Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Csaba Laszlo: Lietuvos futbolo problema yra ne jo lygis, o įvaizdis

Lietuvos futbolo rinktinės treneris Csaba Laszlo savaitgalį stebėjo „Palangos Juzės“ futbolo turnyro Palangoje bei LFF A lygos pirmenybių rungtynes. Pirmadienio rytą susitikęs su žiniasklaidos atstovais vengras pasidalijo įspūdžiais.
Csaba Laszlo ir LFF prezidentas Liutauras Varanavičius
Csaba Laszlo ir LFF prezidentas Liutauras Varanavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Cs. Laszlo neslepia dažnai sulaukiantis prašymų palyginti LFF A lygą su kitų šalių čempionatais. Treneris sako nemėgstantis tai daryti ir lietuviams pataria labiau susirūpinti futbolo įvaizdžiu, o ne meistriškumo lygiu.

Pasak vengro, yra šalių, kur futbolo lygis dar žemesnis, tačiau tai netrukdo armijoms gerbėjų mėgautis varžybomis. „Viskas, ko trūksta Lietuvos futbolui – tai atmosfera“, – teigė  Cs. Laszlo.

Apie rungtynes „Banga“ – „Žalgiris“. „Abi labai įdomios komandos, abi norėjo laimėti. Į akis krito ne patys geriausi kamuolio perdavimo įgūdžiai. Tačiau tai buvo geros rungtynės, turint omeny Lietuvos futbolo lygį. „Žalgiris“ kontroliavo žaidimą, tačiau „Banga“ taktiškai žaidė labai protingai. Manau, taktiškai Gargždų komanda buvo geriau pasiruošusi. Vis dėlto rungtynių baigtį nulėmė fantastiškas Calumo Ellioto įvartis“.

Apie rungtynės „Sūduva“ – „Ekranas“. „Čempionai prieš labai, labai įdomią komandą. „Sūduva“ –  labai greita komanda. Ypač greiti kraštuose žaidžiantys „Sūduvos“ žaidėjai. Be to, „Sūduva“ turi stiprų atsarginių žaidėjų suolelį, o tai labai svarbu kiekvienai komandai. „Ekranas“ dominavo rungtynių pradžioje, ir atrodė, tik laiko klausimas, kada įmuš. Vis dėlto jokio pavojaus „Ekranas“ nesukūrė. Turi ne tik kontroliuoti žaidimą, bet ir kurti pavojų. „Ekranas“ to nepadarė,o „Sūduva“ pamažu perėmė iniciatyvą. Tai buvo geros rungtynės, kurių baigties neįtakojo nei teisėjas, nei kiti pašaliniai veiksniai, todėl, manau, turėjo patikti futbolo gerbėjams. Buvo tiesiog gražus futbolas.

Apie atrastus žaidėjus. „Pamačiau 2-3 jaunus gerus žaidėjus, kurie iki šiol nacionalinėje rinktinėje nežaidė. Manau, tai labai svarbu. Kas jie? Dar anksti atskleisti jų pavardes. Ar tuos žaidėjus mačiau „Sūduvos“ ir „Ekrano“ rungtynėse? Ne tik. Buvo į ką pažiūrėti ir „Žalgirio“ komandoje. Pamačiau, kad Lietuvoje yra daug greičiu ir disciplina pasižyminčių jaunų žaidėjų. Jų ir įgūdžiai nėra prasti, tačiau su jais reikia daugiau dirbti.

Lietuvoje yra daug greičiu ir disciplina pasižyminčių jaunų žaidėjų. Jų ir įgūdžiai nėra prasti, tačiau su jais reikia daugiau dirbti

Rinktinėje kiekvienoje pozicijoje turi būti 2-3 žaidėjai, kurie galėtų žaisti tarptautiniame lygmeny. Neslėpsiu, mane labiausiai domina jaunesni žaidėjai, tačiau, kaip rinktinės treneris, nespjaunu ir į veteranus. Rinktinė turi būti jaunų ir patyrusių žaidėjų junginys. Deividas Šemberas savo klube praėjusį savaitgalį nežaidė. Galbūt ir toliau nežais, tačiau jo asmenybė yra labai svarbi rinktinei., ypač jauniems žaidėjams. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie Saulių mikoliūną.

Taigi atkreipiu dėmesį ir A lygoje žaidžiančius vyresnius futbolininkus, galbūt buvusius rinktinės žaidėjus. „Ekrano“ komandoje man patiko du veteranai, kurie pirmajame A lygos ture žaidė tikrai labai gerai. Negalima to ignoruoti“.

Apie A lygos favoritus. „Matau, keturias komandas, kurios gali kovoti dėl aukščiausių vietų. Tai „Ekranas“, „Sūduva“, „Žalgiris“ ir „Šiauliai“. Tai apylygės komandos, tačiau „Ekranas“ ir „Sūduva“ išsiskiria tuo, jog turi stiprius atsarginių žaidėjų suolelius. Tai labai svarbus pranašumas, šias komandas paverčiantis pagrindinėmis favoritėmis. Praktiškai kiekvienoje futbolo lygoje būna dvi pagrindinės favoritės ir dvi komandos, kurios gali nustebinti. Taip ir A lygoje.

Galbūt sunku spręsti apie „Šiaulius“ iš pirmo įspūdžio, nes „Šiauliai“ žaidė su „Atlantu“, tačiau negaliu sakyti, kad „Šiaulių“ žaidimas nepatiko. Buvo puikių komandinio žaidimo epizodų, žaidė labai kompaktiškai. Be to, jie nenuvertino „Atlanto“, o tai yra brandžios komandos požymis“.

Apie Lietuvos futbolo lygį. „Sunku lyginti su kitomis šalimis. Nemėgstu to daryti. Kaskart kai išvykstu į Angliją, manęs klausia – na, tai kokią vietą Anglijos futbolo hierarchijoje pagal savo pajėgumą užimtų Lietuvos A lyga? Žinote, tai visai nesvarbu. Svarbu, kad lyga būtų įdomi žiniasklaidai ir sirgaliams. Tuomet lygis augs savaime. Į futbolą ateis pinigai ir panašūs dalykai.

Nesate viršuje, bet ir ne apačioje. Patikėkite, esu matęs ir žemesnio lygio futbolo nei Lietuvoje. „Sūduva“ – „Ekranas“ – tai buvo įdomios rungtynės. Vienintelis dalykas, kurio trūko – 30 ar bent 10 tūkst. žiūrovų. Viskas, ko reikia Lietuvos futbolui – atmosferos. Žaidimo kokybė, patikėkite, nėra tokia bloga. Iš tų žaidėjų, kuriuos A lygoje pamačiau praėjusį savaitgalį – bent trys tikrai gali žaisti aukštesniame lygyje. Kai šalis turi vos 3 mln. gyventojų, negali būti daug talentingų žaidėjų. Svarbiausia, kad yra bazė, nuo kurios galima atsispirti ir tobulėti“.

Sportoakimirka.lt nuotr./Csaba Laszlo
Sportoakimirka.lt nuotr./Csaba Laszlo

Užkliuvo Palangos stadionas

Tradiciniame, jau 50-ajame, „Palangos Juzės“ turnyre  dalyvavo Lietuvos U-18 ir U-17 rinktinės. Pastaroji ruošiasi po savaitės startuosiančiam Europos U-17 čempionato atrankos turnyrui Škotijoje.  Jaunieji Lietuvos futbolininkai vienoje grupėje susitiks su šeimininkais bei Danijos ir Islandijos rinktinėmis.

„Rezultatai Palangoje nebuvo geriausi, bet pasiruošimo etape tai nėra labai svarbu. Nors atrankos varžybose laukia labai stiprūs varžovai, kovoti galima, nes ir mes turime individualiai stiprių žaidėjų. Aš ir pats 2-3 dienas praleisiu Škotijoje. Tie vaikinai taip pat turi pajusti, kad rinktinės treneriui jie rūpi“, – kalbėjo Cz. Laszlo.

Beje, prisimindamas turnyrą Palangoje,  Cz. Laszlo apgailestavo, kad vaikinams teko žaisti kone apverktinos būklės aikštėje.

„Man gaila, kad turnyras vyko tokioje aikštėje... Tai tradicija organizuoti tame stadione? Na, tradicijas reikia gerbti, bet žinote... Mes gerbiame tradicijas, bet šiandien turime ir „iPod“, ir nešiojamus kompiuterius“, – pasišaipė vengras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius