-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čempionų lygos sezono atomazga: penki svarbiausi finalo klausimai

Jau šį šeštadienį įvyks didžiausią susidomėjimą Europoje keliantis futbolo turnyras – UEFA Čempionų lygos finalas. Dėl pagrindinio turnyro prizo Kijeve (Ukraina) susikaus du Europos futbolo milžinai – Madrido „Real“ (Ispanija) ir „Liverpool“ (Anglija).
Čempionų lygos finale šeštadienį susitiks Madrido „Real“ ir „Liverpool“ klubai.
Čempionų lygos finale šeštadienį susitiks Madrido „Real“ ir „Liverpool“ klubai. / „Scanpix“ nuotr.

Abiejų klubų ryšys su Čempionų lygos turnyru yra išskirtinis – „Liverpool“ iš viso finale varžėsi septynis kartus, iš kurių sėkmingi buvo penki.

„Real“ istorija Europoje yra dar įspūdingesnė – 15 finalų ir iš jų pralaimėti tik trys. Madrido „Real“ kol kas yra vienintelis klubas šiuolaikinėje Čempionų lygoje apgynęs titulą.

„Real“ komandos patirtis šiame finale gali būti lemiamas faktorius – ji per pastaruosius ketverius metus turnyre triumfavo tris kartus, kai tuo metu „Liverpool“ komandoje nėra nė vieno žaidėjo, turinčio finalo patirtį – pastarąjį kartą „raudonieji“ dėl šio turnyro titulo varžėsi 2007-ais metais, kai Atėnuose buvo 1:2 nusileista „Milan“ vienuolikei.

„Liverpool“ komandos patirties trūkumas per daug negąsdina – į priekį Mohamedo Salah vedami anglai yra rezultatyviausia šio sezono Čempionų lygos komanda – jau įmušta net 40 įvarčių. Jų varžovai iš Madrido šio sezono stadijoje yra pelnę dešimčia įvarčių mažiau.

Abiejų klubų kelias iki finalo buvo skirtingas, tačiau tiek „Real“, tiek „Liverpool“ įrodė, jog yra vertos būti finale. Pateikiame penkis svarbiausius klausimus prieš finalinę dvikovą.

Ar patirtis ir vėl laimės finalą?

Pastarųjų metų finaluose madas demonstruoja didžiulę patirtį turintys Ispanijos klubai – nuo 2014-ųjų metų tris finalus laimėjo Madrido „Real“, dar viename triumfavo „Barcelona“. „Real“ komandą būtų galima laikyti labiausiai patyrusia šio turnyro komanda – 12 Čempionų lygos trofėjų, todėl bet kuri kita ekipa, kovojanti prieš Madrido vienuolikę, jau nusileidžia šiuo faktoriumi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“

Viena iš „Real“ sėkmės priežasčių yra patyrusių ir jaunų žaidėjų pusiausvyra. „Real“ sudėtis nuo 2014-ųjų metų finalo iš esmės yra pasikeitusi tik minimaliai – startinėje sudėtyje per ketverius metus įsitvirtino Keyloras Navasas, Casemiro ir Toni Kroosas, prie klubo sėkmės prisidėjo ir jaunieji žaidėjai, sulaukę Zinedine‘o Zidane‘o pasitikėjimo – tiek Marco Asensio, tiek Lucas Vazquezas šį sezoną ne kartą tapo lemiamais rungtynių faktoriais.

„Real“ gretose daugiau nei puse komandos žaidėjų jau yra iškovoję bent tris Čempionų lygos trofėjus, kai dauguma „Liverpool“ žaidėjų šį sezoną tik pirmą kartą „ragavo“ Čempionų lygos futbolą. Pavyzdžiui, tokiems žaidėjams kaip Roberto Firmino, Sadio Mane ir Virgilui van Dijkui, tai buvo debiutas šiame turnyre.

Patirtis – „Real“ komandos pusėje, tačiau „Liverpool“ komanda šį sezoną Europoje buvo sunkiai sustabdoma jėga, todėl net ir patyrusiai Zinedine‘o Zidane‘o kariaunai nebus lengva atlaikyti varžovų iš Anglijos spaudimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Virgilas van Dijkas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Virgilas van Dijkas

Ar „Real“ pasiruošęs sustabdyti „Liverpool“ puolimo mašiną?

Legendinio prancūzo vadovaujamas „Real“ klubas šį sezoną turėjo rimtų problemų gynyboje – Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse už juos mažiau į savo vartus praleido net penkios komandos, įskaičiuojant ir tokius kuklius klubus kaip Madrido „Getafe“ bei Barselonos „Espanyol“.

Gynyboje Europos karaliai neblizgėjo ir Čempionų lygos turnyre – grupių etape praleisti septyni įvarčiai, aštuntfinalyje – du, ketvirtfinalyje ir pusfinalyje – po tris. „Real“ niekada negarsėjo kaip gynybinė komanda, tačiau šio sezono skaičiai „baltųjų“ ekipai pakišo koją ir vietiniame fronte – tiek Ispanijos pirmenybėse, tiek Karaliaus taurėje buvo pademonstruoti itin prasti rezultatai.

Galima spėti, kad „Liverpool“ bandys pasinaudoti „Real“ gynybos kraštais – tiek Dani Carvajalis, tiek Marcelo mėgsta palikti savo aikštės pusę ir didesnę dėmesį skirti puolimui. Liverpulio komandos treneris Jurgenas Kloppas ypač turėtų akcentuoti brazilo Marcelo poziciją – jam teks gintis prieš pavojingiausią varžovų žaidėją Mohamedą Salah.

Puolime daug pasiūlyti galintis Marcelo yra įvardijamas kaip silpniausia „Real“ gynybos vieta, todėl šiuo kraštu galima pamatyti daugiausiai „Liverpool“ atakų.

Daug darbo aikštės viduryje turės atlikti atraminis „Real“ saugas Casemiro, taip pat dažnai prižiūrintis abu krašto gynėjus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Casemiro ir Marcelo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Casemiro ir Marcelo

Z.Zidane‘as turėtų patikėti M.Salah priežiūrą būtent šiam brazilui, kuris praėjusiais metais finale žibėjo ne tik savo darbu gynyboje, bet ir įvarčiu iš maždaug 30 metrų atstumo.

Cristiano Ronaldo ar Mohamedas Salah?

Nemažai dėmesio turėtų susilaukti neakivaizdi šių futbolininkų dvikova – Cristiano Ronaldo su 15 įvarčių yra rezultatyviausias turnyro žaidėjas, o Mohamedas Salah kartu su komandos draugu Roberto Firmino yra pasižymėję po dešimt kartų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohomedas Salah
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mohomedas Salah

Mohamedas Salah šiais metais tapo tikru atradimu – be patekimo į Čempionų lygą egiptietis susišlavė visus įspūdingiausius asmeninius prizus Anglijoje. Jis buvo pripažintas geriausiu Anglijoje rungtyniaujančiu žaidėju ir tapo rezultatyviausiu „Premier“ lygoje.

Kur kas silpnesnį sezoną vietinių pirmenybių fronte turėjo Cristiano Ronaldo – jis pagal rezultatyvumą labai nusileido savo konkurentui Lioneliui Messi. Portugalas už prastus rezultatus atsigriebė Čempionų lygoje, kurioje greičiausiai ir taps rezultatyviausiu turnyro žaidėju.

M.Salah po įspūdingo sezono įsiveržė į lenktynes dėl „Auksinio kamuolio“ apdovanojimo, todėl Čempionų lygos finalas gali nulemti ir geriausio metų futbolininko rinkimų favoritą – Mohamedas Salah kartu su Cristiano Ronaldo ir Lioneliu Messi yra pagrindiniai pretendentai atsiimti prestižinį trofėjų, nors, žinoma, daug lems ir geriausių futbolininkų pasirodymai pasaulio čempionate Rusijoje.

Nepaisant kur kas geresnio M.Salah žaidimo vietinėse pirmenybėse, bendri abiejų futbolininkų statistiniai duomenys yra panašūs – egiptietis per 51 rungtynes pelnė 44 įvarčius ir atliko 16 rezultatyvių perdavimų. C.Ronaldo tiek pat įvarčių pelnė per dar trumpesnį pasirodymų skaičių – 43 rungtynes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

Abu futbolininkai žino, kokią atsakomybę neša ant savo pečių, tačiau egiptiečiui tai bus tik pirmasis finalas su „Liverpool“, kai tuo metu C.Ronaldo dar praėjusio sezono finale dviem įvarčiais nubaudė „geležinę“ gynybą demonstravusį Turino „Juventus“ klubą.

Kuri taktika atneš vaisių – žaidimas su kamuoliu ar greitos kontratakos?

„Mes būsime agresyvesni, daugiau laiko praleisime su kamuoliu, tačiau jie lauks mūsų klaidų“, – taip per medijų dieną Madride kalbėjo „Real“ komandos „variklis“ aikštės viduryje Toni Kroosas.

Vokietijos rinktinės saugas iš esmės apibūdino tą žaidimo braižą, kurį dauguma ekspertų ir tikisi pamatyti. „Liverpool“ komanda neturi pakankamai kokybės aikštės viduryje, kad galėtų daugiau laiko praleisti su kamuoliu – „Real“ atakoms vadovauja tokios pavardės kaip Luka Modričius, Isco ir tas pats T. Kroosas.

Nemaža tikimybė, kad rungtynės prasidės nuo žvalgybos su „Real“ futbolininkų kamuolio kontrole aikštės viduryje. Tačiau tai neturėtų kelti didelių problemų Jurgeno Kloppo vadovaujamai komandai, kurios pavojingiausias šio sezono ginklas yra greitos atakos.

„Liverpool“ komanda puolime turi tris greitai bėgančius žaidėjus – Roberto Firmino, Mohamedą Salah ir Sadio Mane. „Raudonieji“ neturėtų veltis į ilgas pozicines atakas, varžovus greitomis atakomis jie itin sėkmingai baudė jau ketvirtfinalyje su „Manchester City“.

Tikėtis, kad „Real“ visą rungtynių laiką tik aklai valdys kamuolį aikštės viduryje nereikėtų, tačiau prognozuojama startinė sudėtis žada būtent tai – Zinedine‘as Zidane‘as turėtų pasirinkti 4-3-1-2 išsidėstymą, kuris jiems suteiks pranašumą aikštės viduryje.

„Real“ nemažą dėmesį turėtų skirti perdavimams iš kraštų – tai yra „Liverpool“ silpnybė šiame sezone. Z.Zidane‘as siekia išnaudoti Macelo ir Dani Carvajalio potencialią, todėl tikimasi nemažai perdavimų į „Liverpool“ baudos aikštelę, kurioje kamuolio visada tyko C.Ronaldo.

„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“ futbolininkai nugalėjo „Las Palmas“ ekipą. Zinedine'as Zidane'as.
„Scanpix“ nuotr./Madrido „Real“ futbolininkai nugalėjo „Las Palmas“ ekipą. Zinedine'as Zidane'as.

Išankstinės prognozės leidžia manyti, kad „Liverpool“ bandys naudotis varžovų klaidomis ir komunikacijos trūkumu jų aikštės pusėje, tačiau „Real“ pasiruošęs kantriai žaisti su kamuoliu ir naudotis varžovų silpnybėmis standartinių situacijų metu.

Ar Jurgenas Kloppas pagaliau nutrauks „finalų košmarą“?

50-metis Jurgenas Kloppas treniravimo patirties semiasi jau beveik 17 metų, tačiau jo santykis su finalais nėra pats artimiausias – strategas jau turėjo dvi realias progas laimėti titulą su „Liverpool“, tačiau to taip ir nepadarė.

Iš viso vadovaudamas „Mainz“, Dortmundo „Borussia“ ir „Liverpool“ komandoms J.Kloppas žaidė šešis finalus – iš jų laimėjo vos vieną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Kloppas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jurgenas Kloppas

J.Kloppo pažintis su taurių finalais prasidėjo itin sėkmingai – strategas dirbdamas Dortmundo „Borussia“ klube dėl Vokietijos taurės finale susikovė su Miuncheno „Bayern“. Bavarai buvo netikėtai pažeminti – J.Kloppo vadovaujami „geltonai juodi“ šventė pergalę ir iškovotą trofėjų rezultatu 5:2.

Vėliau trenerio karjeroje sekė nesėkmės – 2013-ais metais pralaimėtas Čempionų lygos finalas tam pačiam „Bayern“, 2014-ais ir 2015-ais – vėl Vokietijos taurė, 2016-ais – nesėkmė Anglijos lygos taurės finale po 11 metrų baudinių prieš „Manchester City“.

Pastaroji lemiamų rungtynių patirtis yra 2016-ųjų metų UEFA Europos lygos finalas, kuriame buvo prarastas įvarčio pranašumas – „Sevilla“ antrajame kėlinyje atliko tris tikslius smūgius ir triumfavo rezultatu 3:1. Su šia nesėkme progą susipažinti turėjo nemaža dalis dabartinių komandos žaidėjų.

J.Kloppui tai bus antrasis šansas iškovoti savo svajonių trofėjų ir įrodyti, kad „Liverpool“ žygis Čempionų lygoje nebuvo tik atsitiktinumų virtinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius