Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atrankos ciklo finiše lietuvių kelyje – grėsmingoji Serbija

Lietuvos rinktinė turi paskutinį šansą nutraukti apmaudžią nesėkmių seriją ir trenkti durimis 2010 metų Pasaulio čempionato atrankos ciklo varžybose. Paskutinėse rungtynėse lietuviai namuose grumsis su itin grėsmingais varžovais – grupės nugalėtojų titulą jau užsitikrinusiais Serbijos futbolininkais.
Serbija – Lietuva. Rungtynių akimirkos.
Prieš metus Belgrade serbai pamokė lietuvius rezultatu 0:3 / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Serbija

Rungtynių eigą ir rezultatą gyvai galėsite sekti naujienų portale 15min.lt nuo 21.00 val.

Turnyrinė reikšmė


Prieš paskutinį Europos zonos 7-osios grupės turą situacija labai aiški – iš Serbijos niekas nebeatims pirmosios vietos, Prancūzija turės tenkintis antra vieta, Austrija gali būti ramia dėl trečiosios, o Farerų salos jau seniai yra susitaikiusios su paskutine vieta.

Neaiškūs tik ketvirtos ir penktos vietos savininkai. Kol kas Lietuvos ir Rumunijos rinktinės turi po 9 taškus, tačiau geresnis įvarčių santykis (-2 prieš -8) teikia pranašumą mūsiškiams.

Norint išlikti ketvirtiems Lietuvos futbolininkams net neverta žvalgytis į kitas rungtynes – reikalingi taškai (veikiausiai trys) dvikovoje su Serbija.

Tačiau tas pranašumas taptų vieno ar trijų taškų deficitu, jei Farerų salų rinktinė svečiuose nepateiks sensacijos ir neįveiks Rumunijos ekipos. Tad norint išlikti ketvirtiems Lietuvos futbolininkams net neverta žvalgytis į kitas rungtynes  – reikalingi taškai (veikiausiai trys) dvikovoje su Serbija.

Serbams turnyrine prasme rungtynės neteikia jokios reikšmės, tačiau kaip ir lietuviams, jiems dar taip pat galima pamąstyti apie ateitį. Dar viena pergalė suteiktų gerus šansus Serbijai patekti į geriausiai reitinguojamų rinktinių devintuką – ir tuo pačiu išvengti šių varžovų 2012 metų Europos čempionato atrankos cikle. Savo ruožtu, lietuviaims po penkių pralaimėjimų iš eilės taip pat reikėtų stengtis nepatekti į žemesnį krepšelį.

Nesėkmių serijos

Šeštasis pralaimėjimas iš eilės taip pat būtų naujas Lietuvos rinktinės antirekordas. Paskutinį kartą po šalies nepriklausomybės atkūrimo penkių nesėkmių serija oficialiose varžybose (neskaitant draugiškų rungtynių ir Baltijos taurės) užfiksuota 1993 metais.

Dar viena motyvacija lietuviams gali būti nesėkmingų tarpusavio rungtynių su Serbija ir jos pirmtakėmis rezultatai – varžovams nusileista visus keturis kartus.

2002 m. svečiuose lietuviai 1:4 draugiškame mače pralaimėjo tuometinei Jugoslavijos komandai, o 2005 m. vienodais rezultatais 0:2 nusileido Serbijos ir Juodkalnijos rinktinei.

Beveik lygiai prieš metus Belgrade užfiksuota triuškinanti serbų pergalė rezultatu 3:0 nutraukė geriausią visų laikų lietuvių startą atrankos varžybose. Tada serbai pirmavo po Branislavo Ivanovičiaus ankstyvo įvarčio, vėliau savo komandos persvarą padidino Milošas Krasičius, o rungtynių pabaigoje Nikola Žigičius nerealizavo 11 metrų baudinio, bet po to įmušė iš žaidimo.

Nesiruošia atsipalaiduoti

Visi trys Lietuvos rinktinę jau nuskriaudę žaidėjai gali rungtyniauti ir šį kartą, tačiau neaišku ką pasirinks rinktinės strategas Radomiras Antičius. Serbai jau turi kelialapį į planetos pirmenybes Pietų Afrikos Respublikoje ir gali ramiai ruoštis šiam turnyrui bei išbandyti daugiau futbolininkų.

Tiesa, R.Antičius tikina, kad komanda nesiruošia atsipalaiduoti: „Atsipalaidavimo nėra, nes tai nėra draugiškos rungtynės. Mes gerai atstovavome Serbijai, suteikėme tautai džiaugsmo ir privalome taip galvoti. Tebeturime lygiavertį pajėgumo ir nusiteikimo santykį ir to turėtų pakakti, kad pateisintume aukštą reitingą, kurį Serbija dabar turi“,  – kalbėjo strategas savo šalies žiniasklaidai.

Saugas Milošas Krasičius teigė, kad daug laiko švęsti po pergalės prieš Rumuniją savaitgalį nebuvo: „Aišku šventėme, tačiau pirmadienį turėjome atsistatymo treniruotę, šiandien (antradienį – aut. past.) treniruojamės Lietuvoje, laikomės rungtynių ritmo. Jau užsitikrinome vietą Pietų Afrikoje, bet dėl to privalome Lietuvoje sužaisti geriausiai kaip galime. Norime parodyti dėl ko 7–osios grupės turnyro lentelė yra tokia.“

Dviejų garsių pavardžių nebus


Šiame atrankos cikle serbai per 9 žaistas rungtynes surinko 22 taškus. Balkanų valstybės futbolininkai iki šiol taškus prarado tik dvikovose su planetos vicečempione Prancūzija – patyrę vieną nesėkmę ir kartą sužaidę lygiosiomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Manchester United“  Nemanja Vidicas
Serbų gretose nebus traumą patyrusio „Manchester United“ gynėjo N.Vidičiaus

Dvikovai su lietuviais Serbijos rinktinėje nebus dviejų bene didžiausių komandos žvaigždžių – gynėjas Nemanja Vidičius dėl traumos buvo išleistas namo, o saugas ir komandos kapitonas Dejanas Stankovičius kartu su kitu saugu Zdravko Kuzmanovičiumi nerungtyniaus dėl gautų geltonų kortelių. 

Dėl mače su Prancūzija rugsėjį gautos raudonos kortelės antrąjį mačą iš eilės praleis ir puolėjas Danko Lazovičius.

Serbijos žiniasklaidoje prognozuojama kad komandoje gali būti išbandyta nauja gynybos grandis, o taip pat gali įvykti pora pasikeitimų saugų linijoje. Komandoje yra tik trys nominalūs puolėjai, todėl atakuojantis duetas turėtų nesikeisti.

Vieni diskvalifikuoti keičia kitus


Lietuvos futbolininkų pasiruošimą dvikovai su serbais žiniasklaidoje užtemdė kalbos apie vyriausiojo trenerio Jose Couceiro ateitį, žaidėjų atsivėrimas tylos siena bei atsakymai į kritiką po nesėkmingųjų rungtynių Farerų salose.

Mačui su serbais ruošėsi 19 žaidėjų. Tik dieną prieš rungtynes paaiškėjo, kad komandai dėl traumos negalės padėti ir labiausiai patyręs ekipos narys saugas Deividas Šemberas. Dar septyni žaidėjai neatvyko į rinktinę dar prieš praėjusią dvikovą su Austrija, o komandos stovyklą po šių rungtynių paliko saugas Darius Miceika.

Dar trys žaidėjai atsisveikino su rinktine dėl diskvalifikacijų – gynėjas Vidas Alunderis, saugas Edgaras Česnauskis ir puolėjas Tomas Danilevičius. Taip jau sutapo, kad juos galės pakeisti dėl tos pačios priežasties paskutines rungtynes Austrijoje praleidę gynėjas Arūnas Klimavičius, saugai Kęstutis Ivaškevičius ir Saulius Mikoliūnas.

Didžiausia problema – puolimas

Tikiuosi, kad pademonstruosime tokį pat gražų žaidimą, kokį rodėme rungtynėse su Austrija antrajame kėlinyje, – vylėsi J.Couceiro.

„Rinktinėje neturime kelių žaidėjų, kurie įprastai pradeda rungtynes startinėje sudėtyje. Susitiksime su stipriausia grupės rinktine Serbija, kurią noriu pasveikinti su pelnytai iškovota pirma vieta.Tai aukšto meistriškumo komanda, pasižyminti ypač gera technika. Tikiuosi, kad pademonstruosime tokį pat gražų žaidimą, kokį rodėme rungtynėse su Austrija antrajame kėlinyje“, – vylėsi rinktinės strategas J.Couceiro.

Jam prieš trečiadienio dvikovą teks spręsti didelę problemą – kuo pakeisti komandos kapitoną Tomą Danilevičių. Kadangi ekipoje nėra ir Edgaro Jankausko nei Andriaus Veličkos, vienintelė alternatyva lieka Panevėžio „Ekrano“ snaiperis Valdas Trakys. Kitas įmanomas variantas – žaisti be „tikro“ akcentuoto puolėjo. Tokiu atveju komandos atakų smaigalyje galėtų atsidurti bet kuris saugas.

Saugų grandyje lietuviai neturi D.Šembero lygio žaidėjo, tačiau jį gali pakeisti panašiai žaidžiantis Mindaugas Panka ar Tomas Ražanauskas. Vietoje E.Česnauskio greičiausiai žais S.Mikoliūnas, tačiau jis susikeistų kraštais su Darvydu Šernu. Paprasčiausia gynyboje, kur V.Alunderį tiesiogiai pakeis A.Klimavičius.

Numanomos sudėtys (Futbolas.lt):

Serbija (4–4–2): Stojkovičius, Rukavina, Subotičius, Dragutinovičius, Obradovičius; Petrovičius, Ninkovičius, Krasičius, Milijaš; Panteličius, Žigičius.

Lietuva (4–5–1): Karčemarskas; A.Klimavičius, Dedura, Kijanskas, Stankevičius; Šernas, Pilibaitis, Panka, Ivaškevičius, Mikoliūnas; Trakys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius