Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiausia Irano futbolo žvaigždė užstojo moteris – tai kainuos vietą rinktinėje

Didžiausia Irano futbolo žvaigždė Sardaras Azmounas neapsikentė prieš moteris nukreipto žiaurumo gimtojoje šalyje ir išstojo viešai, bet jau netrukus nuo jo atsiribojo beveik visi.
Sardaras Azmounas
Sardaras Azmounas / Scanpix/IMAGO/Jürgen Schwarz nuotr.

40 įvarčių Irano rinktinėje jau įmušusi 27-erių futbolo žvaigždė nusprendė nebetylėti, kai Irane kilo protestai po 22-ejų Mahsos Amini nužudymo.

Kurdė mirė kelios dienos po to, kai buvo sulaikyta, nes esą pažeidė taisykles, pagal kurias privaloma dėvėti gerai priglundantį hidžabą. Sulaikyta ir nugabenta į Teherano policijos komisariatą, vėliau jį buvo mirtinai sumušta policijos pareigūnų, o tai lėmė protestus, per kuriuos į Irano gatves paplūdo šimtai tūkstančių žmonių.

Per juos jau žuvo mažiausiai 76 asmenys.

Prie protestų nuotoliniu būdu prisijungė ir S.Azmounas. Neišsigandęs neigiamos reakcijos, jis instagrame išplatino aiškią žinutę.

„Didžiausia bausmė, kurios galiu sulaukti, yra pašalinimas iš rinktinės, bet tai maža kaina palyginus su ta, kurią sumoka Irano moterys net ir už mažą parodytą plaukų sruogelę. Tai niekada nebus ištrinta iš mūsų atminties. Žiūrėkite, ką darote mūsų žmonėms. Gėda jums! Jūs žudote nedvejodami. Tegyvuoja Irano moterys!“ – rašė iranietis.

Tiesa, kaip praneša iranietis žurnalistas Arminas Ghobadi Pasha, praėjus kuriam laikui tiek ši jo žinutė, tiek visi jo įrašai „Instagram“ tinkle buvo ištrinti, o didžioji dalis Irano rinktinės žaidėjų nustojo sekti jį socialiniuose tinkluose, kai sulaukė futbolo federacijos nurodymo.

27-erių Irano puolėjas, „Transfermarkt“ vertinamas 18 mln. eurų suma, nuo 2013 iki 2022 m. žaidė Rusijos klubuose, o praėjusią vasarą perėjo į vieną stipriausių Vokietijos komandų Lėverkuzeno „Bayer“.

Drąsūs S.Azmouno pareiškimai veikiausiai užkirs jam kelią į šių metų pasaulio čempionatą Katare, prasidėsiantį jau už mažiau nei dviejų mėnesių. Nors oficialių pranešimų dar nėra, Irano žiniasklaida jau skelbia, kad 27-erių futbolininkui Irano ekipoje vietos nebėra.

Iš viso nacionalinėje komandoje puolėjas yra sužaidęs 64 mačus, o pastarąjį kartą jai atstovavo dar prieš keturias dienas, kai Iranas draugiškame mače 1:0 įveikė Urugvajų.

Jis nėra vienintelis Irano futbolininkas, viešai išreiškęs palaikymą savo šalies moterims. Tai jau padarė ir 12 mln. sekėjų instagrame turintis buvęs Miuncheno „Bayern“ žaidėjas Ali Karimi.

Norvegijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Irano žmogaus teisės“ (IHR) duomenimis, iraniečių saugumo pajėgoms slopinant protestus sulaikyta daugiau kaip 1,2 tūkst. demonstrantų, taip pat reformų šalininkų ir žurnalistų. Oficialiais duomenimis, per neramumus žuvo mažiausiai 41 žmogus, įskaitant saugumo pajėgų narius, bet tikrasis žuvusiųjų skaičius gerokai didesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius