-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatome C grupę: užkeikta Meksika, lenkų įvarčių mašina ir L.Messi vedama Argentina

15min tęsia 2022-ųjų FIFA pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymą. C grupė, kurioje žais Argentina, Saudo Arabija, Meksika ir Lenkija.
C grupės žvaigždynas
C grupės žvaigždynas / „Scanpix“ nuotr.

Argentina

Shirt badge/Association crest

Senstantis, bet vis dar vienas geriausių planetos žaidėjų Lionelis Messi ves į priekį Argentiną penktajame ir paskutiniame savo pasaulio čempionate.

Su juo Argentina neabejotinai turi galimybę iškovoti trečiąjį titulą šalies istorijoje.

„Nežinau, ar esame dideli favoritai, ar ne, bet manau, kad Argentina visada yra favoritė dėl savo istorijos“, – neseniai duotame interviu sakė 35 metų L.Messi.

L.Messi padėjo savo šaliai nutraukti 28 metus trukusią titulų sausrą, kai pernai Argentina galiausiai laimėjo „Copa America“ trofėjų. Tai buvo pirmasis L.Messi svarbus titulas su nacionaline komanda.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria ir Lionelis Messi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Angelis Di Maria ir Lionelis Messi

Vykdama į Katarą rinktinė taip pat fiksuoja įspūdingą rekordą – nepralaimėjo jau 35 rungtynių iš eilės.

Argentina lapkričio 22 d. Katare žais pirmąsias C grupės rungtynes su Saudo Arabija. Po keturių dienų rinktinė susitiks su Meksika, o lapkričio 30 d. – Lenkija.

Nedaug kas tikėjo, kad Argentinos treneriui Lioneliui Scaloni pavyks taip ilgai likti soste, kai jis prieš ketverius metus pradėjo dirbti su šia komanda beveik neturėdamas trenerio patirties.

Jis treniravo jaunimo komandas Maljorkoje, kur gyvena, bei buvo Jorge Sampaoli asistentas Sevilijoje, o vėliau Argentinos rinktinėje.

Tačiau vadovaujant L.Scaloni Argentina pagaliau vėl iškovojo titulą, o birželį pasiekė savo nepralaimėtų rungtynių rekordą, Londono „Wembley“ stadione 3:0 nugalėjusi Europos čempionę Italiją.

L.Scaloni pasitelkė naujų talentų, kaip vartininkas Emiliano Martínezas, gynėjas Cristianas Romero ar vidurio saugai Leandro Paredesas ir Rodrigo De Paulas.

Jis aplink L.Messi taip pat sutelkė veteranus Nicolásą Otamendi bei Ángelį Di Marią.

44 metų treneris sugebėjo rinktinę padaryti ne tokią priklausomą nuo vieno žaidėjo. Dabar Argentina yra puikiai subalansuota abiejose aikštės pusėse ir nepralaimi nuo 2020-ųjų pradžios.

„Šiais laikais nėra komandos, kuri dominuotų 70–80 proc. rungtynių. Yra momentų, kai turi atsitraukti, dirbti, jausti, kad tau sunku, – kalba L.Scaloni. – Gera šios komandos savybė yra ta, kad ji moka kentėti.“

„Scanpix“ nuotr./Lionelis Scaloni
„Scanpix“ nuotr./Lionelis Scaloni

Pasaulio taurės trofėjus ir toliau lieka kol kas nepasiekta L.Messi svajonė. Pergalė Katare taip pat būtų duoklė anapilin prieš dvejus metus išėjusiam Diego Maradonai.

„Kurį laiką džiaugiausi nacionaline rinktine, išgyvenau įspūdingų akimirkų, bet mes nelaimėjome, pralaimėjome tris finalus iš eilės ir tada prasidėjo kritika, – neseniai duotame interviu sakė L.Messi, turėdamas omenyje pralaimėjimus 2014 m. pasaulio čempionate ir 2015 bei 2016 m. „Copa America“ finaluose. – Taigi buvo labai svarbu ką nors pagaliau laimėti. Reikėjo nusiplėšti šią etiketę.“

Septyniskart „Auksinio kamuolio“ laimėtojas žais kartu su de R.De Paulu, L.Paredesu ir Giovanni Lo Celso. Tokie kokybiški partneriai išlaisvina L.Messi nuo atsakomybės.

Jis yra rezultatyviausias nacionalinės rinktinės žaidėjas, per 165 rungtynes įmušęs 90 įvarčių. Per L.Scaloni vadovavimo laikotarpį komandos lyderis įmušė 25 įvarčius.

Trenerį kiek neraminti galėtų nebent tai, kad R.De Paulas pastaruoju metu nebuvo geriausios sportinės formos, o C.Romero ir A.Di María dažnai yra kamuojami traumų.

L.Messi taip pat šį sezoną praleido nemažai „Paris Saint Germain“ rungtynių ir pastarosiomis savaitėmis akivaizdžiai ruošėsi pasaulio čempionatui.

Bet net jei jis ar Lautaro Martinezas negalės traukti komandos, šiandieninė Argentina turi apsčiai talentų, kurie galėtų lyderius pakeisti – A.Di María, Paulo Dybala, Nicolás Gonzálezas.

Sudėtis

Vartininkai: Emiliano Martinez (Aston Villa), Franco Armani (River Plate) and Geronimo Rulli (Villarreal)

Gynėjai: Gonzalo Montiel (Sevilla), Nahuel Molina (Atletico Madrid), German Pezzella (Real Betis), Cristian Romero (Tottenham Hotspur), Nicolas Otamendi (Benfica), Lisandro Martinez (Manchester United), Juan Foyth (Villarreal), Nicolas Tagliafico (Olympique Lyonnais), Marcos Acuna (Sevilla)

Saugai: Leandro Paredes (Juventus), Guido Rodriguez (Real Betis), Enzo Fernandez (Benfica), Rodrigo De Paul (Atletico Madrid), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Alejandro Gomez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton & Hove Albion)

Puolėjai Paulo Dybala (AS Roma), Lionel Messi (Paris St Germain), Angel Di Maria (Juventus), Nicolas Gonzalez (Fiorentina), Joaquin Correa (Inter Milan), Lautaro Martinez (Inter Milan), Julian Alvarez (Manchester City).

Treneris

Lionel Scaloni

Lenkija

Shirt badge/Association crest

Lenkijos perspektyvos pasaulio čempionate priklauso ne tik nuo Roberto Lewandowskio.

Tačiau nė vienam kitam komandos žaidėjui nekeliami tokie didžiuliai lūkesčiai.

34-erių metų „Barcelona“ puolėjas savo meistriškumą iš Miuncheno „Bayern“ sklandžiai perkėlė į Ispanijos lygą.

Kovo mėnesį įmušęs įvartį per lemiamas atrankos rungtynes prieš Švediją (2:0), R.Lewandowskis išvedė Lenkiją į pasaulio čempionatą.

Per 129 pasirodymus rinktinėje puolėjas yra įmušęs 75 įvarčius.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis
„Scanpix“ nuotr./Robertas Lewandowskis

Tačiau R.Lewandowskiui lieka vis mažiau laiko, kad Lenkiją sugrąžintų į tas aukštumas, kuriose šios šalies futbolas buvo, kai komanda turėjo Grzegorzą Lato ar Zbigniewą Bonieką.

Jų vedamos Lenkijos rinktinės septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose išgyveno aukso amžių. Lenkija žaidė keturiuose pasaulio čempionatuose iš eilės, 1974 m. Vakarų Vokietijoje ir 1982 m. Ispanijoje laimėjo bronzą.

Dabar tokį patį tikslą turi Lewa. Lenkijos rinktinės kapitonas mušė įvarčius visur, kur tik žaidė, ir per 384 pasirodymus Bundeslygoje atstovaudamas „Bayern“ ir Dortmundo „Borussia“ komandoms surinko įspūdingą 312 taiklių smūgių kraitį.

Visgi yra vienas turnyras, kur R.Lewandowskis nėra pasižymėjęs – pasaulio futbolo čempionatas.

Prieš ketverius metus R.Lewandowskis debiutavo svarbiausiame planetos futbolo renginyje, bet pasižymėti nesugebėjo. Vienintelius lenkų įvarčius Rusijoje mušė Janas Bednarekas ir Grzegorzas Krychowiakas.

Lenkija iškrito jau po grupės etapo, pralaimėjusi Senegalui ir Kolumbijai. Paskutinėse rungtynėse buvo įveikta Japonija, bet ši pergalė jau nieko nelėmė.

R.Lewandowskis yra pagrindinė pavardė Lenkijos trenerio Czesławo Michniewicziaus užrašinėje, tačiau svarbiausias klausimas, į kurį strategas turi rasti atsakymą – kas ir kaip žais kartu su juo.

„Scanpix“ nuotr./Czesławas Michniewiczius
„Scanpix“ nuotr./Czesławas Michniewiczius

„Nėra prasmės diskutuoti apie tai, ar Robertui reikia, kad šalia jo būtų antras puolėjas. Tai nesąmonė, – po Lenkijos pergalės 1:0 Velse rugsėjo mėnesį sakė Cz.Michniewiczius. – Juk tokiuose klubuose kaip „Bayern“ ar „Barcelona“ jis puikiai žaidžia kaip vienintelis puolėjas ir pelno šimtus įvarčių. Mes paprasčiausiai turime tinkamai jam pristatyti kamuolį.“

Lenkijos pasiruošimo pasaulio čempionatui fone akivaizdžiai buvo juntamas karas Ukrainoje. R.Lewandowskis dėvi Ukrainos vėliavos spalvų kapitono raištį, o nuo vasario 24 d., kai Rusija užpuolė taikią šalį, Lenkija tapo Ukrainos klubų „namų“ rungtynių vieta Europos taurių varžybose.

Lenkija su Rusija Maskvoje turėjo žaisti lemiamas pasaulio čempionato atrankos rungtynes, tačiau protestuodama prieš karą atsisakė tai daryti. Vėliau FIFA pašalino Rusiją iš varžybų, o Lenkija pateko į kitą etapą, kuriame įveikė Švediją.

Beje, rinktinės gynėjas Maciejus Rybusas buvo išbrauktas iš rinktinės trenerio iniciatyva po to, kai žaidėjas birželio 11 d. pasirašė dvejų metų sutartį su Rusijos komanda Maskvos „Spartak“.

Wojciechas Szczęsny yra pagrindinis rinktinės vartininkas, tačiau pastaraisiais mėnesiais jam teko gydytis traumas, kurios stipriai ribojo žaidimo laiką Turino „Juventus“ komandoje.

32-ejų metų W.Szczęsny Italijos čempionate yra sužaidęs daugiau nei 200 mačų, o prieš tai virš šimto mačų sužaidė ir Anglijos „Premier“ lygoje.

66 kartus rinktinėje žaidusio W.Szczęsny patirtis – didžiulė dabartinės Lenkijos komandos vertybė.

Vis dėlto, net jei ir pagrindinis komandos užnugaris bus nepasiruošęs, Lenkija pastaruoju metu yra užsiauginusi nemažai solidžių vartų sargų – „Bologna“ žaidžiantį Łukaszą Skorupskį, „Spezia“ atstovą Bartłomiejų Drągowskį ar „Copenhagen“ atstovaujantį Kamilį Grabarą.

J.Bednarekas su patyrusiu Kamiliu Gliku turėtų cementuoti lenkų gynybą, o jiems iš aikštės vidurio turėtų talkinti G.Krychowiakas.

Atakoje pagrindinis smuikas priklausys Piotrui Zielińskiui, kuris su „Napoli“ įspūdingai pradėjo šį Italijos „Serie A“ sezoną.

Lenkija pasaulio čempionato atkrintamosiose pastarąjį kartą žaidė 1986-aisiais. Šiemet komanda tikrai yra pajėgi tai pakartoti.

Sudėtis

Vartininkai: Bartlomiej Dragowski (Spezia), Lukasz Skorupski (Bologna), Wojciech Szczesny (Juventus).

Gynėjai: Jan Bednarek (Aston Villa), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Matty Cash (Aston Villa), Kamil Glik (Benevento), Robert Gumny (FC Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsaw), Jakub Kiwior (Spezia), Mateusz Wieteska (Clermont), Nicola Zalewski (Roma).

Saugai: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (Lens), Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), Jakub Kaminski (VfL Wolfsburg), Grzegorz Krychowiak (Al-Shabab), Michal Skoras (Lech Poznan), Damian Szymanski (AEK Athens), Sebastian Szymanski (Feyenoord), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Fiorentina).

Puolėjai: Robert Lewandowski (Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte FC).

Treneris

Czesław Michniewicz

Meksika

Shirt badge/Association crest

Ar šiais metais Meksika pagaliau įveiks „quinto partido“ pasaulio čempionato prakeiksmą?

„El Tri“ laukia daug kliūčių, kad tai pasiektų.

Meksika pastaruoju metu demonstruoja silpnokus rezultatus, maža to, ruošiantis pasaulio čempionatui rinktinę pradėjo pjauti svarbių žaidėjų traumos.

Problemos tuo nesibaigia – meksikiečiai Katare pateko į sudėtingą grupę.

Meksika pateko į atkrintamąsias varžybas kiekviename iš pastarųjų septynių pasaulio futbolo čempionatų, tačiau ketvirtfinalio – „quinto partido“, arba penktųjų rungtynių, – taip ir nepasiekė.

„Mes tiesiog turime ten vykti su labai stipriu nusiteikimu, su labai stipria motyvacija ir tikėti, kad Katare galime rašyti istoriją“, – sakė Meksikos rinktinės vidurio saugas Hectoras Herrera. Prieš pasirašydamas sutartį su „Houston Dynamo“ (MLS) veteranas atstovavo Madrido „Atletico“ ekipai.

Visgi problemų meksikiečiai turi. „Wolverhampton Wanderers“ puolėją Raulį Jimenezą kamuoja kirkšnies trauma, o „Sevilla“ atstovas Jesus „Tecatito“ Corona susilaužė šeivikaulį ir praleis šiemetines pirmenybes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raulis Jimenezas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raulis Jimenezas

Pastarosiose draugiškose rungtynėse Kalifornijoje Meksika 1:0 įveikė Peru, bet 2:3 nusileido Kolumbijai. Prieš kelionę į Katarą „El Tri“ Ispanijoje 4:0 sutriuškino Iraką.

Meksikos treneris Gerardo „Tata“ Martino įtraukė R.Jimenezą į sudėtį, nors neslėpė, jog nežino, ar Katare jo puolėjas galės žaisti.

Meksika CONCACAF atrankos varžybose užėmė antrąją vietą po Kanados ir aplenkė Jungtines Amerikos Valstijas. Visgi G.Martino komanda per penkerias pastarąsias atrankos rungtynes įmušė tik keturis įvarčius.

„El Tri“ laimėjo tik dvejas iš pastarųjų septynerių rungtynių.

„Žiūrint iš futbolo perspektyvos, turime būti efektyvesni, – pripažino Meksikos rinktinės vartininkas Guillermo Ochoa. – Žaidėme gerai, bet tai neatsispindi rezultatuose.“

Šiuo metu „El Tri“ FIFA rinktinių reitinge užima aukštą 13-ąją vietą.

Jei grupės favorite laikysime Argentiną, reiškia, kad pirmasis mačas su lenkais Meksikai gali būti pats svarbiausias.

Prieš ketverius metus pasaulio čempionate Rusijoje meksikiečiai aštuntfinalyje 0:2 pralaimėjo Brazilijai.

Meksika iki šiol yra žaidusi net 16 pasaulio čempionatų. Į ketvirtfinalį ji pateko du kartus – pirmą kartą 1970 m. ir darsyk 1986 m. Abu šie turnyrai vyko Meksikoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tata Martino
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tata Martino

Nors Meksikos žaidėjus kamuoja traumos, G.Martino prieš rugsėjo mėnesio draugiškas rungtynes galutinai paskelbė, kad komandos simboliu daug metų buvęs Javieras „Chicharito“ Hernandezas visgi nebus įtrauktas į šiemetinę sudėtį.

Chicharito žaidė trijuose pasaulio čempionatuose ir su 52 įvarčiais yra rezultatyviausias visų laikų Meksikos rinktinės futbolininkas.

„Mes paprasčiausiai pasirinkome kitus puolėjus“, – nedaugžodžiavo G.Martino.

Katare Meksika remsis savo veteranais, tarp kurių yra G.Ochoa, H.Herrera ir Andrésas Guardado.

37 metų G.Ochoa ir 36 metų A.Guardado yra žaidę keturiuose pasaulio čempionatuose, 32 metų H.Herrera – dviejuose.

Sudėtis

Vartininkai: Guillermo Ochoa (Club America), Alfredo Talavera (Juarez), Rodolfo Cota (Leon)

Gynėjai: Jorge Sanchez (Ajax), Kevin Alvarez (Pachuca), Nestor Araujo (Club America), Johan Vasquez (Cremonese), Hector Moreno (Monterrey), Cesar Montes (Monterrey), Gerardo Arteaga (Genk), Jesus Gallardo (Monterrey)

Saugai: Andres Guardado (Real Betis), Hector Herrera (Houston Dynamo), Charly Rodriguez (Cruz Azul), Erick Gutierrez (PSV Eindhoven), Luis Chavez (Pachuca), Edson Alvarez (Ajax), Orbelin Pineda (AEK Athens), Luis Romo (Monterrey)

Puolėjai: Alexis Vega (Guadalajara), Hirving Lozano (Napoli), Raul Jimenez (Wolves), Roberto Alvarado (Guadalajara), Uriel Antuna (Cruz Azul), Henry Martin (Club America), Rogelio Funes Mori (Monterrey)

Treneris

Tata Martino (Argentina)

Saudo Arabija

Écusson de l' Équipe d'Arabie saoudite

Nauja vieta ir tas pats galvos skausmas Hervé Renard'ui.

2018 metais Marokui pasaulio čempionate vadovavęs prancūzas dabar treniruoja kitą arabų šalies komandą Saudo Arabiją.

Vėl burtai buvo labai nepalankūs.

Saudo Arabija turnyrą pradės rungtynėmis su Lioneliu Messi ir Argentina.

„Mūsų laukia sunkios rungtynės, tačiau kaip treneris ar žaidėjas svajoji patekti į pasaulio čempionatą ir išmėginti jėgas su geriausiais, – FIFA oficialiai svetainei sakė treneris. – Geriausios pasaulio komandos visada atvyksta su ketinimais laimėti turnyrą, bet kaskart pasitaiko nesėkmių. Kai esi viena iš mažesnių turnyro komandų, turi bandyti nustebinti.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herve Renard'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Herve Renard'as

Marokas prieš ketverius metus Rusijoje baigė kovas grupėje, į priekį praleidęs Europos futbolo grandus Portugaliją ir Ispaniją.

54-erių H.Renard'as yra vienintelis treneris, kuriam yra pavykę tapti Afrikos čempionu su dviem skirtingomis komandomis – 2012 m. jis vadovavo Zambijai, o po trejų metų – Dramblio Kaulo Krantui.

Prancūzo karjeroje netrūko pakilimų ir nuosmukių. Po nepavykusios žaidėjo karjeros jis bandydamas sudurti galą su galu netgi kurį laiką dirbo valytoju.

2018-aisiais jis padėjo Marokui po 20 metų pasiekti pasaulio čempionatą, bet 2019-aisiais sudegė Afrikos čempionate ir buvo atleistas.

Netrukus po to sulaukė skambučio iš Artimųjų Rytų. Saudo Arabija per karalystės valstybinį turto fondą gausiai leidžia lėšas įvairioms sporto šakoms, o tai, pasak kritikų, yra dalis pastangų užmaskuoti prastą šalies žmogaus teisių padėtį.

Atrankos varžybose H.Renard'o vadovaujami „Žalieji sakalai“ laimėjo savo grupę, aplenkdami Japoniją ir Australiją ir šeštą kartą žais planetos čempionate.

Nors Saudo Arabijos rinktinė dažnai lieka antrajame plane, ši komanda tikrai turi kvalifikuotų žaidėjų.

„Scanpix“ nuotr./Salemas Aldawsari
„Scanpix“ nuotr./Salemas Aldawsari

Atrankos varžybose komandą svarbiais momentais traukė Salemas Aldawsari. Jis įmušė ir vieną iš dviejų komandos įvarčių prieš ketverius metus vykusiame pasaulio čempionate.

Pirmajame mače Rusijoje Saudo Arabijos rinktinę net 5:0 sutriuškino šeimininkai, o po to 0:1 buvo pralaimėta ir Urugvajui.

Paskutinėje dvikovoje su Egiptu Mohamedas Salahas ir S.Aldawsari apsikeitė įvarčiais, o tada iššovė Salmanas Alfarajas.

2:1 laimėjusi Saudo Arabija nutraukė 12-os rungtynių be pergalių seriją, kuri tęsėsi penkiuose pasaulio čempionatuose.

Visgi pastaruoju metu mušti įvarčius saudams sekėsi sunkiai.

Ketveriose draugiškose rungtynėse iš eilės – su trimis Pietų Amerikos komandoms ir JAV – Saudo Arabija įmušti nesugebėjo.

Pasaulio čempionato aštuntfinalį Saudo Arabija pasiekė tik kartą – kai 1994 metais debiutavo pirmenybėse.

Sudėtis

Vartininkai: Mohamed Al-Owais (Al-Hilal), Nawaf Al-Aqidi (Al-Nassr), Mohamed Al-Yami (Al-Ahly)

Gynėjai: Yasser Al-Shahrani (Al-Hilal), Ali Al-Bulaihi (Al-Hilal), Abdulelah Al-Amri (Al-Nassr), Abdullah Madu (Al-Nassr), Hassan Tambakti (Al-Shabab), Sultan Al-Ghanam (Al-Nassr), Mohammed Al-Breik (Al-Hilal), Saud Abdulhamid (Al-Hilal)

Saugai: Salman Al-Faraj (Al-Hilal), Riyadh Sharahili (Abha), Ali Al-Hassan (Al-Nassr), Mohamed Kanno (Al-Hilal), Abdulelah Al-Malki (Al-Hilal), Sami Al-Najei (Al-Nassr), Abdullah Otayf (Al-Hilal), Nasser Al-Dawsari (Al-Hilal), Abdulrahman Al-Aboud (Ittihad), Salem Al-Dawsari (Al-Hilal), Hattan Bahebri (Al-Shabab)

Puolėjai: Fahad Al-Muwallad (Al-Shabab), Haitham Asiri (Al-Ahly), Saleh Al-Shehri (Al-Hilal) Firas Al-Buraikan (Al-Fateh)

Treneris

Herve Renard (Prancūzija)

Parengta pagal AP. pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius