylą Neymarui iškėlė Brazilijos investavimo kompanija DIS, kuriai 2013 m. priklausė 40 proc. teisių į futbolininką. Bendrovė teigia, kad nukentėjo, nes sulaukė tik 6,8 mln. eurų išmokos, nors ji turėjo būti didesnė.

Prokurorai prašo Neymarui skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę ir 10 milijonų eurų baudą.

O „Barcelonos“ prezidentu buvusiam Sandro Roselliui prokurorai reikalauja penkerių metų laisvės atėmimo bausmės.

Neymaras taip pat buvo pripažintas kaltu dėl mokesčių vengimo gimtojoje Brazilijoje dėl panašių priežasčių kaip ir L.Messi bei C.Ronaldo – kad pardavė teises į savo įvaizdį šeimos valdomoms bendrovėms ir taip mokėjo mažesnius mokesčius. Rio de Žaneiro teismas 2016 m. jam paskyrė milžinišką 45 mln. eurų baudą.

Neymaras šį teismo sprendimą apskundė, 2017 m. pradžioje skundas iš dalies buvo patenkintas, bet teisiniai procesai tęsiasi.

Kuo kaltinamas C.Ronaldo?

C.Ronaldo tapo paskutiniu trijulės nariu, sulaukusiu kaltinimų. Išnagrinėję mokesčių inspekcijos pateiktą informaciją Ispanijos prokurorai nutarė, kad esama pagrindo 32 metų futbolininką kaltinti mokesčių už gautas pajamas už įvaizdžio teises slėpimu. Jam bus iškelta byla.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Prokurorų teigimu, 2011–2014 m. laikotarpiu C.Ronaldo išvengti 14,7 mln. eurų mokesčių padėjo ofšorinė bendrovė „Tollin Associates“, registruota Mergelių salose – Jungtinės Karalystės užjūrio teritorijoje.

Pasak Ispanijos tyrėjų, ši bendrovė, priklausanti C.Ronaldo, neužsiima daugiau jokia veikla, išskyrus tai, kad įsigijo teises į C.Ronaldo įvaizdį ir tada jas perleido Airijoje įsikūrusiai firmai, kuri „iš tikrųjų rūpinasi C.Ronaldo įvaizdžiu“.

L.Messi ir C.Ronaldo atvejai yra panašūs – abu jie kaltinami vengimu mokėti mokesčius nuo sandorių, kai parduoda teises į savo įvaizdį ir jo naudojimą reklamoje.

Prokurorai taip pat teigia, kad pajamos, kurias C.Ronaldo užsidirbo iš savo įvaizdžio pardavimo, mokesčių deklaracijose buvo tyčia įvardytos klaidingai, kad taikomas mokesčių tarifas būtų mažesnis.

C.Ronaldo artimas šaltinis BBC sakė, kad žaidėjas yra „labai nuliūdęs ir susirūpinęs“ dėl kaltinimų. „Jis nenori likti Ispanijoje. Šiuo metu jis nori išvykti“, – sakė šaltinis.

Madrido „Real“ klubas paskelbė tikintis futbolininko nekaltumu. Visgi šaltiniai Portugalijos spaudoje jau teigia, kad futbolininkas paliks Ispaniją.

L.Messi ir C.Ronaldo atvejai yra panašūs – abu jie kaltinami vengimu mokėti mokesčius nuo sandorių, kai parduoda teises į savo įvaizdį ir jo naudojimą reklamoje. Abu jie, sako prokurorai, tam pasitelkia ofšorines bendroves.

Vis dėlto esama ir skirtumų. L.Messi visą savo suaugusiojo gyvenimą praleido Ispanijoje ir yra registruotas kaip šios valstybės gyventojas, o C.Ronaldo statusas Ispanijoje yra kaip asmens, šioje šalyje mokančio mokesčius, bet nuolatos negyvenančio.

Kodėl tiek žvaigždžių mokesčių slėpimu apkaltintos būtent dabar?

XXI a. pirmojo dešimtmečio pradžioje Ispanija džiaugėsi beprecedenčiu ekonomikos augimu ir valstybėje 2003 m. pradėjo galioti mokesčių lengvata, skirta pritraukti užsienio talentus įvairiuose sektoriuose, įskaitant futbolą. Tuomet į futbolininkų pajamų apmokestinimą dažnai žiūrėta pro pirštus.

Vienu pirmųjų šia lengvata pasinaudojusių futbolininkų tapo 2003 m. prie Madrido „Real“ prisijungęs anglas Davidas Beckhamas, ir ji tapo žinoma kaip „Beckhamo taisyklė“.

Pagal šią lengvatą, D.Beckhamas galėjo pasirašyti šešerių metų trukmės sutartį ir nuo gaunamo atlyginimo mokėti ne daugiau kaip 24 proc. mokesčių. Eiliniai ispanai, gaunantys 100 tūkst. eurų ir didesnį metinį atlyginimą, vidutiniškai mokėjo maždaug dvigubai daugiau mokesčių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Beckhamas.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Davidas Beckhamas.

Naujoji taisyklė Ispaniją pasirinkti svarstantiems futbolininkams buvo labai patraukli. „Los Galacticos“ eroje Madrido „Real“ pasirinko daug aukščiausio lygio žaidėjų – Luisas Figo, Zinedine'as Zidane'as, Ronaldo.

Tačiau 2010 m., ekonominės krizės akivaizdoje, D.Beckhamo taisyklės atlyginimams, viršijantiems 600 tūkst. eurų per metus, buvo atsisakyta. O mokesčių inspektoriai ėmė pasitelkti vis sudėtingesnes finansines operacijas, kad atskleistų atvejus, kada sporto žvaigždės pasitelkia ofšorines bendroves ir išvengia mokesčių.

„Per keletą pastarųjų metų Ispanijos mokesčių inspekcija vis atidžiau kontroliuoja futbolininkus ir jų vardu veikiančias bendroves. Ji tikrina, ar tos bendrovės išties vykdo veiklą, ar yra tik priedanga mokesčių vengimui“, – BBC sakė Ispanijos mokesčių inspektorių sąjungos prezidentas Carlosas Cruzado.

Kaip nuo kaltinimų ginasi patys žaidėjai?

Visų trijų žaidėjų pasiteisinimai yra panašūs – tikina, kad jie nieko nežinojo ir kad jei mokant mokesčius ir buvo padaryta pažeidimų, jie buvo netyčiniai.

L.Messi teisme tvirtino „nieko apie šias finansines aferas nenutuokęs“ ir teigė, kad vienintelis jo uždavinys buvo „žaisti futbolą“.

Taip pat L.Messi sakė, kad jo tėvas buvo vienintelis žmogus, kuris žinojo, kaip tvarkomi jo pinigai. Tačiau teisėjo tokie argumentai neįtikino.

Neymaras taip pat teigė nieko blogo nepadaręs. Jis teismui tvirtino, kad jo verslo reikalus tvarko jo tėvas kartu su partneriais.

C.Ronaldo atstovai ir teisininkai teigia, kad futbolininkas nesiekė pažeisti įstatymų. „Jokios mokesčių vengimo schemos nėra... Niekas nebuvo slepiama ir nieko nebuvo siekiama slėpti“, – sako jie.

„Scanpix“ nuotr./Neymaras ir Lionelis Messi
„Scanpix“ nuotr./Neymaras ir Lionelis Messi

C.Ronaldo atstovai taip pat teigia, kad futbolininkas neturi didžiosios dalies savo mokesčių už su jo įvaizdžiu susijusius sandorius mokėti Ispanijoje, nes yra populiarus visame pasaulyje. Mokesčių inspektoriai nesutinka.

„Mokesčių inspekcija mano, kad jei C.Ronaldo gauna atlygį už tai, jog Ispanijoje dėvi tam tikros firmos batus, marškinėlius ar kepurę, jis negali sakyti, kad šiuos pinigus uždirba užsienyje“, – sako C.Cruzado.

Ar bent vienas jų pateks į kalėjimą?

Nors L.Messi jau buvo pripažintas kaltu, o Neymaro irgi gali laukti toks likimas, greičiausiai, jie abu kalėjimo išvengs. Pagal Ispanijos teismų sistemą, pirmajai laisvės atėmimo bausmei iki dvejų metų įprastai pritaikomas lygtinumas, jei nusikaltimas nėra smurtinis.

C.Ronaldo situacija gali būti kitokia. Jam pateikti keturi skirtingi kaltinimai, o už tris iš jų baudžiama minimalia dvejų metų laisvės atėmimo bausme. Jei jis bus pripažintas kaltu pagal visus keturis kaltinimus, jis gali būti nubaustas net septynerių metų laisvės atėmimo bausme.

Vis dėlto prokurorų kaltinimus dar turės patvirtinti bylą nagrinėjantis teisėjas. Procesas gali užtrukti mėnesius ar netgi metus.

Net jei C.Ronaldo bus pripažintas kaltu, toks verdiktas dar nereikš, kad jis būtinai sės į kalėjimą septyneriems metams.

C.Ronaldo gali pripažinti savo kaltę ir sumokėti nuslėptus mokesčius bei teismo paskirtą baudą. Tokiu atveju bausmė jam sumažėtų iki pusės arba ketvirčio minimalios bausmės. Kadangi tokiu atveju bausmės trukmė nebesiektų dvejų metų, jis irgi būtų nuteistas lygtinai.

Parengta pagal BBC ir „Sky Sports“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius