Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dveji metai po kracho „Wembley“: kokius pažymius iš britų dienraščių tuomet gavo lietuviai?

Be vienos dienos lygiai dveji metai – tiek laiko praėjo nuo akimirkos, kai tame pačiame Londono „Wembley“ stadione lietuviai nurijo vieną karčiausių piliulių per visą šalies futbolo istoriją. Skirtingi greičiai, išblyškę mūsiškių veidai, gilūs Igorio Pankratjevo atodūsiai ir vieną po kito kamuolį iš savų vartų tinklo traukiantis Giedrius Arlauskis. 2015-ųjų kovo 27-ąją eismas vyko viena kryptimi. Ar praėjus dvejiems metams mūsiškiai gali sutramdyti riaumojančius „Tris liūtus“?
Kamuolys vartuose nuo Tado Kijansko
Kamuolys vartuose nuo Tado Kijansko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Permainos – abiejose stovyklose

Wayne‘as Rooney, Danny Welbeckas, Raheemas Sterlingas ir Harry Kane‘as – keturios ryškiausios Anglijos rinktinės žvaigždės siuntė kamuolius į mūsiškių vartus ir pratęsė anglų pergalių seriją „Euro 2016“ atrankoje iki penkių.

Po to Roy‘aus Hodgsono auklėtiniai į savo taupyklę įsidėjo dar tiek pat taškų ir vienintelė iš visų žemyno komandų į pirmenybes išvyko taip ir nepatyrusi nuostolių. Tačiau Prancūzijoje viskas stojo į vietas – gerokai pervertintos „Premier“ lygos žvaigždės namo išvyko vos tik prasidėjus atkrintamosioms, skausmingai brūkštelėję per vešlias islandų vikingų barzdas (1:2 pralaimėjo aštuntfinalyje).

„Scanpix“ nuotr./Roy Hodgsonas
„Scanpix“ nuotr./Roy Hodgsonas

Anglijos rinktinėje permainų vėjai pūstelėjo gerokai vėliau, o štai Lietuvos futbolo pokyčių trajektorija pradėjo skrieti iš karto po praėjusio atrankos etapo.

I.Pankratjevas ilgai lauktą „sudie“ tarė po paskutinių atrankos ciklo rungtynių, R.Hodgsonas – dar po pusmečio, kai jo vyrus sensacingai eliminavo islandai.

Komandos vairą perėmęs Samas Allardyce'as šiame poste ilgai neužsibuvo. Vos po vienerių rungtynių „Daily Telegraph“ atliko tyrimą, per kurį žurnalistai apsimetė verslininkais iš Azijos, o rinktinės treneris susigundė jiems už 400 tūkst. svarų papasakoti, kaip galima apeiti žaidėjų perėjimų taisykles.

Savo reputacija Anglijos FA rizikuoti nenorėjo, tad „Didysis Samas“ iš karto neteko pareigų, o į jo vietą buvo paskirtas jaunimą iki šiol muštravęs Garethas Southgate'as.

Bet viena aišku jau dabar – sekmadienį į aikštę išbėgs dvi visiškai skirtingos komandos, nei mes matėme lygiai prieš dvejus metus.

Pasikeitė pusė sudėties

Nors 2016-aisiais regėtą Lietuvos futbolo renesansą daugelis aistruolių dažniausiai vadina Edgaro Jankausko ir pasikeitusios filosofijos vaisiumi, iš tiesų, pažvelgus į tuometinę ar nūdienos rinktines, matome, jog istoriją dabar kuria jau kiti vardai.

Iš tų 14 futbolininkų, kuriuos prieš dvejus metus I.Pankratjevas leido į legendinio „Wembley“ stadiono aikštę dabartinėje komandoje belikę šeši: Tadas Kijanskas, Vaidas Slavickas, Tomas Mikuckis, Artūras Žulpa, Fiodoras Černychas ir Deivydas Matulevičius.

Lietuvos rinktinės sudėtis
Lietuvos rinktinės sudėtis

T.Mikuckis ir D.Matulevičius praėjusiais metais E.Jankausko komandoje vaidino tik epizodinius vaidmenis, o T.Kijanskas išvis į komandą pakviestas pirmą kartą ir tik dėl to, kad abu pagrindinius vidurio gynybos ramsčius – Edviną Girdvainį ir Georgą Freidgeimą – išvertė atitinkamai trauma ir geltonos kortelės.

Įdomu, jog Georgas Londone žaidė dešiniojo gynėjo pozicijoje, o vidurio gynėjų porą prieš dvejus metus sudarė kapitono raištį ryšėjęs T.Kijanskas ir tuo metu Glazgo „Rangers“ marškinėlius vilkėjęs, o dabar klubo neturintis Marius Žaliūkas.

Ant atsarginių suolo buvo palikti dar keturi ir dabar į komandą pakviesti žaidėjai: vartininkas Emilijus Zubas, gynėjai Egidijus Vaitkūnas ir Valdemaras Borovskis bei saugas Vytautas Lukša.

Tuomet Londone komandai negalėjo padėti vienas ekipos lyderių Arvydas Novikovas. Kūrybingas ir techniškas saugas tuo metu gydėsi kirkšnies traumą ir buvo kone skaudžiausia I.Pankratjevo netektis.

(V. Knyzelio/LFF.lt/Lietuvos futbolo rinktinė
(V. Knyzelio/LFF.lt/Lietuvos futbolo rinktinė

Kita kraujuojanti žaizda – Lukas Spalvis. Tuo metu daug žadančio „Aalborg“ puolėjo karjerą buvo pristabdžiusi pirmojo kryžminių kelio raiščių trauma, dėl ko puolėjas be futbolo praleido daugiau nei pusmetį.

Praėjo dveji metai ir istorija pasikartojo. L.Spalviui ir šį pavasarį tenka reabilituotis jau po kito kelio traumos ir į „Wembley“ puolėjas atvyks nebent kaip žiūrovas.

Dar vienas įdomus faktas, puikiai iliustruojantis labai trapų šalies futbolo paveikslą, yra tai, kad per tuos dvejus metus klubus pakeitė visi 14 aikštėje žaidę Lietuvos futbolininkai.

Tiesa, dėl diskvalifikacijos šįsyk nežaisiantis G.Freidgeimas ir tuomet, ir dabar oficialiai priklauso Vilniaus „Žalgiriui“, tačiau per šį laiką buvo iškomandiruotas į Pavlodaro „Irtyš“ ir E.Jankauskui labiausiai buvo reikalingas būtent tada, kai atstovavo Kazachstano klubui, o ne trynė A lygos čempionų atsarginių suolą.

Prieš Angliją prieš dvejus metus „Wembley“ žaidę lietuviai
Futbolininkas Tuometinis klubas Dabartinis klubas
Giedrius Arlauskis Romania Bukarešto „Steaua“ „Watford“
Georgas Freidgeimas Vilniaus „Žalgiris“ Vilniaus „Žalgiris“
Marius Žaliūkas Glazgo „Rangers“ -
Tadas Kijanskas Israel Haifos „Hapoel“ Czech Republic Brno „Zbrojovka“
Vytautas Andriuškevičius Netherlands Leuvardeno „Cambuur“ United States „Portland Timbers“
Vaidas Slavickas* Romania Piatra Niamco „Ceahlaul“ Marijampolės „Sūduva“
Tomas Mikuckis Russia Maskvos „Torpedo“ Russia Chabarovsko SKA
Artūras Žulpa Kazakhstan „Aktobe“ Kazakhstan Kostanajaus „Tobol“
Karolis Chvedukas Marijampolės „Sūduva“ Poland Choinicių „Chojniczanka“
Saulius Mikoliūnas Salihorsko „Šachtior“ Vilniaus „Žalgiris“
Fiodoras Černychas Poland Lenčnos GKS Poland Balstogės „Jagiellonia“
Deivydas Matulevičius Romania Tirgu Žiu „Pandurii“ Belgium „Royal Excel Mouscron“
Simonas Stankevičius* „Leicester City“ Norway „Mjøndalen“
Donatas Kazlauskas* Poland Gdansko „Lechia“ Klaipėdos „Atlantas“
* aikštėje pasirodė po keitimo

Neteisūs yra tie, kurie sako, jog tiek E.Jankauskas, tiek jo pirmtakas remdavosi beveik visais tais pačiais žaidėjais.

Iš 23-ijų rungtynėms su anglais prieš dvejus metus registruotų žaidėjų E.Jankausko komandoje per ketverias pirmas pasaulio čempionato atrankos rungtynes nė minutės nesužaidė net 12 žaidėjų. Septynių iš jų (Tado Kijansko, Simono Stankevičiaus, Mariaus Žaliūko, Gedimino Vičiaus, Grato Sirgėdo, Ričardo Beniušio ir Valdemaro Borovskio) paslaugų naujajam rinktinės treneriui pernai neprireikė net ir per draugiškus mačus.

Panašiai per šį laikotarpį pasikeitė ir Anglijos rinktinė. Iš prieš dvejus metus šeimininkams pergalę padovanojusių futbolininkų dabartinėje komandoje irgi liko vos šeši žaidėjai: Joe Hartas, Gary Cahillas, Philas Jonesas, Nathanielis Clyne'as, Rossas Barkley bei Raheemas Sterlingas.

Tarp atsarginių tuomet buvo dar du ir dabar G.Southgate'o palankumo sulaukę žaidėjai – Kyle'as Walkeris ir Chrisas Smallingas.

Galima neabejoti, kad komandoje tikrai būtų atsiradę vietos tąkart žaidusiems, tačiau traumas visai neseniai patyrusiems H.Kane'ui ir W.Rooney. O štai trečią anglų įvartį tuomet įmušęs Danny Welbeckas, kaip ir taip pat žaidęs jo bendraklubis iš Londono „Arsenal“ Theo Walcottas, šį kartą į komandą taip ir nepakviesti.

G.Southgate'o dabartinėje komandoje yra net penki debiutantai: „Southampton“ duetas Nathanas Redmondas ir Jamesas Wardas-Peowse'as, „Burnley“ gynėjas Michaelas Keane'as, „West Ham“ krašto saugas Michailas Antonio bei penktadienį pakviestas „Middlesbrough“ gynėjas Benas Gibsonas.

„West Brom“ saugas Jake'as Livermore'as iki dabartinio iškvietimo savo sąskaitoje turėjo vos vienerias rungtynes, žaistas prieš penkerius metus su italais.

E.Jankausko komandoje debiutantų šį kartą nėra. Vieną mačą vilkėdamas rinktinės marškinėlius yra žaidęs trečias vartininkas Edvinas Gertmonas, po du – paskutinę akimirką iškviestas Tautvydas Eliošius bei Ovidijus Verbickas.

Dabartinė E.Jankausko komanda yra dvejais metais vyresnė už savo priešininkus. Į rinktinę pakviestų lietuvių amžiaus vidurkis yra 27,3 m., anglų – 25,3.

VIDEO: Rungtynių apžvalga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius