-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kovoje dėl A.Bagos parašo „Sūduvą“ įveikęs „Žalgiris“: „Jis norėjo dirbti Vilniuje“

Sidabrinis A lygos prizininkas Vilniaus „Žalgiris“ šį tarpsezonį susiduria su dar nematytais iššūkiais, tačiau panašu, kad netikėtai stipriai suliepsnojęs laužas buvo labai operatyviai užgesintas. Praradę klastinga liga susirgusį trenerį iš Ispanijos Juaną Ferrando, vilniečiai mikliai surado jam pamainą ir prisiviliojo baltarusį Aliaksejų Bagą – specialistą, kurį dar visai neseniai medžiojo aršiausia konkurentė Marijampolės „Sūduva“.
Vilma Venslovaitienė ir Aliaksandras Baga
Vilma Venslovaitienė ir Aliaksejus Baga / 15min koliažas

Kai atrodė, kad sostinės klubas suvalkiečiams nusileis ne tik stadionuose, bet ir užkulisinėse lenktynėse prie derybų stalo, „Žalgirio“ vadovybė iš rankovės ištraukė netikėtą kozirį.

Sekmadienį pranešta, kad 38-erių buvęs Barysavo BATE strategas atvyksta į Lietuvą ir perims į A lygos viršūnę po trejų metų pertraukos svajojančio sugrįžti „Žalgirio“ vairą.

Kad toks uždavinys yra įtrauktas į A.Bagos sutartį su „Žalgiriu“, kalbėdama su 15min patikino ir klubo vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė.

Anot klubo vadovės, A.Baga „Žalgirio“ radaruose buvo jau seniai – vos tik klubas pradėjo ieškoti naujojo stratego.

15min šaltinių teigimu, galimybė keltis į kuklaus dydžio Marijampolę net ir „Sūduvai“ mojant Čempionų lygos korta, specialisto neviliojo. Tuo tarpu „Žalgirio“ ir Vilniaus pasiūlymas jam buvo kur kas patrauklesnis.

Į sostinę A.Baga su asistentu Valerijumi Tarasenka atvyko savaitgalį ir sekmadienį jau stebėjo kontrolines žalgiriečių rungtynes su „Valmiera“ (2:1).

Pirmąją treniruotę auklėtiniams baltarusis surengė pirmadienį, bet ir jos „Žalgirio“ futbolininkams užteko, kad suprastų, jog darbo metodai ir idėjos gerokai skirsis nuo tų, kurias per nepilną savaitę Vilniuje diegė J.Ferrando asistentas Victoras Basadre.

– Ar tiesa, kad J.Ferrando ir A.Baga buvo patys paskutiniai jūsų variantai, renkantis kam šį sezoną patikėti komandos vairą? 15min paklausė V.Venslovaitienės.

– Turėjome septynių kandidatų sąrašą. Po ilgų diskusijų buvo pradėtos ir baigtos derybos su Juanu. Visgi atsitiko tokia situacija, apie kurią niekada nepagalvotum. Tuomet mums teko vėl sugrįžti prie sąrašo. Apsvarsčius visus pliusus ir minusus, mes pasirinkome A.Bagą. Jis buvo ir pirminiame mūsų kandidatų sąraše.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksejus Baga
„Scanpix“ nuotr./Aliaksejus Baga

– Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad A.Baga rimtai domėjosi ir Marijampolės „Sūduvos“ vadovai. Kuo „Žalgirio“ pasiūlymas treneriui buvo patrauklesnis?

– Čia reikėtų klaust paties trenerio. Nenoriu už jį spėlioti, bet labai džiaugiuosi, kad jis pasirinko mūsų pasiūlymą.

– Ar lengva buvo įkalbėti Aliaksejų pasirinkti „Žalgirį“?

– Esame turėję ir trumpesnių derybų, bet tai yra normalus darbinis procesas. Negaliu sakyti, kad tartis buvo sunku. Derybos buvo konkrečios, profesionalios, be „gumų tempimo“ ir panašių dalykų. Mums reikėjo trenerio, treneris norėjo šio darbo – tai yra svarbiausia. Esu dėl to labai patenkinta.

– Ar pasirašydami sutartį su naujuoju treneriu kalbėjotės apie jam keliamus uždavinius?

– Sezono tikslai pas mus yra įtraukiami netgi į sutartis. Visada. Taip buvo ir yra su visais treneriais.

– Kokie tie tikslai yra šiemet?

– Bus sezono pristatymas, tuomet juos ir pristatysime (šypsosi).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė

– Bet turbūt A lygos auksas yra tame sąraše?

– Tai yra normalu. Tikslai šiame klube niekada nesikeis, bent jau kol aš būsiu „Žalgiryje“. Visgi tai yra futbolas, nuolat besikeičiančios aplinkybės. Kas galėjo pagalvoti, kad nutiks tai, kaip nutiko praėjusį pavasarį, kai paskutinę akimirką netekome į LFF išėjusio Valdo Urbono? Taigi futbolas toks jau yra – nuolatinės darbinės situacijos, kurios reikalauja tam tikrų sprendimų. Kartais malonių, kartais nelabai. Futbole smulkmenų nėra.

– Ruošti šiam sezonui „Žalgirį“ pradėjo V.Basadre. Ar A.Bagai atvykus su asistentu ispanui vietos klube neliks?

– V.Basadre Vilnių palieka. Pirmadienį su šiuo treneriu buvo gražiai atsisveikinta. Specialistui padėkojo visa komanda. Situacija tikrai buvo ypatinga, bet geranoriškai visi kartu surėmėme pečius ir treniruočių procesas nenukentėjo. Žaidėjai taip pat ispanu buvo patenkinti, gavo daug naujų idėjų, įgūdžių. Pirmosios kontrolinės rungtynės parodė, kad einame teisinga kryptimi.

– O finansiškai klubas išsiskirdamas su ispanų duetu nenukentėjo?

– Ne. Jokių kompensacijų mokėti tikrai nereikėjo. Girdėjau įvairių spekuliacijų, tačiau galiu patikinti, kad pavyko žmogiškai susitarti. Liga – toks jau dalykas. Niekas nuo jos neapdraustas.

„Scanpix“ nuotr./Aliaksejus Baga
„Scanpix“ nuotr./Aliaksejus Baga

– Ar naujasis treneris klubo vadovybei turėjo kokių nors pageidavimų?

– Tai yra darbo dalis. Kalbėjomės su treneriu dėl naujų ir turimų žaidėjų, apsitarėm, kurie tinka, o kurie ne. Aliaksejus pasirodė labai kompetentingas, išlaikytas bei adekvatus specialistas ir žmogus. Jis supranta, ką reiškia žaidėjų atranka. Jeigu treneris turės pasiūlymų dėl naujų žaidėjų, mes būtinai į juos atsižvelgsime, nes kas geriau gali pažinoti futbolininkus už trenerį, kuris jiems yra vadovavęs?

Aliaksejus pasirodė labai kompetentingas, išlaikytas bei adekvatus specialistas ir žmogus.

– Ar bus daugiau permainų „Žalgirio“ trenerių štabe?

– Aliaksejus dirbs su V.Tarasenka. Tai buvo vienintelis jo pageidavimas. Jie su vartininkų treneriu nori valdyti visą procesą, tad nuspręsta, kad fizinio rengimo trenerio funkcijas atliks patys. Tai yra suprantama ir normalu. Kas gali geriau matyti situaciją ir prisiimti atsakomybę už žaidėjų traumas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius