-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Audros dėl VAR – Irano treneris palygino su „truputį nėščia dukra“

Sirgaliai stadionuose, kuriuos skiria per tūkstantis kilometrų, o taip pat milijonai žiūrovų per savus ekranus visame pasaulyje – visi sulaikę kvapą laukė, kol savo žodį tars ekspertai vienoje Maskvos studijų, kur teisėjų pagalbininkai peržiūri ginčytinus futbolo mačų epizodus.
Irano ir Portugalijos rinktinių rungtynėse kilo daug ginčų.
Irano ir Portugalijos rinktinių rungtynėse kilo daug ginčų. / „Scanpix“ nuotr.

Iago Aspasas pelnė įvartį pirmąją arbitro pridėto laiko minutę pirmadienį, o Ispanija išplėšė lygiąsias 2:2 su Maroku rungtynėse Kaliningrade, kai buvo pasitelkta vaizdo įrašų sistema VAR. Iš pradžių linijos teisėjas buvo užfiksavęs nuošalę ispanų puolėjui. Jei įvartis nebūtų įskaitytas, Ispanija būtų likusi antra B grupėje po Portugalijos.

Teisėjas Ravšanas Irmatovas nuėjo prie ekrano prie aikštės, kad dar kartą peržiūrėtų ginčytiną epizodą ir išgirstų studijoje sėdinčių asistentų nuomonę.

Tuo pačiu metu teisėjas Enrique Caceresas nukulniavo link savo monitoriaus Saransko stadione, kad nuspręstų, ar portugalų gynėjas Cedricas tikrai lietė kamuolį ranka po iraniečio Sardaro Azmouno smūgio galva. Portugalija tuo metu pirmavo 1:0, o rungtynių laikrodis skaičiavo paskutines pridėto laiko minutes.

Jei Portugalija būtų laimėjusi, ji finišuotų pirma. Jei Iranas įmuštų ne tik 11 metrų baudinį, bet pridėtų dar vieną įvartį, o Marokui būtų pavykę nugalėti Ispaniją, Iranas būtų sensacingai laimėjęs grupės varžybas, Portugalija finišuotų antra, o Ispanijai pasaulio čempionatas būtų baigtas.

„Scanpix“ nuotr./I.Aspaso įvartis į Maroko vartus buvo įskaitytas tik po vaizdo peržiūros.
„Scanpix“ nuotr./I.Aspaso įvartis į Maroko vartus buvo įskaitytas tik po vaizdo peržiūros.

Tačiau R.Irmatovas atšaukė sprendimą dėl nuošalės ir parodė į aikštės vidurį – Ispanijos įvartis buvo įskaitytas, mačas su Maroku baigėsi 2:2. E.Caceresas parodė į 11 metrų baudinio žymę, o Karimas Ansarifardas per trečią pridėto laiko minutę išplėšė Iranui lygiąsias 1:1 prieš Portugaliją.

Po tokios sumaišties ir finalinių švilpukų Kaliningrade ir Saranske, Ispanija ir Portugalija, pirmajame ture sužaidusios tarpusavyje 3:3, finišavo turėdamos po penkis taškus B grupėje, bet ispanai atsidūrė aukščiau dėl papildomo rodiklio – daugiau pelnytų įvarčių (6:5).

B GRUPĖ

Nr. Komanda Ž L Lyg. P Tšk. sant. Tšk.
1 Ispanija 3 1 2 0 6:5 5
2 Portugalija 3 1 2 0 5:4 5
3 Iranas 3 1 1 1 2:2 4
4 Marokas 3 0 1 2 2:4 1

Tai reiškia, kad Rusija, finišavusi antra A grupėje, aštuntfinalyje sekmadienį Maskvoje žais su Ispanija, o portugalams atiteko sudėtingesnis varžovas Urugvajus, su kuriuo teks žaisti šeštadienį Sočyje.

Irano rinktinės treneris Carlosas Queirozas siuto dėl sprendimo, po kurio buvo peržiūrėtas video, bet iš aikštės neišvarytas Cristiano Ronaldo.

Penkis kartus geriausiu pasaulio futbolininkui išrinktas portugalas tąsyk buvo nubaustas geltona kortele, kai ranka sudavė Irano komandos gynėjui Mortezui Pouraliganji per veidą 82 minutę.

VIDEO: DID RONALDO DESERVE MORE THAT JUST A YELLOW CARD FOR HIS DIRTY FOUL AGAINST IRAN PLAYER

Anksčiau antrajame kėlinyje video peržiūra padėjo arbitrui skirti 11 metrų baudinį į Irano vartus, kai buvo užfiksuota Saeido Ezatolahi pražanga prieš C.Ronaldo. Kontaktas buvo minimalus ir arbitras E.Caceresas iš pradžių nebuvo švilpęs pražangos. C.Ronaldo 11 metrų smūgį atrėmė Irano vartininkas Alireza Beiranvandas.

Irano treneris C.Queirozas iš pykčio net nusimetė švarką, kai baudinys buvo skirtas.

„Kai skiriamas 11 metrų baudinys, viskas tampa dar karščiau aikštėje. Mano kūno temperatūra pakilo nuo 46 iki 250, tad suprantama, kodėl man reikėjo nusimesti švarką“, – aiškino treneris.

„Scanpix“ nuotr./Irano rinktinės treneris Carlosas Queirozas.
„Scanpix“ nuotr./Irano rinktinės treneris Carlosas Queirozas.

C.Queirozas treniravo gimtąją Portugaliją 2008-2010 metais, o Irano komandai vadovauja nuo 2011 metų. Jis skundėsi, kad C.Ronaldo padeda žvaigždės statusas.

Už smūgį alkūne pagal taisykles priklauso raudona kortelė, o taisyklėse neparašyta, ar tai padarė Lionelis Messi, ar C.Ronaldo

„Tai buvo alkūnė – už smūgį alkūne pagal taisykles priklauso raudona kortelė, o taisyklėse neparašyta, ar tai padarė Lionelis Messi, ar C.Ronaldo,“ – skundėsi treneris.

Jis tūžo dėl to, kaip priimami sprendimai po vaizdo peržiūrų rungtynėse.

„Man reikia žinoti, esu senelis, ar ne. Aš nežinau, ar mano dukra yra truputį nėščia, ar tie parodymai parodo aptakiai, ar yra akivaizdūs, – filosofavo Irano treneris. – Tai buvo raudona kortelė. Jei manęs klausiate, tai aš pasakysiu, kad teisėjams reikalingas drąsus požiūris ir charakteris. Sprendimai turi būti aiškūs visiems, kiekvienam žmogui.“

Futbolui vadovaujanti FIFA leido eksperimentuoti ir pasitelkti vaizdo peržiūras teisėjams praėjusiais metais. Pasaulio čempionate VAR sistema naudojama pirmą kartą.

„Žaidėjai padaro klaidų, treneriai padaro klaidų, teisėjai padaro klaidų, – kalbėjo C.Queirozas. – Tačiau dabar turime vieną sistemą, kuri daro labai didelę įtaką.

Aukštosios technologijos, penki ar šeši žmonės studijoje, bet niekas neprisiima atsakomybės. Teisėjai aikštėje – jie tiesiog nusiplauna rankas.

Jie dangsto save sprendimais, nes dar yra vaikinai aukščiau. Tačiau tie vaikinai, sėdintys aukščiau, nesupranta, ką jie daro. Baikime visa tai.“

„Scanpix“ nuotr./VAR sistema kelia daug diskusijų per pasaulio čempionatą.
„Scanpix“ nuotr./VAR sistema kelia daug diskusijų per pasaulio čempionatą.

Nebuvo netikėta, kad Portugalijos treneris Fernando Santosas mano kitaip. Jis įsitikinęs, kad C.Ronaldo nebuvo nusipelnęs raudonos kortelės.

„Tai atrodė įprastas rungtynių momentas ir teisėjas padarė tai, ką turėjo padaryti, – sakė F.Santosas. – Turėčiau peržiūrėti epizodą dar kartą, bet, manau, VAR atliko savo darbą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius