Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A lygos puošmena „Žalgiris“ – „Sūduva“: penkios didžiausios mačo intrigos

Sekmadienio vakarą LFF stadione lietuviško futbolo gerbėjai sulauks deserto. Nors A lygos favoritus Marijampolės „Sūduvą“ ir Vilniaus „Žalgirį“ šiuo metu skiria net 8 taškų praraja, dvikova sostinėje kursto ne vieną intrigą. 15min kelia įdomiausius būsimos akistatos klausimus.
A lygoje – lyderių dvikova
A lygoje – lyderių dvikova / Vytauto Kuralavičiaus nuotr.

1. Aliaksejaus Bagos „gulbės giesmė“?

Sezonas net neįpusėjo, o komandos vairą šiemet perėmęs baltarusis laviruoja ant labai pavojingos atbrailos. Gali būti, jog nuo sekmadienio vakarą švieslentėje degsiančių skaičių priklausys ir Aliaksejaus Bagos ateitis.

Šį sezoną „Žalgirio“ vykdomoji direktorė Vilma Venslovaitienė klubo koridoriuose ietis kryžiavo ne kartą. Klubą jau spėjo palikti direktorių pareigas ėję Deividas Česnauskis ir Deividas Šemberas, komunikacijos vadovas Paulius Jakelis, komandos atakų lyderis Davidas Ngogas. Atėjo vyriausiojo trenerio eilė?

Jei „Žalgiriui“ nepavyks įveikti suvalkiečių, su čempioniškomis ambicijomis bus galima atsisveikinti. Jei „Sūduva“ sugebės laimėti ir padidinti atotrūkį iki 11 taškų, A.Bagai išvis gali būti riesta. Galima tik prisiminti, jog praeityje nesėkmės kritiniuose mačuose „Žalgirio“ treneriams visada kainuodavo labai brangiai ir baigdavosi sukrautais lagaminais.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Jei A lyga bus pralaimėta jau devintajame sezono mače, tikėtina, jog V.Venslovaitienė su tuo nesitaikstys ir įteiks treneriui bilietą į Minską jau kitą dieną po fiasko.

Vienintelis dalykas, kuris nesėkmės atveju galėtų „Žalgirio“ vadovę sulaikyti nuo tokio žingsnio – neaiški perspektyva.

Galima tik prisiminti praėjusius metus, kai po nesėkmės Europos lygos pirmajame mače su Budapešto „Honved“ (1:3) paskubomis buvo išprašytas ir į nežinią pasiųstas lenkas Marekas Zubas, o į jo vietą klubas taip ir nesugebėjo rasti tinkamo trenerio bei sezoną baigė su licencijos neturėjusiu Joao Martinsu bei įžūliai kirtinėdamas raudona spalva pažymėtus varžybų reglamento kampus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilma Venslovaitienė

2. Koks bus „Žalgirio“ vienuoliktukas?

Tiek Saulius Širmelis, tiek A.Baga optimalių savo komandų sudėčių dar tik ieško, bet skirtumas tas, jog „Sūduvos“ futbolininkai jau šioje sezono stadijoje neblogai supranta savo vaidmenis komandoje, tuo tarpu „Žalgiryje“ vyrauja visiškas chaosas.

Kiekvieną kartą A.Baga į aikštę meta vis kitokį vienuoliktuką ir šie ieškojimai kol kas kainuoja brangiai.

Pastarosiose dvejose rungtynėse su „Banga“ (0:0) ir „FA Šiauliais“ (2:0) „Žalgirio“ strategas negalėjo remtis vienu komandos lyderių Donny Slijngardu. Kairysis gynėjas iš Nyderlandų yra patyręs nedidelę traumą ir kol kas neaišku, ar galės žaisti sekmadienį.

nuotr. Elvio Žaldario /Donovanas Slijngardas
nuotr. Elvio Žaldario /Donovanas Slijngardas

Sukdamasis iš padėties, minėtuose mačuose A.Baga į kairį kraštą iš dešinės pasiųsdavo universalųjį kapitoną Saulių Mikoliūną, o jo įprastą poziciją užimdavo kroatas Marko Karamarko. Visgi žaidžiant prieš kur kas aukštesnio kalibro varžovą tokie priverstiniai eksperimentai gali kainuoti brangiai.

Mačą su „Banga“ kiek netikėtai praleido ir bene svarbiausias „Žalgirio“ vidurio gynėjas Ivanas Tatomirovičius, tačiau Šiauliuose serbas jau grįžo į rikiuotę ir sudarė įprastą gynybos porą su savo tautiečiu Nemanja Ljubisavljevičiumi.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aliaksej Baga
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Aliaksej Baga

Nemažiau sumaišties ir kalbant apie atakų organizavimą. Pastaruoju metu puolimo smaigalyje rungtyniavo Hugo Videmontas, o Liviu Antalis užimdavo vietą po juo. Šiauliuose H.Videmonto pavardės išvis nebuvo protokole, o pagrindinio puolėjo poziciją užėmė rumunas.

Beje, savaitės viduryje vykusi LFF taurės aštuntfinalio akistata ir "Žalgirio" veidas joje užminė nemažai klausimų. Įdomu tai, kad net ir žinodamas, jog savaitgalį laukia mūšis su pagrindiniu pretendentu dėl aukso, A.Baga Šiauliuose į aikštę metė vos ne pajėgiausią sudėtį.

Neseniai klubą papildė praeityje A lygoje įvarčių fejerverkais džiuginęs serbas Andrija Kaludžerovičius, tačiau jo nebus galima registruoti iki liepos 20 dienos, kai atsidarys perėjimų langas. Ironiška, bet gali nutikti ir taip, kad serbas „Žalgirio“ gretose debiutuos tik tada, kai svarbiausias A lygos klausimas jau bus išspręstas ne vilniečių naudai.

zalgiris-vilnius.lt nuotr./Andrija Kaludžerovičius
zalgiris-vilnius.lt nuotr./Andrija Kaludžerovičius

Kalbant apie dabartinę „Žalgirio“ sudėtį klaustukų yra ir daugiau. Klubui vis dar priklauso gynėjas iš Slovėnijos Klemenas Bolha, tačiau jis jau kuris laikas nežaidžia. 15min žiniomis, A.Baga ir klubo vadovai šiam futbolininkui vietos komandoje nemato, tačiau ir atsisveikinti su juo kol kas irgi nėra galimybės, tad slovėnas gauna atlyginimą ir yra marinamas ant suolo.

Labai panaši situacija ir su saugu iš Brazilijos Higoru Vidaliu. Brazilas vis dar priklauso klubui, treniruojasi, tačiau galimybės pasireikšti negauna ir į rungtynių protokolą nėra įtraukiamas. Klubas norėtų atsisveikinti su juo, tačiau futbolininkas turi kontraktą, gauna atlyginimą ir išvykti kol kas neketina.

Brazilo galimybes pasirodyti aikštėje riboja ir pasas, nes A lygoje klubai rungtynėms gali registruoti tik keturis ne Europos Sąjungos piliečius.

3. Kaip rasti kelią prie „Sūduvos“ vartų?

„Sūduva“ ir šiemet yra geriausią gynybą demonstruojanti A lygos komanda, kol kas per 8 mačus praleidusi vos tris įvarčius. Visgi, kaip rasti raktą nuo suvalkiečių vartų, žalgiriečiai žino.

Pirmajame tarpusavio mače „Žalgiris“ pirmavo po Marko Karamarko taiklaus smūgio ir buvo labai arti pergalės, bet 95-ąją minutę Thomasas Salamonas išplėšė lygiąsias (1:1).

VIDEO: „Sūduva“ – „Žalgiris“ rungtynių santrauka

Šis kroato įvartis kol kas buvo paskutinis, kurį suvalkiečiai praleido A lygoje. Įdomu tai, kad visi trys „Sūduvos“ praleisti įvarčiai krito iš vartininko aikštelės prieigų – zonos, už kurią yra atsakingi komandos vidurio gynėjai.

Praėjusį sezoną solidi savų vartų gynyba buvo kertinis marijampoliečių pergalių pamatas, bet šiemet gynybos ramsčiai dar svarbesnį vaidmenį atlieka „Sūduvai“ atakuojant, tad varžovai su retomis išimtimis, bet sugeba tuo pasinaudoti.

Apie tai, jog įspūdingai sezono pradžioje rungtyniaujantis ir du įvarčius jau įmušęs bei tris rezultatyvius perdavimus atlikęs Semiras Kerla ne visada laiku spėja sugrįžti prie savo gynybinių funkcijų, duodamas interviu 15min pastebėjo ir Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Valdas Urbonas. Ar tuo sugebės „Žalgiris“ pasinaudoti svarbiausiame sezono mače?

Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Thomasas Salamonas
Vytauto Kuralavičiaus nuotr./Thomasas Salamonas

Komandos braižas, lyginant su praėjusiais metais, beveik nepasikeitė. Akivaizdu, kad „Sūduva“ šiemet pergales skina ne kažkokiais taktiniais stebuklais, bet gerokai lenkdama oponentus futbolininkų meistriškumu ir kokybe.

S.Širmelis nežymius pokyčius vienuoliktuke daro tik kaitaliodamas vidurio saugus (Giedrių Matulevičių, Glebą Kluškiną, Povilą Leimoną, Domagojų Pušičių), kartais į šią zoną iš priekio nuleisdamas ir Danielį Offenbacherį. Visi likę žaidėjai turi aiškias pozicijas ir dar aiškesnes užduotis.

4. Ar svečiai bus šviežesni?

„Sūduva“ šios dvikovos pasirengimui turėjo aštuonias dienas, tuo tarpu „Žalgiris“ savaitės viduryje buvo priverstas žaisti jau minėtą LFF aštuntfinalio dvikovą Šiauliuose.

Ar tai nepakiš kojos šeimininkams, juolab, kad A.Baga antradienį nusprendė savo lyderių netaupyti ir metė į kovą vos ne stipriausią sudėtį?

Alberto Skirpsto nuotr./„Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“
Alberto Skirpsto nuotr./„Sūduva“ – Vilniaus „Žalgiris“

5. Kiek svarbus namų aikštės faktorius?

Įdomus dalykas, kad šį sezoną „Žalgiris“ varžovų aikštėse žaidžia netgi sėkmingiau nei savo namų stadione. Svečiuose vilniečiai per keturias dvikovas sukrapštė net 10 taškų ir tai yra solidžiausias rodiklis A lygoje.

Visgi žengus ant LFF stadiono vejos, vilniečių žaidime jaučiasi žymiai daugiau įtampos ir chaoso, o neretai viskas baigiasi ir taškų praradimu.

Per keturis mačus savo aikštėje šį sezoną „Žalgiris“ iškovojo vos keturis taškus ir pagal šį rodiklį lenkia tik absoliutų A lygos autsaiderį „Riterių“ klubą (1).

A.Bagos komanda namuose jau nelaimėjo trijų iš eilės dvikovų, o dabar prieš juos dar ir bus stipriausia lygos ekipa, kuri į sostinę atvyksta turėdama šimtaprocentinį dvikovų svečiuose rezultatą (3 pergalės iš 3).

A lygoje „Žalgiris“ suvalkiečių nesugebėjo įveikti jau penkiuose mačuose iš eilės (1 lygiosios, 4 pralaimėjimai). Skaičiai, kuriuos reikia keista, nes tai bus mačas, kurio pralaimėti šeimininkai negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius