Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

C grupė pagal Nerijų Kesminą: favoritai Nyderlandai, bet kas bus antri?

Futbolo šventė, turėjusi įvykti pernai, pagaliau artėja. Pandemija nebe tokia galinga, žmonės sparčiai mokosi su ja kovoti, žiūrovai per Europos čempionatą vėl rinksis tribūnose. Komandos rengiasi stoti prie starto linijos, bet burtai į grupes jas išmėtė taip seniai, kad atėjo laikas prisiminti, kas prieš ką. Šiandien – apie C grupę.
C grupėje žais Austrija, Nyderlandai. Ukraina ir Šiaurės Makedonija.
C grupėje žais Austrija, Nyderlandai, Ukraina ir Šiaurės Makedonija. / „Scanpix“ nuotr.

Nyderlandai

FIFA reitingas – 16.

Vedlys. Frankas De Boeras. Geriausi jo laikai buvo Amsterdame, kur su „Ajax“ laimėti keturi šalies čempionatai iš eilės. Vėliau dirbant Italijoje ir Anglijoje, blynai prisvildavo per kelis mėnesius ar net greičiau.

Rinktinę F.De Boeras perėmė pernai, kai Ronaldas Koemanas išvyko dirbti į Barseloną. Stilistinę R.Koemano liniją naujasis treneris išsaugojo, komandos branduolys liko, todėl ko tikėtis iš „Oranje“, daugiau ar mažiau aišku.

„Scanpix“ nuotr./Frankas de Boeras
„Scanpix“ nuotr./Frankas de Boeras

Lyderis. Memphis Depay'us. Lione jis pratryško įvarčių fontanais – praėjusiame Prancūzijos čempionate įmušė 20 sykių. Rinktinėje jo greitis ir energija, kai už nugaros yra Frenkie De Jongas ir rezultatyviausias komandos atrankos ciklo žaidėjas Georginio Wijnaldumas, irgi naudojami efektyviai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay
AFP/„Scanpix“ nuotr./Memphis Depay

Ką jie gali? Be traumuoto Virgilo Van Dijko gynyba, aišku, susilpnėjo, o standartinėse situacijose komanda neteko svarbaus ginklo. Užpernai jie žaidė Tautų lygos turnyro finale, bet tai buvo dar R.Koemano vadovavimo laikais. Šiuos metus jie pradėjo triukšmingu pralaimėjimu Turkijai, o iš laimėtų rungtynių su Gibraltaru, Latvija ar Sakartvelu sunku ką nors spręsti – varžovų žaidimo kalibras per menkas.

Ką jie nuveiks grupėje? Grupė tokia, kad, visas trejas rungtynes žaisdami namie, Nyderlandai turėtų būti pirmi.

Austrija

FIFA reitingas – 23.

Vedlys. Franco Foda. Graco „Sturm“ klube gerą reputaciją išsikovojęs vokietis Austrijos futbolo sąjungos dėmesio sulaukė prieš ketverius metus, o rinktinei vadovauti pradėjo nuo 2018-ųjų pradžios.

Žaisdami su stipriais varžovais, F.Fodos vedami austrai įprastai renkasi gynybinį, klampoką futbolą. Tikėtina, kad dvikovoje su olandais, o gal net ir su ukrainiečiais, scenarijus bus būtent toks.

Lyderis. Davidas Alaba. Naujasis Madrido „Real“ pirkinys Miuncheno „Bayern“ komandoje daugelį metų žaidė gynėjo pozicijoje. Rinktinėje jis – atakuojantis saugas, bet pozicijų kaitaliojimas šio futbolininko niekada netrikdė. Galima net neabejoti, kad pagrindinis žaidimo variklis aikštės viduryje bus D.Alaba ir „Leipzig“ saugas Marcelis Sabitzeris.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Austrijos futbolo rinktinė
AFP/„Scanpix“ nuotr./Austrijos futbolo rinktinė

Ką jie gali? Pastarosiose atrankos į pasaulio čempionatą rungtynėse austrus jų pačių teritorijoje į miltus sumalė danai – 4:0. Vėliau vykusiose kontrolinėse rungtynėse Austrija pralaimėjo Anglijai, bet toje dvikovoje jie tikrai neatrodė beviltiškai. Kita vertus, nulinės lygiosios su slovakais perša išvadą – kamuolys į vartus austrams nelenda.

Ką jie nuveiks grupėje? Po burtų traukimo ceremonijos F.Foda logiškai pastebėjo, kad Nyderlanduose teks žaisti vienerias rungtynes. Kitas dvejas – Bukarešte, todėl komandos stovyklą nesukant sau galvos galima lokuoti Rumunijoje. Viskas taip, bet čia pranašumą įgyja Ukraina – ji turnyrą pradeda Amsterdame, o vėliau ramiai grįžta į Rumuniją. Austrams teks skraidyti pirmyn atgal. Šis minipranašumas gali pakelti Ukrainą į antrąją vietą, o Austriją nuleisti į trečiąją.

Ukraina

FIFA reitingas – 24.

Vedlys. Andrijus Ševčenka. Ukrainos futbolo simbolis, galbūt geriausias visų laikų šalies žaidėjas. Nenusisekus politiko karjerai, A.Ševčenka grįžo ten, kur jaučiasi kaip žuvis vandenyje – į futbolo pasaulį.

Europos čempionato atrankoje ukrainiečiai laimėjo grupės turnyrą, aplenkę net titulą šią vasarą ginsiančius portugalus. Vėliau Tautų taurės turnyre jie iškrito į B lygmenį, nors, derėtų pastebėti, konkurencija grupėje buvo ne vaikiška – Ispanija, Vokietija, Šveicarija. Kad ir kaip ten būtų, abejonių nekyla: A.Ševčenkos autoritetas ir komandoje, ir šalyje – milžiniškas.

„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka
„Scanpix“ nuotr./Andrijus Ševčenka

Lyderis. Oleksandras Zinčenka. Kaip ir D.Alaba, klube jis žaidžia gynėju, o rinktinėje tampo visas spektaklio virvutes aikštės viduryje. Šalia savęs „Manchester City“ futbolininkas turi Andrijų Jermolenką ir standartinių situacijų ekspertą Ruslaną Malinovskį, todėl stabdyti ukrainiečių puolimą gal net sunkiau nei tais laikais, kai žaidė A.Ševčenka.

Ką jie gali? Kalendorinius metus Ukraina pradėjo ketveriomis lygiosiomis iš eilės su labai skirtingo plauko varžovais – pradedant Prancūzija, baigiant Kazachstanu ir Bahreinu. Prieš čempionatą buvo pergalės prieš Kiprą ir Šiaurės Airiją. Tai leidžia manyti, kad jie – pasirengę.

Ką jie nuveiks grupėje? Skaitykite išvedžiojimus apie austrų šansus.

„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka
„Scanpix“ nuotr./Oleksandras Zinčenka

Šiaurės Makedonija

FIFA reitingas – 62.

Vedlys. Igoris Angelovskis. Pirmasis makedonas, nutiesęs kelią savo šalies rinktinei į Europos čempionato finalo turnyrą. Tai drąsiai galima vadinti jo nuoseklaus darbo nuopelnu – rinktinei I.Angelovskis vadovauja nuo 2015-ųjų.

Lyderis. Goranas Pandevas. Vis dar. Būtent komandos kapitonas, kuriam dabar jau 37-eri, įmušė pergalingą įvartį į kartvelų vartus kovojant dėl teisės rungtyniauti Euro-2020. Ateities lyderiai – Elifas Elmasas iš „Napoli“, Ezgjanas Alioski iš „Leeds United“ – galbūt jau dabar pasirengę perimti naštą, bet G.Pandevo įtaka komandai ir jos žaidimui lieka labai svari.

„Scanpix“ nuotr./Goranas Pandevas
„Scanpix“ nuotr./Goranas Pandevas

Ką jie gali? Gali nustebinti. Turbūt geriausia šio teiginio iliustracija yra šiemet išvykoje prieš Vokietiją iškovota pergalė pasaulio čempionato atrankos rungtynėse.

Ką jie nuveiks grupėje? Šiaurės Makedonija į pirmenybes prasibrovė per žemiausio Tautų lygos lygmens atrankos sietą, todėl stebuklų neturėtų būti. Bet, kaip jau minėta, nustebinti jie gali. Juolab šioje grupėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius