-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vieną baltarusišką „dovanėlę“ gavęs Lietuvos futbolas jos pakuoti nesiruošia

Antradienį ištraukti 2025-ųjų UEFA Europos moterų futbolo čempionato atrankos burtai Lietuvos atstovams pateikė nemalonią staigmeną.
Lietuvos moterų futbolo rinktinė ir Edgaras Stankevičius
Lietuvos moterų futbolo rinktinė ir Edgaras Stankevičius / 15min koliažas

Išridenus kamuoliukus paaiškėjo, kad mūsų šalies futbolininkėms į žemyno pirmenybes per C divizioną teks brautis kovojant su Baltarusijos, Kipro ir Sakartvelo rinktinėmis.

Visos šios varžovės yra panašaus pajėgumo, tad Lietuvos merginos futbolo aikštėje turėtų neblogus šansus.

Visgi čia yra vienas bet... Su Rusijos karą Ukrainoje palaikančios Baltarusijos atstovėmis žaisti niekas nesiruošia.

„Jau teko kalbėtis su mūsų komandą treniruojančiu vokiečiu Danieliu Wimmeriu, jis dalyvavo burtų traukimo ceremonijoje ir taipogi buvo nemaloniai nustebintas. Kalbėjausi trumpai ir su UEFA atstovais. Ketvirtadienį skrendu į Šveicariją, turėsime ten UEFA komiteto posėdį ir sutarėme, kad penktadienį diskutuosime šiuo klausimu. Mūsų pozicija yra principinė. Kiek teko domėtis, pagal oficialų reglamentą nėra numatyta, ką reiktų daryti su komanda, jeigu ji atsisakytų žaisti dvejas rungtynes – ar tai būtų tik techniniai pralaimėjimai 0:3, ar diskvalifikacija visam ciklui? Mes galime gauti techninius, pralaimėjimus, baudą, nulį taškų, bet žaisti nesiruošiame. Tam pritaria ir treneris – jis sutinka daryti taip, kaip nuspręs federacija. Atrodo, kad UEFA mus irgi supranta, jie žino situaciją, tereikia išsiaiškinti, kaip yra su nuobaudomis ir pan.“, – 15min situaciją komentavo LFF prezidentas Edgaras Stankevičius.

Jis neslėpė, kad žaisti mačus su agresorės šalininkais nemato prasmės iš karto dėl kelių priežasčių.

„Žinau, kad Baltarusijos moterų rinktinė pastarojoje atrankoje savo namų mačus žaidė neutralioje aikštėje Serbijoje. Visiškai nematau prasmės važiuoti ten du kartus balandį/gegužę ir vėl vasarą. Kaštų prasme tai yra absurdas, maža to, neturėsime jokio namų aikštės pranašumo ir dar žaist su Baltarusija... Mūsų pirminė mintis yra nežaisti. Iš kitos pusės UEFA nelabai mus turi iš kur ir išmesti. Nebent iš šios kvalifikacijos. Į žemesnį divizioną nepasiųs, nes ir taip esame jame. Todėl šį kartą situaciją yra kiek kitokia“, – svarstė E.Stankevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edgaras Stankevičius

Galima prisiminti, kad lygiai prieš metus LFF jau buvo patekusi į panašią situaciją.

Tuomet Lietuvą su Baltarusija suvedė burtai salės futbolo pasaulio čempionato atrankoje. Anąkart Lietuvos futbolo vadovai irgi beldėsi į UEFA vadovų duris, bandydami bet kokia kaina išvengti skandalingos akistatos, bet nieko nepešė ir galiausiai sužaidė du mačus neutralioje aikštėje Armėnijoje.

Tiesa, po kelių mėnesių sekęs panašus nutikimas jau UEFA Tautų lygoje baigėsi Lietuvos principine pergale. Mūsiškiai su baltarusiais turėjo kautis dėl išlikimo C divizione, tačiau po aštrių diskusijų su UEFA vadovais pastarieji rado saliamonišką sprendimą – agresorės Rusijos rinktinę pašalinus iš Tautų lygos turnyro, atsirado papildoma vieta, tad Baltarusijai buvo leista išlaikyti poziciją C divizione, o lietuviams dėl vietos jame kovo pabaigoje teks kautis dvejose rungtynėse su Gibraltaru.

LFF nuotr./Lietuvos moterų futbolo rinktinė
LFF nuotr./Lietuvos moterų futbolo rinktinė

E.Stankevičiaus nuomone, kalbantis su UEFA ir FIFA vadovybe LFF stipriai galėtų pagelbėti aktyvesni šalies valdžios veiksmai.

Kaip žinia, vasario mėnesį kaimyninės Latvijos parlamentas priėmė įstatymą, kuris išlaisvina šalies nacionalines rinktines dėl žaidimo su Rusijos ir Baltarusijos komandomis.

Tokio įstatymo valstybiniu lygmeniu Lietuva neturi.

„Kalbėjausi šia tema ir su naująja Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto viceministre Aiste Zedelyte-Kaminske. Valstybės pozicija yra nepasikeitusi. Tarsi ir griežtai rekomenduojama išvengti dvikovų su agresoriais, bet įstatymiškai tokio nutarimo neturime. Toks raštas stipriai palengvintų situaciją“, – kalbėjo E.Stankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius