Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Anglijoje nualpę futbolininkai negalės grįžti į aikštę, sprendimas priklausys medikams

Anglijos futbolo asociacija (FA) nusprendė sugriežtinti taisykles futbolininkams, patyrusiems galvos traumas. Nuo ateinančio sezono visose Anglijos futbolo pakopose rungtynių metu sąmonę praradę žaidėjai daugiau tose rungtynėse žaisti nebegalės.
Christophas Krameris
Christophas Krameris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Žaisti negalės ne tik nualpę futbolininkai, bet ir tie, kurie atrodys lyg praradę sąmonę, bent laikinai nesiorientuos aplinkoje ir panašiai.

Bet kuris galvos traumą patyręs ar smūgį ne su kamuoliu gavęs futbolininkas turės būti priverstinai apžiūrėtas, o jeigu per rungtynes įvyks du tokie susidūrimai, jiems taip pat nebus leidžiama grįžti į aikštę.

Svarbu padaryti taip, kad klubų medikai nejaustų spaudimo iš trenerių leisti žaidėjams kuo greičiau grįžti į aikštę po traumų. Taip neturi būti. Žaidėjai taip pat turi suprasti, kad po tokių traumų jie tikrai nėra patys geriausi sprendimų priėmėjai

Sprendimas, leisti futbolininkui toliau žaisti ar ne, priklausys ne nuo žaidėjo ar trenerių štabu, o vien tik nuo klubų medikų.

„Treneriai, žaidėjai ir sirgaliai turi suprasti galvos traumų grėsmę. Profesionalių medicinos darbuotojų patarimai šioje vietoje yra svarbiausi. Dirbome ilgai, kad nustatytume naujas ribas ir siunčiame žaidėjams aiškią žinią: klausyk medicinos personalo ir sprendimų pats nepriimk – po galvos traumos žaisti nebegalima ir reikia skirti laiko atsigavimui“, – situaciją komentavo FA medicinos komiteto vadovas daktaras Ianas Beasley.

Paskatino Pasaulio futbolo čempionatas

Mažiausiai trys žaidėjai neseniai vykusiame Pasaulio futbolo čempionate patyrė gerai matomas galvos traumas, po kurių turėjo toliau nerungtyniauti, bet įvyko priešingai.

Urugvajietis Alvaro Pereira, argentinietis Javieras Mascherano ir vokietis Shokdranas Christophas Krameris žaidė, nepaisydami sąmonės praradimo. Visi trys, kaip vėliau paaiškėjo, neklausė medikų patarimo baigti rungtyniauti. Medicinos darbuotojai savo ruožtu neturėjo teisės uždrausti futbolininkams žaisti.

„Sitaucija pasaulio čempionate buvo tragiška. Nematome, kad FIFA darytų reikalingus žingsnius, kurie užtikrintų, kad futbolininkų sveikata visada būtų svarbiausia. Dabar to tikrai nėra.

Svarbu padaryti taip, kad klubų medikai nejaustų spaudimo iš trenerių leisti žaidėjams kuo greičiau grįžti į aikštę po traumų. Taip neturi būti. Žaidėjai taip pat turi suprasti, kad po tokių traumų jie tikrai nėra patys geriausi sprendimų priėmėjai.

Šiais laikais neužtenka atsipeikėjusiam žaidėjui užduoti kelis klausimus ir jam sėkmingai atsakius, vėl leisti jam žaisti“, – sakė tarptautinės profesionalių futbolininkų federacijos (FIFPro) komunikacijos direktorius Andrew Orsatti.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius