-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A lygos klubai – prie starto linijos: komandų pristatymas, žiemos darbai, intrigos ir prognozės

Aštuoni stipriausi šalies futbolo klubai jau išsirikiavę prie starto linijos. Šį savaitgalį prasideda 2018-ųjų metų A lygos pirmenybės, o 15min pristato svarbiausius lietuviško futbolo spektaklio atlikėjus.
A lyga
A lygos sezonas – ant nosies

Marijampolės „Sūduva“

Marijampolės „Sūduva“

Įkūrimo metai: 1942

A lygoje nuo: 2002-ųjų

Trofėjų lentyna: Lietuvos čempionas (2017), LFF taurė (2006, 2009), LFF Supertaurė (2009, 2018).

Žaidėjų vertė: 6 mln. eurų

Apranga: Joma

Generalinis rėmėjas: Sumeda

Treneris: Kazachstanas Vladimiras Čeburinas (kazachas, 52 metai, 3 sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer iconSoccer iconSoccer iconSoccer icon

1 Saulius Klevinskas (Vilniaus „Vytis“), Vitalijus Gajdučikas (Barysavo BATE), Julius Kasparavičius („Šilutė“), Markosas Iharosas, Gersonas Acevedo, Alassane'as N'Diae.
-3 Deividas Šešplaukis („Trakai“), Semedo („Leixoes“), Jeremy Manzorro (Vilniaus „Žalgiris“), Marjanas Altiparmakovskis („Sarajevo“), Paulius Janušauskas („Panevėžys“), Karolis Chvedukas („Dundalk“), Marius Činikas („Jonava“), Martynas Matuzas („Kauno Žalgiris“), Ernestas Veliulis („Jonava“), Tomas Janušauskas, Radanfahas Abu Bakras, Choco, Rokas Lekiatas, Justinas Popiera.

Star full.svg Žvaigždė: Gersonas Acevedo

29-erių metų vidurio saugas iš Čilės yra vienas garsiausių legionierių per visą A lygos istoriją. Dar ir šiuo metu šio kūrybingo saugo vertė rinkoje yra apie 1,5 mln. eurų.

Tiesa, kol kas tai tik skaičiai – viską naujokui teks įrodinėti darbais aikštėje. Visgi potencialo G.Acevedo turi, o „Sūduvos“ sirgaliai viliasi, kad jis galės sėkmingai pakeisti iš komandos į pagrindinio konkurento stovyklą netikėtai pabėgusį Jérémy Manzorro.

Garsiajame Santjago „Colo Colo“ klube karjerą pradėjęs G.Acevedo pastaruoju metu atstovavo tokioms ekipoms, kaip Jekaterinburgo „Ural“ ir Almatos „Kairat“. Suvalkijos širdyje buvęs Čilės jaunimo rinktinių narys norėtų vėl kilstelėti savo vertę. Jei jam tai pavyktų padaryti, džiaugtųsi ir „Sūduva“.

nuotr. Evaldo Šemioto/Gersonas Acevedo
nuotr. Evaldo Šemioto/Gersonas Acevedo

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Andro Švrljuga, Ivanas Kardumas, Samiras Kerla, Vaidas Slavickas, Karolis Laukžemis, Algis Jankauskas.

Koziriai: Išsaugotas ne tik praėjusių metų sensacingo triumfo architektas, tačiau ir beveik visas čempioniškos komandos branduolys. Prie jo prijungti keli gana solidūs naujokai. „Sūduva“ vėl turės 22-23 pajėgius žaidėjus, kuriais V.Čeburinas galės sėkmingai varijuoti įvairiomis aplinkybėmis. Tokios gilios ir gerai subalansuotos komandos neturi nė vienas kitas A lygos klubas.

Nerimo grimasa: Ar atlaikys suvalkiečių kupros ir galvos psichologinį spaudimą? Praėjusį sezoną, tiksliau antroje jo pusėje, Marijampolėje viskas ėjo kaip per sviestą, tačiau nereikia pamiršti, kad iki komandoms pradedant europinį sezoną „Žalgiris“ turėjo milžinišką persvarą. Šiemet čempionės „Sūduvos“ žaidėjų pečius psichologinis spaudimas slėgs ne mažesnis nei tas, kurį patirs žalgiriečiai. Jei nesklandumų iškils nuo pat pirmųjų turų, prognozuoti nuotaikas drabužinėje ir klubo vadovų kabinetuose gali būti sunkiau. Nereiktų pamiršti, jog iki išskirtinių praėjusių metų svarbiausia „Sūduvos“ figūra Vidmantas Murauskas nevengdavo pamojuoti permainų vėzdu, ypač, jei suvalkiečių reikalai nesiklostydavo kaip iš pypkės.

Didysis klausimas: Ar praėjusio metų stebuklas nebuvo atsitiktinis? Prieš pradedant dar vieno sezono partiją, suvalkiečiai turi bene geriausias kortas savo rankose. Bet apginti titulą juk yra sunkiau, nei jį iškovoti.

15min prognozė: Auksą suvalkiečiai šiemet iškeis į sidabrą.


Vilniaus „Žalgiris“

Vilniaus „Žalgiris“

Įkūrimo metai: 1947

A lygoje nuo: 2010-ųjų

Trofėjų lentyna: Lietuvos čempionas (1991, 1991-92, 1998-99, 2013, 2014, 2015, 2016), LFF taurė (1991, 1992–93, 1993-94, 1996-97, 2003, 2011-12, 2012–13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016), LFF Supertaurė (2003, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017)

Žaidėjų vertė: 5,65 mln. eurų

Apranga: Nike

Generalinis rėmėjas: TOPsport

Treneris: Lietuva Aurelijus Skarbalius (44 metai, debiutinis sezonas)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer iconSoccer iconSoccer icon

1 Louisas Ogana („Braga“), Tomašas Šimkovičius („Aktobe“), Tomašas Malecas („Dunajska Streda“), Georgas Freidgeimas (Pavlodaro „Irtyš“), Jeremy Manzorro (Marijampolės „Sūduva“), Serge'as Nyuiadzi („Astra“), Dominykas Barauskas (Kauno „Stumbras“), Marko Tomičius („Radnički“), Marquinhos („Astra“).
-3 Egidijus Vaitkūnas („Minsk“), Mantas Kuklys („Žetysu“), Darvydas Šernas (Kfar Šabos „Hapoel“), Armantas Vitkauskas („Concordia“), Vytautas Lukša („Jonava“), Elivelto (Petah Tikvos „Hapoel“), Bahrudinas Atajičius („Landkrona“), Matija Ljujičius („Wellington Phoenix“), Mahamane'as Traore, Jonas Skinderis („Jonava“), Ernestas Stočkūnas, Kaja Roguljis („Dugopolje“).

Star full.svg Žvaigždė: Jérémy Manzorro

Iš pagrindinio konkurento nugvelbtas prancūzas Vilniuje gali atsiskleisti dar ryškesnėmis spalvomis. Jau praėjusį sezoną vilkėdamas „Sūduvos“ marškinėlius J.Manzorro buvo akivaizdžiai viena ryškiausių A lygos asmenybių. Jei šiemet jam pavyks išvengti traumų, „Žalgiris“ gali turėti ne mažesnio kalibro ginklą, koks iki šiol buvo Elivelto. Tik kur kas alkanesnį.

fkzalgiris.lt nuotr./Jeremy Manzorro
fkzalgiris.lt nuotr./Jeremy Manzorro

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Linas Klimavičius, Mamadou Mbodjis, Slavko Blagojevičius, Tomašas Šimkovičius.

Koziriai: Įtaka. Net jeigu „Žalgiris“ ir nebėra pats stipriausias šalies klubas, galima neabejoti, kad jo balsas priimant įvairius sprendimus ir toliau skambės garsiausiai. Žiemą sostinės klubas savo įtaką Lietuvos futbolo hierarchijoje sustiprino persiviliodami buvusį Kauno „Stumbro“ prezidentą Sergejų Slyvą, kuris vilniečiams turėtų padėti atrakinti dar daugiau LFF durų.

Nerimo grimasos: Kardinalios permainos po praėjusio sezono ir išdraskytas komandos branduolys gali atsiliepti dvejopai. Iš vienos pusės savo sultyse nuobodžiai virusiai ir titulus štampavusiai komandai akivaizdžiai reikėjo šviežio kraujo ir sukrėtimo. Iš kitos – A.Skarbaliui gali prireikti šiek tiek laiko, norint darniai sustyguoti savo orkestrą.

Didysis klausimas: Ar pasikeis kas nors ant kapitono tiltelio? Keletą pastarųjų metų „Žalgirio“ figūrėles ant lentos stumdydavęs Valdas Dambrauskas neretai pasitardavo su sporto direktoriumi Mindaugu Nikoličiumi. Titulą į Suvalkiją išleidęs tandemas patraukė skirtingomis kryptimis: Valdas – į Rygą, Mindaugas – į Kroatiją. Ar sporto direktoriaus išvykimas į Balkanus reiškia, kad naujajam komandos treneriui bus visiškai atrištos rankos? Sunku įsivaizduoti, kad kietu charakteriu garsėjantis A.Skarbalius galėtų dirbti kitaip, bet sostinėje pastaraisiais metais būdavo visokių įdomybių.

15min verdiktas: Vilniaus geležinis vilkas vėl užstaugs pergalingu balsu – titulas grįš į sostinę. Nors „Sūduvos“ finišas pernai ir buvo svaiginantis, „Žalgiris“ pats labiau pralaimėjo A lygos titulą nei suvalkiečiai jį iškovojo. Vargu ar taip gali būti du kartus pamečiui. Lenktynėse dėl aukso „Žalgirį“ ryškiu favoritu laiko ir lažybų bendrovės.


Susijęs vaizdas

„Trakai“

Įkūrimo metai: 2005

A lygoje nuo: 2014-ųjų

Trofėjų lentyna: tuščia. Stalčiuje – 2015 ir 2016 metų A lygos sidabro medaliai bei 2017 m. bronza.

Žaidėjų vertė: 2,13 mln. eurų

Apranga: Nike

Generalinis rėmėjas: Ecoil

Treneris: Rusija Olegas Vasilenka (rusas, 44 metai, antras sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer icon

1 Rokas Gedminas (Klaipėdos „Atlantas“), Etienne Mukanya („Grays Athletic“), Tomas Švedkauskas, Klaidas Janonis (Kauno „Stumbras“), Ernestas Stočkūnas.
-3 Alma Wakili („Škendija“), Aleksandras Byčenokas („Isloč“), Dovydas Norvilas („Palanga“), Jurijus Mamajevas („Kauno Žalgiris“), Arūnas Klimavičius („Jonava“), Oscaras Dorley (Libereco „Slovan“), Pavelas Krukas.

Star full.svg Žvaigždė: Diniaras Bilialetdinovas

Buvusios Liverpulio „Everton“ ir Maskvos „Lokomotiv“ žvaigždės atvykimas į Trakus praėjusį sezoną buvo ne mažesnė sensacija nei „Sūduvos“ iškovotas auksas. Ne mažesnis netikėtumas yra ir tai, kad Diniaras žiemą niekur neišvyko bei vėl užsivilks ryškiai geltonus „Trakų“ marškinėlius. Per tuos kelis mačus sezono pabaigoje rusas nesunkiai įrodė, kad tebėra vienas geriausių žaidėjų visoje A lygoje. Antrą sezoną Trakų ekipos naujokas turėtų Lietuvoje jaustis dar geriau.

Alfredo Pliadžio nuotr./Diniaras Bilialetdinovas
Alfredo Pliadžio nuotr./Diniaras Bilialetdinovas

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Valdemaras Borovskis, Michailas Šyška, Modestas Vorobjovas.

Koziris: O.Vasilenka. Per pirmą savo sezoną Trakuose 44-erių rusas neblogai užsirekomendavo, ir be jokios abejonės, yra vienas šiuolaikiškiausių A lygos trenerių. Šiemet pratintis prie komandos ir naujos darbo vietos nereikės, tad „Trakai“ jau sezono pradžioje galės jungti aukštesnę pavarą. Juolab, kad ir rezultatai kontroliniuose mačuose rodo, kad komanda sezoną pradeda būdama geros formos.

Nerimo grimasos: Praėjusį sezoną kalbėta apie didįjį A lygos trejetą, bet po to, kas įvyko praėjusį rudenį ir šią žiemą, šalies čempionatas darosi vis labiau panašesnis į dviejų žirgų lenktynes. Įdomu, kokius argumentus prieš „ant popieriaus“ tarpsezonio metu kur kas labiau sustiprėjusius varžovus pasiūlys „riteriai“.

Didysis klausimas: ar gali „Trakai“ įsiterpti į „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ peštynes?

15min prognozė: Bronza. Ir vėl. Antrus metus paeiliui.


„Jonava“

„Jonava“

Įkūrimo metai: 1946

A lygoje nuo: 2016-ųjų

Trofėjų lentyna: tuščia. Stalčiuje – Pirmos lygos nugalėtojų medaliai (1992-93, 1998-99, 2012, 2015).

Žaidėjų vertė: 2,43 mln. eurų

Apranga: Errea

Generalinis rėmėjas: nėra

Treneris: Portugalija Filipe Ribeiro (portugalas, 42 metai, debiutinis sezonas)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer iconSoccer icon

1 Jonas Skinderis (Vilniaus „Žalgiris“), Arūnas Klimavičius („Trakai“), Eugenas Zasavičis („Dacia“), Marius Činikas (Marijampolės „Sūduva“), Ernestas Veliulis (Marijampolės „Sūduva“), Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“), Kleras Heh („Jelgava“), Ishmailas Fahadas (Kretingos „Minija“), Gilberto Gomesas („Maringa“), Rony Santosas („Stade Nyon“), Yongilas Jeonas, Guilherme Cioletti, Nemanja Bjelanas (Kauno „Stumbras“), Matas Daškus (Kauno „Stumbras“).
-3 Petru Leuca („Petrocub“), Eduardas Ževnerovas („Belšina“), Kyrilas Silichas, Mindaugas Grigaravičius („Jelgava“), Luka Peričius.

Star full.svg Žvaigždė: Tadas Eliošius

Pastaraisiais metais komandos žaidimas be šio kūrybingo, techniško ir energingo saugo beveik neįsivaizduojamas. Šiuo metu Tadas atsigauna po rankos traumos, bet pasveikęs turėtų išlikti viena svarbiausių figūrų aikštėje. Jonavos ekipoje šį sezoną vėl bus nemažai šilto ir šalto mačiusių žaidėjų kaip Martynas Dapkus, iš Vilniaus „Žalgirio“ atvykęs Vytautas Lukša, Tado brolis Tautvydas ar iš „Trakų“ persiviliotas Arūnas Klimavičius, bet nuo T.Eliošiaus „Jonavos“ žaidimas turėtų priklausyti labiausiai.

A.Reipos nuotr./Tadas Eliošius
A.Reipos nuotr./Tadas Eliošius

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Martynas Dapkus, Vytautas Lukša, Tautvydas Eliošius, Eugenas Zasavičis, Arūnas Klimavičius, Tomas Salamanavičius, Ernestas Veliulis, Klaudijus Upstas.

Koziris: Saugai. Tai ko nepavyko komandai padaryti pernai, „Jonava“ pasiryžus nuveikti šiemet – ketvirtoji vieta ir, svarbiausia, langas į Europą yra pagrindinis trečią sezoną A lygoje žaisiančio klubo tikslas ir jo niekas neslepia. Norėdama jį pasiekti, Jonava bent jau sezono pradžioje, panašu, kad turi visas dedamąsias. Tarpsezonyje klubo vadovai atliko tikrai solidų darbą, prisiviliodami dar visai neseniai Lietuvos rinktinės marškinėlius vilkėjusius V.Lukšą ir A.Klimavičių. Su šiais patyrusiais žaidėjais jonaviškiai atrodo labai gerai subalansuota komanda ir netgi gali „kabintis“ į kovą dėl medalių. Šiemet ekipa turės ypač simpatišką saugų liniją, kurios gali pavydėti nemažai A lygos komandų.

Nerimo grimasos: Nenuspėjami vadovų veiksmai. Panašu, kad ateinantį sezoną „Jonavos“ didžiausi priešai gali būti jie patys, arba tiksliau nenuspėjama klubo vadovybė. Įpusėjus praėjusiam sezonui klubo savininkas Zigmas Petrauskas nukirto Donato Vencevičiaus galvą ir pirmenybes užbaigė jo asistentu buvęs Mindaugas Čepas. Bet net ir užimta ketvirtoji vieta darbo treneriui neišgelbėjo – jam buvo parodytos durys. Treniruoti Jonavos komandos buvo pakviestas Darius Gvildys, tačiau ir jis po kelių savaičių sužinojo, kad bus tik naujai pasamdyto portugalo Filipe Ribeiro asistentas.

Didysis klausimas: Ar „Jonava“ išliks tokia lietuviška iki sezono pabaigos?

Nors svarbiausi trenerio ir sporto direktoriaus postai prieš šio sezono pradžią buvo patikėti portugalams, kol kas užsieniečių invazijos Jonava nepajuto. Tačiau ar tai nebus tyla prieš audrą? Pernai buvo nemažai signalų, kad su sporto agentais dar nuo senų krepšinio laikų ryšius palaikantis Z.Petrauskas norėtų išbandyti kelią, kuriuo ėjo Utenos „Utenis“ ir Kauno „Stumbras“. Kaip bus šiemet, ypač kai visas komandos formavimo funkcijas perėmė portugalas Renato Cecatto?

15min prognozė: Solidi ketvirtoji vieta, su pretenzija į bronzą.


Klaipėdos „Atlantas“

Klaipėdos „Atlantas“

Įkūrimo metai: 1962

A lygoje nuo: 2011-ųjų

Trofėjų lentyna: Lietuvos čempionas (1978, 1980, 1981, 1984), LFF taurė (1977, 1981, 1983, 1986, 2001, 2003 (pavasaris).

Žaidėjų vertė: 2,73 mln. eurų

Apranga: Adidas

Generalinis rėmėjas: Marijampolės pieno grupė (MPG)

Treneris: Lietuva Algimantas Briaunys (53 metai, debiutinis sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer iconSoccer icon

1 Lukas Paukštė (Utenos „Utenis“), Ivanas Pecha (Mursijos „Ciudad“), Edvinas Baniulis (Utenos „Utenis“), Deividas Lukošius (Gargždų „Banga“), Vice Kendešas (Belupo „Slaven“), Lukas Artimavičius (Kauno „Stumbras“), Aleksandras Levšinas (Utenos „Utenis“), Pavelas Doroševas (Kovarų „Olimpia“), Mindaugas Panka, Abdoulaye Diallo, Marius Papšys, Anilas Kocas, Jonas Bičkus („Koralas“), Juro Pejičius, Neilas Urba („Koralas“).
-3 Rokas Gedminas („Trakai“), Karolis Gvildys („Kauno Žalgiris“), Andrei Ciofu („Sparti“), Davidas Androničius („PAS Lamia“), Robertas Freidgeimas („Sindri“), Arkadijus Želninas („Leiria“), Markas Beneta („Kauno Žalgiris“), Justas Raziūnas („Palanga“), Evanas Alexandrowas-Ridley, Vytas Gašpuitis, Deividas Mikelionis („Kauno Žalgiris“), Dmitrijus Germanas (Bresto „Dinamo“), Maksimas Čyžas (Bresto „Dinamo“).

Star full.svg Žvaigždė: Tadas Labukas

Dar visai neseniai „Trakų“ marškinėlius vilkėjęs ir gana sėkmingai šiame klube žaidęs puolėjas sugrįžo ten, kur rungtyniavo 2002 ir 2004 metais. Uostamiestyje T.Labukas ir šiemet turės visišką saviraiškos laisvę bei bus pagrindinis „Atlanto“ snaiperis. Belieka tik pamatyti, ar parakas per žiemą nesudrėko.

atlantas.lt nuotr./Tadas Labukas
atlantas.lt nuotr./Tadas Labukas

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Mindaugas Panka, Marius Papšys, Abdoulaye Diallo, Donatas Kazlauskas, Andrius Bartkus.

Koziris: Patirtis. Prie T.Labuko, A.Bartkaus ir D.Kazlausko prisijungus buvusiam ilgamečiui Lietuvos rinktinės saugui M.Pankai, vidurio gynėjui iš Senegalo A.Diallo bei sugrįžus M.Papšiui, šiemetinis „Atlantas“ atrodo kaip reikiant užgrūdintų žaidėjų rinkinys.

Nerimo grimasos: Praėjusiais metais „Atlantą“ paliko žmogus, nuo kurio Klaipėdos futbole priklausė beveik viskas. Šviesaus atminimo Konstantinas Sarsanija atsisveikino su komanda, o klaipėdiečiams sudėtingai pavyko užbaigti metus, nusiritus į penktąją poziciją. Atrodė, kad po šio praradimo klubas gali subyrėti į nesurenkamą mozaiką ir išvis išnykti iš A lygos žemėlapio, tačiau komandą po savuoju sparnu vėl priglaudęs Vacys Lekevičius tokias mintis vijo šalin ir prieš šio sezono pradžią sugebėjo įpūsti naujų vilčių.

Sezoną „Atlantas“ pradeda ne silpnesnis nei baigė pernai, bet praėjęs ruduo ir išgalvotas (ar tikras?) flirtas su lažybomis, užminė nemažai klausimų. Sezonas ilgas ir vargu ar visą jį uostamiesčio komanda prašuoliuos išvengę finansinės rykštės. Derėtų atkreipti dėmesį, jog šiemet „Atlantui“ bus dar sunkiau ir dėl to, jog skirtingai nei ankstesniais metais teks vertis be UEFA injekcijos, kuri dažnai klubui tapdavo gelbėjimosi ratu.

Didysis klausimas: Kaip iš toli komandos žaidimą stebės Vacys?

Savo ekipos futbolininkus nesąžiningu žaidimu apkaltinęs „Atlanto“ generalinis direktorius šešiems mėnesiams buvo nušalintas nuo visų su klubu susijusių reikalų. Tačiau vargu ar net patys šią bausmę skyrę LFF atstovai tokiu scenarijumi tiki. Jau per pirmas diskvalifikacijos savaites ekscentriškasis „Atlanto“ vadovas su LFF viršūnėlėmis žaidė tarsi katė su pele – socialiniuose tinkluose vis pasirodydavo, o vėliau išnykdavo linksmai nusiteikusio V.Lekevičiaus nuotraukos prie stadiono, kalbantis su treneriu A.Briauniu, spaudžiant rankas naujokams. Įdomu, kaip toli nuo komandos V.Lekevičius laikysis sezonui prasidėjus, juk visi supranta, kad Anapilin išėjus K.Sarsanijai, jis vėl liko vienintelis tikras Klaipėdos futbolo šeimininkas.

15min prognozė: Nuožmi kova su „Kauno Žalgiriu“ dėl 5 pozicijos ir galiausiai kapituliacija.


Kauno „Stumbras“

Kauno „Stumbras“

Įkūrimo metai: 2013

A lygoje nuo: nuo 2015-ųjų

Trofėjų lentyna: LFF taurė (2017)

Žaidėjų vertė: 1,45 mln. eurų

Apranga: Joma

Generalinis rėmėjas: nėra

Treneris: Portugal Mariano Barreto (portugalas, 61 metai, 3 sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer icon

1 Giedrius Kvedaras („Krakeroy“), Kuagica Davidas („Libolo“), Amranas Al-Jassasi, Lukas Čerkauskas, Tayebas Meziani.
-3 Tomas Snapkauskas („Kauno Žalgiris“), Lukas Artimavičius (Klaipėdos „Atlantas“), Donatas Konikas („Palanga“), Dominykas Barauskas („Žalgiris“), Klaidas Janonis („Trakai“), Nemanja Bjelanas, Aldas Korsakas, Erickas Kassi.

Star full.svg Žvaigždė: Jardelis Nazare

Lisabonoje gimęs krašto gynėjas „Stumbro“ marškinėlius vilkės jau trečią sezoną. Nors jam tai pirmas profesionalus klubas, portugalas netruko įsitvirtinti startinėje ekipos sudėtyje. Žaidėjas pasižymi įspūdingomis greičio savybėmis, kovingumu, gerai jungiasi į atakas. J.Nazare – vienas geriausių kairio krašto gynėjų visame Lietuvos čempionate, nuolat renkamas į simbolines A lygos turų rinktines.

fcstumbras.lt nuotr./Jardelis Nazare
fcstumbras.lt nuotr./Jardelis Nazare

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Rimvydas Sadauskas, Andre Almeida, Kuagica Davidas, Lucas Villela.

Koziris: M.Barreto pažintys. LFF Supertaurės dvikova su „Sūduva“ aiškiai parodė, kad kovoti su stipriausiomis šalies komandomis jaunai Kauno ekipai dar gali būti pernelyg rimtas iššūkis. Nebent treneris ir svarbiausias klubo žmogus netikėtai pasinaudos savo ryšiais ir į laikinąją sostinę atveš kur kas daugiau sugebančių žaidėjų. Galima spėti, kad taip ir bus paskutinėmis savaitėmis prieš Europos lygos rungtynes.

Nerimo grimasos: Portugališkas nuotykis netruks amžinai. M.Barreto su savo bendražygiais praėjusiais metais sumokėjo paskutinę dalį ir galutinai iškrapštė komandą iš vieno jos krikštatėvių Giedriaus Janonio rankų, tad dabar yra visiškas padėties šeimininkas. Buvusio prezidento S.Slyvos pasitraukimas iš klubo taip yra aiškus signalas, kad lietuviško atspalvio klube lieka vis mažiau. Žinant, kaip aštriai karts nuo karto pasisakyti apie Lietuvos futbolo vadovus ir skaudulius nevengia portugalas, galima spėti, kad kada nors kantrybės taurė visgi bus perpildyta. Tuomet beliks ramiai susikrauti daiktus ir išvykti. Ir tada „Stumbro“ vardas iš Lietuvos futbolo žemėlapio veikiausiai dings, nes lietuviškos šaknys bus nukirstos jau seniai.

Didysis klausimas: Kaip stipriai komanda pasikeis prieš pat Europos lygos kovas?

Komandos treneris prieš sezono startą neslėpė, kad „Stumbras“ bus kitoks nei matėme jį pastaraisiais metais. Portugalas nevyniodamas į vatą patvirtino, kad šiemet atvykstančių ir išvykstančių žaidėjų karuselė suksis dar greičiau. Ir joje lietuviškų pavardžių šmėžčios vis mažiau. Žinant M.Barreto ryšius, galima neabejoti, kad artėjant „Stumbro“ debiutui Europoje, komandos žaidėjų sąraše atsiras ir tikrai įdomių pavardžių. Belieka tik laukti.

15min prognozė: Kaip ir pernai – septintoji vieta. Komanda šiemet orientuota daugiausiai į pasirodymą Europoje, o kol optimali sudėtis bus atrasta, permainų gali būti daug. Visa tai nuosekliai siekti aukšto rezultato tikrai nepadės. Bet „Stumbras“ tokių planų ir nedeklaruoja.


„Kauno Žalgiris“

„Kauno Žalgiris“

Įkūrimo metai: 2004

A lygoje nuo: 2015-ųjų

Trofėjų lentyna: Tuščia.

Žaidėjų vertė: 2,18 mln. eurų

Apranga: Hummel

Generalinis rėmėjas: Žalgiris

Treneris: Lietuva Mindaugas Čepas (39 metai, debiutinis sezonas)

Žiemos darbai Soccer iconSoccer iconSoccer icon

1 Jurijus Mamajevas („Trakai“), Simonas Paulius („Ventspils“), Ante Bakmazas („Jelgava“), Gabrielius Zagurskas („Vikingur“), Markas Beneta (Klaipėdos „Atlantas“), Martynas Matuzas (Marijampolės „Sūduva“), Tomas Snapkauskas (Kauno „Stumbras“), Karolis Gvildys (Klaipėdos „Atlantas“), Linas Pilibaitis.
-3 Igoris Jasinskis („Sluck“), Vasiko Bačiašvilis („Samtredia“), Teremas Moffi, Borisas Pascarenco, Edvinas Baniulis (Klaipėdos „Atlantas“).

Star full.svg Žvaigždė: Linas Pilibaitis

32-ejų metų saugas sugrįžo ten, kur ir susikūrė savo vardą. Nors aikštėje svarbesnį vaidmenį greičiausiai turės iš „Trakų“ atvykęs rusas Jurijus Mamajevas, drabužinėje būtent vešlia barzdą turinčio kretingiškio balsas turėtų skambėti garsiausiai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Pilibaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Linas Pilibaitis

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Jurijus Mamajevas, Simonas Paulius, Tomas Snapkauskas, Markas Beneta.

Koziris: Tvirtas užnugaris. Galbūt pagal piniginės storį kauniečiai ir nusileidžia stipriausiems šalies klubams, bet taip pat gali pasigirti tuo, ko neturi jų konkurentai apatinėje turnyro lentelėje. Prie didžiausio šalies sporto klubo prisišliejusiai komandai gal ir su mažesniais ištekliais, bet tikrai nereikia sukti galvos dėl tokių klausimų, kaip sudurti galą su galu.

O šį tarpsezonį kauniečiai atliko dar ir puikų darbą, prisiviliodami tokius saugus kaip L.Pilibaitis, J.Mamajevas, dar pernai į Lietuvos rinktinę kviestus Marką Benetą ir Simoną Paulių, „Stumbro“ gynybą cementavusį Tomą Snapkauską. Galima net neabejoti, toks „Kauno Žalgiris“ tikrai nebus autsaideris.

Nerimo grimasos: Ar sugebės Mindaugas Čepas išvaduoti kauniečius nuo praeities šmėklų ir padės vyrams patikėti, kad jie A lygoje gali išlikti patys savo jėgomis? Dirbdamas Vilniuje, o vėliau Gargžduose, Utenoje ir Jonavoje su savo užduotimis strategas tvarkėsi sėkmingai. Atėjo metas savo sugebėjimus vėl parodyti kur kas didesniame mieste.

Žaidėjų rinkinys surinktas neblogas, tačiau netikėtas sporto direktoriaus Andriaus Veličkos pasitraukimas prieš pat čempionato pradžią užminė nemažai mįslių. Jeigu kauniečiai surinks tokį piniginį kapšą, kokį planavo viliodami patyrusius naujokus, viskas bus gerai, bet jei ne...

Didysis klausimas: Kam priklausys „Žalgirio“ vardas? Teismų salėse Kauno ir Vilniaus klubai dėl „Žalgirio“ vardo ir prekės ženklo kaunasi taip pat atkakliai, kaip ir aikštėje, o bet kurį teismo sprendimą abi pusės įvynioja į sau naudingą popierėlį. Futbolo rungtynės trunka 90 minučių, šiame žaidime – pabaigos nematyti.

15min prognozė: Solidus darbas tarpsezonio metu leis ne tik pagaliau atsiplėšti nuo turnyro lentelės dugno, bet ir vėl tapti stipriausiu klubu mieste. Penkta vieta!


„Palanga“

„Palanga“

Įkūrimo metai: 1957 (atkurtas 2010 m.)

A lygoje nuo: 2018-ųjų

Trofėjų lentyna: Tuščia. Stalčiuje – Pirmos lygos nugalėtojo medalis (2018).

Žaidėjų vertė: 1,63 mln. eurų

Apranga: Nike

Generalinis rėmėjas: nėra

Treneris: Lietuva Valdas Trakys (38 metai, 4 sezonas klube)

Žiemos darbai Soccer icon

1 Brice Goupy („Metalosport“), Ričardas Šveikauskas (Klaipėdos „Atlantas“), Dovydas Norvilas („Trakai“), Valentinas Furdui („Speranta“), Tomas Dombrauskis („Džiugas“), Waly Dioufas („Auxerre“), Matas Radžiukynas („Leiria“), Tadas Norbutas (Gargždų „Banga“), Donatas Konikas (Kauno „Stumbras“), Justas Raziūnas (Klaipėdos „Atlantas“), Ronaldas Grižas (Vilniaus „Vytis“), Sigitas Urbys (Gargždų „Banga“), Simonas Urbys (Gargždų „Banga“), Yvenas Moyo.
-3 -

Star full.svg Žvaigždė: Mindaugas Bagužis

Pagrindinis „Palangos“ klubo gynybos bastionas į A lygą grįžta po septynerių metų pertraukos. O 34-erių gynėjo patirtis – neįkainuojama ir mena net auksinius FBK „Kauno“ laikus.

fkpalanga.lt nuotr./Mindaugas Bagužis
fkpalanga.lt nuotr./Mindaugas Bagužis

Svarbiausi sviedinių padavinėtojai: Gvidas Juška, Donatas Navikas, Ričardas Šveikauskas, Vladislavas Kaborda, Antonas Cvetkovas.

Koziriai: Visi jie – varžovų rankose. Pagal sudėtį A lygos naujokai tikrai bus silpniausia čempionato komanda, tačiau futbolas tuo ir žavus, kad ne visuomet laimi tie, kurie gyvena geriau.

Nerimo grimasos: Namų darbai. Palangiškiai iš visų jėgų stengėsi suburti kuo konkurencingesnę ekipą, tačiau bent jau prieš čempionato startą „Palanga“ atrodo akivaizdžiai nusileidžia savo oponentams. Savo politikos Pirmos lygos nugalėtojas žada laikytis ir šiemet – geriau mokėti mažesnius atlyginimus, bet laiku.

Didysis klausimas: Ar didelė praraja skiria A lygą ir Pirmos lygos lyderius?

Į šį klausimą atsakymą turėtume gauti šį sezoną. „Palanga“ tarpsezonyje nors ir sustiprino sudėtį, tai daugiausiai darė futbolininkais, kurie žaidė silpnesniuose A lygos klubuose arba Pirmoje lygoje. Taigi iš esmės elitiniame divizione turėsime Pirmos lygos komandą ir galėsime palyginti jėgų santykį, kuris skiria abiejų ešelonų dalyvius ne sprinte, o kiek ilgesnėje distancijoje.

15min prognozė: Paskutinė vieta turnyro lentelėje ir sugrįžimas į antrąjį šalies ešeloną. Tiesa, jei „Palanga“ per šiuos metus pagal daugumą kriterijų prisivys kitus A lygos klubus, gali nutikti taip, kad stipriausiame divizione liks net ir tūnodami dugne. „Kauno Žalgirio“ kelių pastarųjų metų pavyzdys tą puikiai įrodo.

*Klubų žaidėjų vertės nurodytos pagal „Transfermarkt“ duomenis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius