Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Liubinskas: „Žalgirio“ pranašumas – psichologija, bet alkani žmonės darė revoliucijas“

Lietuvos aukščiausioje futbolo lygoje intriga dėl čempionų titulo kyla prie aukščiausio taško. Sekmadienį 14 val. visų akys kryps į Marijampolę, kur įsibėgėjusi „Sūduva“ sieks aplenkti pirmąją turnyro lentelės vietą saugantį Vilniaus „Žalgirį“.
Algimantas Liubinskas įvardino A lygos sezono finišo įdomybes
Algimantas Liubinskas įvardino A lygos sezono finišo įdomybes / 15min nuotr.

Šiuo metu lyderiaujančias komandas skiria vos du taškai, o susitikimas Suvalkijos sostinėje užbaigs priešpaskutinį A lygos ratą.

Po šio mačo šešios stipriausios komandos sužais po penkerias rungtynes, o pirmąją vietą užimanti komanda užsitikrins ir namų aikštės pranašumą likusiose turnyro kovose.

Vilniaus „Žalgiris“ siekia A lygos taurę į viršų kelti jau penktuosius metus iš eilės, „Sūduvai“ tai būtų pirmas Lietuvos čempionų trofėjus istorijoje.

Būtent tai ir yra abiejų komandų stiprybės, teigė futbolo treneris Algimantas Liubinskas. Jo manymu, vilniečių ginklas gali būti psichologija ir patirtis kaunantis dėl aukščiausios pozicijos. Marijampoliečių stiprybė, pasak A.Liubinsko, bus alkis ir niekada neiškovoto titulo troškimas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Jankauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algis Jankauskas

Pastarąjį kartą šiame A lygos sezone Marijampolės ekipa suklupo dar liepos 27-ąją, kai nusileido Utenos „Uteniui“. Nuo tada „Sūduva“ iškovojo 9 pergales ir kartą sužaidė lygiosiomis. Tuo tarpu „Žalgiris“ per paskutinius 10 susitikimų iškovojo 4 pergales, 5 kartus sužaidė lygiosiomis ir kartą pralaimėjo.

Akivaizdu, kad Lietuvos čempionai nežaidžia geriausio savo futbolo, o Marijampolė sekmadienio dvikovos laukia panašiai, kaip laukė Europos taurės kovų. Jau penktadienio vidurdienį buvo parduota daugiau nei 700 bilietų.

Apie didelį ažiotažą keliančią dvikovą ir jos dalyvius 15min pasikalbėjo su buvusiu Lietuvos rinktinės treneriu Algimantu Liubinsku.

– Intriga A lygoje tęsiasi iki paskutiniųjų turų. Ar jus patį nustebino, kad titulo likimas sprendžiasi taip vėlai?

– Niekas nesitęsia amžinai. Amžinų čempionų nebūna. Manau, kad tai yra natūralu. Gal „Žalgiris“ dar ir liks čempionais, bet ateityje nebus lengva ir nebus galima iš karto sakyti, kas laimės. Finansiškai pajėgiausia komanda yra „Žalgiris“, jie turi daugiausia pinigų, bet dabar kitos komandos apsilygino žaidėjų surinkimu.

– Sekmadienį „Sūduva“ priims „Žalgirį“ ir tuomet paaiškės, kas prieš paskutinį ratą bus lyderis ir turės aikštės pranašumą. Ar galima sakyti, kad šios rungtynės bus kertinės sezono finiše?

– Dabar, kai komandos susilygino, tai nėra didelio skirtumo, ar žaidi namie, ar išvykoj. Aišku, čia bus vienos kertinių rungtynių, bet sakyti, kad tos rungtynės lems čempioną – negalima.

– Sezono metu turėjo išryškėti silpnosios ir stipriosios ekipų pusės. Ką galėtumėte įvardinti kaip privalumus ar trūkumus?

– „Žalgirio“ stiprioji pusė yra psichologija, bet išalkę žmonės darė revoliucijas. „Sūduva“ yra alkana trofėjų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Slavickas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vaidas Slavickas

– Gal išskirtumėte kuriuos nors komandų žaidėjus, paliekančius didžiausią įspūdį?

– Aš pastaruoju metu nelabai mačiau rungtynių, bet galiu pasakyti, kad „Sūduvos“ lyderiais tampa žaidėjai, anksčiau buvę „Žalgiryje“. Tai verčia pamąstyti įvairiai.

– Kaip manote, ar „Sūduvos“ triumfo atveju Valdo Dambrausko era bus baigta?

– Treneris atsako už rezultatą. Vienareikšmiškai. Gali rodyti pasitikėjimą kurį laiką, bet jau treji metai, kai Europoj nieko neparodo. Galbūt reik mąstyti?

Aš nesakyčiau, kad čia era dabar tokia. Jis atėjo į komandą, kuri turėjo subalansuotą, didelį biudžetą, tik reikėjo jį mokėt panaudot. Niekas tokių sąlygų neturėjo. Nemačiau, kad čia stebuklą būtų padaręs. Taip, tai yra siekiantis tikslų treneris, bet jį iškelti aukštai aš nematau pagrindo.

– Tai, jei Dambrauskas neliks trenerio poste, jūs nenustebsite?

– O tai kodėl nustebti? Treneris atsako už rezultatą. Jeigu to rezultato nerodai, tai reiškia, yra kokios nors priežastys: gal neturi pinigų, gal negali pasirinkti žaidėjų, gal dar kas.

Pažiūrėkim pasaulinę praktiką, kas būna, kai turtingiausias klubas nerodo rezultatų: „Chelsea“ klubą Conte ištempė, bet gal Conte net nebus klube metų gale, jei nerodys rezultato. „Manchester United“ turėjo ilgalaikę strategiją, dabar, atrodo, vėl ruošiasi tai daryti su Mourinho.

Kiti klubai nori tik rezultato: Ancelotti šparkšt ir išmetė lauk, nelaukė sezono pabaigos. Trenerio dalia tokia, kad niekad nesi garantuotas. Turi turėti maksimalų rezultatą. Jei jo neturi, tada tu gali būti atleistas.

Treneris atsako už rezultatą. Vienareikšmiškai. Gali rodyti pasitikėjimą kurį laiką, bet jau treji metai, kai Europoj nieko neparodo. Galbūt reik mąstyt?

– Kaip vertinate „Sūduvos“ trenerį Vladimirą Čeburiną?

– Jis turi savotišką sistemą. Kiek girdėjau, daug dirba su standartinėmis padėtimis, po jų ir siekia įvarčių. Jis turi sukūręs futbolo filosofiją, kuria ir naudojasi. Tokiame lygmenyje jam tai sekasi gan gerai.

– „Sūduva“ pasipildė dar keletu žaidėjų, ką tai rodo: tęstinumą ir žvalgymąsi į ateitį ar bandymą dar šiemet laimėti A lygą?

– Čia yra norėjimas išmesti „Žalgirį“ iš balno. Kam pildytis sezono gale? Pildaisi tam, kad išmestum juos ir taptum čempionu. Taip pat žiūri, aišku, ir į kitą sezoną.

Klubo nuotr./Rigino Cicilia
Klubo nuotr./Rigino Cicilia

– Kaip manote, kodėl krito „Žalgirio“ forma?

– Žaidimo formą lemia trenerių darbas, kitų priežasčių nėra. Aš nežinau, gal pinigų trūko komandai su didžiausiu biudžetu. Nežinau, nemanau, kad nebuvo pinigų. Už rezultatą atsakys treneris, čia suk bet kuriais kampais. Treneris, jei mato, kad nevykdo jo sąlygų, gali išeit. Jei jo sąlygas vykdo, tada jis atsakingas.

– Galbūt nepavyksta nuteikti žaidėjų rungtynėms?

– Nežinau, gal nuteikt nepavyksta, gal pats procesas kažkur stringa. Tam, kad procesą nagrinėtum, reikia jį matyti kiekvieną dieną. Jaunimas netobulėja, „Žalgirio“ jaunimas 1-os lygos gale. Buvo treneriai kiti, tai dubleriai antrą vietą 1-oje lygoje užėmė. Dabar irgi antrą vietą užima, tik iš kito galo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius