Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Daugiau nei komanda: ypatingas futbolo klubo ryšys su likimo nuskriaustu sirgaliumi

Gargždų „Banga“ nedidelio Vakarų Lietuvos miesto gyventojams yra tikra atgaiva nuo rutinos. Gausiai į „bangiškių“ rungtynes traukiantys aistruoliai neišsižadėjo komandos net per sunkų jai laikotarpį, kai po rusų investuotojų išdaigų klubas drėbėsi veidu į purvą ir iš A lygos buvo priverstas nusileisti viena pakopa žemyn. Vis dėlto vienam ypatingam aistruoliui „Banga“ yra daugiau, nei tik futbolo komanda. Tai – jo gyvenimo būdas.
Paulius ir Gargždų „Bangos“ futbolininkai
Paulius ir Gargždų „Bangos“ futbolininkai

Šis aistruolis yra vasarą 18-ąjį gimtadienį švęsiantis Paulius. Oranžinius Gargždų komandos marškinėlius galbūt būtų vilkėjęs ir jis pats, tačiau gyvenimas Pauliui ir jo šeimai pametėjo ne vieną sudėtingą išbandymą.

Užklupo sunki liga

Gargždiškiui jau ankstyvoje vaikystėje buvo įtartas raumenų nesivystymas, o pirmieji ligos paūmėjimai pastebėti prieš pradedant eiti į pirmą klasę.

Diagnozė buvo negailestinga – pirmokui nustatyta diušeno raumenų distrofija.

Ši liga, kuria suserga tik maždaug 1 iš 3600 išskirtinai vyriškos lyties kūdikių, yra įgimta ir pasireiškia progresuojančiu valingų raumenų, kontroliuojančių kūno judesius, susilpnėjimu ir praradimu.

Dažniausiai ji pasireiškia dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, bet būna atvejų, kai progresuojančios ligos simptomai pasirodo ir vėlesniame amžiuje.

VIDEO: „Vieni vartai“: abejotinas „Sūduvos“ pasirinkimas, išvykęs talentas, Lietuva ir Barselonos sunkumai

Pauliui per tuos keliolika metų teko iškęsti jau keturias operacijas, o apsilankymai ligoninėse bei ištisos savaitės sanatorijose tapo įprasta rutina.

„Paulius nevaikšto, rankos taip pat nėra labai stiprios. Jis jau buvo operuotas keturis kartus, jam ilgintos sausgyslės, – pasakojo Pauliaus mama Irma Tamošauskienė. – Kadangi judėti jam nelengva, į namus jau ateina ir mokytoja.“

Ypatingas ryšys su futbolo klubu

Atremti gyvenimo pametėtus iššūkius Pauliui padeda ne tik artimieji – be mamos, dar ir tėtis bei sesuo, bet ir antrąja šeima tapęs „Bangos“ klubas.

Per vienas Kalėdas futbolininkai nusprendė padaryti Pauliui didžiulę staigmeną – susirinkę į būrį, jie atėjo pasveikinti jaunąjį sirgalių į namus bei apibėrė jį „Bangos“ atributika – šaliku, pirštinėmis, kepuraite ir kitais oranžine ir mėlyna spalva išsiskiriančiais suvenyrais.

Taip prasidėjo ryšys, trunkantis jau daugiau nei ketverius metus.

Per vėliau sekusį gimtadienį „Bangos“ futbolininkai pas Paulių į svečius jau neatvyko, tačiau sukūrė jam specialų vaizdo įrašą su kiekvienos komandos nario sveikinimais ir linkėjimais.

fkbanga.lt nuotr./Paulius ir Gargždų „Bangos“ futbolininkai
fkbanga.lt nuotr./Paulius ir Gargždų „Bangos“ futbolininkai

Nuolatinį kontaktą su paaugliu ėmė palaikyti visas būrys vietinių „Bangos“ žaidėjų, nuolat susirašančių su ištikimu komandos aistruoliu ir pasiteiraujančių, kaip šiam sekasi.

Dėmesio Paulius neatsigina ir rungtynių, kuriose stropiai lankosi kartu su artimiaisiais, metu. Štai praėjusiame sezone, per Pauliaus gimtadienį vykusio mačo metu, po „Bangos“ įvarčių stadiono pranešėjas tikslius gargždiškių smūgius dedikavo būtent Pauliui, o kai kurie klubo atstovai jau praminė jį tikru komandos sėkmės talismanu.

„Treneris net yra sakęs, kad būtų gerai, jog visada būtų Pauliaus gimtadienis, mat per jį vyrai labai gerai žaidė“, – įsiminė I.Tamošauskienei.

Toks futbolininkų dėmesys tik dar labiau sustiprino gargždiškio meilę „Bangai“. Dar likus mėnesiui iki sezono apie komandos reikalus šnekėti pradedantis Paulius net artimuosius yra išmokęs, jog į ligoninę ar sanatoriją negalima vykti tuo metu, kai žaidžia „Banga“ – jam būtinai knieti savomis akimis išvysti numylėtosios komandos žaidimą.

Jurgitos Riekašienės / fkbanga.lt nuotr./Gargždų „Bangos“ futbolininkai
Jurgitos Riekašienės / fkbanga.lt nuotr./Gargždų „Bangos“ futbolininkai

„Pauliui „Banga“ yra labai svarbi, tai – jo gyvenimas“, – tikino paauglio mama.

Dėkoja artimiausiam draugui

I.Tamošauskienė dėl sūnaus meilės futbolui labiausiai dėkoja artimiausiam jo bičiuliui Armandui. Būtent jis ir užkrėtė Paulių „oranžiniu „Bangos“ virusu“.

Artimai dar nuo mažens su Armandu bendravęs Paulius prašydavosi nuvedamas į draugo rungtynes vaikų pirmenybėse, kol vieną dieną panoro išvysti ir pagrindinės „Bangos“ ekipos mačą.

„Kol Paulius dar vaikščiojo, jie sugebėdavo pažaisti futbolą ir tarpusavyje, vėliau pažaisdavo futbolą ir Pauliui jau sėdint vežimėlyje. Draugas jį ir įtempė į futbolą bei jo nepalieka, – pasakojo I.Tamošauskienė. – Žinote, ne visi sveiki vaikai eitų pas vaiką, kuris nevaikšto.

Nepamiršta ir, kiek ištaiko per mokslus ir treniruotes, tiek atbėga, o mes bandome ištaikyti pažiūrėti „Bangos“ B komandos, kurioje šiuo metu rungtyniauja Armandas, rungtynes.“

Beje, kaip pažymėjo I.Tamošauskienė, Paulius turi ir dar vieną su sportu susijusią aistrą.

„Jis domisi ir krepšiniu, o labiausiai – Kauno „Žalgiriu“, – pabrėžė gargždiškė. – Tai – antroji jo komanda po „Bangos“.

Padeda specialiomis akcijomis

Ištikimu palaikymu garsėjančiam sirgaliui „Bangos“ klubas atsilygina ne tik simbolinėmis dovanėlėmis ir dėmesiu.

Gargždų klubo vadybininku dirbęs ir Pauliaus istorija itin susidomėjęs Donatas Ivanauskas pasakoja, jog jau po susipažinimo ir apsilankymo jo namuose per 2015 m. Kalėdas norėjosi paaugliui suteikti ir didesnės pagalbos.

fkbanga.lt nuotr./Donatas Ivanauskas
fkbanga.lt nuotr./Donatas Ivanauskas

Šio tikslo vedami „Bangos“ atstovai pasidalino Pauliaus istorija vietiniame laikraštyje bei siekė surinkti pinigų reikalingoms procedūroms ir specialiai lovai.

Specialią akciją Gargždų klubas pradėjo ir prieš artėjantį sezoną. Stebėti „Bangos“ rungtynes ne tik namuose, bet ir išvykose norinčiam Pauliui reikia kompiuterio monitoriaus ir lėšų kelionėms po atokesnius A lygoje dalyvausiančių komandų miestus, tad net ir nebedirbdamas klube D.Ivanauskas užsimojo surinkti pinigų ir išpildyti Pauliaus norus.

„Klubas vertina kiekvieną sirgalių, kurie yra neabejingi „Bangai“. Tačiau Paulius yra išskirtinis, nes neįgaliojo vežimėlis jam netrukdo ir visada žinai, kad jis bus „Bangos“ stadione ir palaikys savo klubą, – kalbėjo D.Ivanauskas. – Nors jau nebepriklausau „Bangos“ administracijai, kilo idėja vėl sukviesti buvusius kolegas bendram tikslui ir surinkti pinigėlių įgyvendinti Pauliaus norams.“

Pats buvęs Gargždų klubo vadybininkas pažymi, jog jį ši istorija užkabino dar ir dėl asmeninės patirties.

„Man asmeniškai ši istorija gal kiek artimesnė: suprantu Paulių ir jo šeimą, kiek reikia priežiūros ir pastangų, kadangi pats turėjau panašia liga sirgusį brolį“, – pasakojo D.Ivanauskas, pridūręs, jog jam palikus klubą pagalbos Pauliui iniciatyvomis užsiėmė likę „Bangos“ administracijos nariai, ypač – Jaunimo ugdymo programų vadovas Pavelas Kozlovas.

Parama Pauliui:

LT327300010094028273, Irma Tamošauskienė. Paskirties laukelyje rašyti „Parama Pauliui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius