Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Burtai suvedė su Baltarusija: LFF žaisti nenori, kreipėsi į FIFA ir Vyriausybę

Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovams – naujas galvos skausmas. Ketvirtadienį buvo traukiami 2024-ųjų pasaulio salės futbolo čempionato atrankos burtai, kurie lėmė, jog dėl vietos pirmenybėse mūsų šalies rinktinė turės kovoti su planetos čempione Portugalija ir Baltarusija.
Salės futbolo rinktinę burtai suvedė su Baltarusija
Salės futbolo rinktinę burtai suvedė su Baltarusija

Iš Baltarusijos teritorijos į Ukrainą skriejančios raketos, žudančios taikius ukrainiečius, neįtikino nei FIFA, nei UEFA. Futbolo vadai yra uždegę žalią šviesą valstybei, vykdančiai karinę agresiją Ukrainoje kartu su Rusija.

Daugumos sporto šakų federacijų sankcijų sąraše yra atsidūrusi ir Rusija, ir Baltarusija, bet kitoks UEFA bei FIFA požiūris lemia nerimą LFF koridoriuose.

„Šiandien išsiuntėme raštus tiek į FIFA, tiek į UEFA, nes tai yra FIFA pasaulio čempionatas, o Baltarusija priklauso UEFA. Ir kreipėmės į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją raštu. Norime gauti jų poziciją“, – 15min situaciją komentavo LFF generalinis sekretorius Edgaras Stankevičius.

„UEFA su FIFA per daug nesigilindami suskirstė krepšelius ir ištraukė tuos burtus. Su Baltarusija... Situacija gali būti ir ganėtinai paprasta. Latvijoje vyriausybė yra išleidusi įsakymą, kad su Baltarusijos ir Rusijos komandomis latviai žaisti negali. Lietuvoje, kiek žinau, to nėra. Buvo pavieniai atvejai, kurie taikomi sportininkams rusams ir baltarusiams. Ir viskas“, – pasakojo vienas Lietuvos futbolo vadovų.

Jis teigė, kad raštas ministerijai susideda iš dviejų dalių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

„Pirma, ar yra valstybinė politika ir pozicija, ar turime kažkokį oficialų dokumentą kaip latviai? Antra, jei baltarusius reikės atsivežti į Lietuvą, jiems bus reikalingos vizos, tad kokia ten situacija?“ – dėstė E.Stankevičius.

„Jei gautume raštą, kuriuo remiantis yra draudžiama žaisti, tada mes ir su FIFA, UEFA galime kitaip visai kalbėti, – pabrėžė LFF generalinis sekretorius. – Latvijoje toks įsakymas yra, jiems būtų paprasta pasakyti: žiūrėkit, mūsų vyriausybė priėmusi tokį įsakymą ir mes negalime. Labai tikiuosi, kad mūsų atveju irgi bus kažkas panašaus.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos rinktinė Novi Sade
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Baltarusijos rinktinė Novi Sade

Jis patikino, kad rašte FIFA griežtai parašyta, jog Lietuva į Baltarusiją žaisti nevyks jokiomis aplinkybėmis. LFF vadovas svarstė, kad FIFA gali iškelti susitikimą į neutralią aikštę. Baltarusiai tokios praktikos jau turi – jų futbolo rinktinė Tautų lygos namų rungtynes žaidė Novi Sade (Serbija).

„Idealiam variante, norėtume su baltarusiais nežaisti, – tvirtino E.Stankevičius. – Tvarkaraštį dėliosis pačios komandos tarpusavyje. Langai numatyti rugsėjį, spalį, lapkritį ir kovą. Bandysime kuo įmanoma ilgiau tempti laiką, kad su Baltarusija žaistume lapkritį ar kovą. O jei būtų galimybė, abejas rungtynes kovo mėnesį.

Nemanau, kad bus greitas ministerijos atsakymas, nemanau, kad bus greita ir FIFA, UEFA reakcija. Norime pratempti laiką ir nežaisti su baltarusiais. Aišku, įdomu, kas būtų, jei mes imtume ir atsisakytume žaisti, bet dabar reikia sulaukti ministerijos pozicijos.“

Paklaustas, ar įmanomas principinis LFF žingsnis apskritai atsisakyti žaisti su Baltarusija ir rizikuoti būti diskvalifikuotiems patiems, E.Stankevičius teigė, jog toks ėjimas gali būti padarytas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Įmanoma. Dėl to ir siuntėme raštus, juose sudėliojome, kad mūsų idėja yra su Baltarusija ir Rusija nežaisti dėl karo. Lauksime sprendimo. Idealus variantas būtų nežaisti ir kad Baltarusiją apskritai diskvalifikuotų iš šitos atrankos“, – kalbėjo LFF generalinis sekretorius.

15min susisiekė su ŠMSM ministrės Jurgitos Šiugždinienės patarėju komunikacijai Dainoru Luku.

„Lietuva laikosi griežtos pozicijos Rusijos ir Baltarusijos sporto atžvilgiu. Pirmąją Rusijos agresijos Ukrainoje dieną ministrė J.Šiugždinienė kreipėsi į Lietuvos sporto šakų federacijas, klubus, sportininkus, ragindama nutraukti visus sporto ryšius su Rusija ir Baltarusija, nedalyvauti varžybose šiose šalyse, nepriimti šių šalių atstovų.

Ši rekomendacija išlieka – jokių ryšių su Rusijos ir Baltarusijos sportu, -rašome 15min gautame atsakyme. – Ministrė taip pat kreipėsi ir į krepšinio Eurolygos vadovus su prašymu nutraukti santykius su Rusijos komandomis. Tą pačią dieną Eurolyga apsisprendė Rusijos klubus pašalinti iš nušalinti nuo Eurolygos turnyro neribotam laikui.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Kovo mėnesį bemaž 40-ies šalių sporto politikai priėmė rezoliuciją dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir jį palaikančios Baltarusijos atstovų dalyvavimo tarptautinėse sporto varžybose.

Sporto ministrai sutarė, kad Rusijai ir Baltarusijai neturėtų būti leidžiama rengti ar pretenduoti organizuoti jokių tarptautinių sporto renginių. Sportininkams, komandoms, tiesiogiai atstovaujantiems Rusijos ir Baltarusijos valstybėms nacionalinėse rinktinėse, taip pat turėtų būti uždrausta varžytis kitose šalyse. Šis principas turėtų būti taikomas ir šių šalių sporto organizacijoms, pavyzdžiui, Rusijos ar Baltarusijos futbolo ar kitų sporto šakų klubams. Taip pat rezoliucijoje raginta, kai įmanoma, riboti sporto rėmimą ar kitokį finansavimą iš su Rusija ar Baltarusija siejamų šaltinių.

Liepos pradžioje kelių dešimčių Europos Sąjungos ir kitų pasaulio valstybių sporto ministrai ir politikai paskelbė antrą bendrą pareiškimą dėl Ukrainą užpuolusios Rusijos ir jai talkinančios Baltarusijos atletų, organizacijų, pareigūnų dalyvavimo tarptautiniame sporte.

Politikai išreiškė vieningą savo šalių vyriausybių poziciją, jog Rusijos ir Baltarusijos nacionalinės sporto valdymo institucijos turėtų būti laikinai pašalintos iš tarptautinių sporto federacijų. Taip pat su Rusijos ir Baltarusijos valstybėmis glaudžiai susiję asmenys, įskaitant, bet neapsiribojant vyriausybės pareigūnais, turėtų būti pašalinti iš įtakingų pozicijų tarptautinėse sporto federacijose, pavyzdžiui, iš valdybų ir organizacinių komitetų. Politikai ragina nacionalines ir tarptautines sporto organizacijas apsvarstyti galimybę sustabdyti sporto varžybų transliacijas į Rusiją ir Baltarusiją.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius