Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Skarbaliaus ir „Riterių“ savaitė: ypatingas mūšis prieš simbolišką varžovą

Aurelijus Skarbalius ruošiasi ypatingam vakarui. Nors 46-erių metų vilnietis trenerio duoną valgo jau keturioliktą sezoną, ketvirtadienį Vilniuje vyksiantis UEFA Europos lygos atrankos mačas tarp vietos „Riterių“ ir „Klaksvik“ ekipos iš Farerų salų jam kels išskirtinius jausmus. Tai bus Auri debiutas Europos taurių turnyruose.
Aurelijus Skarbalius
Aurelijus Skarbalius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kitoks vakaras

Simboliška, bet pirmąjį egzaminą treneriui teks laikyti prieš Danijos – šalies, kurioje subrendo kaip treneris – futbolo mokyklos atstovus.

Farerų salos iki šiol yra autonominis Danijos regionas, kur šios šalies futbolo įtaka ir mados juntamos ypač stipriai.

„Farerų salų futbolą pažįstu tikrai gerai ir galiu pasakyti, kad šiomis savaitėmis tik dar kartą įsitikinau, jog tai yra augantis ir kokybiškas varžovas. Teko matyti jų rungtynes šalies čempionate bei Europos lygos preliminariame etape su San Marino komanda“, – rungtynių išvakarėse pasakojo A.Skarbalius.

– Ar stipriai ši komanda pasikeitė per tuos metus, kai pastarąjį kartą čia kovėsi su Vilniaus „Žalgiriu“? 15min paklausė stratego.

– Atakoje ši ekipa tikrai sustiprėjo, o kovingumas išlikęs tas pats. Visgi laimi „Klaksvik“ vis dažniau ir dažniau, tad jų tikėjimas, kad šį kartą gali nugalėti, irgi yra išaugęs. Nenoriu varžovo paišyti, kaip didžiulio neįveikiamo baubo, bet turime pripažinti, kad tai yra gera ir kokybiška komanda.

– Pastaruoju metu demonstravote gerą žaidimo kokybę A lygos čempionate net ir žaisdami su lyderiais „Žalgiriu“ ir „Sūduva“. Esat patenkinti, kokios sportinės formos pasitinkate šią europinę kampaniją?

– Taip. Pastarosios rungtynės, kurias pralaimėjome Vilniaus „Žalgiriui“ (1:2, nors pirmauta iki 75 min., – aut. past.), mums buvo tarsi šaltas dušas. Bet bendru vaizdu aš esu patenkintas, man svarbu, jog vyrams jau aišku, kaip ir ką turime daryti aikštėje.

– Prieš šias rungtynes užsiminėte, kad aikštėje „Riteriams“ teks rodyti geriausią savo versiją. Kokia ji?

– Tikiuosi, kad pamatysime tokią, kokios dar nėra buvę. Matau vietas, kuriose turėtume tobulėti, bet kartu dar turime ir daug potencialo. Noriu kiekvieną žaidėją pamatyti susikaupusį ir puikiai žinantį savo užduotis. Norėčiau, kad tas kiekvieno mūsų tikėjimas sueitų į vientisą organizmą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Skarbalius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Skarbalius

– Lygiąsias šiame mače vertintumėte kaip pozityvų rezultatą, ar galvojate tik apie pergalę?

– Galėsiu į šį klausimą atsakyti po rungtynių, kai matysiu, kas dėjosi aikštėje. Visgi akistata susideda iš dviejų rungtynių ir pirmajame mače norėtųsi nepraleisti įvarčio. Lygiosios 0:0 nėra blogas rezultatas, žaidžiant pirmą mačą namuose. Visgi, žinoma, norėtume laimėti.

– Pirmasis mačas namuose – privalumas?

– Sunku pasakyti. Visgi žaidžiant su šiuo varžovu tai yra gal ir geras dalykas, nes mes juos neblogai pažįstame. Jei mums pavyktų čia pasiekti teigiamą rezultatą, atsakomajame mače, net ir jiems mus pažinus, jau būtų paprasčiau.

– Per pastarąją spaudos konferenciją pasidžiaugėte, kad šiuo metu turite 18 lygiaverčių žaidėjų, kurie kovoja dėl vietos startiniame vienuoliktuke. Esate apsisprendęs dėl galutinės sudėties?

– Esame apsisprendę ir šia sudėtimi jau dirbome kelias pastarąsias dienas. Visgi vyrams esu pasakęs, kad kiekvienoje treniruotėje privalo įrodinėti savo vertę. Nėra taip, kad bet kaip savo darbą treniruotėse atlikęs žaidėjas tikrai rungtyniaus.

– Jums, kaip treneriui, šis mačas irgi ypatingas – debiutas Europos taurių varžybose. Jaučiate, papildomą jauduliuką?

– Žinoma, kad jaučiu. Įprastai stengiuosi nesureikšminti debiutų ar atsisveikinimų, tačiau noriu koncentruotis į dalykus, kuriuos norėtume atlikti. Be jokios abejonės, tai – nauja patirtis. Mes visada ieškome naujų iššūkių, kurie mums yra įdomūs ir malonūs.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Donatas Kazlauskas

Vilniuje – po metų

Jeigu nacionalinė rinktinė Farerų salų barjerą yra skaudžiai kabinusi ne kartą, tai šalies klubams varžovai iš šio žvejų ir avių krašto iki praėjusių metų būdavo lengvas grobis.

Iki šios savaitės Lietuvos klubai yra laimėję devynerias Europos taurių rungtynes prieš Farerų salų futbolininkus iš dešimties. Praėjusiais metais šią gražią tradiciją sudarkė Vilniaus „Žalgiris“, kuris namuose su tuo pačiu „Klaksvik“ sužaidė 1:1, bet šios lygiosios vilniečiams vis tiek garantavo kelialapį į kitą etapą.

Lietuviai prieš Farerus
Sezonas Turnyras Klubas Varžovas Rezultatai
2003-04 Čempionų lyga „FBK Kaunas“ „HB Torshavn“ 1:0, 4:1
2005-06 Čempionų lyga „FBK Kaunas“ „HB Torshavn“ 4:2, 4:0
2007-08 UEFA taurė „Ekranas“ „B36 Torshavn“ 3:1, 3:2
2015-16 Europos lyga „Trakai“ „HB Torshavn“ 3:0, 4:1
2018-19 Europos lyga „Žalgiris“ „Klaksvik“ 2:1, 1:1

Į Europą – paskutiniu bilietu

Penkių tūkstančių gyventojų neturinti provincija futbolo komandą subūrė dar 1904-aisiais ir nuo to laiko 17 kartų tapo šalies čempione bei 6 sykius iškovojo Farerų taurę.

Evaldo Gelumbausko nuotr./„KI Klaksvik“ futbolininkai LFF stadione
Evaldo Gelumbausko nuotr./„KI Klaksvik“ futbolininkai LFF stadione

Tiesa, nuo didžiųjų pergalių pastaraisiais metais savo sirgalius KI yra gerokai atpratinusi – paskutinis čempionų titulas iškovotas 1999-aisiais, o šalies pirmenybėse nuo to laiko gana ryškiai dominuoja sostinės Torhauno HB.

2009-aisiais Klaksviko klubas netgi buvo pirmą kartą iškritęs į žemesnį divizioną, tačiau labai greitai vėl pakilo.

Į Europos traukinį šiemet Klaksviko ekipa įšoko tik paskutiniu ketvirtuoju numeriu, į priekį praleidusi ne tik HB, bet ir Runaviko NSI bei Torshauno B36.

Šį sezoną dešimties ekipų „Effodeildin“ lygoje po 15 turų Klaksviko ekipa užima trečiąją vietą.

1992-aisiais KI tapo pirmuoju Farerų klubu, sužaidusiu UEFA Čempionų lygos atrankos varžybose, o šiemetinė kelionė Europos turnyruose – jau dešimtoji.

Tiesa, peršokti bent vieną barjerą komandai pagaliau pavyko tik praėjusiais metais, kai Europos lygos preliminariame etape buvo įveiktas Maltos „Birkirkara“ klubas.

Šiemet šias „aukštumas“ Mikkjalo Thomasseno vyrams pavyko pakartoti – preliminariame etape užtikrintai 5:1 ir 4:0 nugalėtas „Tre Fiori“ iš San Marino.

„Klaksvik“ Europoje
Sezonas Turnyras Etapas Varžovas Rezultatai
1992–93 Čempionų lyga P Latvia Rygos „Skonto“ 1:3 0:3
1995–96 Taurių laimėtojų taurė K Israel Haifos „Maccabi“ 3:2 0:4
1997–98 UEFA taurė 1 Hungary „Újpest“ 2:3 0:6
1999–2000 UEFA taurė K Austria „Grazer AK“ 0:5 0:4
2000–01 Čempionų lyga 1 Serbia and Montenegro Belgrado „Crvena zvezda“ 0:3 0:2
2002–03 UEFA taurė K Hungary „Újpest“ 2:2 0:1
2003–04 UEFA taurė K Norway „Molde“ 0:2 0:4
2017–18 Europos lyga 1 Sweden Solnos AIK 0:0 0:5
2018–19 Europos lyga P Malta „Birkirkara“ 2:1 1:1
1 Lithuania Vilniaus „Žalgiris“ 1:2 1:1
2019-20 Europos lyga P San Marino Fiorentino „Tre Fiori“ 5:1 4:0
2019-20 Europos lyga 1 Lithuania Vilniaus „Riteriai“
Atrankos etapai: P – preliminarus, K – kvalifikacinis, 1 – pirmas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius