Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bayern“ žvaigždė tapo simboliu Vokietijoje: jo taikinyje – net ir politinė jėga

Vokietijos rinktinės ir Miuncheno „Bayern“ saugas Leonas Goretzka netiki pasakymu, kad sporto ir politikos sieti negalima. Ir tai įrodinėja.

25-rių futbolininkas žinomas ne tik dėl puikaus žaidimo aikštėje, bet ir dėl savo griežtos kovos prieš rasizmą ir antisemitizmą.

Dabar L.Goretzkos taikinyje atsidūrė Alternative für Deutschland („Alternatyva Vokietijai“) politinė partija, kuri deda į šuns dienas dėl COVID-19 pandemijos įvestus apribojimus.

Įdomu tai, kad teritorijose, kur šio politinio judėjimo populiarumas didesnis, koronaviruso infekcijos skaičiai – aukštesni. Daugiausiai tai pastebima rytinėje Saksonijos dalyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Partijos „Alternatyva Vokietijai“ vėliava

„Koronakrizė iš esmės parodė, kokia ši partija yra. Man tai nėra alternatyva, man tai yra gėda Vokietijai“, – L.Goretzka sakė „Welt am Sonntag“ laikraščiui.

„SchandefuerDeutschland“ (gėda Vokietijai – liet.) – tokia grotažymė buvo itin populiari Vokietijos tviteryje sekmadienį.

Žibalo į ugnį dar pripylė minėtos politinės partijos atstovas Malte Kaufmannas, kuris pasiūlė L.Goretzkai „užčiaupti burną ir geriau tik žaisti futbolą“.

Ir pats futbolininkas „Welt am Sonntag“ sakė, jog jo pasisakymai dažnai palydimi AfD (partijos pavadinimo trumpinys – aut. past.) atstovų kandžiomis replikomis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonas Goretzka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonas Goretzka

„Bet dar daugiau yra žmonių įsitraukimo. Reikia kautis prieš šią jėgą, kad kažką pasiektume. Turime parodyti, kad gyvename demokratiškoje šalyje ir to niekas negali sugriauti. Neapykantos komentarai dažnai tik sustiprina pozicijas“, – tikino L.Goretzka.

Dar kovo mėnesį jis su komandos draugu Joshua Kimmichu įkūrė „We Kick Corona“ paramos fondą, kad labdaros ir socialinės organizacijos galėtų tęsti savo veiklą pandemijos akivaizdoje. Futbolininkai paaukojo milijoną eurų, dar 5 milijonus suaukojo žmonės.

Rugpjūtį 75 tūkst. eurų iš fondo keliavo Aušvico koncentracijos stovyklos muziejui Lenkijoje. Pinigai buvo skirti parodai sportininkų, kurie buvo ištremti į Aušvicą, taip pat žmonių švietimui ir kovai su rasizmu bei netolerancija.

L.Goretzka vasarį lankėsi Dachau koncentracijos stovykloje, esančioje netoli Miuncheno. Vėliau futbolininkas į socialinius tinklus kėlė nuotraukas su grotažymėmis „NieWider“ (daugiau niekada) ir „NeverForget“ (niekada nepamiršime).

AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonas Goretzka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Leonas Goretzka

Praėjusį mėnesį L.Goretzka susitiko su 99-rių Holokaustą išgyvenusia Margota Friedlander Berlyne. Ši moteris yra parašiusi knygą, kurioje rėmėsi savo vaikystės patirtimis – ji buvo suimta Berlyne ir išsiųsta į koncentracijos stovyklą, esančią dabartinėje Čekijos teritorijoje.

„Nepaisant visų kančių, kurias jai teko patirti, ji išliko tokia pozityvi. Ji sako, kad labai myli žmones, – apie susitikimą pasakojo L.Goretzka. – Po to, ką jai teko išgyventi, tai yra beveik nesuvokiama. Ji net atsinešė savo žydišką geltoną žvaigždę kartu. Tai tokie momentai, kuriais tu tiesiog suakmenėji.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius