-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cristiano Ronaldo kelio pradžia: kodėl „Sporting“ už 12-metį mokėjo 22,5 tūkst. eurų?

Svetainė goal.com pateikia išskirtinę ištrauką iš rašytojo Lucos Caioli naujos knygos apie garsų futbolininką Cristiano Ronaldo „Tobulumo manija“. Joje pasakojama apie tai, kaip būdamas vos 12 metų C.Ronaldo pasirašė sutartį su Lisabonos „Sporting“ klubu. O vėliau žaidė tokiose galingose ekipse, kaip „Manchester United“ ir Madrido „Real“.
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iki tol jis niekada neskrido lėktuvu ir niekada nebuvo palikęs gimtosios Madeiros salos. Tai buvo rimčiausias iššūkis jo gyvenime, kainavęs daugybę nervų ir neleidęs naktimis užmigti.

Jo krikštatėvis Fernao Sousa per 1997 metų velykines atostogas palydėjo jį į Lisaboną, kur laukė peržiūra „Sporting“ klube. Galbūt jis norėjo vykti į „Benfica“ peržiūrą, už kurią sirgo jo tėvas ir brolis. Bet Cristiano mama visada palaikė „Sporting“ ir troško, kad jos sūnus būtų toks didis, kaip Luisas Figo. Be to, tu negali atmesti tokio klubo kvietimo. „Sporting“ futbolo akademija buvo geriausia Portugalijoje, ji išugdė tokius žaidėjus, kaip Paolo Futre, L.Figo, Simao, Joao Pinto, Quaresma, Hugo Viana ar Nani.

Jis žinojo, kad yra pakankamai geras ir buvo įsitikinęs, kad įtiks žaliai baltų treneriams. Bet jam tebuvo 12-ka ir kai atvyko į jaunimo treniruočių centrą, šis pasirodė neįtikėtinai didelis.

Treneriai Paulo Cardoso ir Osvaldo Silva stebėjo berniuką. Iš pradžių jis jų nesužavėjo – atrodė mažas ir liesas. Bet treneriai tuoj pakeitė nuomonę. Berniukas surengė tikrą šou, puikiai driblingavo kamuoliu, suklaidindavo du ar tris varžovus, jo kamuolio kontrolė buvo išskirtinė.

„Pasisukau į Osvaldo ir pasakiau, kad šis vaikis yra kitoks, tiesiog ypatingas, – pasakojo P.Cardoso. – Mes buvome ne vieninteliai taip manę. Treniruotės pabaigoje kiti berniukai ėmė būriuotis apie Cristiano. Jie suprato, kas yra geriausias.“

„Sporting“ trenerių štabas liko sužavėtas tuo, ką pamatė. Jie pakvietė C.Ronaldo atvykti į stadioną ir kitą dieną. Pakvietė ir jaunimo akademijos direktorių Aurelio Pereirą, kad šis viską pamatytų pats.

„Jis labai talentingas, galintis žaisti abiem kojomis, turintis neįtikėtiną greitį ir žaidžiantis taip, lyg kamuolys būtų neatskiriama jo kūno dalis, – susižavėjimo neslėpė A.Pereira. – Dar labiau mane sužavėjo jo charakterio stiprumas. Jis buvo labai drąsus. Kitaip tariant – nesunaikinamas protiškai. Bebaimis, nesijaudinantis dėl vyresnių žaidėjų, turintis lyderio savybes. Kai sugrįžo į persirengimo kambarį, visi kiti berniukai norėjo pasikalbėti ir pažinti jį iš arčiau. Buvo akivaizdu, kad jis taps vienu geriausių.“

1997 metų balandžio 17 dieną P.Cardoso ir O.Silva pristatė charakteristiką apie C.Ronaldo: „Žaidėjas su išskirtiniu talentu ir puikia technika, puikiai valdantis kamuolį.“ Kitame langelyje apie jo tinkamumą buvo pažymėtą varnelė „Taip“. Jis galėjo žaisti vidurio saugu. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro išlaikė testą – jis tinkamas žaisti „Sporting“. Tačiau pirma reikėjo pasiekti susitarimą su Madeiros „Nacional“ klubu.

AFP/Scanpix nuotr./Cristiano Ronaldo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

„Nacional“ tuo metu buvo skolingas „Sporting“ klubui 22,5 tūkst. eurų dydžio sumą už jauną futbolininką Franco. Todėl C.Ronaldo perdavimas galėjo panaikinti skolą. Vis dėlto, 22,5 tūkst. eurų suma už vaiką tuo metu atrodė neįtikėtinai didelė suma. „Tai negirdėta. Niekada tiek nemokėjome už jokį jauną žaidėją“, – stebėjosi tuometis „Sporting“ administratorius Simoesas de Almeida.

Tačiau jaunimo akademijos direktorius A.Pereira sugebėjo perkalbėti klubo administratorių. 1997 metų birželio 28 dieną A.Pereira išplatino pareiškimą: „Nors gali atrodyti absurdiška mokėti tokią sumą už 12 metų berniuką, jo didžiulis talentas leidžia manyti, kad tai bus puiki investicija ateičiai.“

Abiejų klubų finansų direktoriai pasirašė sutartį ir sandoris įvyko.

2003 metais „Sporting“ klubas tuomet 18 metų C.Ronaldo pardavė anglų „Manchester United“ už 15 milijonų eurų. 2009 m. C.Ronaldo iš Mančesterio klubo už 94 mln. eurų išpirko Madrido „Real“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius