Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auditas pradūrė pūlinį: buvusį kandidatą į LFF prezidentus klupdo skandalingi pinigų srautai

Lietuvos futbolas ir neūkiškumas – tarsi sinonimai, kartu keliaujantys ne vieną dešimtmetį. Nauju to pavyzdžiu tapo pastarųjų dienų įvykiai sostinėje. Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) naujasis prezidentas Deividas Šemberas inicijavo šios organizacijos 2020-ųjų metinį auditą. Po jo paaiškėjo ypač įdomių dalykų – panašu, jog ankstesnis VRFS prezidentas Paulius Malžinskas mušė nešvarius įvarčius sau į kišenę.
Paulius Malžinskas ir Deividas Šemberas
Paulius Malžinskas ir Deividas Šemberas / 15min nuotr.

Po audito – nemalonus akibrokštas

Analizuojant praėjusių metų finansinius rodiklius, VRFS valdyboje keletą kartų stojo nejauki tyla.

Paaiškėjo, kad organizacijos biudžeto valdymas primena įtrūkusią kriauklę, o buvusį šios organizacijos vadovą P.Malžinską skandina sunkiai paaiškinamos išlaidų ir nepotizmo apraiškos.

15min šaltinių teigimu, VRFS valdyba buvo nemaloniai nustebinta, kai paaiškėjo, kaip ir kam dar visai neseniai keliaudavo sostinės futbolo pinigai.

Brangūs asmeninio automobilio remontai, mįslingi pinigų pervedimai į savo sūnaus sąskaitą, profesionalios aparatūros įsigijimas savo asmeniniam videoblogui – tai tik keletas dalykų, kurie šią savaitę pasivijo P.Malžinską.

Spaudimas netikėtai grįžo su užtvanką pralaužusio vandens jėga.

Strelkabelka nuotr./Paulius Malžinskas
Strelkabelka nuotr./Paulius Malžinskas

Iš aktyvaus futbolo administravimo 50-etis vilnietis pasitraukė praėjusių metų lapkričio 6-ąją, kai išplatino pranešimą apie tai, jog palieka VRFS prezidento postą.

„Permainų Lietuvos futbole nebus tol, kol nebus sugriauta ydinga LFF valdymo sistema ir struktūra, o klubai patys neprisiims atsakomybės už federacijos valdymą. Nebus Pukelio, atsiras kitas Pukelis, Humelis, Slyvukas ar kitoks LFF ženkliukas, o galutinis rezultatas liks toks pats – LFF ir toliau liks uždara giminių ir siauro asmenų rato bei verslo grupių valdoma organizacija, kuriai futbolas bus tik įrankis bei priedanga tenkinti savo asmeninius bei verslo interesus“, – feisbuke tuomet rašė P.Malžinskas.

Dviem mėnesiais anksčiau P.Malžinskas dalyvavo LFF prezidento rinkimuose ir metė pirštinę Tomui Danilevičiui, bet kaip ir buvo prognozuota iš anksto, pralaimėjo triuškinančiu skirtumu (6:71).

Visgi praėjus pusmečiui ir atlikus auditą aiškėja, kad būdamas VRFS šeimininku P.Malžinskas naudojosi privilegijomis ir veikė metodais, nedaug besiskiriančiais nuo tų, kuriuos dar visai neseniai pats aršiai kritikavo.

16 tūkst. eurų klausimas

Bene didžiausius akibrokštu naujai VRFS valdybai tapo piniginių srautų tarp VRFS ir vieno jos nario – Sekmadienio futbolo lygos (SFL) – judėjimas.

Didžiausią šalyje mėgėjų lygą P.Malžinskas su bendražygiais įkūrė 2005-aisiais. Iki pat 2019-ųjų jis buvo šios organizacijos prezidentas, kol galiausiai visą savo dėmesį sutelkė į VRFS reikalus ir SFL vadovo postą perleido Mindaugui Kasperūnui.

SFL bendruomenę vienija apie 4 tūkst. futbolo mėgėjų, o sostinės regione vyksta apie pusė visų Lietuvoje organizuojamų futbolo veiklų.

Audito pateiktoje ataskaitoje užfiksuota, kad VšĮ SFL tradiciškai iš komandų surinko startinius mokesčius, iš kurių turėtų būti dengiama aikščių nuoma, mokamas atlyginimas teisėjams ir administracijai.

Visgi visas išlaidas teisėjams ir už stadionus apmokėjo jau kitas juridinis asmuo – VRFS. Tai reiškia, kad SFL gavo pajamas, tačiau nepatyrė sąnaudų. VRFS atvirkščiai – apmokėjo išlaidas ne savo turnyro organizavimui ir negavo jokių pajamų.

Aistras įplieskusi ir ginčo objektu tapusi suma – ne tokia maža ir, 15min žiniomis, siekia 16 240 eurų.

„VRFS vienija 58 narius ir dauguma iš jų yra viešosios įstaigos. Jei vadovausimės tokia logika, tai turėtume dengti visų jų išlaidas. Mes turime dengti tų varžybų išlaidas, kurias patys organizuojame. Jeigu SFL gauna pajamas kaip VšĮ, tai logiškai ir sąnaudas turėtų padengti iš tų pajamų. Tokia yra verslo logika, bet akivaizdu, kad SFL susirinkdavo mokesčius iš komandų, bet visos sąnaudos buvo apmokamos iš VRFS. Taip tiesiog nebūna ir neteisinga, nes naudojamasi kitais VRFS nariais“, – stebėjosi D.Šemberas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Šemberas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Deividas Šemberas

Anot VRFS vadovo, šis klausimas diskusijas kėlė jau kelerius pastaruosius metus.

Mūsų portalo šaltinių teigimu, po ilgų ginčų P.Malžinskas pripažino neūkiškumą ir galiausiai sutiko pasirašyti skolos atidavimo grafiką, nes surinktų pinigų iš komandų, pasak jo, šiuo metu neturi.

15min šaltinių teigimu, P.Malžinskas pažadėjo, kad įsiskolinimai bus padengti per trejus su puse metų.

Kad skolos grąžinimo sutartys sudarytos ir pasirašytos, 15min pripažino ir pats P.Malžinskas. Anot jo, skola susidarė dėl to, jog VRFS teiktas senjorų lygų projektas Sporto rėmimo fondui dėl pandemijos persikėlė iš 2019-ųjų į 2020 metus.

„Pagrindinė suma susidarė už stadionų nuomos kaštus, galbūt dar apdovanojimus, bet daugiau komentuoti šia tema aš nenoriu“, – 15min teigė P.Malžinskas.

Šaltinių teigimu, toks nepasitikėjimo dulkių valymas daugumos VRFS valdybos narių neįtikino.

Visgi gavus SFL sutikimą padengti šią sumą per trejus su puse metų, ketvirtadienio vakarą vykusiame visuotiniame narių susirinkime finansinė ataskaita buvo vienbalsiai patvirtinta.

VRFS nuotr./Paulius Malžinskas
VRFS nuotr./Paulius Malžinskas

Sūnui – mokestis už „teisėjavimą“

Tačiau šie finansinėse ataskaitose matomi prieštaringi pervedimai – tik ledkalnio viršūnė. 15min šaltinių teigimu, viršytų įgaliojimų apraiškų yra ir daugiau.

Naujoji VRFS valdyba, kuriai, be D.Šembero, priklauso Artūras Žarnovskis, Domantas Savičius, M.Kasperūnas, Evaldas Gelumbauskas, Marijus Rimas, Laurynas Aržuolaitis ir Paulius Sakalis, buvo nemaloniai nustebinta sužinojus, kad apie 11 tūkst. eurų suma iš VRFS sąskaitos buvo nuimta grynaisiais, o patikrinti, kur šie pinigai iškeliavo, nėra įmanoma.

Maža to, ataskaitoje yra ir daugiau nuostabą keliančių eilučių. Kai kurios iš jų rodo, kad VRFS lėšos buvo skirtos automobilių autoservisų sąskaitoms apmokėti. Per 2020-uosius tas pats autoservisas yra išrašęs net 12 sąskaitų. P.Malžinsko teigimu, remontuojama buvo VRFS priklausanti transporto priemonė.

Pasitraukęs iš VRFS, buvęs FIFA kategorijos arbitras „YouTube“ platformoje pradėjo kurti asmeninį videotinklaraštį apie futbolo teisėjavimą „12 jardų“, tačiau jo filmavimui įsigyta profesionali vaizdo ir garso technika taip pat buvo apmokėta iš VRFS lėšų.

P.Malžinsko teigimu, ši technika pirkta ir naudojama teisėjų kvalifikacijos kėlimo projektui ir yra VRFS nuosavybė.

Praėjusių metų Seimo rinkimuose su Liberalų sąjūdžiu dalyvavusį P.Malžinską šioje istorijoje skandina ir mįslingas pervedimas savo sūnui Deividui.

21-erių gynėjas šiuo metu atstovauja A lygoje rungtyniaujančiam Vilniaus „Riterių“ klubui. Finansinės ataskaitos rodo, kad P.Malžinsko sūnui buvo mokamas atlygis už arbitro darbą, nors šis niekur neteisėjavo ir profesionaliai žaidė futbolą stipriausiame šalies divizione.

„Asmeninių dalykų aš nekomentuosiu“, – apie šį pervedimą 15min teigė P.Malžinskas.

fkriteriai.lt nuotr./Deividas Malžinskas
fkriteriai.lt nuotr./Deividas Malžinskas

Veikė be valdybos pritarimo

Auditas pastebėjo ir dar vieną pernai sudarytą prieštaringą sutartį tarp VRFS ir SFL, kurio dalininku P.Malžinskas tebėra. Dotacijos vertė – 5 tūkst. eurų, nors VRFS prezidento įgaliojimai be valdybos pritarimo leidžia sudaryti tik sandorius iki 3 tūkst. eurų.

Lietuvos futbolo federacija, kurios dalimi yra VRFS, taip pat jau paprašė pateikti audito išvadas ir paaiškinimus. Ketvirtadienį vakare vykusio visuotinio susirinkimo metu šias audito išvadas VRFS valdyba pristatė savo nariams.

Visi šie pastebėjimai ir neatitikimai yra nustatyti tik per 2020 metus. Tikėtina, kad VRFS valdyba artimiausiu metu imsis ir ankstesnių finansinių laikotarpių analizės.

Aistrų kibirkštys spragsi ir dėl feisbuko paskyros „Vilniaus futbolas“. Nors P.Malžinskas yra pasitraukęs tiek iš VRFS, tiek iš SFL vadovo pareigų, dabartiniams Vilniaus regiono futbolo vadovams neatiduoda prisijungimų ir tvirtina, jog tai yra asmeninė jo nuosavybė.

„Keista, kai iš mūsų paimti visi komunikacijos kanalai. Viskas, kas šiuo metu yra komunikuojama, tai yra vieno asmens nuomonė ir paskyra. Taip neturėtų būti“, – teigė D.Šemberas.

Dėl šios priežasties prieš keletą dienų naujoji valdyba sukūrė naują paskyrą VRFS. P.Malžinskas 15min neslėpė, kad jo darbo sutartis su VRFS abipusiu sutarimu bus nutraukta gegužės 1 dieną. Kartu su juo VRFS palieka ir joje komunikacija rūpinęsis E.Gelumbauskas.

Anot buvusio VRFS vadovo, su dabartine valdžia dėl feisbuko paskyros ir informacinės sistemos perėmimo jis derėsis ateinančią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius