Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pristatome D grupę: Prancūzijos atakų uraganas, šokantis vartininkas ir po nelaimės atgijęs danas

15min tęsia 2022-ųjų FIFA pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymą. D grupė, kurioje žaidžia Prancūzija, Danija, Australija ir Tunisas.
D grupės žvaigždės
D grupės žvaigždės / „Scanpix“ nuotr.

Prancūzija

Shirt badge/Association crest

Kai 19-metis Kylianas Mbappé prieš ketverius metus įmušė įvartį pasaulio futbolo čempionato finale, jis buvo jauniausias tai padaręs žaidėjas nuo Pelé laikų 1958-aisiais.

Karimo Benzema tuo metu nebuvo net arti Maskvos. Madrido „Real“ puolėjas buvo pašalintas iš nacionalinės komandos.

K.Benzema grįžo, abu puolėjai kartu žaidė praėjusių metų Europos čempionate, bet santykiai nesusiklostė.

Visgi nuo to laiko daug kas pasikeitė. Kylianas ir Karimas sėkmingai žaidė atrankoje ir į Katarą atvyksta būdami ypač didelė jėga.

„Auksinį kamuolį“ šiemet atsiėmęs K.Benzema su 329 įvarčiais yra antras visų laikų rezultatyviausių Madrido „Real“ klubo žaidėjų sąraše po Cristiano Ronaldo.

K.Mbappé Prancūzijos rinktinėje yra įmušęs 28 įvarčius, K.Benzema turi 37, o 10 iš jų įmušė per 16 pastarųjų tarptautinių rungtynių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kylianas Mbappe

Katare jie turėtų sudaryti mirtiną duetą, ypač jei K.Mbappé gaus laisvės, kurios trokšta po to, kai neapsikentė PSG klube žaisti vidurio puolėjo pozicijoje.

Jis nori žaisti krašte ir iš gilumos, atakos smaigalį atiduodamas komandoms draugams. Kad ir Olivier Giroud.

„Rinktinėje turiu daug daugiau laisvės. Treneris Deschampsas žino, kad yra toks Nr. 9 kaip Olivier, kuris rūpinasi gynėjais, todėl galiu bėgioti, judėti į erdvę, prašyti kamuolio, – kalbėjo K.Mbappé. – Paryžiuje viskas kitaip, to nebūna, manęs prašoma žaisti centro puolėju“.

A.Giroud trūksta dviejų įvarčių, kad pagerintų Thierry Henry rezultatyvumo nacionalinėje komandoje rekordą – 51 įvartis.

Visgi D.Deschampsas yra linkęs labiau pasitikėti Antoine'u Griezmannu, kuris šį sezoną atgavo formą Madrido „Atletico“ komandoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschampsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Didier Deschampsas

K.Mbappé turi ir kitų rūpesčių: visai neseniai jis neigė, kad yra nelaimingas PSG ir kad siekia persikelti į Madrido „Real“, kuris du kartus jau nesugebėjo su juo pasirašyti sutarties.

Jam taip pat teko susidurti su Prancūzijos tiriamosios žiniasklaidos „Mediapart“ kaltinimais, kad PSG pasamdė išorinę bendrovę, kuri kūrė netikras „Twitter“ paskyras, siekdama apšmeižti žurnalistus, priešiškai nusiteikusius klubo atžvilgiu.

Taigi pasaulio čempionatas su Prancūzija K.Mbappé gali gerokai palengvinti gyvenimą.

Kita vertus, gali ir dar labiau viską sujaukti, jei prancūzai patirtų panašų fiasko kaip praėjusiais metais Europos čempionate.

Tą pralaimėjimą aštuntfinalyje Šveicarijai prancūzai turėtų priimti kaip sveiką įspėjamąjį ženklą.

Nuo 1998 m., kai Brazilija pralaimėjo finalą Prancūzijai, pasaulio čempionato nugalėtojos titulą ginantys futbolininkai dar nebuvo priartėję prie titulo išsaugojimo.

Iš kitų penkių čempionų keturi nepateko į atkrintamąsias, o trys užėmė paskutines vietas savo grupėse, įskaitant ir 2002-ųjų Prancūziją.

D.Deschamps'as atsiveža grėsmingą puolėjų liniją ir didelį problemų maišą.

Prieš ketverius metus čempioniškos komandos pagrindiniai architektai Paulis Pogba ir N'Golo Kante praleis šiemetines pirmenybes dėl traumų.

Dar vienas tos komandos ramstis Raphaelis Varane'as įtrauktas į šiemetinę sudėtį, tačiau irgi galės žaisti tikrai ne nuo pirmenybių pradžios.

Sudėtis

Vartininkai: Alphonse Areola (West Ham), Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Rennes)

Gynėjai: Axel Disasi (Monaco)*, Lucas Hernandez (Bayern Munich), Theo Hernandez (AC Milan), , Ibrahima Konate (Liverpool), Jules Kounde (Barcelona), Benjamin Pavard (Bayern Munich), William Saliba (Arsenal), Dayot Upamecano (Bayern Munich), Raphael Varane (Manchester United)

Saugai: Eduardo Camavinga (Real Madrid), Youssouf Fofana (Monaco), Matteo Guendouzi (Marseille), Adrien Rabiot (Juventus), Aurelien Tchouameni (Real Madrid), Jordan Veretout (Marseille)

Puolėjai: Karim Benzema (Real Madrid), Kingsley Coman (Bayern Munich), Ousmane Dembele (Barcelona), Olivier Giroud (AC Milan), Antoine Griezmann (Atletico Madrid), Kylian Mbappe (Paris St-Germain), Randal Kolo Muani (Eintracht Frankfurt). Marcus Thuram (Borussia Monchengladbach)

Treneris

Didier Deschamps

Tunisas

Shirt badge/Association crest

Tuniso treneris Jalelis Kadri „asmenine ambicija“ vadina tikslą pirmą kartą savo šalies komandą išvesti į pasaulio čempionato atkrintamąsias.

Birželio mėnesį jis laimėjo Kirino taurę, tačiau taip pat užsiminė, kad gali pasitraukti iš posto, jei Tunisui nepavyks išeiti iš grupės Katare.

„Tai mano asmeninė ambicija. Jei nepateksime, man nepavyks įvykdyti savo misijos, – kalbėjo treneris. – Norime išpildyti savo svajonę ir šeštuoju bandymu pagaliau prasibrauti ten.“

Išeinant iš D grupės sėkmės tikrai reikės. Visų grupės komandų – Prancūzijos, Danijos ir Australijos – galimybės vertinamos geriau nei afrikiečių.

„Esame realistai, bet vis tiek savo žaidėjams noriu perduoti optimistinę žinutę. Tikiu, jog svarbiausiais momentais galima susitelkti ir įgyvendinti savo tikslą“, – įsitikinęs komandos strategas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jalelis Kadri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jalelis Kadri

Tunisiečiai per penkis pasirodymus pasaulio futbolo čempionate dar nė karto nėra peržengę grupės etapo.

Iškovotos tik dvi pergalės – pirmoji prieš Meksiką 1978 m. ir prieš Panamą prieš ketverius metus Rusijoje.

Panamai įmušęs ir dar vieną įvartį Rusijoje pridėjęs Whabi Khazri ir šiemet Tuniso varžovams kels didžiausią grėsmę. Rinktinėje jis jau yra įmušęs 24 įvarčius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Whabi Khazri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Whabi Khazri

Jam geriausiai turėtų talkinti 10 įvarčių per 28 mačus vilkėdamas Tuniso aprangą pasižymėjęs Seifeddine'as Jaziri, vis labiau aikštės viduryje atsiskleidžia ir Saifas-Eddine'as Khaoui.

Su šiuo atakuojančiu saugu buvo siejamos didžiulės tunisiečių viltys. Prieš šešerius metus jis pateko į „Marseille“ komandą, bet joje „neužsikabino“ ir vėliau buvo nuomojamas mažiau žinomiems klubams.

Dabar universalus futbolininkas rodė kokybę atstovaudamas prancūzų „Clermont“ – šį sezoną „Ligue 1“ jis pelnė du įvarčius ir atliko du rezultatyvius perdavimus.

Praėjusį mėnesį draugiškose rungtynėse Paryžiuje „Kartagenos ereliai“ susitiko su penkiskart pasaulio čempione Brazilija.

Tunisiečiai buvo išlyginę rezultatą, bet galiausiai viskas baigėsi triuškinančiu pralaimėjimu 1:5.

„Turime apsispręsti dėl aiškios strategijos ir ištaisyti savo klaidas – tiek individualias, tiek kolektyvines, – po mačo kalbėjo J.Kadri. – Reikia būti brandesniems taktiškai, geriau organizuoti pozicinį žaidimą, nedaryti žioplų klaidų gynyboje.“

J.Kadri Tuniso rinktinės vairą perėmė tik sausį, kai buvo atleistas Mondheras Kebaiersas. Dabartinis treneris buvo savo pirmtako asistentas.

Sudėtis

Vartininkai: Aymen Dahmen (Club Sportif Sfaxien), Mouez Hassan (Club Africain), Bechir Ben Said (US Monastir), Aymen Mathlouthi (Etoile du Sahel).

Gynėjai: Ali Abdi (Caen), Mohamed Drager (FC Luzern), Ali Maaloul (Al Ahly), Wajdi Kechrida (Atromitos), Nader Ghandri (Club Africain), Yassine Meriah (Esperance), Bilel Ifa (Kuwait FC), Dylan Bronn (Salernitana), Montassar Talbi (Lorient).

Saugai: Ellyes Skhiri (FC Cologne), Ghaylen Chaalali (Esperance), Aissa Laidouni (Ferencvaros), Mohamed Ali Ben Romdhane (Esperance), Ferjani Sassi (Al-Duhail), Hannibal Mejbri (Birmingham City).

Puolėjai: Youssef Msakni (Al Arabi SC), Seifeddine Jaziri (Zamalek), Naim Sliti (Ettifaq), Issam Jebali (Odense), Taha Yassine Khenissi (Kuwait SC), Anis Ben Slimane (Brondby), Wahbi Khazri (Montpellier).

Treneris

Jalel Kadri

Danija

Shirt badge/Association crest

Kai Christianas Eriksenas grįžo į treniruotes po nelaimės praėjusių metų Europos čempionate, jis turėjo tik vieną pagrindinį tikslą.

„Vienas pirmųjų mano pokalbių su gydytoju buvo apie tai, kad noriu žaisti pasaulio čempionate, jei tik viskas bus gerai, – neseniai duotame interviu FIFA interneto svetainei sakė C.Eriksenas. – Tuo metu tai buvo mano svajonė.“

Tikrai nedaug kas galėjo įsivaizduoti, kad nuo tos dramatiškos popietės Kopenhagos „Parken“ viskas taip staiga pasikeis.

Bet realybė yra tokia, kad Katare C.Eriksenas ir vėl bus svarbiausia Danijos rinktinės figūra.

Praėjus mažiau nei 18 mėnesių po to, kai medikai defibriliatoriaus pagalba iš naujo užkūrė jo širdį.

Tai bus dar vienas ypatingo sugrįžimo etapas. Klubiniame futbole C.Eriksonas labai greitai sugrįžo į tą patį lygį, kuriame buvo prieš lemtingą nelaimę. Puikiai užsirekomendavęs „Brentford“ klube, danas šiemet jau vilki „Manchester United“ marškinėlius ir yra vienas geriausių komandos žaidėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas

Į nacionalinę komandą jis grįžo kovo mėnesį ir pasižymėjo aikštėje praleidęs vos dvi minutes. Visgi jo komanda 2:4 pralaimėjo Nyderlandams.

Rugsėjo mėnesį C.Eriksenas vėl pasižymėjo, paleidęs įspūdingą šūvį iš 25 metrų į Kroatijos rinktinės vartus.

„Jaučiuosi puikiai ir patogiai, – praėjusį mėnesį per tarptautinę pertrauką Danijos žiniasklaidai sakė C.Eriksenas. – Nėra nieko, kas galėtų man sutrukdyti“.

Nors Eriksenas yra geriausias Danijos žaidėjas, jis toli gražu nėra vienintelė priežastis, dėl kurios verta atkreipti dėmesį į vienintelę Skandinavijos komandą šiame pasaulio futbolo čempionate.

Atrodo, kad dramatiški išbandymai „Euro 2020“ šią komandą tik dar labiau sustiprino.

Žemyno pirmenybėse danai pasiekė pusfinalį, kuriame nusileido Anglijai, o tada baigė beveik tobulą atrankos į pasaulio čempionatą kampaniją – laimėjo pirmąsias devynerias rungtynes ir užsitikrino vietą Katare. Paskutinis dešimtas mačas nieko nelėmė. Jį danai pralaimėjo.

„Manau, kad ši komanda turi potencialo kilti į dar aukštesnį lygį. Kai prisimenu tą pusfinalį su Anglija Londone, neabejoju, kad galima žaisti kur kas geriau“, – sakė Danijos treneris Kasperas Hjulmandas.

„Scanpix“ nuotr./Kasperas Hjulmandas
„Scanpix“ nuotr./Kasperas Hjulmandas

Kad šie žodžiai nėra laužti iš piršti, patvirtina ir rugsėjį vykęs Tautų lygos mačas su Prancūzija. Pasaulio čempionai buvo nugalėti 2:0.

„Jei Katare sugebėsime žaisti tokiu pat lygiu, turime daug šansų pasiekti iš tiesų gerą rezultatą“, – treneriui pritaria C.Eriksenas.

Danijos rinktinės stiprybė – solidi gynyba, kurią cementuoja vartininkas Kasperas Schmeichelis ir du vidurio gynėjai – Simonas Kjaeras ir Andreas Christensenas.

Šalia jų puikiai dera „Tottenham“ saugas Pierre'as-Emile'is Hojbjergas bei vis ryškiau šviečiantis 22 metų „Brentford“ saugas Mikkelis Damsgaardas.

Universalusis Joakimas Maehle su penkiais įvarčiais buvo vienas rezultatyviausių Danijos rinktinės žaidėjų atrankoje. Tuo tarpu pagrindinis puolėjas Yussufas Poulsenas per visą atrankos ciklą pasižymėjo tik kartą.

Sudėtis

Vartininkai: Kasper Schmeichel (Nice), Oliver Christensen (Hertha Berlin), Frederik Ronnow (Union Berlin).

Gynėjai: Alexander Bach (Benfica), Simon Kjaer (AC Milan), Joachim Andersen (Crystal Palace), Joakim Maehle (Atalanta), Andreas Christensen (Barcelona), Rasmus Kristensen (Leeds United), Jens Stryger Larsen (Trabzonspor), Victor Nelsson (Galatasaray), Daniel Wass (Brondby).

Saugai: Thomas Delaney (Sevilla), Mathias Jensen (Brentford), Christian Eriksen (Manchester United), Pierre-Emile Hojbjerg (Tottenham), Christian Norgaard (Brentford), Jesper Lindstrom (Eintracht Frankfurt), Mikkel Damsgaard (Brentford).

Puolėjai: Andreas Skov Olsen (Club Bruges), Andreas Cornelius (Copenhagen), Martin Braithwaite (Espanyol), Kasper Dolberg (Sevilla), Jonas Wind (VfL Wolfsburg), Robert Forest (Hoffenheim), Yussuf Yurary Poulsen (RB Leipzig).

Treneris

Kasper Hjulmand

Australija

Shirt badge/Association crest

Po to kai Australija pateko į pasaulio čempionatą, buvo daug šokių ir dainų.

Dėl vadinamojo „Wiggles“ šokio atsarginis vartininkas Andrew Redmayne'as tapo Peru priešu. Ir Australijos didvyriu.

Vartininko plasnojimas rankomis ir kojomis greitai tapo memu. Efektingą šokį atlikęs ir baudinių seriją prieš Peru laimėti padėjęs A.Redmayne'as pačiupo priešpaskutinį kelialapį į Katarą.

Australija penktą kartą iš eilės iškovojo vietą svarbiausiame futbolo renginyje ir tai padarė 80 proc. atrankos rungtynių žaisdama ne namie.

Griežti COVID-19 sienų reikalavimai lėmė, kad „Socceroos“ namie daugiau nei dvejus metus nerengė jokių tarptautinių rungtynių.

16 iš 20 atrankos rungtynių jie sužaidė išvykose, ypač ilgoje kampanijoje, kuri prasidėjo dar 2019-ųjų rugsėjį.

Katare australai turės tam tikrą pranašumą. Jie jau yra susipažinę su vietinėmis oro sąlygomis, nes čia žaidė ketverias atrankos rungtynes ir nė karto nepralaimėjo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aaronas Mooy
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aaronas Mooy

Čempionatą „Socceroos“ vėl pradės akistata su Prancūzija. Prieš ketverius metus Rusijoje Australija irgi pirmą mačą žaidė su prancūzais ir tada pralaimėjo 1:2.

Vėliau australų laukia akistata su Tunisu, galiausiai su Danija – dar viena grupės varžove prieš ketverius metus.

Australijos rinktinės žaidėjai yra išsibarstę po keturių žemynų lygas, todėl tolimos kelionės jiems yra įprastas dalykas.

Šį kartą 13 atrankos rungtynių Artimuosiuose Rytuose, daugiausia Kuveite, sutrumpino daugelio Europoje ir Azijoje esančių žaidėjų kelionės laiką ir leido daugiau laiko praleisti stovyklose.

Per 20 atrankos rungtynių australai iškovojo 13 pergalių, iš jų 11 iš eilės, ir keturis kartus sužaidė lygiosiomis.

Tiesa, pralaimėjimai namuose ir išvykoje Japonijai ir nesėkmė 0:1 Džidoje prieš Saudo Arabiją kainavo automatinę vietą čempionate, bet galiausiai viskas pasibaigė sėkmingai.

Iki šiol geriausią pasiekimą pasaulio čempionate australai užfiksavo 2006-aisiais Vokietijoje, kai treniruojami Guuso Hiddinko pasiekė aštuntfinalį.

Per pastaruosius du čempionatus australai nelaimėjo nė vienų rungtynių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grahamas Arnoldas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Grahamas Arnoldas

Beje, G.Hiddinkas padėjo dabartiniam treneriui Grahamui Arnoldui ruošti komandą šioms pirmenybėms.

G.Arnoldas prieš šešiolika metų buvo G.Hiddinko asistentas.

Rugsėjo mėnesį australai žaidė dvi kontrolines rungtynes su Naująja Zelandija ir abejas laimėjo. Pirmajame mače daugiau šansų gavo veteranai, antrajame – jaunoji rinktinės karta.

Sudėtis

Vartininkai: Mathew Ryan (FC Copenhagen), Andrew Redmayne (Sydney FC), Danny Vukovic (Central Coast Mariners)

Gynėjai: Aziz Behich (Dundee United), Milos Degenek (Columbus Crew), Thomas Deng (Aibirex Niigata), Joel King (Odense Boldklub), Nathaniel Atkinson (Hearts), Fran Karacic (Brescia), Harry Souttar (Stoke City), Kye Rowles (Hearts), Craig Goodwin (Adelaide United)

Saugai: Aaron Mooy (Celtic), Jackson Irvine (St Pauli), Ajdin Hrustic (Hellas Verona), Bailey Wright (Sunderland), Cameron Devlin (Hearts), Riley McGree (Middlesbrough), Keanu Baccus (St Mirren)

Puolėjai: Awer Mabil (Cadiz), Mathew Leckie (Melbourne City), Martin Boyle (Hibernian), James Maclaren (Melbourne City), Jason Cummings (Central Coast Mariners), Mitchell Duke (Fagiano Okayama), Garang Kuol (Central Coast Mariners)

Treneris

Graham Arnold

Parengta pagal AP pranešimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius