-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čempionų lygos finalas: iš klaidų skaudžiai pasimokęs P.Guardiola prieš Taurių karalių S.Inzaghi

Šeštadienį nusileis Europos klubinio futbolo uždanga – įvyks UEFA Čempionų lygos finalas, kuriame „Manchester City“ ir Milano „Inter“ surems ietis Stambulo olimpiniame stadione. 15min kviečia susipažinti su įdomiausiais svarbiausių sezono rungtynių akcentais.

Pepo „pergalvojimas“

„Manchester City“ komandą nuo šlovės skiria vienerios rungtynės. Pepo Guardiolos komanda iškovojo „Premier“ lygos titulą, laimėjo FA taurę praėjusį savaitgalį, tad yra kaip niekad arti išsvajotojo trigubo triumfo. Vienintelė Anglijos komanda, iškovojusi šiuos tris trofėjus per vieną sezoną, buvo Sero Alexo Fergusono vadovaujamas „Manchester United“ dar 1999-siais.

„Man City“ treneris iš Katalonijos dažnai paminimas kaip tas, kuris smarkiai perspaudžia galvodamas taktikas svarbiausioms sezono kovoms.

Didžiausios kalbos kilo po pastarojo finalo. 2021-aisiais „miestiečiai“ buvo ryškūs favoritai įveikti Londono „Chelsea“. Kaip ir šiemet akistatoje su Milano „Inter“. Ir vietoje sau įprastos taktikos, P.Guardiola prieš dvejus metus į aikštę neišleido atraminio saugo.

Galiausiai finalą „Man City“ pralaimėjo 0:1.

„Scanpix“ nuotr./Kai'us Havertzas
„Scanpix“ nuotr./Kai'us Havertzas

Pavyzdžių buvo ir anksčiau.

Kai Pepas dar treniravo Miuncheno „Bayern“, tada jis ėmė kaitalioti taktikas itin dažnai ir vis nusisukdavo nuo 4-3-3 išsidėstymo, atnešusio dvi Čempionų lygos taures per ketverius metus „Barcelona“ komandoje.

Nors vietinėje lygoje bavarai tuomet dominavo, europinėse kovose vis slydo. Pirmajame pusfinalyje su Madrido „Real“ Miuncheno komanda žaidė keturiais puolėjais, pirmąsias rungtynes pralaimėjo 0:1, o antrąsias – 0:4.

Scanpix/Action Images via Reuters nuotr./Pepas Guardiola
Scanpix/Action Images via Reuters nuotr./Pepas Guardiola

„Visiškas sumovimas“, – tuomet apie savo taktiką teigė treneris.

Lygiai po metų – vėl pusfinalis. Vėl Pepo naujas sumanymas. Tąkart jis metė trijų gynėjų liniją tam, kad stabdytų Lionelio Messi, Neymaro ir Luiso Suarezo trio, bet „Bayern“ baigė pasirodymą turnyre.

Dar metai praėjo, o P.Gaurdiola paliko ant suolo 31 įvartį per 44 rungtynes pelniusį Thomasą Mullerį tam, kad aikštėje galėtų turėti papildomą saugą Thiago Alcantarą. „Bayern“ krito.

„Man patinka pergalvoti ir sukurti kvailas taktikas“, – yra sarkastiškai sakęs P.Guardiola.

Panašių įdomių ir nepasiteisusių Pepo sprendimų galima surasti daugybę, kuomet jo komandos krito Čempionų lygoje prieš „Monaco“, „Liverpool“, „Tottenham“ ar „Olympique“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola

Vis dėlto pastaraisiais metais katalono gebėjimas varijuoti sudėtimi ir pozicijomis atsipirko. Prisiminkime sezoną, kuomet jis ėmė Joao Cancelo naudoti krašto gynėjo pozicijoje ir tai atnešė „Premier“ lygos bei FA taures

Šiame sezone jis metė Manuelį Akanji prieš Bukayo Saka per lemtingas rungtynes su Londono „Arsenal“ ir tai puikiai pasiteisino.

Paskutinysis genialus P.Guardiolos ėjimas – stumti Johną Stonesą į saugų liniją. To nauda ryškiausiai matėsi FA taurės finale „Wembley“ stadione praėjusį šeštadienį, kuomet įprastai vidurio gynėju žaidžiantis anglas buvo geriausias futbolininkas aikštės viduryje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalvinas Phillipsas ir Johnas Stonesas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kalvinas Phillipsas ir Johnas Stonesas

Galiausiai, galime pabrėžti, jog Pepui prieš Čempionų lygos finalą daug sukti galvos nereikės. Jo žaidėjai šiame sezone savo vaidmenis atlieka nuostabiai. Štai Erlingas Haalandas per 52 rungtynes pelnė 52 įvarčius ir pagerino visus įmanomus rezultatyvumo rekordus, nors tai buvo tik pirmas 22-ejų norvego sezonas Anglijoje.

Kevinas De Bruyne jau yra išdalinęs 31 rezultatyvų perdavimą šiame sezone – nė vienas futbolininkas penkiose didžiausiose lygose negali pasigirti net panašiu rezultatu.

Per pastarąsias 27 rungtynes visuose turnyruose „Man City“ pralaimėjo tik kartą – nieko nebelėmusias paskutiniąsias „Permier“ lygos rungtynes prieš „Brentford“. Sezono finišas yra fantastiškas. Veikia viskas, ką sugalvoja Pepas.

„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola
„Scanpix“ nuotr./Pepas Guardiola

Simone Inzaghi – tokių momentų specialistas

Milano „Inter“ treniruojantis jaunesnysis Italijos futbolo legendos Filippo Inzaghi brolis Simone į didįjį finalą žengia ne pirmą kartą. Jis su „Lazio“ ir „Inter“ komandomis žaidė septynis finalus. Ir visus juos laimėjo, nors daugumoje nebuvo favoritas. Kaip ir šių metų Čempionų lygoje.

„Man tikrai visai patinka pravardė Taurių karalius, – teigė S.Inzaghi.

Verta pažymėti, kad visi minėti finalai buvo vietinės reikšmės: Italijos taurė arba Supertaurė. Tad Čempionų lygos buliaus už ragų sugriebti italui dar nėra pavykę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Simone Inzaghi
AFP/„Scanpix“ nuotr./Simone Inzaghi

„Europoje niekas nenori žaisti su „Inter“. Esame sudėtingas varžovas, – „Sky Italy“ kalbėjo dešiniojo krašto gynėjas Denzelis Dumfriesas. – Autsaideriai yra tik ant popieriaus. Finalas yra finalas. Čia veikia kiti dalykai. Eisime į aikštę laimėti.“

Treneriu S.Inzaghi dirba dar tik septynerius metus. Lyginti jo patirtį su P.Guardiolos būtų nelogiška – kai katalonas laimėjo pirmąją savo Čempionų lygą 2009-siais su „Barcelona“, Simone dar vilkėjo „Lazio“ aprangą.

Bet jau dabar 47-erių treneris yra užsitarnavęs pagarbą. Ne tik dėl minėtų taurių finalų Italijoje, tačiau ir dėl to, kaip puikiai išnaudoja savo piką pasiekusius ar net išgyvenusius žaidėjus. Jis nereikalauja skambių perėjimų ir didelių perstatymų po pasibaigusio sezono.

„Scanpix“ nuotr./Simone Inzaghi laimėjęs Italijos taurę
„Scanpix“ nuotr./Simone Inzaghi laimėjęs Italijos taurę

Ir būtent dėl to jis pakeitė Antonio Conte dar 2021-ais.

„Kaitaliojamos taktikos nereiškia, kad viskas pasiteisins. Tad kai turi aiškią idėją, gerai išanalizuoji varžovus, viskas pasidaro lengviau, – teigė puolėjas Lautaro Martinezas. – Labai gerai jaučiamės su šiuo treneriu, nes jis dirba tiesiog puikiai.“

Kaip ir „Lazio“ komandoje, S.Inzaghi įdiegė 3-5-2 taktinį išsidėstymą, o futbolą stato nuo kietos ir patikimos gynybos. Svarbus ir tvirtas aikštės vidurys su aukštai į ataką kylančiais krašto žaidėjais, taip pat puolėjų duetas, duodantis saldžius vaisius.

Romelu Lukaku per pastarąsias septynerias „Serie A“ rungtynes pasižymėjo septyniais įvarčiais ir keturiais rezultatyviais perdavimais, nors belgo forma ir galimybėmis buvo abejojama didžiąją sezono dalį. L.Martinezas mušė septynis kartus ir rado komandos draugus triskart per aštuonis pastaruosius susitikimus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romelu Lukaku
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romelu Lukaku

Per 11 rungtynių vienas kitam „LuLa“ duetas atliko penkis rezultatyvius perdavimus.

„Brentford“ komanda, naudojanti 3-5-2 išsidėstymą, šiemet „Man City“ ekipą įveikė dukart, „Tottenham“ – kartą, „Everton“ sugebėjo sužaisti lygiosiomis 1:1.

Tad jei reikia rasti komandą, kuri gali sulaikyti monstrišką „Man City“ žaidimą, šis „Inter“ yra tas, į kurį reikėtų kreiptis. Per 10 Čempionų lygos rungtynių „Nerazzurri“ aštuoniskart išlaikė savo vartus sausus.

Finalo pradžia – šeštadienį 22 val. Lietuvos laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius