Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

2008 futbolo metai – džiaugsmai ir rūpesčiai

2008-ieji Lietuvos futbolo sirgaliams atnešė ir iki šiol neregėtų pergalių, ir senų nusivylimų. Sėkmingiau, nei tikėtasi pasirodė šalies rinktinė, tarptautiniuose klubų turnyruose džiugino „Kaunas” , o „Ekranas” paneigė visas prognozes Lietuvoje. Tačiau nemažai šalies klubų vos sudūrė galą su galu ir privertė sunerimti dėl ateities.
Futbolas
Futbolas / Alfredo Pliadžio nuotr.

Rinktinė su kaupu įvykdė užduotis

Kuo labiausiai buvo įsimintini Lietuvos futbolo aistruoliams besibaigiantys metai? Be abejo, puikiais mūsų rinktinės rezultatais 2010 metų pasaulio čempionato atrankos varžybose. Prabėgę metai futbolo mėgėjams atnešė nemažai ypatingų akimirkų

Prieš atrankos pradžią Lietuvos futbolo federacija (LFF) rinktinei iškėlė užduotį – per 2008-ųjų rudenį surinkti septynis taškus. Daug kam, tarp jų ir buvusiam nacionalinės rinktinės strategui Algimantui Liubinskui, atrodė, kad tai nereali užduotis. Tačiau tikrovė pasirodė kitokia, net gražesnė, nei tuo metu žvelgiant pro rožinius akinius.

Naują optimizmo bangą į šalies futbolo pasaulį atnešė užsienio treneris, dėl kurio reikalingumo jau senokai buvo diskutuojama, ir būta įvairių nuomonių. Vis tik Portugalijos futbolo specialistas Jose Couceiro toli gražu nenuvylė.

„Aš ne Jėzus Kristus – mano tik tokie inicialai”, – atvykęs į Lietuvą pareiškė portugalas, taip duodamas suprasti, kad stebuklų nebus. Bet jei ne stebuklas, tai bent jau didelė sėkmė aplankė iš karto – ne rinktinėje, bet „Kauno” klube. J.Couceiro treniruojami kauniečiai UEFA Čempionų lygos antrajame kvalifikaciniame etape parklupdė (0-0, 2-1) Škotijos superklubą Glazgo „Rangers”.

Rugpjūčio antroje pusėje portugalas buvo paskirtas Lietuvos rinktinės strategu ir visiškai pateisino LFF pasitikėjimą – Lietuvos futbolininkai po ketverių 2010 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynių yra vieni grupės lyderių. Jie svečiuose 3-0 patiesė Rumuniją, savo aikštėje 2-0 įveikė Austriją ir 1-0 Farerų salas. Tik išvykoje 0-3 teko pripažinti Serbijos rinktinės pranašumą.

Tačiau Naujuosius lietuviai pasitinka grupėje lenkdami beveik visas komandas, tarp jų ir Prancūziją. Dar neseniai tai atrodė įmanoma tik sapne. Rinktinės sugebėjimais pradėjo tikėti futbolo aistruoliai, o savo – patys žaidėjai.

Tarptautinėje arenoje nudžiugino „Kaunas”

Klubiniame lygyje skambiausią pergalę pasiekė „Kaunas”. Komanda pirmą kartą iškopė į trečiąjį UEFA Čempionų lygos kvalifikacinį etapą ir turėjo istorinę galimybę patekti į Čempionų lygos grupių turnyrą. „Aalborg” (Danija) barjeras kauniečiams pasirodė per aukštas – abu kartus kauniečiai varžovams pralaimėjo vienodu rezultatu 0-2.

Lietuvos klubinio futbolo prestižą „Kaunui” pavyko pakelti ir Baltijos futbolo lygoje. Nors pastaruoju metu kalbėta, kad Latvijos komandos stipresnės už Lietuvos, kauniečių pergalė Baltijos lygos finale 2-1 prieš Rygos „Skonto” paglostė lietuvių savimeilę.  

Kiti mūsų šalies klubai UEFA turnyruose pasirodė ne taip sėkmingai – nors ir iškovojusios pergalių, Lietuvos ekipos sutikusios pajėgesnius varžovus baigė savo pasirodymą.

Vilniaus „Vėtra” iš UEFA taurės turnyro pasitraukė pirmajame etape – po netikėtos pergalės 1-0 savo aikštėje prieš Stavangerio „Viking” (Norvegija) svečiuose pralaimėta 0-2.

Tame pačiame turnyre dalyvavusi Marijampolės „Sūduva” iškopė į antrąjį etapą. Pirmajame etape marijampoliečiai du kartus vienodu rezultatu 1-0 privertė pasiduoti „The New Saints” (Velsas) ekipą, tačiau antrajame turėjo pripažinti Zalcburgo „Red Bull” (Austrija) pranašumą. Savo aikštėje Suvalkijos komanda pralaimėjo net 1-4, tad pergalės 1-0 išvykoje buvo tik paguoda, nors ir maloni.

Intertoto turnyre Lietuvai atstovavęs Panevėžio „Ekranas” taip pat nukeliavo tik iki antrojo etapo. Pirmajame panevėžiečiai du kartus (1-0, 3-0) nugalėjo Narvos „Trans” (Estija) komandą, o antrajame beviltiškai (1-3, 0-4) nusileido Trondheimo „Rosenborg” (Norvegija) futbolininkams. 

A lygoje stipriausias – Ekranas”

Nacionaliniame čempionate vienbalsiai buvo prognozuojama „Kauno” sėkmė ir geras „Sūduvos” pasirodymas, tačiau pripažinti favoritai nuvylė. Netikėtoje atomazgoje aukso medalius laimėjo daugelio prieš sezoną „nurašytas” „Ekranas”, antra vieta turėjo tenkintis „Kaunas”, o bronza atiteko Vilniaus „Vėtrai”, kuri per plauką aplenkė „Sūduvą”.

 Tiesa, pirmenybės taip pat įsiminė sumažėjusių komandų skaičiumi (turnyre nebedalyvavo „Vilnius” ir Visagino „Interas”, kurių niekas nepakeitė) ir smukusiu lygiu – prieš sezoną tik nedaugelis sugebėjo sustiprinti savo gretas, o metų eigoje kai kurie žaidėjai patraukė į kitas šalis.

Didžiausia krizė sukrėtė Vilniaus „Žalgirį”, kuris atsisveikino su beveik visais pagrindiniais žaidėjais ir vos sugebėjo baigti sezoną. Tiesa, baigė gana garbingai – tiek dėl jaunųjų žalgiriečių talentų, tiek dėl panašių kitų komandų sunkumų.

Žiniasklaidoje labai daug kalbėta tik apie „Žalgirio” sunkią dalią, tačiau ne paslaptis, kad su pinigų stygiumi susidūrė ne tik sostinės klubas – labai jaunais žaidėjais sezono pabaigoje vertėsi ir Klaipėdos „Atlantas”, „Šiauliai”, iš dalies ir „Vėtra“.

Niūrokas perspektyvas šiek tiek praskaidrino tai, kad atsirado naujų komandų, ateityje galėsiančių įsilieti į A lygos greitas. Po ilgesnės pertraukos norą žaisti aukščiausiame divizione pareiškė LFF I lygos nugalėtojas, kuriuo šiemet tapo Tauragės „Tauras”.  Ar tauragiškiams pavyks įgyvendinti savo užmojus, kol kas neaišku. Tačiau pavyzdys – įkvepiantis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje