-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 10 /2018 07 11

Vive la France: auksinį šansą meistriškai išnaudojusi Prancūzija – finale

Nuo 1990-ųjų Braziliją įveikusi komanda visuomet pasiekdavo pasaulio futbolo čempionato finalą. Bet ne šiemet. Auksinė Prancūzijos futbolininkų karta antradienio vakarą surengė dar vieną puikų pasirodymą ir Sankt Peterburge vykusiame planetos pirmenybių pusfinalyje 1:0 nukovė pergalingu maršrutu Rusijos stadionuose žygiavusius belgus. Mačo didvyriu tapo „Barcelona“ vidurio gynėjas Samuelis Umtiti, antrojo kėlinio pradžioje pasiuntęs kamuolį į vartus galva.
Pirmasis pusfinalis: Belgija – Prancūzija
Samuelis Umtiti / „Scanpix“ nuotr.

Didier Deschamps‘as toliau užtikrintai žygiuoja link istorinio pasiekimo. Jis gali tapti tik trečiuoju treneriu, kuriam būtų pavykę tapti planetos čempionu ir kaip žaidėjui, ir kaip treneriui. Iki šiol šiame garbingame sąraše yra tik dvi pavardės – brazilo Mario Zagallo ir vokiečio Franko Beckenbauerio.

D.Deschamps‘ui iki unikalaus pasiekimo tetrūksta vos vieno laimėto mačo – ateinantį sekmadienį Maskvoje.

„Tegyvuoja Prancūzija! Tegyvuoja Respublika!“, – po finalinio švilpuko apimtas euforijos visa gerkle rėkė „Les Bleus“ lyderis Antoine'as Griezmannas ir tuoj pat puolė į trenerio glėbį.

„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamps'as ir Antoine'as Griezmannas
„Scanpix“ nuotr./Didier Deschamps'as ir Antoine'as Griezmannas

Finale prancūzų varžovais bus anglai arba kroatai. Šios komandos antrame pusfinalyje santykius aiškinsis trečiadienio vakarą Lužnikų stadione.

1998-aisiais, kai Prancūzija kol kas vienintelį kartą triumfavo pasaulio pirmenybėse, D.Deschamps‘as buvo kapitonas ir kertinis žmogus aikštėje. Dabar jis yra lygiai tokia pati kertinė figūra ant atsarginių suolo.

Pusfinalio rungtynėse belgai didžiąją rungtynių dalį nebuvo prastesni, bet svarbiausiais momentais dominavo „Les Bleus“.

Belgams šiame mače negalėjo padėti diskvalifikuotas gynėjas Thomas Meunier, tad Roberto Martinezas aikštėje išstatė trijų gynėjų liniją bei sustiprino aikštės vidurį, leisdamas pasireikšti sėkmingai paskutines grupės rungtynes su anglais sužaidusiam Mousa Dembele.

Šis trenerio sprendimas pasiteisino – pradžioje belgai buvo kur kas aktyvesni ir sėkmingai atakavo varžovų krašto gynėjus. Vis dėlto įmušti nepavyko, o antroje kėlinio pusėje iniciatyva perėjo prancūzų pusėn, kur pirmaisiais smuikais griežė savo greičio savybėmis žibėjęs Kylianas Mbappe bei puikiai kamuolius priimdavęs ir savo komandos draugams asistavęs Olivier Giroud.

O štai antrojo kėlinio pradžioje pergalės dainas užtraukė prancūzai. 50-ąją minutę po Antoine‘o Grieuzmanno pakelto kampinio Samuelis Umtiti akimirką aplenkė jį saugojusį Marouane'ą Fellaini ir galva išvedė prancūzus į priekį. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo pergalę garantavęs smūgis.

Piteryje nutrūko įspūdinga belgų nepralaimėtų rungtynių serija. Iki mūšio su prancūzais „raudonieji velniai“ buvo nesuklupę 24 dvikovose iš eilės (19 pergalių ir 5 lygiosios) bei laimėję pastaruosius septynis mačus, bet antradienio vakaras priklausė mėlynais marškinėliais vilkėjusiai komandai.

„Mums šis finalas – labai svarbus. Šiame mače puikiai suveikė visos mūsų grandys. Atidavėme daug jėgų ir manau, kad tikrai šios pergalės nusipelnėme“, – po rungtynių kalbėjo įvarčio autorius S.Umtiti.

Prancūzijai tai buvo šeštasis pasaulio čempionato pusfinalis. Jie pralaimėjo pirmuosius tris (1958, 1982 ir 1986), tačiau nugalėjo pastaruosiuose trijuose (1998, 2006 ir 2018).

Belgai vienintelį kartą pusfinalį buvo pasiekę 1986 metų pasaulio pirmenybėse ir tuomet liko ketvirti. Beje, Meksikoje bronziniame mače „raudonieji velniai“ po pratęsimo 2:4 nusileido būtent prancūzams.

Prancūzijos ir Belgijos akistata – vienas seniausių derbių pasaulyje, kurio pradžia siekia 1904-uosius. Tuomet Briuselyje vykęs susitikimas pasibaigė taikiai 3:3. Tik po dvidešimt dienų, jau Paryžiuje, buvo įkurta Tarptautinė futbolo asociacijų federacija (FIFA) ir nieko keisto, kad abi valstybės buvo tarp pirmųjų šios organizacijos steigėjų.

Prancūzija – Belgija 1:0 (0:0)
50' [1:0] Samuelis Umtiti

Prancūzija (4-2-3-1): Hugo Llorisas; Lucas Hernandezas, Samuelis Umtiti, Raphaelis Varane'as, Benjaminas Pavardas; Ngolo Kante, Paulis Pogba; Blaise'as Matuidi (86' Corentinas Tolisso), Antoine'as Griezmannas, Kylianas Mbappe; Olivier Giroud (85' Stevenas N'Zonzi).

Llorisas

Pavardas – Varane'as – Umtiti Goal – Hernandezas

Pogba – Kante YC

Mbappe YC – Griezmannas – Matuidi

Giroud

Belgija (3-4-3): Thibaut Courtois; Janas Vertonghenas, Vincentas Kompany, Toby Alderweireldas; Naceras Chadli (90' Michy Batshuayi), Mousa Dembele (60' Driesas Mertensas), Marouane'as Fellaini (80' Yannickas Carrasco), Axelis Witselis, Kevinas De Bruyne, Edenas Hazard'as, Romelu Lukaku​.

Courtois

Alderweireldas YC – Kompany – Vertonghenas YC

Chadli – Dembele – Witselis – Fellaini

Lukaku – De Bruyne – E.Hazard'as YC

Teisėjas - Andresas Cunha (Urugvajus)
Sankt Peterburgas. Krestovsky stadionas.

STATISTIKA

Kamuolio kontrolė – 40 proc. ir 60 proc.
Smūgiai – 19 ir 9
Į vartus – 5 ir 3
Šalia vartų – 8 ir 5
Blokuoti smūgiai – 6 ir 1
Pražangos – 6 ir 16
Geltonos kortelės – 2 ir 3
Kampiniai – 4 ir 5
Nuošalės – 1 ir 1
Laisvi smūgiai – 17 ir 7
Vartininko atremti smūgiai – 3 ir 4

Rungtynių eiga:

Rungtynių pabaiga.

90+5 min. Po keitimo aikštėje pasirodęs Corentinas Tolisso turi šansą, bet vėl belgus gelbsti vartininkas.

90+1 min. Antoine'as Griezmannas turi šansą, bet vartininkas kamuolį sugauna.

90 min. Belgai bando gelbėtis, bando surengti šturmą, o prancūzai atsimušinėja, bet tai jiems sekasi daryti puikiai.

78 min. Axelio Witselio tolimas smūgis labai galingas, bet Hugo Llorisas sugeba kamuolį atmušti kumščiais. Žaidimas prancūzų aikštės pusėje, bet kas iš to. Žaidimo gijos ir toliau priklauso Prancūzijai.

71 min. Belgai sutrikę. Jie aktyvesni, bet prancūzai ginasi užtikrintai.

YC 68 min. Toby Alderweireldas gauna geltoną kortelę.

YC 63 min. Edenas Hazard'as taiso kamuolį praradusio Kevino De Bruyne klaidą ir gavo geltoną kortelę.

Substituted inSubstituted off 60 min. Driesas Mertensas pakeitė Mousą Dembele.

56 min. Praleidę įvartį, belgai kiek sutriko. Prancūzai toliau dominuoja. Nuostabūs Blaise'o Matuidi ir Kyliano Mbappe perdavimai, bet belgus po Olivier Giroud smūgio išgelbėjo vartininkas.

Goal 50 min. ĮVARTIS!!! Olivier Giroud smūgį sugėrė gynėjai, bet uždirbtas kampinis labai greitai virto įvarčiu. Antoine'as Griezmannas kokybiškai pakėlė kampinį ir Marouane'ą Fellaini aplenkęs Samuelis Umtiti galva išvedė prancūzus į priekį – 1:0.

47 min. Romelu Lukaku smūgis galva iš kelių metrų, bet kamuolys praskriejo virš vartų.

45+1 min. Samuelis Umtiti prašoko kamuolį ir Romelu Lukaku turėjo puikią progą, bet Belgijos puolėjas to nesitikėjo ir kamuolio nesustabdė.

45 min. Antoine'as Griezmannas nesėkmingai realizavo baudos smūgį – į tankią belgų sienelę.

39 min. Po puikaus Kyliano Mbappe perdavimo nuostabią progą turėjo Benjaminas Pavardas, bet vienas prieš vartininką atsidūręs gynėjas smūgiavo į vartininko koją.

37 min. Antoine'as Griezmannas vėl pabandė iš toli, bet ir vėl šalia vartų.

34 min. Labai pavojingas prancūzų išpuolis baigėsi Kyliano Mbappe perdavimu Olivier Giroud, bet šis iš gana dėkingos progos smūgiavo šalia vartų.

28 min. Kevino De Bruyne puikus perdavimas pažeme iš kairio krašto, bet jo niekas „neuždarė“.

22 min. Belgai vieną po kito kėlė kampinius prie prancūzų vartų, bet išspausti įvarčio niekaip nepavyko. Bet pirmoje kėlinio pusėje iniciatyvą turėjo „raudonieji velniai“.

18 min. Blaise'o Matuidi tolimas smūgis – Thibaut Courtois vietoje.

17 min. Pirmasis rimtas pavojus prie prancūzų vartų. E.Hazard'as meistriškai apsisuko, bet po jo smūgio kamuolys praskriejo visai šalia vartų.

5 min. Atlaikę pirmą šturmą, iniciatyvą perėmė belgai. E.Hazard'o perdavimas į baudos aikštelę – prancūzams pavyko apsiginti, kamuolį nukreipiant už galinės linijos. Kampinio sėkmingai pakelti nepavyko.

1 min. Prancūzai aktyviau pradėjo dvikovą. K.Mbappe aštriai prasiveržė dešiniuoju kraštu, bet jo perdavimas į baudos aikštelę tikslo nepasiekė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius