-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiųjų klubų planuojama Superlyga – futbolo sirgalių išdavystė?

Daugelis jau turbūt bent viena ausimi girdėjo apie dienraščio „Der Spiegel“ publikuojamus straipsnius apie slaptą futbolo organizacijų bei klubų veiklą. Viena iš tų veiklų – vienuolikos didžiausių Europos klubų galimai kuriama Superlyga, kuri grasina negrįžtamai pakeisti europinio futbolo struktūrą.
„Real“ futbolininkai
„Real“ futbolininkai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 UEFA

Superlygos naujienos – ne naujiena. Sąlyginė grėsmė dėl naujos, uždaros lygos virš europinio futbolo kabo jau gerus kelerius metus, tačiau ji niekad neatrodė tokia reali. Niekad tokia bjauri neatrodė ir tos uždaros lygos kūrimo priežastis – turtingųjų noras uždirbti dar daugiau, – rašo „Tifo Football“.

Futbolo sirgaliams Superlygos planai turėtų kelti visą paletę jausmų: netikrumą, baimę ir, vienareikšmiškai, pyktį. Šie jausmai neaplenktų ir kitų komandų sirgalių, nes sukūrus Superlygą joje nedalyvausiančioms komandoms gresia prarasti nemažai pajamų, tarkim, iš vietinių čempionatų televizijos teisių pardavimų. Kadangi didieji klubai labiausiai orientuosis į Superlygą, jų požiūris į vietinius čempionatus garantuotai sumenktų.

Sirgaliams Superlygos kūrėjams išvis nerūpi. Nepakankamai jų stebi minėtų komandų rungtynes per televiziją, be to, kolektyviai jie neišleidžia didžiulių turtų perkant klubo atributiką ir pan. Tokiems sirgaliams didžiųjų klubų siunčiama žinutė būtų aiški: „Eikite velniop, mes iš jūsų neuždirbame.“

Tačiau ir didžiųjų klubų fanų bendruomenėms grėstų dezintegracija. Preliminarus Superlygos rungtynių grafikas rodo, jog rungtynės būtų žaidžiamos ir savaitgaliais, ir paprastomis darbo dienomis. Bet, skirtingai nei vietinėse lygose ar regioniniuose turnyruose, palaikyti savo komandų sirgaliams tektų keliauti ir tūkstančius kilometrų. Vieniems tai būtų nuotykis ir niekad nesibaigianti kelionė, tačiau kitiems įsipareigojimai ir finansai lydėti savo klubo neleistų. Net ir tie, kuriems kelionės su komanda jau spėjo tapti įpročiu, tokių išvykų sau greičiausiai neleistų ir būtų palikti nuošalyje.

Kokią žinutę tokiems sirgaliams siunčia Superlygos organizatoriai? Ar jiems netiesiogiai sakoma, kad dabar, skyrus daug metų ir išleidus krūvas pinigų skrydžiams bei bilietams, jų palaikymas daugiau nerūpi? Bet Superlygos klubams tai turbūt nerūpėtų. Tuos, kurie negali sau leisti kas mėnesį išleisti šimtus ar tūkstančius vien futbolui, pakeis tie, kurie gali. Arba vietiniai futbolo mėgėjai.

„Scanpix“ nuotr./Kroatijos futbolo sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./Kroatijos futbolo sirgaliai

Tai primena išdavystę. Futbolo klubai pernelyg dažnai pamiršta tuos, kurie finansavo jų kelionę iki dabartinio statuso. Turint tai omenyje, situacija, kurioje tikrai atsiras didesnis ar mažesnis atsiskyrimas ir kurioje klubai nustos vaidinti, kad siekia patenkinti ne tik savo poreikius, atrodo tikrai bjauriai.

Įdomu, ar Superlygos planai turės įtakos sirgalių palaikymui iki jos sukūrimo (žinoma, jeigu ji apskritai bus sukurta). Ar žinodami Superlygos kūrimo akibrokštą fanai, su savo komanda skersai ir išilgai maišantys šalis, tebeturės motyvacijos sekti savo komandą. O galbūt, žinant, jog Superlygos komandos yra kilusios iš didžiųjų Europos miestų, ištikimi fanai savo atsidavimą skirs kitoms tų pačių miestų komandoms?

„Scanpix“ nuotr./„Juventus“ sirgaliai
„Scanpix“ nuotr./„Juventus“ sirgaliai

Visgi reikia paminėti, jog Superlygos planai vis dar yra blyškūs. Vokietijos dienraštis „Der Spiegel“, talkinamas „Football Leaks“, teigia, jog iki uždaros lygos sukūrimo dar lieka mažiausiai treji metai. Tačiau net menkiausi gandai dėl Superlygos didžiųjų komandų sirgaliams gali kelti nemalonių jausmų. Manymas, jog klubai savo tradicines gerbėjų bendruomenes išnaudos iki tam tikro momento, po kurio sirgaliai savo misiją bus atlikę ir daugiau bus nereikalingi, turėtų pykdyti.

Visi myli savo komandas ir beveik kiekvienas tikras fanas jai yra aklai ištikimas, tačiau Superlyga praneša apie galimą realybę, kurios negalima ignoruoti. Klubai-organizatoriai aiškiai demonstruoja, jog nevertina vietinių čempionatų, o dabartines UEFA struktūras ir turnyrus jie laisvai pakeistų į kitus, kurie gali atnešti didesnį pelną.

„Der Spiegel“ straipsniai patvirtina tai, kas buvo žinoma jau kurį laiką: visus šiuos metus aistruoliai organizavo vakarėlį, į kurį patys pakviesti nebus. Klausimas, ar po tokios išdavystės sirgaliai į savo klubus žiūrės tokiomis pačiomis akimis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius