Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anksčiau būtų džiaugsmas, dabar – nusivylimas: Lietuva – Slovėnija 2:2

Tokios futbolo šventės Lietuvoje jau senokai nebuvo. Tokio gero žaidimo – taip pat. Pažadą kovoti prieš 2018-ųjų metų pasaulio čempionato atranką deklaratyviai davę Edgaro Jankausko auklėtiniai pirmosiose rungtynėse jį vykdė su kaupu, tačiau net ir to neužteko. Vilniuje vykusioje dvikovoje nuostabiai sužaidę lietuviai 2:0 pirmavo prieš Slovėnijos rinktinę, tačiau galiausiai turėjo tenkintis vos tašku. Apmaudžiausia tai, kad išlyginamąjį įvartį svečiai įmušė per savo paskutinę ataką – 2:2.
Pasaulio čempionato atrankos startas: Lietuva – Slovėnija
Pasaulio čempionato atrankos startas: Lietuva – Slovėnija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip bebūtų, komandos žaidimas nuteikė pozityviai ir bent 74 minutes leido užmiršti slogias nuotaikas, kuriomis milžiniškais tempais žemyn besiritęs mūsų šalies futbolas gyveno pastarąjį penkmetį.

Naujasis rinktinės vairininkas ir jo trenerių štabas puikiai atliko namų darbus. Pirmuosius vaisius šeimininkai pradėjo raškyti jau įpusėjus kėliniui, kai po truputį perėmė iniciatyvą ir vis drąsiau jautėsi varžovų pusėje.

Kaip bebūtų, komandos žaidimas nuteikė pozityviai ir bent 74 minutes leido užmiršti slogias nuotaikas, kuriomis milžiniškais tempais žemyn besiritęs mūsų šalies futbolas gyveno pastarąjį penkmetį.

32-ąją minutę Lietuvos rinktinės kapitonas Fiodoras Černychas prasiveržė kairiuoju kraštu ir nieko nelaukdamas paleido įspūdingą bombą iš maždaug 20 metrų, taip išvalydamas voratinklius iš Jano Oblako ginamų vartų tinklo – 1:0.

Šiuo įvarčiu šeimininkų euforija Liepkalnio kalvose nesibaigė. Slovėnai nesugebėjo atsipeikėti po tokio netikėto įvykių posūkio ir kaipmat buvo nubausti dar kartą. Vykintas Slivka pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, bet pamatęs, jog nėra kam atlikti perdavimo, pats nusprendė smūgiuoti į vartus ir „bingo“ – 2:0!

Visgi 77-ąją minutę slovėnams pavyko rezultatą sušvelninti, kai po kampinio galva kamuolį į nuostabiai visas rungtynes žaidusio Ernesto Šetkaus vartus pasiuntė „Grenada“ ekipai atstovaujantis Rene Krhinas. Akimirką prieš tai E.Šetkus virš vartų nukreipė varžovo smūgį iš kelių metrų.

Slovėnų fizinis pranašumas darėsi vis akivaizdesnis, tačiau net ir esant tokioms aplinkybėms, galėjome iškovoti pergalę. Tačiau baigiantis teisėjo pridėtam laikui slovėnams pavyko išsigelbėti. Po perdavimo iš kairiojo krašto galva kamuolį per E.Šetkų permetė Slovėnijos rinktinės kapitonas Boštjanas Cesaras.

Penkta kaktomuša

Su Slovėnijos rinktine lietuviai iki šiol buvo susitikę keturis kartus. Du kartus mūsiškiams pavyko įveikti savo varžovus, kartą komandos išsiskyrė taikiai ir sykį sėkmė šypsojosi slovėnams.

Tiesa, reikėtų pasakyti, kad abi pergales mūsiškiai iškovojo atrankoje į 1996 metų Europos pirmenybes, kai rinktinėje pirmaisiais smuikais griežė Gintaras Staučė, Arminas Narbekovas ir Valdas Ivanauskas.

Kai dar kartą Lietuvą ir Slovėniją burtai suvedė praėjusio žemyno čempionato atrankoje, tapo akivaizdu, kad per du dešimtmečius jėgų santykis gerokai pasikeitė. Dvikova Liublianoje pasibaigė taikiai 1:1, o Vilniuje mūsiškiai pralaimėjo 0:2.

Malonus bendražygio vizitas

Rungtynes LFF stadiono tribūnose stebėjo ir prieš keletą savaičių klastingos ligos pakirstas, tačiau iš patalo jau pakilęs rinktinės saugas Dovydas Norvilas.

Sėkmingai rinktinėje šiemet įsitvirtinusį saugą nelaimė sukrėtė birželio pabaigoje. D.Norvilą buvo ištikusi koma, nustatytas viruso sukeliamas galvos smegenų dangalų uždegimas, dar vadinamas meningoencefalitu.

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris E.Jankauskas buvo aplankęs savo auklėtinį ligoninėje, o pagerėjus savijautai pakvietė jį į rinktinės rungtynes su slovėnais. D.Norvilas aplankė savo bendražygius drabužinėje.

Atsisveikinimas su kapitonu

Prieš rungtynes pagerbtas ir ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas Tomas Danilevičius, kuris paskutines rungtynes vilkėdamas nacionalinės komandos marškinėlius sužaidė dar 2012-aisiais Lichtenšteine, tačiau tinkamai išlydėtas taip ir nebuvo.

Iš viso atstovaudamas Lietuvai klaipėdietis sužaidė 71 rungtynes ir įmušė 19 įvarčių. Šis rodiklis yra nepagerintas iki šiol.

Simboliška, jog T.Danilevičiaus atsisveikinimas įvyko rungtynėse su Slovėnija – šios šalies Nova Goricos „Gorica“ klube 38-erių metų puolėjas prieš dvejus metus baigė savo profesionalo karjerą.


Lietuva – Slovėnija 2:2 (2:0)
32' [1:0] Fiodoras Černychas
34' [2:0] Vykintas Slivka
77' [2:1] Rene Krhinas
90+3' [2:2] Boštjanas Cesaras

Lietuva: Ernestas Šetkus; Vaidas Slavickas, Edvinas Girdvainis, Georgas Freidgeimas, Egidijus Vaitkūnas; Mantas Kuklys, Artūras Žulpa; Arvydas Novikovas, Vykintas Slivka (74' Karolis Chvedukas), Fiodoras Černychas (70' Mindaugas Grigaravičius); Nerijus Valskis (85' Deivydas Matulevičius).

Slovėnija: Janas Oblakas, Nejcas Skubičius, Miralas Samardžičius, Boštjanas Cesaras, Bojanas Jokičius; Rene Krhinas, Benjaminas Verbičius (56' Milivoje Novakovičius), Kevinas Kamplis; Valteris Birsa; Robertas Beričius (46' Josipas Iličičius), Romanas Bezjakas.

Rungtynių eiga:

Rungtynių pradžioje šiek tiek aktyvesni buvo slovėnai. 2-ąją minutę link lietuvių vartų skirtas baudos smūgis. Po Valterio Birsos perdavimo į baudos aikštelę arbitras sustabdė ataką – svečių komandos žaidėjui buvo skirta pražanga.

5-ąją minutę kilo pirmas rimtas gaisras prie Lietuvos rinktinės vartų. Tas pats Valteris Birsa labai pavojingai įsiveržė į šeimininkų baudos aikštelę, tačiau nusprendė ne smūgiuoti į vartus, o atlikti perdavimą į vartininko aikštelės vidurį. Jo komandos draugas tokio sprendimo nesitikėjo ir slovėnai nieko nepešė.

12-ąją minutę nuostabus Manto Kuklio tolimas smūgis kaire koja. Nors oro sąlygos Slovėnijos vartininkui nebuvo parankios, Janas Oblakas sugebėjo sugauti kamuolį.

Visgi po akimirkos pats Madrido „Atletico“ vartų sargas vos neprisivirė košės. Bandydamas išmušti kamuolį, jis pataikė į Nerijų Valskį, tačiau lietuviai šia dovanėle pasinaudoti nesugebėjo.

Lietuviai vis aktyvesni, jų atakos kas kartą pavojingesnės. 18-ąją minutę puikus Arvydo Novikovo perdavimas iš kairiojo krašto baigėsi Fiodoro Černycho smūgiu galva, bet Janui Oblakui vėl pavyko kamuolį sugauti.

21-ąją minutę slovėnų užsitęsusi ataka baigėsi Valterio Birsos smūgiu kaire koja, bet Ernestas Šetkus kamuolį sugavo užtikrintai.

25-ąją minutę savo meistriškumą vėl demonstravo Ernestas Šetkus. Tauragiškis kumščiais atrėmė labai pavojingą Rene Krhino smūgį.

ĮVARTIS!!!!! 32-ąją minutę Fiodoras Černychas nuostabiu tolimu smūgiu įmušė turbūt vieną gražiausių įvarčių per visą Lietuvos futbolo istoriją. Ir kokį svarbų – 1:0.

ĮVARTIS!!! Lietuviai siunčia slovėnus į nokdauną. Neatsigavę po praleisto įvarčio, Srečko Kataneco auklėtiniai sutriko, o tuo mūsiškiai puikiai pasinaudojo. Perėmęs kamuolį iš gynėjo Vykintas Slivka pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, bet pamatęs, jog nėra kam atlikti perdavimo, pats nusprendė smūgiuoti į vartus ir „bingo“ – 2:0!

Po antrojo įvarčio žaidimo tempas kiek krito. Slovėnai buvo aktyvesni, tačiau nieko pavojingesnio sukurti jiems nepavyko.

44-ąją minutę po kampinio galva smūgiavo Boštjanas Cesaras, tačiau Ernestas Šetkus nesunkiai kamuolį sugavo.

Pirmas kėlinys baigėsi. Lietuva sužaidė puikias 45 minutes. 2:0.

Kaip pirmojo kėlinio pradžioje, taip ir antrojo starte slovėnai buvo aktyvesni. Jau 46-ąją minutę po puikios slovėnų kombinacijos visą savo meistriškumą teko demonstruoti Ernestui Šetkui, bet vartininkas sužaidė ir vėl puikiai –atmušė vos iš kelių metrų varžovo smūgiuotą kamuolį.

Aikštėje vis daugiau aistrų. Teisėjas nesušvilpė pražangos prieš Fiodorą Černychą. Nors lietuvis kurį laiką gulėjo ant vejos, slovėnai spirti kamuolio už šoninės linijos nesiruošė. Egidijus Vaitkūnas tuojau pat sustabdė varžovus gruboka pražanga, aikštėje prasidėjo susistumdymas.

56-ąją minutę Srečko Katanecas nusprendė sustiprinti puolimą ir vietoj Benjamino Verbičiaus į aikštę išleido labiausiai patyrusį savo žaidėją – 37-erių Milivoje Novakovičių.

59-ąją minutę lietuviai surengė dar vieną labai pavojingą kontrataką. Po Nerijaus Valskio perdavimo iš dešimties metrų pavojingai šalia virpsto smūgiavo Fiodoras Černychas.

Po akimirkos jau pats Nerijus Valskis labai pavojingai įsiveržė į baudos aikštelę, bet kaire koja smūgiavo šiek tiek šalia virpsto.

68-ąją minutę aikštę buvo priverstas palikti už krūtinės susiėmęs pirmojo įvarčio autorius Fiodoras Černychas. Jį pakeitė pirmąsias rungtynes Lietuvos rinktinėje žaidęs Mindaugas Grigaravičius.

Vos tik aikštėje pasirodęs debiutantas atliko galingą smūgį link slovėnų vartų, tačiau jį varžovams pavyko blokuoti.

73-ąją minutę Valterio Birsos smūgis iš toli tikslo taip pat nepasiekė – virš vartų.

76-ąją minutę dar kartą puikiai sužaidė Ernestas Šetkus, atmušęs prieš jį iššokusio Romano Bezjako smūgį.

Vis dėlto tai buvo blogas ženklas. Po kampinio Rene Krhinas galva sušvelnino rezultatą – 1:2.

83-ąją minutę vėl sužibėjo Ernestas Šetkus, atrėmęs ypač pavojingą Milivoje Novakovičiaus smūgį iš maždaug septynių metrų.

84-ąją minutę Edgaras Jankauskas atliko trečią keitimą. Vietoj Nerijaus Valskio aikštėje pasirodė Deivydas Matulevičius.

Ir vis dėlto... Baigiantis teisėjo pridėtam laikui slovėnams pavyko išsigelbėti. Po perdavimo iš kairiojo krašto slovėnus išgelbėjo galva kamuolį per Ernestą Šetkų permetęs Slovėnijos rinktinės kapitonas Boštjanas Cesaras – 2:2.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius