Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Daniško dinamito“ knatą bandys uždegti „Premier“ lygos žvaigždė

Yra dvi priežastys, kodėl Danijos nereiktų nurašyti šiose pasaulio pirmenybėse.
Danijos futbolo rinktinė
Danijos futbolo rinktinė / „Scanpix“ nuotr.

Pirmiausia, būtų galima prisiminti 1992-uosius. Tuomet šalies futbolininkai tik likus savaitei iki Europos pirmenybių pradžios sužinojo, kad teks žaisti čempionate po to, kai vietą varžybose turėjusi Jugoslavija pradėjo pilietinį karą. Danų triumfas Švedijoje iki šiol laikomas vienu sensacingiausių per visą futbolo istoriją.

Antra, Christianas Eriksenas. Jeigu šis aikštės generolas bus geriausios formos, danai gali nužygiuoti labai toli. Saugas yra vienas talentingiausių savo kartos žaidėjų Anglijos „Premier“ lygoje ir atrankoje į pasaulio pirmenybes įmušė net 11 įvarčių, Europos zonoje į priekį praleisdamas tik Cristiano Ronaldo ir Robertą Lewandowskį.

Tai bus penktasis danų pasirodymas planetos pirmenybėse. Tris sykius iš keturių skandinavai sugebėjo įveikti grupės etapą, o 1998-aisiais Prancūzijoje pasiekė ketvirtfinalį.

Į Rusiją danai keliauja būdami geros formos. Šiuo metu FIFA pasaulio reitinge rinktinė yra dvylikta, tarp Europos komandų – aštunta.

Treneris

Visą savo 33 metus trunkančią karjerą praleido Skandinavijoje, įskaitant ir penkerius metus dirbant su savo šalies Norvegijos rinktine. 64-erių metų specialistas prie komandos vairo pakeitė ilgiausiai Danijos rinktinei vadovavusį legendinį Morteną Olseną. Pastarasis specialistas nusprendė trauktis, kai danams nepavyko patekti į 2016 metų Europos čempionatą.

„Scanpix“ nuotr./Age Hareide
„Scanpix“ nuotr./Age Hareide

Vartininkai

Ilgą savo karjeros dalį Kasperas Schmeichelis buvo priverstas tūnoti garsiojo savo tėvo Peterio šešėlyje. Tačiau šiuo metu Kasperas yra pasaulinio lygio vartininkas, o jo 2016 metais iškovotas „Premier“ lygos titulas su „Leicester City“, ko gero, yra ypatingesnis netgi už tas pergales, kurias su „Man Utd“ per savo karjerą pasiekė tėvas.

K.Schmeichelis yra giriamas ne tik už savo sugebėjimus ant vartų linijos, tačiau ir už puikų savo gynėjų darbo organizavimą.

Gynėjai

Simonas Kjaeras yra komandos kapitonas ir klasikinis vidurio gynėjas, tiek puikiai kovojantis dėl aukštų kamuolių, tiek gerai skaitantis žaidimą. Kartu su juo vidurio gynėjų porą galėtų sudaryti Andreasas Christensenas, kuris šiemet įsitvirtino Londono „Chelsea“ klube. Visgi specialistai pažymi, kad danai gali turėti problemų dėl pastarojo futbolininko greičio, ypač žaidžiant keturiais gynėjais, nes „Chelsea“ klube Andreasas dažnai užimdavo „valytojo“ funkcijas.

Saugai

Ch.Eriksenas yra svarbiausia komandos figūra, kuriai komandos vyriausiasis treneris stengiasi sukurti kuo daugiau erdvės. 2010-aisiais jis debiutavo pasaulio čempionate būdamas vos aštuoniolikos ir pasirodė aikštėje du kartus po keitimo. 2012 metų Europos pirmenybės irgi nenusisekė, tad dabar karjeros pike esančiam futbolininkui Rusija gali tapti gyvenimo čempionatu.

„Kai mes perimame kamuolį, pirmas dalykas, ką privalome galvoti, yra – Christianas Eriksenas“, – taip savo lyderio svarbą nusakė komandos treneris. Būtent taip nutiko ir per lemiamas atrankos rungtynes su Airija, kai Christianas Dubline įmušė net tris įvarčius.

„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas
„Scanpix“ nuotr./Christianas Eriksenas

Šalia savęs Ch.Eriksenas turi visą būrį talentingų partnerių – puikiai kamuolį valdantį krašto saugą Pione Sisto, vidurio saugą Lasse Schone, 33-ejų metų visą Danijos saugų liniją cementuojantį Williamą Kvistą.

Puolėjai

Priekyje savęs Ch.Eriksenas neturi tokio pat kalibro puikiai išreikšto snaiperio, tačiau atrankos varžybose parodė, kad to danams visai ir nereikia. Nicolai Jorgensenas pradėjo sezoną Roterdamo „Feyenoord“ klube būdamas ypač karštos formos, tačiau aukštai iškeltos kartelės vėliau neišlaikė.

Kasperas Dolbergas gana sėkmingai šį sezoną žaidė Amsterdamo „Ajax“ klube, bet dalį sezono buvo priverstas praleisti dėl traumos.

Andreasas Cornelius taip pat įtrauktas į rinktinę, tačiau Rusijoje gali suveikti nebent kaip X faktorius. Į Rusiją neišvyko Niklas Bentneris.

Grupės rungtynės

Danija įsikurs Krasnodare ir birželio 16-ąją pradės pirmenybes su Peru. Vėliau C grupėje jų lauks dvikovos sus Australija (06.21) ir Prancūzija (06.26).

Danijos rinktinės sudėtis:

Vartininkai: Kasperas Schmeichelis („Leicester City“, Anglija), Frederikas Ronnow („Brondby“), Jonas Losslis („Huddersfield Town“, Anglija).

Gynėjai: Henrikas Dalsgaardas („Brentford“, Anglija), Simonas Kjaeras („Sevilla“, Ispanija), Jensas Strygeris Larsenas („Udinese“, Italija), Mathiasas Jorgensenas („Huddersfield Town“, Anglija), Jannikas Vestergaardas (Menchengladbacho „Borussia“, Vokietija), Andreasas Christensenas (Londono „Chelsea“, Anglija), Jonas Knudsenas („Ipswich Town“, Anglija).

Saugai: Williamas Kvistas („Kobenhavn“), Thomas Delaney (Brėmeno „Werder“, Vokietija), Christianas Eriksenas (Londono „Tottenham Hotspur“, Anglija), Lukas Lerageras („Bordeaux“, Prancūzija), Michaelis Krohn-Dehli (La Korunjos „Deportivo“, Ispanija), Lasse Schone (Amsterdamo „Ajax“. Nyderlandai), Pione Sisto (Vigo „Celta“, Ispanija).

Puolėjai: Nicolai Jørgensenas (Roterdamo „Feyenoord“, Nyderlandai), Yussufas Poulsenas („RB Leipzig“, Vokietija), Viktoras Fischeris („Kobenhavn“), Kasperas Dolbergas („Ajax“, Nyderlandai), Andreasas Cornelius (Bergamo „Atalanta“, Italija), Martinas Braithwaite'as („Bordeaux“, Prancūzija).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius