-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 20

Čempionato favoritai: šeštojo titulo šturmui Brazilija subūrė nuostabią sudėtį

Penkis kartus pasaulio futbolo čempione tapusi Brazilija surinko geriausią žaidėjų sudėtį pasaulio pirmenybėms Katare. Jei patyrusiam treneriui Tite pavyks ir toliau panaudoti Neymarą ir išvengti vidinių konkurencinių kovų, brazilai gali laimėti šeštąjį titulą.

Po šešerių metų prie Brazilijos rinktinės vairo Tite pasitrauks iš komandos po pasaulio čempionato. Treneris jau buvo arti atsisveikinimo 2018 metais, kai po pralaimėjimo planetos pirmenybių ketvirtfinalyje Belgijai 1:2 užsiminė, kad bus sunku dar kartą irtis toje pačioje upėje. Tačiau po pokalbių su artimiausiu sau žmonių ratu jis nusprendė tęsti darbus, antrą kartą paeiliui pasiekė „Copa America“ finalą – 2019 metais brazilai laimėjo lemiamą mačą dėl titulo prieš Peru, o 2021 metais nusileido Argentinai.

61 metų strategas sugebėjo pergyventi kartų kaitą Brazilijos futbolo rinktinėje ir pritaikyti modernią žaidimo taktiką, tačiau galiausiai jo era komandoje bus vertinama pagal rezultatus Katare.

„Scanpix“ nuotr./Tite
„Scanpix“ nuotr./Tite

Tite sėkmė kelia diskusijų audras tėvynėje, kur vieni futbolo ekspertai stoja už trenerį mūru, o kiti nepasitiki, bet akivaizdu, kad Brazilija turi bene geriausią sudėtį ir tokių žaidėjų, kurie komandą paverčia darnia šeima.

Vienas tokių yra Danilo – universalus hibridinis dešinysis gynėjas. 31 metų futbolininkas pakeitė legendinį Dani Alvesą, vieną geriausių visų laikų šios pozicijos žaidėjų, ir tapo komandos lyderiu bei kapitonu, vedęs Braziliją į „Copa America“ čempionų sostą 2019 metais.

Danilo įpratęs laimėti. Jis buvo „Santos“ komandos narys, kai šis Brazilijos klubas dar kartu su Neymaru triumfavo „Copa Libertadores“ turnyre praėjusio dešimtmečio pradžioje. Paskui jį perviliojo „Porto“ klubas drauge su jo bendražygiu rinktinėje Alexo Sandro, kuris varžosi rinktinėje dėl kairiojo gynėjo pozicijos starto sudėtyje su Alexu Tellesu. Danilo dukart kėlė Čempionų lygos nugalėtojų taurę su Madrido „Real“, dusyk laimėjo Anglijos pirmenybes su „Manchester City“, kuris brazilą išmainė į Turino „Juventus“ (vietoj Joao Cancelo).

„Scanpix“ nuotr./Danilo
„Scanpix“ nuotr./Danilo

Nors „Juventus“ sirgaliai liko nepatenkinti sandoriu, Danilo užkariavo jų simpatijas, tapęs vienu geriausių komandos žaidėjų, gebėdamas žaisti ne vienoje pozicijoje.

Brazilijos rinktinėje Danilo irgi naudojamas hibridiniu būdu – šalia Casemiro aikštės viduryje, kai Brazilija atakuoja, o tada Fredas ir Lucas Paqueta pasislenka į penkių atakuojančių žaidėjų grandį.

Turbūt tik Prancūzija gali varžytis su Brazilija sudėties gyliu ir kokybe.

Vartininkai daug metų buvo Brazilijos Achilo kulnas, kol reputaciją pataisė Claudio Tafarelas (dabartinis rinktinės vartininkų treneris) ir Dida. Dabar Tite gali visiškai pasikliauti dviem aukščiausio lygio vartininkais Allisonu ir Edersonu.

„Scanpix“/AP nuotr./„Copa America“ turnyrą laimėjo Brazilija
„Scanpix“/AP nuotr./„Copa America“ turnyrą laimėjo Brazilija

Panašiai yra ir kitose pozicijose, išskyrus galbūt vidurio gynėjus. Jei 38 metų Thiago Silvos ir Marquinhos duetas nesuveiks gynybos viduryje, dar yra Čempionų lygos laimėtojas Ederas Militao, o taip pat geriausiu Italijos pirmenybių sezono gynėju pripažintas Gleisonas Bremeris iš „Juventus“.

Brazilijos puolimui trūko šiek tiek aštrumo per pastarąsias „Copa America“ pirmenybes, kai Richarlisonas ir Gabrielis Jesusas žaidė priekyje drauge su 2019 metų žemyno turnyre Aukso batelį pelniusiu Evertonu Cabolinha. Dabar Tite turės rinktis, nes talento apstu: dar yra Vinicius Junioras, Raphinha, Rodrygo ir Antony.

„Scanpix“/AP nuotr./Richarlisonas
„Scanpix“/AP nuotr./Richarlisonas

Užtrukus paieškoms po Ronaldo karjeros pabaigos, Richarlisonas tapo kertiniu Brazilijos rinktinės puolėju vadinamojoje 9-ojo numerio pozicijoje. Tačiau ar taip bus ir Katare?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius