-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dziudo, o ne futbolą aikštėje regėjęs E.Jankauskas: „Nežaidėme gerai“

Tai nebuvo kvapą gniaužianti scena, kurioje gimsta didvyriai, mitai ir triumfo akimirkos, virstančios į gyvenimo istorijas, tačiau Lietuvos futbolo rinktinė ketvirtadienio vakarą Portugalijos pietuose esančiame Fare galiausiai padarė tai, ką ir turėjo – 1:0 nugalėjo Gibraltarą bei žengė pirmąjį žingsnį link išlikimo UEFA Tautų lygos C divizione. Atsakomasis mačas antradienį vyks Kaune ir nebus formalumas, kad ir kaip mūsiškiai prieš mačą Algarvėje to norėjo.
Edgaras Jankauskas
Edgaras Jankauskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pačiame pietiniame Pirėnų pusiasalio taške esantis Gibraltaras tėra 6,5 kv. km ploto teritorija ir tarp UEFA šalių gyventojų skaičiumi lenkia vienintelį San Mariną.

Daugelis vietinių vaikščioja pėsčiomis, nes per valandą nesunkiai galima pereiti visą šalį – nuo pietinio Europos krašto iki Ispanijos sienos.

Klydo tie, kurie įsivaizdavo, kad palengva vaikščiodami lietuviai įveiks Gibraltarą ir futbolo aikštėje.

Dvikova Algarvėje buvo laimėta, bet paliko rūgštoką skonį.

„Labai sunkios ir kovingos rungtynės. Įsivėlėme į priešininkui parankų žaidimą, galbūt net ne futbolą, o dziudo primenantį sportą – daug kovos, dvikovų, provokacijų, šauksmų, „nardymų“. Visam tam pasidavėme, jautėsi nervingumas, per daug skubėjom, nes labai norėjome įmušti greitą įvartį ir perimti kontrolę į savo rankas“, – mačą apibendrino E.Jankauskas.

E.Žaldario nuotr./Edgaras Jankauskas
E.Žaldario nuotr./Edgaras Jankauskas

Gibraltaras energingai pradėjo susitikimą ir akivaizdžiai išmušė lietuvius iš balno, tačiau 25-ąją minutę kampinis prie mūsų vartų baigėsi žaibiška kontrataka, kurios galutinėje fazėje Danielis Romanovskis meistriškai pasiuntė kamuolį į laisvą zoną Gyčiui Paulauskui, pastarasis išvedė Fiodorą Černychą vieną prieš vartus, o bejėgis Gibraltaro vartininkas Dayle'as Coleingas rėžėsi į Lietuvos rinktinės kapitoną, išvydo raudoną kortelę ir paliko savo ekipą dešimtyje.

Nors pastaruoju metu E.Jankauskas A lygos stadionuose buvo labai dažnas svečias, pirmąsyk per savo karjerą rinktinės trenerio poste jis turėjo prabangą komandos starto vienuolikę suformuoti vien tik iš užsienio klubams priklausančių žaidėjų.

Pastarąjį tokį manevrą rinktinėje 2021-ųjų rugsėjį buvo atlikęs Valdas Ivanauskas, kai Sofijoje mače su bulgarais (0:1) irgi rėmėsi išskirtinai legionieriais.

Ironiška, tačiau galiausiai Gibraltaro uolą pramušė ir Lietuvą ketvirtadienį išgelbėjo pirmasis aikštėje pasirodęs A lygos žaidėjas.

Niekaip rakto nuo varžovų vartų per pirmą kėlinį taip ir neatradęs E.Jankauskas per pertrauką į aikštę metė antrą puolėją Armandą Kučį ir šis sprendimas pasiteisino jau po penkiolikos minučių – po Vykinto Slivkos perdavimo iš dešinės „Kauno Žalgirio“ puolėjas tiksliai smūgiavo galva.

„Mums reikėjo aukštų žmonių baudos aikštelėje, reikalavome, kad jiems būtų adresuojama kuo daugiau perdavimų iš kraštų. Armandas atsidūrė reikiamoj vietoj tinkamu metu, atliko puikų smūgį“, – 21-erių puolėją už debiutinį įvartį rinktinėje gyrė treneris.

LFF nuotr./Armandas Kučys
LFF nuotr./Armandas Kučys

Bet net ir šis epizodas pilko lietuvių veido nepakeitė. Mūsiškiai ir toliau sunkiai vargo, o 71-ąją minutę Edvinas Girdvainis visiškai bereikalingai stumtelėjo varžovą, gavo antrą geltoną kortelę ir buvo pašalintas iš aikštės.

„Pirmas kėlinys nebuvo geras, bet po pertraukos reikalai kažkiek pasitaisė. Atlikome 26 smūgius į varžovų vartus, turėjome šešias geras progas, xG rodiklis (tikėtini įvarčiai) – 2,4. Nemėgstu kalbėti apie sėkmę, bet šį kartą akivaizdžiai buvo ne mūsų diena. Daužėm ir virpstą, ir skersinį. Galiausiai pasiekėme įvartį, laimėjome. Galbūt bendras fonas ir daug klaidų dėl sausos aikštės užtušuoja gerus dalykus, bet nors ir nesame patenkinti savo žaidimu, norėčiau, kad iš šio vakaro išsineštume bent kažkiek pozityvo“, – kalbėjo E.Jankauskas.

Plika akimi buvo matyti, jog skurdų šeimininkų puolimo potencialą stipriai riboja prastas fizinis pasirengimas, bet kuo daugiau minučių tiksėjo švieslentėje, tuo labiau kvapo trūko ne tik šeimininkams, bet ir lietuviams.

Emocinį pakilimą pastaruoju metu išgyvenę lietuviai prieš futbolo nykštuką, kurio dauguma žaidėjų futbolą derina su darbais, neatrodė įkvepiančiai.

„Reikia pripažinti, kad šį kartą nebuvome ta komanda, kokią sirgaliai pastaruoju metu buvo įpratę matyti. Žaidimo scenarijus irgi buvo kiek kitoks, mums kiek neįprastas. Pamatėme, kad niekas čia lengvai nedalins pergalių, taškų, neleis susikurti progų ir įmušti įvarčių. Jie parodė, kad moka žaisti. Šios rungtynės įeis į patirties taupyklę“, –svarstė treneris.

E.Jankauskas neslėpė, kad nuotaikos per pertrauką nebuvo pačios geriausios.

„Akcentavome tai, kad pernelyg daug bandome žaisti per vidurį, kur labai tiršta ir daug kojų, nes varžovai žaidė labai žemu ir kompaktišku bloku. Antram kėlinyje kur kas daugiau išnaudojome kraštus, susikūrėme situacijų „du prieš vieną“, į baudos aikštelę buvo daugiau padavimų, sukeitėme vietomis mūsų krašto saugus ir krašto gynėjus. Bandėme įvairiai keisti pozicijas. Į pabaigą adaptavomės prie aplinkybių, prie jų futbolo, bendra komandos laikysena paskutinėmis minutėmis buvo kur kas geresnė“, – vertino E.Jankauskas

Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edvinas Girdvainis
Elvio Žaldario/LFF nuotr./Edvinas Girdvainis

Strategas nebuvo linkęs kritikuoti E.Girdvainio dėl antros geltonos kortelės ir daugiau kritikos strėlių dėl šio epizodo paleido į mačui vadovavusį kartvelą Giorgį Kruašvilį.

„Manau, kad ta kortelė tikrai yra per „pigi“. Esu įsitikinęs, kad jei nebūtume tuo metu žaidę vienuolika prieš dešimt, nebūtų ir tos kortelės. Kontaktas buvo tikrai per švelnus, kad būtų vertas antros geltonos kortelės“, – savo nuomonę dėstė E.Jankauskas.

Jis neslėpė, kad antradienį sirgaliai veikiausiai išvys gerokai pasikeitusią komandą.

„Pirmiausia, gavome raudoną kortelę, antra – keli žaidėjai (Pijus Širvys ir Vykintas Slivka) paliko aikštę dėl traumų. Žiūrėsime, kaip jie jausis artimiausiomis dienomis“, – teigė treneris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius