Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Alytaus dydžio miesto komanda – tarp 4 stipriausių Europoje: „Tai nenutiko per naktį“

UEFA Čempionų lygos ketvirtfinalyje šį sezoną žaidė arba vis dar žaidžia dvi Madrido, po vieną Miuncheno, Lisabonos, Londono, Mančesterio ir Liverpulio – vienų didžiausių ir įtakingiausių Europos miestų – komandos. O šalia jų – 50 tūkst. gyventojų turinčio industrinio Rytų Ispanijos Viljarealio miesto ekipa, sunkiai pritampanti tokioje kompanijoje, bet vakar pateikusi dar vieną sensaciją ir žengusi į pusfinalį.
„Villarreal“ futbolininkai
„Villarreal“ futbolininkai / IMAGO/kolbert-press/Scanpix nuotr.

Dėl savo aprangų spalvos „geltonuoju submarinu“ vadinama komanda prieš savaitę namuose 1:0 patiesė Miuncheno „Bayern“, o vakar užbaigė darbą ir Bavarijoje, kur su Vokietijos čempionais sužaidė lygiosiomis 1:1.

Aštuntfinalyje „Villarreal“ taip pat nustebino, kai po lygiųjų namuose su Turino „Juventus“ (1:1) Italijoje „senąją senjorą“ sutriuškino 3:0.

Bet tokia šios komandos sėkmė neturėtų stebinti, rašo BBC. Nepaisant miesto ar komandos biudžeto dydžio, Europos turnyruose „Villarreal“ žaidė 17 kartų per pastaruosius 22 metus.

Kai Marcosas Senna prisijungė prie komandos atvykęs iš Brazilijos 2002 metais, situacija gerokai skyrėsi nuo dabartinės. „Villarreal“ žaidė tik ketvirtą sezoną „La Liga“ pirmenybėse ir rungtyniavo dabar jau neegzistuojančioje UEFA Intertoto taurėje.

Nuo tada „submarinai“ tapo viena stipriausių Ispanijos komandų, praėjusiame sezone įveikusia „Manchester United“ klubą UEFA Europos lygos finale ir iškovojusia pirmą trofėjų klubo istorijoje.

Klubas žaidžia Alytaus dydžio miesto širdyje, o 21 626 sirgaliai, išvydę „Villarreal“ pergalę prieš „Bayern“ praėjusią savaitę, yra beveik pusė miesto populiacijos.

Daugelis jų į „Ceramica“ stadioną tą vakarą pateko pro 19-uosius vartus. Arba, kaip jau yra dešimtmetį, pro Marcoso Sennos vardo vartus, pavadintus vieno žymiausių klubo žaidėjų garbei.

2008 m. Europos čempionas, turintis Ispanijos ir Brazilijos pilietybes, matė viską ir, priešingai nei kitiems gali atrodyti, jam žaidimas mažame mieste buvo svajonės išsipildymas.

„Žinoma, tai nėra vieta tiems, kurie mėgsta pasilinksminti, – BBC sakė M.Senna, kuris šiuo metų užima klubo institucinių ryšių direktoriaus pareigas. – Jokia komanda nenori žaidėjų, kurie nuolat būna naktiniuose klubuose, o „Villarreal“ taip rimtai į tai žiūrėdavo, kad net nepriimdavo žaidėjų, kurie norėdavo gyventi Valensijoje (už 45 minučių kelio nuo Viljarealio esančiame dideliame mieste). Taip dabar jau nebėra – sakyčiau, kad pusė sudėties gyvena Valensijoje, įskaitant ir mane.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcosas Senna
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marcosas Senna

„Jeigu atvyksti su tinkamu nusiteikimu, gali labai lengvai pritapti. Esame arti kalnų ir paplūdimių, ištisus metus turime nuostabų orą, klubas visada žaidžia aukščiausioje lygoje, atlyginimus moka laiku ir suteikia viską, ko tau reikia, – toliau pasakojo M.Senna. – Tad atvykęs čia nebenori išvykti. Kai aš čia atvykau, neplanavau užsilikti ilgam. O dabar pažiūrėkite į mane – esu čia jau 20 metų ir myliu šią vietą.“

„Juventus“ ir „Bayern“ klubams, jau pajutusiems „Villarreal“ jėgą, nepasisekė, nes ši komanda mažai pasikeitė nuo tos, kuri pernai laimėjo Europos lygą.

„Viskas taip pat, išskyrus vieną dalyką: nebejaučiame spaudimo dėl to, jog niekada nežaidžiame finaluose. Pirmą kartą jį pasiekėme ir laimėjome, – aiškino M.Senna. – Sunkiai dirbome daugelį sezonų, tad futbolas mums buvo už tai skolingas. Bet dabar norime daugiau. Suprantame, kad išmetus „Bayern“ nuveikėme labai daug.“

„Niekas nenutiko per naktį“

Nors yra šeimos valdoma komanda ir verčiasi su gerokai mažesniu biudžetu nei elitinės Čempionų lygos komandos, „Villarreal“ sugeba nuolat mesti iššūkį didžiausiems klubams iš kitų šalių.

Niekas nesitikėjo, kad jie gali nustebinti „Juventus“ klubą, bet Turine „Villarreal“ laimėjo 3:0. Tai buvo, ko gero, geriausias šio klubo vakaras Europos turnyruose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Villarreal“ futbolininkai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Villarreal“ futbolininkai

Jie pasiekė tai gudria žaidėjų viliojimo strategija, dažnai pasirašydami sutartis su futbolininkais, neišpildžiusiais lūkesčių kitur, ir duodami jiems antrus šansus.

Net ir „Villarreal“ treneris Unai Emery atitinka šį kriterijų, nes buvo atleistas iš „Paris Saint-Germain“ ir Londono „Arsenal“ komandų.

Jo komandoje jaunatviška vietinių vaikinų, tokių, kaip Pau Torreso, energija susilieja su patyrusių žaidėjų, tokių, kaip Madrido „Real“ ir „Napoli“ žaidusio ir Europos čempionu tapusio vidurio gynėjo Raulio Albiolio, patirtimi.

„Scanpix“/AP nuotr./Raulis Albiolis
„Scanpix“/AP nuotr./Raulis Albiolis

Saugų grandyje jie turi iš Londono „Tottenham Hotspur“ pasiskolintą ir puikią formą demonstruojantį Giovani lo Celso, o puolime – buvusį „Bournemouth“ puolėją Arnautą Danjumą ir praėjusio sezono rezultatyviausią Europos lygos puolėją Gerardą Moreno.

Nenuostabu, kad „geltonieji submarinai“ vadinami viena geriausių pastarojo metų futbolo istorijų Europoje.

„Niekas nenutiko per naktį. Tai 25 metų darbo rezultatas, – aiškina M.Senna. – Neperdėsiu sakydamas, kad „Villarreal“ pasisekė surandant Fernando Roigą, puikų verslininką, norėjusį į klubą įnešti naujų idėjų ir sukurti savitą jo filosofiją. Galėjome peržengti ribas ir daryti beprotiškus ėjimus žaidėjų rinkoje, bet tai nebūtume tikrieji mes.

Kai kurie sirgaliai sako, kad „Villarreal“ savininkas turi daug pinigų“. Taip, tai tiesa, bet už viso to slypi puikus projektas. Matome, kaip kitos komandos, turinčios turtingus investuotojus, nenuveikia nieko. Pas mus taip nėra.

Fernando sūnus (Fernando Roigas Neguerolesas, klubo vykdantysis direktorius) vadovauja mūsų žaidėjų perėjimams ir yra labiausiai atsakingas už tai, kur „Villarreal“ yra dabar.

Kai žaidėjai čia atvyksta, jie žino, kad žais komandoje, nuolat pretenduojančioje į pirmąjį „La Liga“ šešetą, nuolat žaidžiančioje Europos turnyruose ir turinčioje 17 tūkst. sirgalių vidurkį. Joks sirgalius niekada netrukdys žaidėjams, o rungtyniaudamas jausi pilno stadiono palaikymą. Tai – kokybė visais aspektais.“

Turi geresnę komandą nei 2006 m.

„Villarreal“ antrą kartą klubo istorijoje žais Čempionų lygos pusfinalyje.

M.Senna buvo kertinis komandos žaidėjas, kai „submarinai“ nusileido „Arsenal“ klubui 2006 metų kovoje dėl vietos finale.

„Scanpix“/AP nuotr./„Villarreal“ sirgaliai
„Scanpix“/AP nuotr./„Villarreal“ sirgaliai

Bet tuometinis klubo saugas dabar komandos šansus vertina geriau.

„Tuomet turėjome kur kas mažesnį biudžetą ir buvome dar mažesnė komanda, nei esame dabar. Kai sakau mažesnė, turiu omenyje visus aspektus. Dabartinė sudėtis yra geriau subalansuota visose pozicijose. Nenoriu nuvertinti tuometinės komandos, bet dabartinė ekipa yra stipresnė.

Kas laimėtų, jei jos susitiktų tarpusavyje? Sunkus klausimas, bet neabejotinai turėtume puikias rungtynes. Tačiau jeigu jos nukeliautų iki pratęsimo, dabartinė komanda žaistų geriau, nes turi ilgesnį suolą“, – spėjo M.Senna.

„Villarreal“ pusfinalyje žais prieš „Liverpool“ arba Lisabonos „Benfica“. Pirmąjį šių komandų mačą Portugalijoje 3:1 laimėjo anglai, o antrasis Liverpulyje bus žaidžiamas šįvakar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius