Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Arsenal“ legendos pašonėje nusėdęs T.Danilevičius pasirengęs perleisti karūną kapitonui

Jau kiek daugiau nei metus Tomo Danilevičiaus nėra Lietuvos futbolo labirintuose. Sulig Seimo narių įpūstomis permainomis kelionę Lietuvos futbolo federacijoje baigęs buvęs futbolininkas nuo savo gyvenimo sporto nenutolo – dabar jis dirba FIFA organizacijoje, o jo vadovas – Londono „Arsenal“ net 22 metus vadovavęs Arsene'as Wengeras. Beje, į prancūzo vadovaujamą „Arsenal“ 2000-siais trumpam buvo atklydęs ir pats T.Danilevičius.

2017-ųjų rugsėjo pabaigoje T.Danilevičius tapo LFF prezidentu, vėliau kartą buvo perrinktas naujai kadencijai, tačiau 2023-ųjų kovą jo darbas Lietuvoje buvo baigtas.

Paskutiniai mėnesiai prezidento pareigose buvo labai sunkūs ir įtempti T.Danilevičiui. Politikų spaudžiama federacija buvo priversta verstis per galvą ir keisti įstatus, o tai įplieskė nesutarimo laužus uždaruose posėdžiuose Stadiono gatvėje.

Galiausiai pats buvęs rinktinės kapitonas nusprendė net nekelti savo kandidatūros ir sudėjo ginklus, užleidęs prezidento postą buvusiam bendražygiui Edgarui Stankevičiui, prieš tai ėjusiam generalinio sekretoriaus pareigas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Danilevičius ir Edgaras Stankevičius

Jau 2023-ųjų kovo 30-sios popietę su 15min kalbėjęs T.Danilevičius užsiminė, jog jo karjera gali krypti į FIFA arba UEFA organizacijas.

„Tiesiog dabar per anksti kalbėti. Pamatysime netolimoje ateityje“, – prieš kiek daugiau nei metus sakė buvusi LFF galva, o netrukus ėmėsi naujo karjeros iššūkio.

T.Danilevičius sėdo į naują darbo kėdę FIFA struktūroje, kur užima Regioninio techninio konsultanto vaidmenį Pasauliniame futbolo vystymo padalinyje, vadovaujamame legendinio Londono „Arsenal“ trenerio Arsene'o Wengero.

„Scanpix“ nuotr./Arsene'as Wengeras
„Scanpix“ nuotr./Arsene'as Wengeras

„Turėjau nemažai laiko po paskutinės savo futbolo patirties apgalvoti, ką noriu daryti, – pasakojo T.Danilevičius. – Likti futbole norėjau, visada buvo noras likti didelėse struktūrose, kurios futbolą vysto. Jei neklystu, 2023 metų vasarį turėjau pirmus pokalbius su FIFA „Global Football Development Division“ vadovais Arsenu Wengeru ir Stevenu Martensu.

Jie atsakingi už futbolo vystymo divizioną. FIFA struktūra stovi ant dviejų kojų: viena tai administracinė, kita – futbolo. Pastarajame yra šeši departamentai, viename iš jų yra regioniniai techniniai konsultantai, ten aš dabar ir esu.“

Iš viso tokių konsultantų, kokiu dirba T.Danilevičius, pasaulyje yra 16.

„Mano užduotys yra konsultacijos, buvimas strateginiu partneriu federacijai per techninį futbolo vystymą. Tai kaip techninio direktoriaus padėjėjas iš FIFA pusės“, – aiškino buvęs Lietuvos rinktinės žaidėjas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Pasaulio futbolo legendų rungtynės su legendiniais Lietuvos futbolininkais. Tadas Kijanskas ir Tomas Danilevičius
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Pasaulio futbolo legendų rungtynės su legendiniais Lietuvos futbolininkais. Tadas Kijanskas ir Tomas Danilevičius

Europoje T.Danilevičius dirba dviese su kolega iš Sakartvelo.

„Aš turiu tam tikrą šalių skaičių, kolega taip pat. Mano portfolio nėra Lietuvos, ji pas kolegą, jis tuo užsiima jau ilgą laiką. Dar kai aš buvau LFF, jis jau dirbo su Lietuva, nebėra tikslo kažką kaitalioti. Yra daugiau teritorinis pasiskirstymas – kolega labiau atsakingas už posovietines Europos šalis, taip pat dalį šalių Azijoje, kurios kalba rusiškai, kaip Tadžikistanas, Uzbekistanas ir panašiai. Mano užduotys daugiau yra vakarų Europoje, Balkanuose, viso apie 40 šalių“, – pasakojo lietuvis.

Federacijų užklausų pobūdis dažniausiai yra dviejų rūšių.

„Vienas dalykas yra strateginis konsultavimas – futbolo strategijos paruošimas konkrečiai šaliai, planavimas, o kita didelė dalis yra programa, kuri vadinasi „Talent Development Scheme“. Ji apima visą pasaulį, per ketverius metus FIFA pasirengusi investuoti 200 mln. JAV dolerių“, – dėstė T.Danilevičius.

Kaip pasakojo buvęs LFF vadovas, kai kurias svarbias žinias jis atsinešė iš darbo Lietuvos futbole.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tomas Danilevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Tomas Danilevičius

„Turiu patirties, žinau, kaip veikia futbolo federacija, įsivaizduoju procesus, sprendimų priėmimo laikus, kaip tie sprendimai priimami, koks turi būti techninis direktorius, koks jo vaidmuo ir panašiai. Man tai nebuvo visiškai naujovė. Pats būdamas prezidentu priėmiau du techninius direktorius užsieniečius, įsivaizduoju, ką jie turi daryti“, – teigė T.Danilevičius.

Pas A.Wengerą – ir dabar, ir 2000-siais

A.Wengeras Londono „Arsenal“ komandą treniravo daugiau nei du dešimtmečius, su Anglijos komanda iškovojo 3 „Premier“ lygos titulus bei 7 FA taures.

Per savo ilgus metus Londono komandoje prancūzas treniravo šimtus žaidėjų. Vienas jų buvo ir T.Danilevičius.

Vida Press nuotr./Tomas Danilevičius
Vida Press nuotr./Tomas Danilevičius

„Aš biuro neturiu, į darbą nevaikštau, dirbu iš namų internetu ir važinėju į federacijas konsultuodamas. Su Arsene‘u teko pastarąjį kartą matytis vasario mėnesį Dohoje. Daugiau jis idėjinis žmogus, reprezentuojantis organizaciją. Jis turi milžinišką patirtį, su juo be galo įdomu pasikalbėti apie futbolą, talentus, tendencijas. Susitikti daug netenka, bet per pastarąjį pusmetį du ar tris kartus mačiausi“, – pasakojo FIFA dirbantis lietuvis.

Įdomi istorija susiklostė 2000-siais, kuomet lietuvį pasikvietė „Arsenal“ komanda. Draugiškose rungtynėse su „Barcelona“ tuomet 22-iejų T.Danilevičius siuntė kamuolį į vartų tinklą, tačiau pagrindinėje komandoje neužsikabino.

Klaipėdietis tuomet turėjo Graikijos pasą, kuriuo susidomėjo Anglijos migracijos tarnyba. Šis dokumentas pravėrė puolėjui duris, nes ES piliečiams Jungtinėje Karalystėje nereikėjo darbo leidimo.

Vida Press nuotr./Tomas Danilevičius
Vida Press nuotr./Tomas Danilevičius

„Istorija tokia, kad dvigubos pilietybės klausimas ten buvo, nes buvo graikiškas pasas. Teko atsisakyti graikiško paso“, – sakė T.Danilevičius.

„Galėjau likti Londone ir toliau, – pasakojo jis. – Metus pasėdėjau tribūnoje, pažiūrėjau „Premier“ lygą ir pasitreniravau su aukščiausios klasės žaidėjais, bet, jei nori tobulėti, reikia žaisti.“

Trumpą atkarpą „Arsenal“ komandoje lietuvis yra aptaręs su A.Wengeru.

Vida Press nuotr./Tomas Danilevičius
Vida Press nuotr./Tomas Danilevičius

„2000-ųjų „Arsenal“ prisijungimas prisimintas buvo ir anksčiau, kai dar buvau LFF prezidentu. Atsiminėme kelis kartus. Atsimena Wengeras, kad buvo toks žaidėjas, atsimena, kad buvau pas jį komandoje. Aišku, į detales nėjome, juokavome, kad konkurencija per didelė buvo ir negalėjo manęs leisti žaisti. Henry, Bergkampas, Kanu, Wiltordas – tokie puolėjai. „Tomai, labai didelė konkurencija, negalėjau tau daugiau duot laiko aikštėje“, – juokėsi jis kažkada“, – 15min pasakojo T.Danilevičius.

Vida Press nuotr./Arsene'as Wengeras 2000-siais
Vida Press nuotr./Arsene'as Wengeras 2000-siais

Ruošia karūną dabartiniam kapitonui

T.Danilevičius pastarąjį kartą Lietuvoje lankėsi rugsėjo mėnesį, kuomet dalyvavo mūsų šalies ir FIFA legendų rungtynėse Dariaus ir Girėno stadione.

„Šiemet dar nebuvau, bet planuoju atvažiuoti. Tėvai, uošviai, sesuo – reikia aplankyti. Kai nebuvau prezidento pareigose, Lietuvoje nebuvau dažnas svečias, visas gyvenimas vis dėlto yra užsienyje. Jau 10 metų gyvename Šveicarijoje“, – teigė buvęs federacijos vadovas.

Nors ir iš toli, tačiau su pasigėrėjimu T.Danilevičius stebi Lietuvos rinktinės žaidimą. Edgaro Jankausko treniruojama komanda pernai nugalėjo Bulgariją, sužaidė lygiosiomis su Juodkalnija, Vengrija, Graikija, o šiemet dukart įveikė Gibraltarą Tautų lygos išlikimo kovoje.

„Ir techninis direktorius (Reinholdas Breu – aut. past.), manau, davė impulsą, ir Edgaro atėjimas į nacionalinės rinktinės trenerio poziciją, – kalbėjo T.Danilevičius. – Žaidėjai patikėjo savo jėgomis, patikėjo sirgaliai, atsirado naujas stadionas, matosi, kad į rinktinės rungtynes renkasi sirgaliai, komanda atiduoda viską aikštėje, treneris puikiai susitvarko su savo pareigomis, gerai iškomunikuoja žaidėjams savo idėjas, futbolininkai žaidžia už Lietuvą, ne už save.

Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Justas Lasickas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Justas Lasickas

Man, kaip sirgaliui, fantastiška. Kad ir paskutinė dviguba pergalė prieš Gibraltarą... Pergalės visada duoda įkvėpimą, nesvarbu, prieš ką jos pasiektos. Dabar jau ir vėl tas laikas Lietuvos rinktinėje, kai dauguma futbolininkų žaidžia užsienyje, ne Lietuvos lygoje. Jie užaugo, pakėlė sparnus: Širvys, Romanovskis, Paulauskas, kiti. Fiodoras Černychas išgyvena atgimimą, yra Gineitis, kuris yra stiprus ramstis ir bus Lietuvos rinktinės ateitis. Žaidėjų tikrai yra įdomių. Labai malonu akiai, malonu matyti tokią komandą.“

T.Danilevičius savo karjeros metu rungtyniavo Italijos aukščiausiame ir antrajame pagal pajėgumą divizione, tad gėrisi Gvido Gineičio įsitvirtinimu „Torino“ klube.

Vida Press nuotr./Gvidas Gineitis
Vida Press nuotr./Gvidas Gineitis

„Šiame sezone jis sužaidė jau 14 rungtynių „Serie A“, pastaruoju metu žaidė starto sudėtyje. Dabar jis nepakeičiamas ir rinktinėje. Tokių metų vaikinui žaisti tokio lygio čempionate... „Serie A“ tikrai galime traukti tarp penkių stipriausių pasaulyje lygų, greta Anglijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vokietijos. Tokių žaidėjų per visą Lietuvos istoriją nebuvo daug“, – pabrėžė buvęs futbolininkas.

19 įvarčių su Lietuvos rinktinės marškinėliais mušęs T.Danilevičius yra rezultatyviausias visų laikų nacionalinės komandos futbolininkas.

Pastaruoju metu jį įnirtingai vejasi dabartinis kapitonas Fiodoras Černychas. Keralos „Blasters“ puolėjas rinktinėje yra pasižymėjęs 15 kartų.

Vieta Žaidėjas Įvarčiai Rungtynių sk. Karjera
1 Tomas Danilevičius 19 71 1998–2012
2 Fiodoras Černychas 14 89 2012–
3 Antanas Lingis 12 33 1928–1938
Arvydas Novikovas 12 93 2010–
5 Edgaras Jankauskas 10 56 1991–2008
6 Virginijus Baltušnikas 9 42 1990–1998
7 Jaroslavas Citavičius 8 24 1926–1933
Valdas Ivanauskas 8 28 1992–2000
Darius Maciulevičius 8 38 1991–2005
Robertas Poškus 8 48 1999–2011
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Fiodoras Černychas
Elvio Žaldario/LFF nuotr. /Fiodoras Černychas

„Pirštų nelenkiu, kiekvieną kartą Fiodorą pasveikinu, taip pat ir kitus žaidėjus, kurie įvarčius įmuša, – teigė T.Danilevičius. – Noriu, kad tik kuo daugiau Fiodoras įvarčių muštų, tada ir pergalių rinktinė iškovos daugiau. Visą gyvenimą sakiau, kad mano vienintelė komanda yra Lietuvos nacionalinė rinktinė. Tikrai noriu, kad kuo greičiau Fiodoras mane aplenktų. Ir manau, kad aplenks, nes pas jį parako dar daug, dar turi ne vienerius metus aukštame lygyje.“

„Šimtas procentų. Na gerai, gal 99“, – šyptelėjo E.Jankauskas, po rungtynių su Gibraltaru paklaustas, ar F.Černychas pasivys T.Danilevičių.

„Aš manau, kad misija įmanoma ir jis tikrai tą padarys. Labai džiaugsiuosi“, – pabrėžė pats sąrašo lyderis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius