-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos (ne)palaikymas stadione: iškelsi istorinę vėliavą – užtrauksi baudą federacijai

Šį savaitgalį Lietuvoje svečiuojasi Baltarusijos – šalies, pastaruosius du mėnesius purtomos protestų dėl surežisuotų prezidento rinkimų – futbolininkai. Sekmadienio vakarą jie žais UEFA Tautų lygos rungtynes su Lietuvos rinktine. Bet palaikymo akcijų Baltarusijai stadione veikiausiai nebus.
Istorinių Baltarusijos vėliavų per Lietuvos rinktinės rungtynes greičiausiai neišvysime
Istorinių Baltarusijos vėliavų per Lietuvos rinktinės rungtynes greičiausiai neišvysime / Scanpix ir Elvio Žaldario nuotr.

Lietuva palaiko Baltarusijoje sukilusius žmones įvairiais būdais.

Rugpjūčio 23-ąją dešimtys tūkstančių žmonių stojo į Laisvės kelią, daugelyje vietų Vilniuje ir kituose miestuose iškilo istorinės Baltarusijos vėliavos, o Lietuvos vadovai nepripažįsta Aliaksandro Lukašenkos teisėtu šalies prezidentu.

Tačiau Lietuvos futbolo federacija (LFF) ir jos vadovai atsiskaito ne šalies valdžiai, bet Europos futbolo valdymo organui UEFA, tad apie palaikymo akcijas Baltarusijai rungtynių metu nė nemąsto.

„Palaikymo veiksmai nebuvo svarstyti, nes UEFA draudžia kištis į politiką, – 15min sakė LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius. – Iš karto atmetėme tokį variantą ir planuojame rungtynes be visų šitų dalykų.“

Palaikymo veiksmai nebuvo svarstyti, nes UEFA draudžia kištis į politiką.

LFF remiasi UEFA drausmės protokolu, kuriame provokuojantys politiniai veiksmai stadione įrašyti į tą pačią pažeidimų grafą, kaip ir sirgalių įbėgimas į aikštę, daiktų mėtymas į žaidėjus, švietimas lazeriais futbolininkams į akis ar įvairios ideologiniu, religiniu ar įžeidimų pagrindu paremtos žinutės.

Už tai nacionalinėms federacijoms iš UEFA gresia sankcijos, tad tartis su Europos futbolo valdymo organizacija apie galimą palaikymo akciją Baltarusijai LFF nė neketino – jau iš anksto žinojo tokio veiksmo pasekmes.

„Patys viduje (priėmėme tokį sprendimą – aut.), nes žinome, kad UEFA pasisako prieš politikavimus ir visas tokias akcijas. Yra jau ne kartą buvę tokių atvejų, bet dabar dėl laiko stokos apie politines ir palaikymo akcijas negalvojome ir atsisakėme tokių minčių“, – sakė E.Stankevičius.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Edgaras Stankevičius

Tiesa, vienas LFF vadovų negalėjo atsakyti į klausimą, kokios konkrečiai sankcijos grėstų federacijai, jei politinė žinutė Baltarusijoje laisvės siekiantiems žmonėms vis tik būtų pasiųsta.

Anot E.Stankevičiaus, bausmės dydis ir pobūdis priklausytų nuo pažeidimo traktavimo. Pagal UEFA reglamentą, sankcijos greičiausiai būtų išreikštos pinigine forma ir/arba tam tikru Lietuvos rinktinės rungtynių skaičiumi be žiūrovų.

„Yra numatytos įvairios sankcijos, bet neaišku, kaip traktuotų, pagal kokį pažeidimą. Kaip ir būna su žiūrovų įbėgimais į aikštę, sprendžiama pagal bendrą veiksmą ir aplinkybes – kartais būna mažesnės baudos, kartais didesnės, – sakė E.Stankevičius, priminęs 2019 m. rugsėjo atvejį, kai į LFF stadioną įbėgo ir Portugalijos rinktinės žvaigždę Cristiano Ronaldo apsikabino futbolo aistruolis iš Plungės. LFF už tai buvo nubausta 10 tūkst. eurų suma. – Šiuo atveju priklausytų nuo to, kokios rungtynės, kokia politinė sritis ir t.t. Konkrečios baudos įvardinti tikrai negalėčiau.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvio akibrokštas Cristiano Ronaldo nesupykdė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lietuvio akibrokštas Cristiano Ronaldo nesupykdė

Lietuvos rungtynėse su Baltarusija po pauzės jau galės dalyvauti ir žiūrovai.

UEFA praėjusią savaitę pakeitė rungtynių koronaviruso pandemijos akivaizdoje tvarką ir leido federacijoms stadionuose užpildyti iki 30 proc. vietų, jei tik tai neprieštarauja šalių vyriausybių vykdomai COVID-19 prevencijos politikai.

Išgirdusi šią žinią LFF kaipmat paleido 1200 bilietų į prekybą, iš kurių iki penktadienio buvo išpirkta apie pusė, t.y. maždaug 600 bilietų.

Vis dėlto paramos Baltarusijos laisvės kovotojams negalės išreikšti ir rungtynes stadione stebėsiantys sirgaliai.

„Būtų lygiai taip pat taikomos sankcijos, kurios gultų ant federacijos. Būtų taip pat, kaip ir tuo atveju, kai žiūrovas išbėgo į aikštę“, – pridūrė E.Stankevičius.

Būtų lygiai taip pat taikomos sankcijos, kurios gultų ant federacijos.

Anot LFF generalinio sekretoriaus, stadione bus atidžiai sekama, ar sirgaliai neįsineša ir nedemonstruoja draudžiamų simbolių, tarp kurių UEFA įtraukia ir politinį prieskonį turinčius ženklus. Šiuo atveju – ir istorines Baltarusijos vėliavas, tapusias kaimyninėje šalyje protestuojančių žmonių skiriamuoju ženklu.

„Vienas dalykas – yra apsaugos inspektorius, kuris pastoviai bendrauja su policija, kuri dirbs renginyje. (Inspektorius – aut.) bendrauja ir su UEFA, kuri patvirtina galimų simbolių sąrašą, kurie gali būti rungtynėse, ir draudžiamų simbolių sąrašą kiekvienose rungtynėse, į kurį pareigūnai atsižvelgia“, – aiškino E.Stankevičius.

15min paklaustas, ar prieš rungtynes su Baltarusijos komanda tarėsi dėl galimų veiksmų su Lietuvos Vyriausybe arba Užsienio reikalų ministerija, E.Stankevičius papurtė galvą.

„Ne, tikrai ne. Mes vadovaujamės UEFA, o ji aiškiai sako, kad šioje vietoje politinių dalykų neturi būti. Mums svarbiausia sužaisti šias rungtynes. Patys suprantame bendrą kontekstą, kas vyksta sporte ir mūsų stovykloje yra tų vadinamų (koronaviruso – aut.) atvejų, tad mūsų noras yra sužaisti Tautų lygos rungtynes ir kad jos įvyktų“, – sakė vienas LFF vadovų.

Mes vadovaujamės UEFA, o ji aiškiai sako, kad šioje vietoje politinių dalykų neturi būti.

Tiesa, priešingai nei Lietuvos futbolo vadovai, Baltarusijos futbolui vadovaujantys asmenys toli nuo politikos nebėga.

Štai Baltarusijos futbolo federacijos prezidentas Vladimiras Bazanovas kilus protestams ragino šalies piliečius „nepainioti sporto ir politikos“, bet jau netrukus pats dalyvavo mitinge, kuris buvo skirtas palaikyti A.Lukašenką.

Nuo politikos neatsiribojo ir sekmadienio vakarą LFF stadiono šoninę liniją trypsiantis Baltarusijos rinktinės vyriausiasis treneris Michailas Marhelis, dalyvavęs A.Lukašenkos inauguracijos šventėje.

„Scanpix“ nuotr./Michailas Marhelis
„Scanpix“ nuotr./Michailas Marhelis

Visgi UEFA į tokius asmeninius Baltarusijos futbolo galvų žingsnius nereaguoja, o apie kažkokius Europos futbolo valdymo organo žingsnius baltarusių atžvilgiu neteko girdėti ir E.Stankevičiui.

„Tikrai neteko bendrauti pastaruoju metu su UEFA, gyvai matytis irgi paskutinį kartą teko dar kovo mėnesį, kai buvo galimos kelionės. Apie tai irgi neteko bendrauti ar išgirsti“, – sakė LFF generalinis sekretorius.

Lietuvos ir Baltarusijos rungtynės UEFA Tautų lygos C divizione sekmadienio vakarą prasidės 19 valandą. Lapkritį šios komandos žais ir atsakomąsias rungtynes, kai lietuviams teks vykti į neramumų krečiamą Minską.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius