-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Belaukiant vienų serbų sirgalių Lietuvoje nerimą kelia vienas dirgiklis – kiti serbai

Europos futbolo valdžia UEFA yra uždraudusi Belgrado „Crvena zvezda“ klubui organizuoti savo sirgalių kelionę į Lietuvą, bet prieš Čempionų lygos rungtynes trečiadienį Marijampolėje negalima įsigyti bilietų į vieną iš stadiono sektorių. Jis paliktas nelauktiems svečiams – jei karingi serbai ir su jais besibroliaujantys Rusijos klubo sirgaliai atvyktų į Marijampolę savarankiškai.
Kruvinas „Partizan“ ir „Crvena zvezda“ futbolo sirgalių susirėmimas gruodį
Kruvinas „Partizan“ ir „Crvena zvezda“ futbolo sirgalių susirėmimas įvyko gruodį. Ar jie susitiks Lietuvoje? / „Scanpix“ nuotr.

Ingrida Lamanauskienė gerai pamena vaizdą, kai pirmą kartą išvydo Belgrado „Crvena zvezda“ sirgalius.

Tai buvo gegužę Belgrade, kai Lietuvos pareigūnai vyko į Eurolygos finalo ketverto turnyrą, kad padėtų užtikrinti saugumą tarp krepšinio aistruolių, bet į atmintį jiems įsirėžė vaizdas iš futbolo sirgalių siautulio.

„Crvena zvezda“ komanda tą savaitgalį kaip tik šventė Serbijos čempionų titulą, tuomet net parduotuvės buvo uždaromos, saugantis pragariškos eisenos iš stadiono.

VIDEO: Neįtikėtini „Crvena Zvezda“ futbolo sirgaliai užkūrė tikrą pragarą Belgrade

„Tai buvo labai neįprasta mūsų akims – tiek daug pirotechnikos, tiek daug fakelų, – aš buvau šokiruota, prisiminė I.Lamanauskienė, Ekstremalių situacijų ir patrulių skyriaus vyriausioji tyrėja. – Tačiau mano kolegos serbai liko ramūs ir nesijaudino. Matyt, tai dėl kultūrų skirtumo, dėl skirtingų tradicijų – jiems tai buvo nekart regėta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Mes galime pasidžiaugti, kad pas mus tokių dalykų nebūna.“

Nebūna, bet gali būti.

I.Lamanauskienė su kolegomis ruošiasi įvairiems scenarijams prieš trečiadienio rungtynes Marijampolėje, kur Čempionų lygos antrojo atrankos etapo rungtynėse „Sūduva“ bandys atsirevanšuoti „Crvena zvezda“ klubui už praėjusią savaitę Belgrade patirtą pralaimėjimą 0:3.

Vienas variantų – grupė serbų sirgalių gali atvykti į Marijampolę savarankiškai, nepaisant UEFA draudimo Belgrado klubui, skirto dėl prieš kelias savaites Latvijoje sukeltų incidentų.

Tąsyk per „Crvena zvezda“ rungtynes su Jūrmalos „Spartaks“ iš serbų sekcijos skambėjo rasistiniai šūkiai, buvo nugriauta tvora stadione. Prie trijų dešimčių Belgrado sirgalių Latvijoje prisidėjo apie pora šimtų Maskvos „Spartak“ fanų, su kuriais „Crvena zvezda“ jau seniai palaiko broliškus santykius.

UEFA neleido „Crvena zvezda“ klubui rengti organizuotos sirgalių kelionės, nors nežinia ar toks draudimas naudingas rungtynių organizatoriams.

„Mes negalime neįleisti sirgalių vien todėl, kad jie nepalaiko „Sūduvos“, – sakė Marijampolės klubo atstovas Dalius Matvejevas, pažymėjęs, kad teoriškai serbų fanai turi galimybę įsigyti bilietų per lietuvius, jie gali persirengti ar kitaip patekti į stadioną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

I.Lamanauskienės teigimu, dabar situacija net sudėtingesnė, nes svečiams skirta oficiali bilietų prekyba leistų pareigūnams aiškiau dėliotis darbus ir žinoti, kiek serbų atvyks į Marijampolę.

Naujaisiais policijos duomenimis, žinių apie organizuotai atvykstančius „Crvena zvezda“ sirgalius nėra. Tai patvirtino į mūsų šalį atvykę du Serbijos pareigūnai.

Kita vertus, „Sūduva“ sulaukė užklausų dėl bilietų iš Latvijos. Manoma, kad tai galėtų būti „Crvena zvezda“ sirgalių draugai iš Maskvos „Spartak“.

„Jei atvyks vieni, tai tikrai atkeliaus ir kiti, – sakė I.Lamanauskienė. – Bet jei nebus „Crvena zvezda“ fanų, nebus ir „Spartak“ sirgalių.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Lietuvos policija rengiasi įvairiems scenarijams. Dėl saugumo nėra parduodami bilietai į Marijampolės stadiono H sektorių, kuriame telpa 270 žiūrovų.

H sektorius paliktas svečių aistruoliams, nors atvykę fanai nebūtinai būtų nukreipiami į atskirą sektorių, toliau nuo vietos aistruolių. Sprendimas būtų priimtas rungtynių dieną, atsižvelgus į UEFA delegato nuomonę.

D.Matvejevo nuomone, ne visada blogai, jei savarankiškai bilietus gavę sirgaliai atsidurtų bendrose tribūnose.

„Pagal praktiką, net geriau, kai sirgaliai yra išsibarstę po kelis visame stadione, nes taip lengviau juos sugaudyti, jei kiltų neramumų.

O jei vienoje grupėje būtų 30 sirgalių, iš jų ištraukti vieną pažeidėją būtų sudėtinga – grupė jo neatiduotų pareigūnams, šiems reikėtų ryžtis visos grupės šturmui“, – svarstė „Sūduvos“ komunikacijos vadovas.

Ir jis, ir I.Lamanauskienė neatmeta galimybės, kad „Crvena zvezda“ sirgalių iš viso nebus.

„Kai teko kalbėtis su „Crvena zvezda“ atstovu, jis teigė, kad nemano, jog sirgaliai keliaus į Marijampolę savarankiškai, nes kelionė tolima ir brangi“, – sakė D.Matvejevas.

Pati „Crvena zvezda“ komanda į Lietuvą atvyko mažu užsakytu lėktuvu, be sirgalių.

Keliauti iš Serbijos į Lietuvą automobiliais ir autobusais – neviliojantis variantas ir dėl to, kad maršrutas vingiuoja per Lenkiją – ten vietos klubai turi dar aršesnių sirgalių, tad serbams grėstų neplanuota akistata su jais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Belgrado „Crvena Zvezda“ rungtynėse

Motyvacijos ilgai kelionei neprideda ir pirmajame mače pasiektas saugus rezultatas (3:0).

„Jiems palankus rezultatas ir nepalanki kryptis veikiausiai nulems, kad „Crvena zvezda“ sirgalių čia iš viso nebus, – sakė D.Matvejevas. – Vienintelis dirgiklis lieka „Partizan“.

Dar vienos Serbijos komandos vardas rūpi Lietuvos pareigūnams, nes ketvirtadienį Vilniuje su „Trakais“ rungtynes žais Belgrado „Partizan“. Šio klubo gerbėjai su „Crvena zvezda“ sirgaliais sutaria panašiai, kaip Lietuvos Seime valstiečiai su konservatoriais.

„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“
„Scanpix“ nuotr./Belgrado „Partizan“

Buvo kalbama, kad „Crvena zvezda“ susijungus su Maskvos „Spartak“, o „Partizan“ su Maskvos CSKA gerbėjais, priešiškų stovyklų susirėmimas galėtų įvykti Lietuvoje.

Lietuvos policijos žiniomis, „Partizan“ į stadioną Vilniuje išpirko 120 bilietų. Dar kažkiek šios komandos aistruolių į Lietuvos sostinę keliauja pavieniui.

Mažesnį skaičių diktuoja kelionės išlaidos, priminė I.Lamanauskienė.

„Jų („Partizan“ sirgalių) tikrai bus, bet skaičius priklauso nuo skrydžių, – sakė pareigūnė, atsakinga už ryšius su užsienio šalimis dėl sporto sirgalių. – Kai „Sūduva“ žaidė su Kipro APOEL, svečiai iš pradžių užsiprašė 500 bilietų, bet dėl nepalankių skrydžių galiausiai jų atvyko tik maždaug 70.“

I.Lamanauskienės nuomone, „Partizan“ ir „Crvena zvezda“ sirgalių santykių aiškinimasis Lietuvoje būtų sunkiai tikėtinas ir dėl pajėgų skirtumo – jei vienų būtų 30, o kitų 200, kova būtų beprasmė.

Kol mūsų šalies policija seka atsinaujinančią informaciją apie serbus, „Sūduvos“ stadionas virtualiai pilnėja lietuviais.

D.Matvejevo nuomone, rungtynėse trečiadienio vakarą 6,5 tūkst. vietų stadionas turėtų būti labiau puspilnis nei pustuštis.

„Bus daugiau žiūrovų nei mače su APOEL, – prognozavo D.Matvejevas. – Galbūt apie 4 tūkstančius. Pilno stadiono tikriausiai nebus, bet atmosfera turėtų būti smagi.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius