Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brolių pjautynės: karjeros aklavietėje įstrigęs Edgaras Česnauskis į teismą padavė savo brolį Deividą

Ir taip sodrių atspalvių nestokojanti Lietuvos futbolo padangė vėl dažosi naujais potėpiais. Šįkart bręsta neregėtas mačas teisme: mantiją vilkinčio teisėjo akivaizdoje grumsis brolis prieš brolį. 15min žiniomis, pastaruoju metu be klubo esantis Edgaras Česnauskis pateikė ieškinį savo trejais metais vyresniam broliui Deividui ir tituluotai gražuolei jo žmonai Vaidai Grikšaitei-Česnauskienei.
Broliai Edgaras ir Deividas Česnauskiai kryžiuoja ietis
Broliai Edgaras ir Deividas Česnauskiai kryžiuoja ietis

Sumūrijo tylos sieną

Bylą Vilniaus apygardos teismo teisėja Loreta Bujokaitė atvertė rugsėjo 8-ąją dieną. Ieškovui E.Česnauskiui šioje byloje atstovauja „Magnusson Law“ advokatų profesinės bendrijos advokatai Eligijus Vinckus ir Edmundas Daunys. Bylos atsakovai – D.Česnauskis ir V.Grikšaitė-Česnauskienė.

Rašytinio proceso byloje asmenys nebuvo kviečiami ir posėdyje nedalyvavo, o dėl būsimo galimos skolos priteisimo buvo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės.

Vis dėlto plačiau praverti paslapties skraistę nėra linkusi nė viena suinteresuota pusė. ​15min pabandžius pasidomėti bylos aplinkybėmis, tiek E.Česnauskio atstovai, tiek atsakovai kaipmat pradėjo mūryti akliną tylos sieną.

Daugiau aiškumo neįnešė ir Vilniaus apygardos teismo atstovė.

„Kadangi yra gautas prašymas bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose, negalime teikti informacijos, yra žinoma tik tiek, kad yra gautas Edgaro Česnauskio ieškinys atsakovams Deividui Česnauskiui ir Vaidai Grikšaitei- Česnauskienei dėl piniginės prievolės įvykdymo“, – teatsakė Vilniaus apygardos teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Raimonda Jagminaitė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Česnauskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Česnauskis

Advokatas informacijos neturi?

„Apie kokias prievoles čia kalbama? Aš nesu įgaliotas kalbėti jokiais klausimais, tad atleiskit“, – į 15min klausimą atsakė E.Česnauskiui byloje atstovaujantis advokatas E.Vinckus.

– Bet juk jūs esate E.Česnauskio atstovas, ar ne? – paklausėme advokato.

Neturiu aš jokios informacijos apie jūsų klausimus.

– Neturiu aš jokios informacijos apie jūsų klausimus.

– Visai neturite jokios informacijos?

– Aš neįgaliotas kalbėti su paklausėjais ar tyrėjais, tad labai atsiprašau. Nieko aš jums negaliu pasakyti.

– Bet atstovaujate E.Česnauskiui?

– Visa informacija yra konfidenciali. Visa, kokia tik yra. Ir kaip šias pareigas einantis asmuo negaliu kalbėti apie visiškai jokias aplinkybes. Tokia yra situacija.

„Tai – brolių reikalai“

Netikėto brolio kirčio sulaukęs Lietuvos rinktinės gynėjas D.Česnauskis į 15min skambučius antradienį neatsakinėjo. Redakcijos žiniomis, sportininkas pastarosiomis dienomis kiek negalavo.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaida Grikšaitė-Česnauskienė ir Deividas Česnauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vaida Grikšaitė-Česnauskienė ir Deividas Česnauskis

Susisiekti pavyko su taip pat bylos atsakove įvardijama V.Grikšaite-Česnauskiene. Jau kuris laikas „Mis Lietuva 2002” titulą turinti moteris darbuojasi Lietuvos futbolo federacijoje (LFF). Sekretoriato vadovės pareigas einanti futbolininko žmona yra atsakinga už LFF biuro administravimą ir interesantų priėmimą.

„Gerbiamasis, žinokit nieko nekomentuosiu ir tikrai nieko nekomentuosiu“, – 15min greitakalbe išpyškino tituluota gražuolė.

– Kodėl?

– O kodėl turėčiau, gerbiamasis? Apie futbolą galime pašnekėti, laukiame LFF taurės finalo, o kas liečia šeimą, tikrai nekomentuosiu.

Nemanau, kad tai įdomu visuomenei. Tai yra tiesiog brolių reikalai.

– Visuomenei būtų tikrai įdomu žinoti, kaip čia taip nutiko, kad du garsūs Lietuvos futbolininkai santykius priversti aiškintis teisme...

– Nemanau, kad tai įdomu visuomenei. Tai yra tiesiog brolių reikalai.

– Iš paskutinio jūsų sakinio eina suprasti, kad visgi konfliktas yra...

– Konflikto nėra, gerbiamasis, tikrai nieko nekomentuosiu.

Staigus karjeros saulėlydis

Dar visai neseniai vienu talentingiausių savo kartos futbolininkų vadintas E.Česnauskis jau kuris laikas yra atsidūręs profesionalaus futbolo užribyje.

45 rungtynes Lietuvos rinktinėje sužaidusio ir 5 įvarčius įmušusio saugo paskutine karjeros stotele buvo šiuo metu Čempionų lygoje rungtyniaujantis Rusijos klubas „Rostov“.

Dar visai neseniai vienu talentingiausių savo kartos futbolininkų vadintas E.Česnauskis jau kuris laikas yra atsidūręs profesionalaus futbolo užribyje.

2011 metais tapęs šio Rusijos pietryčių klubo nariu, lietuvis greitai užsitarnavo vietą vienuolikėje, tačiau labai greitai tarp ūmaus būdo sportininko ir klubo vadovybės prasidėjo trintis.

Sutartis su Rusijos komanda baigėsi praėjusių metų birželį. Nors nuo šios datos E.Česnauskis galėjo ieškotis klubo, naujos karjeros stotelės surasti taip ir nepavyko.

Šių metų pradžioje E.Česnauskį buvo galima išvysti „Trakų“ komandos treniruotėse. Treniruotis su šalies vicečempionais Edgarą pakvietė būtent trejais metais vyresnis jo brolis Deividas, kuris yra „Trakų“ kapitonas.

Anot paties E.Česnauskio, derybos su Trakų klubo vadovais nevyko, tačiau futbolininkas neslėpė, kad prieš kurį laiką juo domėjosi stipriausia šalies komanda Vilniaus „Žalgiris“. Vis dėlto grįžti rungtyniauti į Lietuvą jis nebuvo linkęs ir teigė vedantis derybas su vienu Artimųjų Rytų klubu. Prieš keletą metų susidomėjimą lietuviu rodė Jungtinių Arabų Emyratų komandos bei šiuo metu Anglijos „Premier“ lygoje rungtyniaujantis „Bournemouth“ klubas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Česnauskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deividas Česnauskis

Lemtingas konfliktas su „Rostov“ valdžia

Kaip vienas talentingiausių šalies futbolininkų atsidūrė aklavietėje ir galiausiai išnyko iš Europos futbolo klubų akiračio? Klausimas, į kurį atsakymo greičiausiai vis dar ieško ir pats E.Česnauskis. Panašu, jog užsispyrusio žemaičio charakteris, futbolininką ne kartą gelbėjęs aikštėje, atsisuko kitu lazdos galu bendraujant su treneriais.

Panevėžio „Ekrane“ vardą susikūręs E.Česnauskis žaibišku greičiu šovė į šalies futbolo elitą.

Esminis lūžis iš Kuršėnų kilusio E.Česnauskio karjeroje, privertęs futbolininką ilgam kabinti sportbačius ant vinies, įvyko Rostove 2013 metais. Tuomet tarp vieno „Rostov“ lyderių ir ekipai vadovavusio Juodkalnijos specialisto Miodrago Božovičiaus perbėgo juoda katė. Balkanų šalies atstovas kreipėsi į klubo savininkus ir norėjo žaidėjo atsikratyti, tačiau E.Česnauskis keltis į kitas komandas už mažesnį atlygį kategoriškai atsisakė.

Įsiutę klubo vadovai nutrenkė lietuvį ant atsarginių suolo, o galiausiai bandė ištremti ir į dublerių komandą, tačiau lietuvis joje dėl motyvacijos stygiaus žaisti atsisakė.

Į „Rostov“ sudėtį E.Česnauskis nesugrįžo ir prie komandos vairo stojus charizmatiškajam Kurbanui Berdijevui. Pernai Rusijos vicečempionų titulą klubui padovanojęs specialistas liko klubo vadovybės pusėje ir lietuviui šanso nesuteikė.

Charakteris – ne dovanėlė

Verta pažymėti, kad šis konfliktas su treneriu buvo paskutinis, tačiau tikrai ne vienintelis per gana trumpą E.Česnauskio profesionalo karjerą.

Panevėžio „Ekrane“ vardą susikūręs E.Česnauskis žaibišku greičiu šovė į šalies futbolo elitą. Būdamas vos šešiolikos jis debiutavo „Ekrano“ pagrindinėje sudėtyje, o devyniolikos – Lietuvos rinktinėje. Vos sulaukęs pilnametystės, padovanojo panevėžiečiams A lygos čempionų titulą, buvo išrinktas šalies čempionato geriausiu jaunuoju žaidėju ir greitai į save atkreipė garsiojo Kijevo „Dinamo“ trenerių dėmesį.

Ukrainoje praleidęs du sezonus lietuvis iškeliavo į Rusiją ir atstovavo tuometiniam Ramenskojės „Saturn“ ir „Moskva“ klubams. Būtent Maskvos priemiestyje ir prasidėjo pirmieji konfliktai su treneriais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rungtynių akimirka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Edgaras Česnauskis ir Tomas Danilevičius

Į „Saturn“ E.Česnauskį pasikvietė slovakas Vladimiras Weissas, o šiam palikus komandą, santykiai su Gadži Gadžijevu gerokai pašlijo. Saugas buvo ne kartą kaltintas, kad viešai deklaravo paramą buvusiam vyriausiam komandos strategui. Žaidėjas drąsiai gynė V.Weissą, nors Rusijos futbolo užkulisiuose kalbėta, kad strategas nesurado bendros kalbos su žemesnio rango klubo personalo pareigūnais ir šie jam pradėjo visokeriopai kenkti.

Verta pažymėti, kad V.Weisui taip pat ne kartą teko ginti E.Česnauskį ir teisintis dėl aikštingo ir emocingo charakterio legionieriaus poelgių aikštėje – pražangų, konfliktų su varžovais ir teisėjais.

Nors Česnaką, kaip jis buvo vadinamas Rusijoje, palaikė vietos sirgaliai, dėl neigiamo poveikio kolektyvo psichologiniam mikroklimatui buvo nuspręsta lietuvio paslaugų atsisakyti.

Konfliktavo ir su A.Liubinsku

Laužyti ietis E.Česnauskiui yra tekę ir su Lietuvos rinktinės vyriausiaisiais treneriais. Konfliktas tarp vieno rinktinės lyderių ir tuometinės komandos stratego Algimanto Liubinsko įsiplieskė 2005-ųjų rudenį.

Per pasaulio čempionato atrankos rungtynes su Bosnija ir Hercegovina E.Česnauskis užsidirbo raudoną kortelę ir buvo pašalintas iš aikštės, o po to dar ir necenzūriniais žodžiais išplūdo teisėją bei buvo diskvalifikuotas penkiems mačams.

Po 0:1 pralaimėto mačo rinktinės strategas žaidėjo ginti nesiruošė ir sukritikavo tokį jo poelgį.

Netrukus po to E.Česnauskis pareiškė, kad nežais A.Liubinsko vadovaujamoje rinktinėje. Į nacionalinę rinktinę aktyvų krašto saugą pavyko grąžinti tik 2008 metais prie komandos vairo stojusiam portugalui Jose Couceiro.

Asmeninio albumo nuotr./Vaida Grikšaitė-Česnauskienė ir Deividas Česnauskis
Asmeninio albumo nuotr./Edgaras Česnauskis, Deividas Česnauskis Raimondas Žutautas ir Vaida Česnauskienė.

Įdomu, jog visai neseniai Lietuvos nacionalinės rinktinės kelkraštyje buvo atsidūręs ir Edgaro brolis Deividas, kai nesėkmingai su nacionaline rinktine eksperimentavę ir pagal LFF tuometinių vadovų užsakytą muziką šokę Raimondas Žutautas ir vengras Csaba László nusprendė atsisakyti veteranų.

Galbūt tai tik sutapimas, tačiau į nacionalinę komandą D.Česnauskis buvo grąžintas tik tuomet, kai LFF darbą pradėjo jo žmona Vaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius