-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Diego Maradonos palikimas: viešbutis, vilos, automobiliai, bet didžiausi turtai dar ateis

Diego Maradona paliko šį pasaulį praėjusią savaitę, sukūręs neprilygstamą įvaizdį, kuriame tilpo ir prabangą mėgstanti futbolo žvaigždė ir triukšmingas kovotojas prieš turtuolius. Tai gali atnešti didelę finansinę naudą velionio artimiesiems, – rašo „L'Equipe“.

Amerikietiško puslapio celebritynetwoth.com duomenimis, D.Maradona yra vienas daugiausiai uždirbęs savo laikų futbolininkų.

1980-1990-aisiais Argentinos rinktinėje ir „Napoli“ klube žibėjusio argentiniečio uždarbis skaičiuojamas 500 mln. dolerių (420 mln. eurų) – šią sumą jis jis uždirbo būdamas futbolininku ir treneriu bei reklamuodamas įvairias prekes.

Bet taškydamasis turtais ir leisdamas prašmatniai sau gyventi, jis visada laikėsi kairiųjų pažiūrų pusės.

„Nemanau, kad jis įžvelgė nesuderinamumą tarp pinigų ir kairiosios politikos principų, – paaiškino Liono universiteto sporto rinkodaros specialistas Simonas Chawickas. – Pagal savo sampratą, jis matė save kaip du žmones: Diego – vaiką iš Buenos Airių lūšnynų, ir Maradoną, kaip pasaulio futbolo garsenybę.“

VIDEO: Prisiminkite legendinio futbolininko Diego Maradonos gyvenimą: „Pastebėti kamuolį ir jį vytis – tai padaro mane laimingiausiu žmogumi pasaulyje“

Iki pat savo gyvenimo pabaigos D.Maradona laikėsi sutarties su Vokietijos sportinės aprangos gamintoja „Puma“, išskyrus trumpą partnerystę su japonų „Mizuno“, kai buvo grįžęs į „Boca Juniors“ 1995 metais.

1982 metais, atėjus laikams, kuomet už futbolo žvaigždes imta mokėti vis didesnius pinigus, jis atidavė savo marškinėlius jaunam sirgaliui už butelį „Coca cola“. Paskui į savo reklamas jį pakvietė „Hublot“, prekiaujanti laikrodžiais, „Konami“ (kompiuteriniai žaidimai, EA (FIFA). Futbolo mokyklos lipdo jo pavardę prie savo durų Kinijoje. D.Maradona turėjo verslą ir Kuboje su tuomečiu šios šalies diktatoriumi savo draugu Fideliu Castro.

Didžioji dalis pinigų ištirpo, bet liko investicijos ir nekilnojamasis turtas: gamykla Venesueloje, viešbutis Havanoje, keli apartamentai ir butai Buenos Airėse, 300 tūkst. vertės papuošalas, gautas už atvykimą į Baltarusiją.

Dar prabangūs automobiliai Argentinoje ir Dubajuje, kur dirbdamas treneriu jis gavo 300 tūkst. vertės „Rolls Royce“ ir 145 tūkst. dolerių vertės BMW.

Skaičiuojama, kad liko apie 75 mln. vertės turto, o taip pat reklamos sutartys, kuriomis dabar rūpinsis jo artimieji – buvusi žmona su dviem dukromis, dar trys pripažinti vaikai, o dar bent trys nepripažinti gyvena Kuboje.

Anot šeimai artimų šaltinių, kuriais rėmėsi AFP naujienų agentūra, dalybos gali virsti į „nuožmią kovą“.

Italijos mokesčių inspekcija vis dar reikalauja 35 mln. eurų mokesčių už tuos septynis puolėjo sezonus Neapolyje (1984-1991 m.), tad irgi turėtų sekti turto dalybas.

D.Maradonos legenda neturės tokių ribų, kaip materialinis turtas.

Jo įvaizdis daugiau nei namai ar mašinos turėtų nešti finansinę naudą tiems, kurie valdys jo prekinį ženklą.

„Jam mirus, tvirtės vizija vyro, kuris buvo talentingas futbolininkas, mūvėjo trumpus šortus ir nešiojo tamsias garbanas. Šiuos bruožus visi norės išryškinti, o prastus gyvenimo momentus sieks užtušuoti“, – prognozavo „L'Equipe“ specialusis korespondentas Argentinoje Alexandre'as Juillard'as, 2010 m. išleistos biografijos apie D.Maradoną autorius, išvertęs ir legendinio futbolininko pasakojimą apie Argentinos rinktinės triumfą 1986 metų pasaulio čempionate („Mano tiesa“, 2016 m.).

VIDEO: Gedi visas pasaulis: tūkstančiai žmonių su ašaromis akyse atėjo atsisveikinti su Diego Maradona

Jo vardo bateliai, kuriuos „Puma“ pradėjo gaminti dar pasitelkus reklamai Eusebio ir Pele, bet išpopuliarėję D.Maradona laikais, liks atmintyje, kaip ir vintažiniai „Boca Juniors“ marškinėliai ar legendinė „Napoli“ apranga, pažymėta 10-uoju numeriu.

Tačiau D.Maradona liks ir dar kai kuo: Lotynų Amerikos vargšų pamėgtu simboliu žmogaus, kurį jie laikė savu, kuris kalbėjo garsiai apie turtingųjų ydas.

„Argentinos gatvių žmonėms tai liks ilgam įsišaknijęs jausmas“, – sakė A.Juillard.

Argentinos futbolo legendos įvaizdis ne mažiau stiprus nei Che Guevaros, toje pačioje šalyje gimusio garsaus revoliucionieriaus, tapusio Kubos ir kitų Lotų Amerikos partizanų lyderiu.

Rinkodaros specialistas Simonas Chadwickas dar pridėtų jiems į kompaniją 1960-ųjų JAV roko žvaigždę Jimą Morrisoną: „Mes vis dar uždirbame pinigus iš Che Guevaros ir Jimo Morrisono, nors jie mirė labai seniai (1967 ir 1971 m.). Kaip ir jų atvejais, taip ir Maradonos vardas liks ekonominė vertė, susijusi su jo vardu, įvaizdžiu ir žodžiais.

Svarbiausia klausimas lieka, ar jo turto valdytojai duos leidimą uždirbti sau ir kitiems šiuo būdu.“

Atsakymas gali užtrukti. D.Maradona per savo gyvenimą apie tai nešnekėjo ir nepaliko priešmirtinės valios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius